El sortidor viatger de Poble-sec
La font de Ceres està dedicada a la deessa romana de l’agricultura
Una font viatgera ha donat nom a l’entranyable plaça del Sortidor del Poble-sec.
L’any 1830, Celdoni Guixà, un escultor neoclàssic que havia estudiat a Llotja, va construir per encàrrec la font monumental dedicada a la deessa Ceres. Es tracta d’un gran sortidor, amb uns dofins a la base que treuen aigua per la boca i coronada per la deessa de l’agricultura. Inicialment, la font es va instal·lar la passeig de Gràcia cantonada Provença, uns terrenys que en aquella època pertanyien a la Vila de Gràcia. Allà s’hi va estar fins l’any 1870, quan els militars la van treure per facilitar la repressió de la Revolta de les Quintes. L’any 1874, la font va canviar per primera vegada de lloc.
El 1869, el Poble-sec va ser considerat per primer cop i de manera oficial, un barri més de la ciutat. Fins aquell moment no s’hi podia construir cases de més de cinc metres pels protocols militars. La gran demanda d’habitatge va fer créixer de seguida el nou veïnat. Un dels punts neuràlgics del Poble-sec havia de ser l’actual plaça del Sortidor. Per aquest motiu, s’hi va instal·lar la font de Ceres.
La font de Ceres tenia unes dimensions massa grans pel seu nou emplaçament, però això no va impedir que fos molt popular. També van sorgir rumors i llegendes urbanes al voltant de nens que hi havien caigut a dins, cosa ben probable.
Amb el projecte de l’Exposició Universal de 1928, Montjuïc es va començar a urbanitzar i es va decidir traslladar la font a la muntanya per embellir el nou recinte. També hi van tenir a veure les grans dimensions i el fet que mullava els passejants al seu pas. Actualment, la font és al lloc on es va posar en aquella època, a la plaça de Sant Jordi, a la vora de l’escultura de Sant Jordi de Llimona.
La font de Ceres va estar al Poble-sec durant quaranta anys i va deixar un record molt viu, fins al punt que ningú anomenava la plaça amb el nom de Blasco de Garay, sinó que seguien dient-li plaça del Sortidor. Amb l’arribada de la democràcia, i a demanda de la gent del barri, la plaça va recuperar el nom del Sortidor. Amb la nova urbanització, l’ajuntament va instal·lar-hi una font de les típiques de Barcelona que es va posar al centre de la plaça i que es va desplaçar a un lateral amb la construcció d’un aparcament subterrani.
Avui, la font de Ceres està qualificada com a bé cultural d’interès local.