Monthly Archives: abril 2020

DIVERSES INICIATIVES DEL BARRI, AL FACEBOOK DE LA CASA DE LA PREMSA

Informació i propostes

En aquests moments la situació sanitària és força complicada i des de la Casa de la Premsa volem col·laborar ajudant a difondre informació.

En aquests moments el Facebook de la Casa de la Premsa s’ha convertit en una mena de cartellera de recursos i activitats del barri que tenen a veure amb la crisis sanitària que estem vivint.

Si trobeu a faltar alguna informació ens la podeu dir i l’afegirem. El nostre correu electrònic és el palaudelapremsa@gmail.com

El Facebook de la Casa de la Premsa recull la informació aquí

Respon
Reenvia

COM HA DE SER LA SORTIDA DELS MENORS DE 14 ANYS?

Com ha de ser la sortida dels menors de 14 anys?

A partir d’aquest diumenge, 26 d’abril, els infants poden sortir al carrer una vegada al dia amb prudència i aplicant totes les mesures de protecció.

Els nens i les nenes de menys de 14 anys poden sortir una vegada al dia, entre les 9.00 i les 21.00 hores, per passejar, jugar i fer exercici.

Com ha de ser la sortida?
– Els infants es poden desplaçar fins a un quilòmetre de distància del seu domicili.
– Han d’anar acompanyats d’un adult.
– Un adult pot acompanyar fins a tres infants del mateix nucli familiar.
– Els nens i les nenes poden sortir i jugar amb joguines, pilotes, bicicletes o patinets.
– No es pot accedir als parcs ni a les àrees de joc, que continuen tancats.

Quines mesures de precaució cal seguir?
– S’ha de mantenir una distància física mínima d’un metre amb totes les persones que no formin part del nucli familiar.
. No és obligatori l’ús de mascaretes, però és recomanable a les zones de més afluència. No cal que els infants de menys de 3 anys duguin mascareta.
– Cal rentar-se les mans després de les sortides.

ZONA SEC: OBRE LA RESIDÈNCIA DEL POBLE-SEC AMB 240 LLITS PER A MALALTS DE COVID19

Obre la residència del Poble-sec amb 240 llits per a malalts de Covid-19

La consellera Vergés anuncia l’adaptació d’altres espais per traslladar residents i així evitar el contagi de coronavirus

Vetllar per la salut dels més vulnerables. Aquest és l’objectiu del Govern de la Generalitat des del primer dia d’aquesta crisi sanitària provocada pel coronavirus. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que aquesta setmana s’incorpora “una nova residència de gent gran a la ciutat de Barcelona amb una capacitat de 240 llits per a persones amb Covid-19”. Aquest espai ubicat al Poble-sec comptarà amb 141 habitacions distribuïdes en 8.000 metres quadrats. En un inici, s’obrirà amb 32 llits.

Vergés ha precisat que es tracta d’una “residència medicalitzada amb instal·lació d’oxigen en 66 llits” i que donarà capacitat de moviment a les residències d’on provenen les persones malaltes. De fet, ha explicat que s’adaptaran altres espais, com ara hotels, per aquelles persones que viuen en residències i que no estan malaltes de Covid-19 per poder-los aïllar de les residències de procedència perquè “són persones infectables” i evitar-ne, així, el contagi.

Per altra banda, aquests darrers dies el Departament de Salut ha augmentat el nombre de proves per detectar el coronavirus entre les persones que viuen en residències. “Estem augmentant les proves cada dia, fins ara ja són 10.434 les proves PCRs fetes”, ha informat Vergés. Per últim, la consellera Vergés ha reiterat la importància de quedar-se a casa per evitar el repunt de casos de coronavirus i ha recordat que els “laboratoris privats no haurien d’oferir tests de coronavirus ni a ajuntaments ni a empreses. Els tests han de passar pels protocols públics per a poder saber els resultats i millorar les estratègies per controlar aquesta epidèmia”, ha conclòs.

MERCAT DE LES FLORS: APLICACIÓ DE DANSA PER ALS PETITS

Map to the Stars, l’aplicació digital del Mercat per dur la dansa les escoles, ara accessible per a tothom

Durant el període de confinament obrim l’app com a recurs per a les famílies

Map to the Stars és una eina digital gratuïta per a tauletes i telèfons intel·ligents adreçada principalment als mestres de primària, però que durant les properes setmanes estarà oberta a totes les famílies que vulguin portar la dansa i el moviment a casa seva.

Mitjançant una sèrie de propostes pràctiques, amb vinculacions a diverses àrees de coneixement acadèmiques, es podran trobar diferents tipus de jocs i tutorials de vídeo per fer moure, concentrar i relaxar als infants, sense que es necessiti tenir coneixements previs de dansa.

L’aplicació està formada per activitats de diferents durades i complexitats per treballar, per exemple, des de les matemàtiques fins a la geografia, així com jocs de ritme, per despertar el cos o per moure’ns amb la respiració. A més a més és una eina traduïda a 5 idiomes: català, castellà, anglès, francès i holandès.

Map to the Stars està disponible per a Android i iOS, i es pot descarregar a les plataformes de Google Play i App Store pel nom: MAP TO THE STARS – MTTS.

Una vegada l’aplicació estigui instal·lada es podrà accedir amb l’usuari i contrasenya següents:
usuari : MER_noetdesballis
contrasenya: xgH9N5Yy

Map to the Stars va comptar amb el suport de la Unió Europea- Creative Europe i va ser desenvolupada pel Ballet National de Marseille, el centre de creació ICK d’Amsterdam, Il Museo dei Bambini de Roma, el Mercat de les Flors de Barcelona, junt amb el desenvolupador tecnològic Manuvo i la direcció artística del coreògraf Eric Minh Castain.

Pots trobar més informació si seguiu els vincle del web adjunt.

ELS JOCS DE LA FAM 2020 – COMUNICAT DEL SINDICAT DE BARRI I ALTRES ENTITATS

LOS JUEGOS DEL HAMBRE 2020 – COMUNICAT URGENT DE LES XARXES DE SUPORT MUTU

La crisi del coronavirus ha agreujat la situació de precarietat en què ja moltes de nosaltres ens trobàvem abans, evidenciant la desigualtat social i les misèries d’un sistema que no funciona o, més ben dit, funciona per a unes poques i deixa la resta pel camí.

Per fer front a l’emergència social, les veïnes hem volgut atendre les nostres necessitats oferint-nos ajuda mútua, demostrant que és l’única resposta possible al col·lapse institucional. Per això, als barris es van engegar xarxes de suport mutu i diverses iniciatives d’autoorganització veïnal. Les estructures de suport mutu que ja funcionaven abans (sindicats d’habitatge, xarxes d’aliments, col·lectius migrants i antiracistes, etc.) es van adaptar ràpidament. També s’han posat en marxa noves i diverses iniciatives solidàries motivades per la necessitat, moltes de les quals tiren endavant gràcies a l’esforç i la implicació de les persones migrants. Les xarxes d’aliments, a dia 23 d’abril, estan donant cobertura a més de 5.500 persones a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Però ens trobem que dia rere dia les circumstàncies de les persones més vulnerables empitjoren sense que els responsables polítics se’n facin càrrec i les xarxes de suport mutu, desbordades, no arribem a donar resposta a la forta demanda que hi ha. Moltes persones i famílies que ja vivíem al dia abans de la crisi ara no tenim ni per comprar aliments o altres productes de primera necessitat.

Podeu tenir el comunicat complet si seguiu el vincle del web adjunt.

PENYA BLAUGRANA LES TRES XEMENEIES – DONACIÓ DE PANTALLES PROTECTORES ALS BOMBERS

Avui la nostra Penya Blaugrana Les 3 xemeneies del Poble-sec, presidida pel Ramon Borràs, ha fet una donació de 25 pantalles protectores als Bombers de Barcelona, un col·lectiu que aquests dies, igual que durant tot l’any, està fent una feina extraordinària a la ciutat de Barcelona.

A la foto, podem veure l’entrega de les pantalles protectores contra el Covid 19 a un equip de bombers.

BETEVÉ: EL GIMNÀS DE ST PAU OFEREIX DUTXES I ÀPATS A PERSONES VULNERABLES

El gimnàs de Sant Pau ofereix dutxes i àpats per a persones vulnerables

El servei es posarà en marxa aquest dilluns i seguirà tot un seguit de protocols per evitar contagis de coronavirus entre els usuaris.

El gimnàs de Sant Pau va abaixar la persiana com a conseqüència de la crisi sanitària del coronavirus, però aquest dilluns tornarà a obrir portes. Aquesta vegada no serà com a centre esportiu, sinó per oferir un servei de dutxes i d’àpats. Segons les previsions dels impulsors d’aquesta iniciativa, se’n podran beneficiar entre 75 i 100 persones en risc d’exclusió social.

Dutxes de 9 a 13 hores
Els més vulnerables ja fa un temps que podien fer ús de les dutxes del gimnàs de Sant Pau. Però aquest servei va quedar interromput pel tancament dels centres esportius. A partir d’aquest dilluns es recupera per iniciativa dels serveis socials de l’Ajuntament.

Les dutxes estaran obertes de 9 a 13 hores i s’aplicaran protocols per evitar el contagi del coronavirus. Entre altres mesures, s’establiran torns per evitar aglomeracions. Des de l’entitat recorden que l’any 1938 l’equipament va obrir amb un servei de dutxes i 80 anys més tard encara hi ha gent que ho necessita.

Servei d’àpats
A partir de les 13 hores, el gimnàs distribuirà 75 pícnics totalment gratuïts. Els facilitarà l’Ajuntament i es repartiran per ordre d’arribada i amb torns per evitar la concentració d’usuaris i, d’aquesta manera, minitzar el risc de transmissió de la covid-19.

Crida per recollir roba
El gimnàs de Sant Pau i altres entitats amb les que treballen habitualment han fet una crida a través de les xarxes socials per aconseguir 800 peces de roba de segona mà, tant d’home com de dona, i roba interior nova per distribuir-la entre els usuaris. Segons asseguren des de l’entitat, la resposta els ha desbordat, tot i això continuen oberts a rebre més donacions, especialment de roba interior.

BCN DES DE CASA – BUTLLETÍ DE SANTS-MONTJUÏC

L’actualitat del districte de Sants – Montjuïc, en el butlletí que trobareu si seguiu el vincle del web adjunt.

CARTA DEL REGIDOR A LES ENTITATS DEL DISTRICTE DE SANTS-MONTJUÏC

Barcelona, 17 d’abril de 2020

Benvolguts veïns, benvolgudes veïnes,

Torno a escriure-us una carta quan s’acaba una setmana intensa que ha vingut marcada pel debat sobre l’inici del desconfinament, un inici que hem viscut amb una sensació agredolça. D’una banda, amb certa esperança, ja que estem en un moment en què ja sembla superat el pic de la corba de contagis i veiem amb il·lusió com poc a poc anem fent passos –encara molt petits- cap a la recuperació de l’activitat econòmica i social al Districte, a la ciutat i al país. Però també amb molta preocupació per si la represa de les activitats podria suposar posar en risc de contagi als treballadors i treballadores que s’han vist cridats a tornar als seus llocs de treball. Tindrem temps per poder avaluar-ho, però us puc assegurar que, des del Govern municipal, hem treballat a fons per evitar aglomeracions al transport públic i per garantir la protecció d’aquells –encara pocs- veïns i veïnes que aquesta setmana han recuperat l’activitat econòmica. Crec que, malgrat tot, hem superat aquesta primera setmana de desconfinament gradual amb èxit.

Com no pot ser de cap altra manera, vull començar amb unes paraules de condol pels veïns i veïnes que heu perdut alguna persona estimada a causa del Covid-19. També penso en totes aquelles que esteu en aquests moments lluitant contra el virus, o fent cures a algú que l’està passant. I és que a aquestes alçades de la pandèmia tots coneixem algú afectat per aquest terrible virus. Estem vivint la pitjor emergència sanitària de la nostra història, segurament de les nostres vides, i em faig càrrec del patiment i dolor que això implica pels veïns i veïnes del Districte.

Aquestes primeres setmanes hem concentrat els esforços a ampliar la capacitat hospitalària de la ciutat, posant tots els recursos municipals a disposició del sistema de salut públic. Estem completant ja un procés amb el qual ampliem els 4 grans hospitals de Barcelona amb poliesportius annexos medicalitzats que ens permeten evitar el col·lapse sanitari i garantir una atenció digna per tots els veïns i veïnes. En el cas del nostre Districte ens hem centrat en complementar l’Hospital Clínic amb 300 llits hospitalaris a l’Hotel Catalonia Plaza que ja estan en marxa, i l’habilitació de les instal·lacions esportives de l’INEFC amb 252 llits hospitalaris que ja estan a punt per entrar en funcionament aquest mateix cap de setmana.

Com us deia a la carta anterior, un dels temes que més ens preocupa actualment és el de les residències de gent gran. A Catalunya una de cada tres víctimes de la covid-19 és una persona gran usuària d’una residència. Unes dades molt preocupants que ens haurien de fer reflexionar sobre el model de residències del nostre país, així com qüestions com la precarietat laboral dels seus treballadors i treballadores i la falta de lideratge públic sobre el sector. En el cas de Sants-Montjuïc, com sabeu, tenim 10 residències de gent gran i n’estem fent un seguiment diari. Estem en contacte tant amb els gestors, com amb les famílies de residents que estan vivint amb moltíssima angoixa aquestes setmanes. També amb la Generalitat de Catalunya, que n’és l’administració responsable, a qui hem ofert col·laboració en el trasllat massiu de residents simptomàtics i en l’habilitació d’espais adaptats pel seu trasllat. Després de molt insistir-hi, avui us podem compartir una bona notícia: a finals d’aquesta setmana entra en funcionament una nova residència al Districte, al carrer Nou de la Rambla del Poble-sec. Es tracta d’un edifici que portava més de 10 anys abandonat i que ara funcionarà com a residència de campanya i hauria de servir perquè s’agilitzés d’una vegada el trasllat dels residents malalts de coronavirus. Per fi, es recull una llarga reivindicació veïnal, que esperem que pugui anar més enllà de l’emergència actual i consolidar-se com un nou equipament del Districte.

En aquesta fase de la pandèmia, la majoria dels esforços municipals es concentren en salvar vides. No obstant, estem treballant ja en pal·liar els efectes econòmics i socials d’aquesta crisi, que ja s’estan notant en els nostres barris. Tots els centres de Serveis Socials de la ciutat segueixen funcionant i 9 fan atenció presencial, en el cas del nostre Districte el Centre obert és el de Cotxeres de Sants. Es realitzen al voltant de 1.000 atencions diàries i durant la crisi, fins al 14/04/20 s’han atès ja 24.000 persones, una xifra força elevada si es té en compte que durant tot el 2019 es van atendre unes 90.000 persones. Un 35% de les atencions són urgències sobrevingudes, és a dir, persones que no havien demanat mai suport de Serveis Socials o que fa més d’un any que no ho feien. S’han ampliat en un 67% els àpats a domicili per a persones que ho necessiten i s’han obert més menjadors socials, a banda de repartiment d’àpats en punts concrets com el que hi ha al SAIER del carrer Tarragona o al Casal de la Llacuna, on es reparteixen 500 àpats al dia. És evident que només amb els recursos municipals no podrem revertir els efectes econòmics i socials d’aquesta crisi. En aquest sentit, rebem amb satisfacció mesures com l’ingrés mínim vital que ha de garantir una renda mínima pels veïns i veïnes més vulnerables.

Estem treballant també per la reactivació econòmica de la ciutat. En aquest sentit, aquesta mateixa setmana anunciàvem la creació d’un primer fons de 25 milions d’euros per ajudar els sectors econòmics de la ciutat. L’objectiu és anticipar-nos a la situació de crisi econòmica del teixit productiu de la ciutat, recolzant a autònoms i petites i mitjanes empreses. Aquest primer fons és fruit d’una mobilització extraordinària de recursos que fa el Govern municipal amb el qual s’articularan els ajuts, subvencions i accions de promoció pel comerç local, restauradors, autònoms i petites i mitjanes empreses per garantir la reobertura de l’activitat econòmica de la ciutat.

A la carta de la setmana passada us explicava que s’ha posat en marxa a la Casa del Mig del Districte un punt de fabricació de màscares protectores que es distribueixen a entitats i serveis que les necessiten. Veient que aquesta iniciativa estava tenint èxit, hem comprat 3 màquines noves per al Punt Multimèdia: 2 impressores 3D i una talladora làser. I també hem rebut la donació de 2 impressores 3D més per part de la Marina Viva i material per part d’entitats com la FAECH. Des d’ara podrem ampliar la producció i d’aquesta manera arribar a més equipaments i entitats que necessitin materials de protecció. Un cop més, la col·laboració entre ciutadania, societat civil i Districte ens marca el camí a recórrer.

Per últim, m’agradaria dirigir un missatge a tots aquells que esteu compartint aquests dies de confinament amb infants. Sabem que vosaltres i els vostres fills i filles esteu fent un esforç extraordinari seguint les restriccions de forma escrupolosa. Des del Govern municipal, però, creiem que ja és hora que es preguin mesures per tal que les criatures puguin sortir al carrer; de forma ordenada i gradual, però no té sentit seguir allargant aquesta restricció tan severa que pot arribar a tenir impactes psicològics i emocionals. Esperem que ben aviat les autoritats competents prenguin nota i adoptin mesures al respecte.

L’equip del Districte seguim treballant des del primer dia per garantir el funcionament dels serveis essencials i fer més fàcil aquest temps de confinament a tots els veïns i veïnes, especialment els més vulnerables davant el virus. Amb aquets objectius, aquests dies estem fent reunions amb comerciants, entitats socials, i associacions de tots els barris. Us recordo que podreu seguir aquestes i altres iniciatives a través de les nostres xarxes del Districte.

Vull acabar agraint-vos l’enorme exercici de responsabilitat ciutadana d’aquests dies i demanar-vos que no baixem la guàrdia. Cal que seguim quedant-nos a casa, complint amb les indicacions d’higiene i cuidant de les persones més vulnerables davant del virus. Desitjant que amb l’esforç de tots i totes aconseguim seguir frenant els contagis i superar la crisi sanitària ben aviat, i puguem centrar-nos en treballar per mitigar els efectes socials i econòmics d’aquesta crisi.

Una abraçada,

Districte de Sants-Montjuïc
Marc Serra Solé
Regidor del Districte

ELS NENS I LES NENES DEL BARRI NECESSITEN ORDINADORS I MATERIAL INFORMÀTIC

La setmana que ve es reprenen les classes escolars via online. I des de la nostra xarxa hem detectat, en contacte amb les AMPAs, més de 250 casos de nens i nenes del barri que no disposen d’equip informàtic per a seguir les classes o imprimir els deures.

Per aquesta raó, necessitem urgentment ordenadors, tauletes, mòbils, impressores, ratolins, teclats, auriculars…

Si tens a casa algun d’aquests dispositius i no els utilitzes, dóna’ls a la Xarxa de Suport Mutu del Poble-sec! Qualsevol equip usat és benvingut. Els desinfectarem, prepararem i distribuirem a les famílies amb criatures que manquen d’aquests recursos.

Envia’ns un email o crida’ns:
xarxapoblesec@protonmail.com
666 708 396