Daily Archives: 23 de març de 2020

ROSSEND LLURBA, LLETRISTA DEL POBLE-SEC, A BETEVÉ

Rossend Llurba, lletrista de cuplets

Rossend Llurba va dur el català als escenaris del Paral·lel amb un cuplet cantat per una gran estrella

Rossend Llurba va ser el primer lletrista que va fer un cuplet en català. Havia nascut a Vilosell, poblet de les Garrigues, i que de petit va arribar amb la família a Barcelona, al carrer del Roser del barri del Poble-sec. Llurba tenia un petit estudi on va desplegar la seva feina com a autor dramàtic i lletrista de cançons, inspirat per l’ambient de l’avinguda del Paral·lel que cap al 1910 despuntava com al centre neuràlgic de l’espectacle barceloní.

Primer cuplet escrit en català

Al 1917 la popular Raquel Méller va demanar-li una composició en català, conscient d’un públic que li estava demanant que cantés en català. Així neix ‘La font del Xirineu’, la cançó que Raquel Méller duu als escenaris i que es convertiria en el primer cuplet escrit en català.

La lletra d’aquest cuplet de Rossend Llurba explica als joves que l’aigua de la font del Xirineu és miraculosa perquè provoca fogots a qui la beu. De fet la tornada del cuplet ho deixa ben clar.

”A la font del Xirineu ai minyones, ai minyones no hi aneu.”

Rossend Llurba va escriure una història del Paral·lel que no es va arribar a publicar fins a l’agost del 2017. Després de la guerra, el lletrista va entrar a treballar com a acomodador d’un cine, feina que va fer fins a la seva mort, el 21 de març del 1954.

LA HISTÒRIA DE L’ESTADI DE MONTJUÏC, A BETEVÉ

La inauguració de l’estadi de Montjuïc
Va ser una jornada històrica per la ciutat

El 20 de maig del 1929 es va inaugurar l’estadi de Montjuïc, la joia de la corona de l’Exposició Universal de Barcelona.

Un esdeveniment per a la ciutat

El rei Alfons XIII i la reina Victòria Eugènia van presidir la inauguració i va ser una jornada apoteòsica per als barcelonins. Tothom que podia s’acostava a l’estadi: alguns a peu, d’altres amb el funicular —recentment estrenat—, i d’altres en cotxes particulars, que van formar unes cues terribles al llarg de la muntanya.

Quan es va inagurar, l’estadi tenia una capacitat per a 62.000 persones. Això el va convertir en el segon més gran d’Europa, només superat per Wembley, a Londres. Però el dia de la inauguració l’aforament es va situar en 72.000 localitats.

Una jornada inaugural accidentada

La primera jornada es va inaugurar amb un partit de rugbi entre les seleccions d’Espanya i Itàlia, que va començar a dos quarts de cinc. Després d’aquest partit es va fer una exhibició atlètica i, finalment, segons la programació entre dos quarts de set i les set, havia de començar el partit entre la Selecció Catalana i el Bolton Wanderers, el campió de Copa d’Anglaterra. Però a la pràctica, tota la jornada es va endarrerir per diferents problemes. L’àrbitre del partit, belga i gran coneixedor de Barcelona, va decidir pujar pel seu compte. Però quan va arribar a l’estadi no trobava l’entrada i, a més, com que no anava acreditat, els vigilants no el van deixar passar. Un cop solucionat aquest contratemps, i amb el partit en joc, en va sorgir un altre: amb l’endarreriment de l’horari, s‘havia fet fosc i l’estadi no disposava d’il·luminació artificial. Aleshores, la gent va començar a encendre els programes i els diaris i a fer-los servir com a torxes. D’aquesta manera, el partit es va poder acabar i la Selecció Catalana es va imposar per 4 a 0.

La devoció per l’estadi era tan gran, que la setmana següent a la inauguració, Barça i Espanyol van jugar els seus respectius partits de lliga en aquesta instal·lació, l’un darrere l’altre.

Auge i declivi

Fins que va començar la guerra, l’estadi va tenir una gran activitat esportiva. S’hi jugaven, per exemple, les finals de la Copa, s’hi feien competicions d’atletisme o, fins i tot, als anys 30, un combat de boxa.

Després de la guerra, l’estadi es va anar recuperant fins que el 1947 es va inaugurar el Bernabéu, que es va convertir en l’estadi nacional i Montjuïc va caure en l’oblit.

CASAL CONCÒRDIA I POLIESTORTIU DE LES TRES XEMENEIES – SUSPENSIÓ D’ACTIVITATS

La junta directiva de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec ha acordat que el Casal Concòrdia romandrà tancat als usuaris i usuàries fins a nou avís.

En conseqüència, a partir de divendres 13 de març se suspenen les classes i els cursos i qualsevol activitat dels programes Espai de la Infància i del Pla d’Acollida Poble-sec per a Tothom, al Casal Concòrdia.

D’altra banda, la pista esportiva Les 3 Xemeneies també restarà tancada de manera preventiva des del 14 de març i durant els propers 15 dies. Registration in Favbet is simple – you need to specify your e-mail address, make up a password and fill in a small form with personal data. Here you do not need to ask favbet how to register everything is very simple.The mandatory procedure for the first withdrawal of money is account verification. After the first deposit you have to upload the copies of your passport with the pictures and the propiska, also make a photo of your bank card and its statement (if the card is not named) to your personal cabinet. As soon as Verified is displayed in your personal cabinet, you can make your first request for payment.