Daily Archives: 24 de març de 2020

EL FUNICULAR DE MONTJUÏC FORA DE SERVEI

Mentre els serveis de metro i bus funcionen, el telefèric de Montjuïc va deixar de donar servei el passat 14 de març passat, igual que el Barcelona Bus Turístic, en el context de la restricció de mobilitat, suspensió d’actes lúdics i confinament general de la població per contenir l’epidèmia.

El funicular de Montjuïc, que connecta l’estació de metro de Paral·lel i l’avinguda de Miramar, deixarà de funcionar a partir de demà, dimarts 24 de març, i fins a nou avís, amb motiu del cessament d’activitat als equipaments i el tancament dels parcs de la muntanya de Montjuïc arran de l’estat d’alarma i les mesures aplicades per frenar el contagi del Covid-19.

Tanmateix, per aquells desplaçaments indispensables a la zona segueix en marxa el el servei de transport públic amb les les línies regulars dels autobusos 13, 55 i 150. Recordem que l’accés als busos es fa per la porta del darrera i no es venen bitllets a bord del vehicle ni els conductors/es ofereixen servei al client.

Mentre els serveis de metro i bus funcionen, el telefèric de Montjuïc va deixar de donar servei el passat 14 de març passat, igual que el Barcelona Bus Turístic, en el context de la restricció de mobilitat, suspensió d’actes lúdics i confinament general de la població per contenir l’epidèmia.

ELS ORÍGENS DEL PARAL·LEL INICIAL, A BETEVÉ

Les barraques del “pasen y vean”

Els barcelonins frisaven per contemplar éssers diferents, fantàstics i a vegades monstruosos

A la plaça de Catalunya, les barraques del “pasen y vean” eren una de les principals atraccions dels ciutadans de Barcelona. El teatre de barraques de fira s’exhibia tot allò que tenia un interès sobrenatural. Entre la màgia i allò increïble i singular que atreia els visitants. Ensinistradors, hipnotitzadors, animals estranys i persones amb aparença insòlita eren alguns dels reclams. També hi havien els panorames, una mena de circs enormes amb uns decorats que anaven canviant, que reproduïen fenòmens de la història i eren el precedent del cinema.

Xavier Albertí director del TNC, ens explica que les representacions tenien una funció alliçonadora.

”Hi havia reproduccions en cera del que provocaven les malalties venèries i per tant era un espai de pedagogia del que passava si no prenies mesures.”

L’any 1894 es va inaugurar l’avinguda del Paral·lel i es va urbanitzar la plaça de Catalunya, un fet que va desplaçar l’activitat de les barraques de fira al que és el centre neuràlgic dels teatres de la ciutat.

EL CAMP DE LES CAROLINES, A BETEVÉ

Al Camp de les Carolines, neix l’1 de maig

Obrers i líders sindicals es van conjurar durant dies en aquest descampat per celebrar el primer 1 de maig a Barcelona

Al Paral·lel, a l’altura de Viladomat, hi havia un camp molt extens, conegut com el Camp de les Carolines, on es van celebrar els mítings previs a la primera celebració de l’1 de maig a Barcelona, l’any 1890. Aquelles protestes van tenir com a eix central la reivindicació de la jornada de 8 hores.

El Camp de les Carolines
Sobre el Camp de les Carolines no se’n té una informació precisa, però devia anar des de l’església de Santa Madrona, al carrer de Tapioles, fins al carrer de Manso i, probablement, fins a la ronda de Sant Pau. No es tractava d’un camp agrícola, sinó d’una mena de descampat amb magatzems i dos torrents que encara estaven a l’aire lliure. En aquella època, el Paral·lel ja s’havia començat a urbanitzar per la banda del carrer Nou i hi havia reticències per part dels amos del terreny que s’acabés de condicionar.

El primer 1 de maig barceloní
El 1889 es va celebrar per primera vegada l’1 de maig a França i el contacte entre obrers de diferents països era important. El moviment obrer a Catalunya era gran, especialment a ciutats com Barcelona, Reus, Manresa o Mataró. De tot plegat, va sorgir la idea de celebrar el primer de maig també a Barcelona. I el lloc que es va triar va ser el Camp de les Carolines, perquè era fàcil accedir-hi des dels diferents barris industrials, com ara Sants o el Raval.

Durant la celebració dels mítings, que van començar a finals de març, es van arribar a aplegar al Camp de les Carolines fins a 5.000 persones. Les reunions van ser agitades perquè hi havia obrers de diferents tendències: els socialistes, més moderats; els dels sindicats de les tres classes de vapor i els anarquistes, més radicals. Al rerefons de la manifestació, hi havia uns fets que s’havien produït en una fàbrica de Manresa, en la que els obrers havien acceptat cobrar menys fins que les coses anessin millor i quan van anar millor, l’amo els va mantenir els sous abaixats. Allò va provocar moviments de protesta i repressió.

La manifestació de l’1 de maig va ser un èxit, però no es va aconseguir cap reivindicació concreta. Per aquest motiu, alguns volien mantenir la lluita i això va provocar la intervenció de l’exèrcit. El moviment obrer es va dividir i les millores aconseguides en algunes empreses es van perdre.

LA HISTÒRIA DEL ESTUDIS ORPHEA, A BETEVÉ

L’incendi dels Orphea

Diversos testimonis asseguren que els bombers van fer de tot perquè el foc no s’apagués

La convulsa història dels Orphea, uns estudis pioners en el cinema sonor, va acabar bruscament a causa d’un polèmic incendi.

A la plaça del Pare Eusebi Millan, on ara hi ha un aparcament a l’aire lliure al parc de Montjuïc, hi havia el Pavelló de la Química de l’Exposició Universal de 1929, que després es va transformar en els estudis Orphea. Juntament amb els Trilla, els Orphea van ser els primers estudis de cinema sonor d’Espanya.

L’any 1931-32, ja feia quatre o cinc anys que el cinema sonor s’havia introduït als EEUU. A Espanya, la primera pel·lícula sonora, “El misterio de la puerta del Sol”, la va dirigir Paco Díaz l’any 1929. Interessat en el sonor, Díaz va viatjar a París on va conèixer un productor francès i a l’enginyer Guillén García, el fundador de Ràdio Barcelona. Tots tres van venir a Barcelona decidits a muntar uns estudis de cinema sonor. L’espai que van trobar va ser el Pavelló de la Química, que aleshores estava abandonat. Per començar, van portar de França uns equips llogats, el mínim imprescindible per fer rodatges, que mai no van ser retornats.

Les condicions d’aquells primers rodatges eren molt rudimentàries i, segons Esteve Rimbau, director de la Filmoteca de Catalunya, la insonorització es feia amb bales de palla. Amb el temps, però, els mitjans van anar millorant. Orphea també oferia doblatge i distribució, però sempre va ser, sobretot, un estudi de rodatge.

Els Orphea van ser importants perquè durant dos anys, entre el 33 i el 35, eren els únics d’Espanya que oferien el servei de rodatge de cinema sonor. Gràcies a això, Barcelona va tornar a ser, com ja ho havia estat els anys 10, però no pas els 20, la capital del cinema espanyol.

El primer propietari, el francès Camille Lemoine, va fer una estafa i va acabar a la presó. Temps després, va ser trobat mort a trets a Madrid.

Durant la guerra civil, la CNT va impulsar el rodatge de tres llargmetratges de caràcter revolucionari però de seguida se’n van adonar que no interessaven al públic i van començar a produir sarsueles, cuplets i vodevils.

Durant el franquisme, els propietaris de l’Orphea van ser Pujol i Aragonès, que també eren els propietaris dels laboratoris. Per això, també es van rodar pel·lícules amb el sistema de color. Més tard va entrar com a soci Joan Anton Pàmies, el gerent del Liceu, que aportava el tema dels decorats. En aquesta etapa es van rodar pel·lícules interessants, com “El cafè de la Marina”, el primer llargmetratge sonor doblat al català. Es feien un cinc rodatges anuals, però eren produccions de baix pressupost perquè les cares es feien a Madrid. Tot i així, hi havia estrelles que venien de Madrid a Barcelona per filmar als Orphea. Una d’elles va ser Sara Montiel, que va rodar als Orphea “El último cuplé” i “La bella Lola”. Justament, al rodatge de “La bella Lola”, l’any 1962, es va produir l’incendi que va acabar amb l’Orphea per sempre.

L’Orphea ja s’havia cremat el febrer de 1936, abans de la guerra, però sense greus conseqüències. En canvi, el segon incendi, l’any 1962, va arrasar els estudis. Sobre l’origen de l’incendi hi ha hagut moltes teories. Rimbau opina que va ser un incendi accidental però té dubtes sobre l’actuació dels bombers i la seva voluntat real d’apagar-lo. De fet, diversos testimonis asseguren que els bombers van fer de tot perquè el foc no s’apagués. Segons el propi Rigau, l’ajuntament tenia previst fer una ampliació del Poble Espanyol i li anava molt bé que el solar quedés buit. Però a l’hora de la veritat, aquesta ampliació no es va fer.

Posteriorment, va haver-hi algunes iniciatives per reconstruir els estudis Orphea, però amb un cost que ningú no va poder assumir. Molt poc després, van sorgir els Estudis Balcázar a Esplugues, i els Estudis Iquino al Paral·lel, i això va tancar la qüestió definitivament.