Daily Archives: 3 d'abril de 2020

EL BOMBARDEIG D’ESPARTERO A BARCELONA, A BETEVÉ

El bombardeig d’Espartero des de Montjuïc

El Bombardeig de Barcelona va tenir lloc el 3 de desembre de 1842.

La política lliurecanvista del regent Baldomero Espartero, i els perjudicis que provocava en la indústria i els treballadors havia portat a una revolta civil a Barcelona, i l’exèrcit va haver de refugiar-se al castell de Montjuïc.

El capità general va ordenar el bombardeig artiller de la ciutat amb un miler aproximat de projectils. L’acció artillera va ser indiscriminada, provocant incendis per tota la ciutat. L’operació es va iniciar abans del migdia i va concloure en la seva primera etapa a prop de les dues de la tarda. Es va reprendre dues hores després, quan diversos edificis públics i privats cremaven o havien estat derrocats i es recollia per la població als ferits. A les 6 de la tarda van sortir dues comissions de ciutadans, una de la ciutat i una altra de la Barceloneta, es van dirigir a la caserna general per demanar que se suspenguessin les hostilitats i oferint la submissió de la Ciutat.

La junta revolucionària demanava el cessament de l’atac per cedir la plaça i l’exèrcit va exigir la prèvia rendició i lliurament dels responsables de la revolta. A mitjanit, els negociadors havien arribat a un acord amb el capità general i es va donar per conclòs el bombardeig.

El balanç final va llançar 1.014 projectils llançats, 462 edificis destruïts o danyats i entre 20 i 30 morts.

D’aquest episodi se’n recorda el paper del diplomàtic francès Ferdinand de Lesseps, que aconseguí entrevistar-se amb el cap de les forces repressores, per tal que s’aturessin els bombardejos, que fossin alliberats nombrosos detinguts i que s’esmorteís la multa que hom pensava imposar a la ciutat. Aquestes actuacions motivaren que anys després, 1895, Barcelona li dediqués una de les places més grans i emblemàtiques, la que duu el seu nom.

RECORD D’ANTONIO MACHÍN, A BETEVÉ

El rei del bolero a Barcelona

L’estrena d”Angelitos negros’ es va fer el 1947 al Teatre Novedades

Barcelona té un monòlit a la plaça de Vicenç Martorell, dedicat el cantant cubà Antonio Machín.

Machín va arribar a Barcelona fugint de l’ocupació nazi de França, l’any 1939, en plena postguerra. Ja era conegut al continent americà, però a casa nostra encara no era gaire popular. Va començar cantant al Shang-hai, una espai que després va ser la Sala Bolero. Antonio Machín es movia per local de varietats i el que es deia balls taxi, on es podia a treure ballar les noies comprant un tiquet.

El ball de la Paloma, el Rigat, la Buena Somnra, la Bohemia són locals que van gaudir de les lletres d’amor i desamor dels boleros de Machín.

L’estrena d”Angelitos negros’
L’estrena d’una de les cançons més populars de Machín, ‘Angelitos negros’, es va fer l’any 1947 al Teatre Novedades, del carrer de Casp, amb un gran èxit. Machín l’havia escoltada a la ràdio cantada per Toña la Negra i la va incorporar al seu repertori.

La segona casa d’Antonio Machín a Barcelona era la cocteleria Boades, al carrer dels Tallers. Allà es va fundar una associació d’amics de Machín, l’artista que sempre duia unes maraques, l’instrument al qual ell anomenava “las abuelas”. Les podeu veure actualment en un local darrere la cocteleria, al carrer de les Sitges, al Caribbean Club .

NOU WEB – BARCELONA – LA CULTURA T’ACOMPANYA – DES DE CASA

Aquesta nova pàgina ha estat establerta dins del web de l’Ajuntament de Barcelona, amb informació i vincles culturals, dins de la situació d’alarma pel coronavirus i el Covid19.

Aquest és el vincle del nou web

Esperem que sigui del vostre interès.