Procés participatiu en entredit. Tot i que el regidor del Districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra, va assegurar en una entrevista al ZONA SEC que el projecte Univers Monjtuïc comptarà amb la participació i l’aprovació del veïnat, l’actualitat no sembla avançar en aquesta direcció. A dia d’avui el Govern municipal de l’alcaldessa Ada Colau ja ha comunicat a les entitats que, per ara, es té la intenció de construir entre 450 i 600 nous habitatges. La xifra, de fet, queda molt lluny dels 10.000 que estima la plataforma La Fira o la Vida que s’hi podrien construir si s’aprofita tot l’espai afectat.
La intenció del consistori és enderrocar el Pavelló 2, ubicat entre el Paral·lel, l’avinguda Rius i Taulet i el carrer de Lleida. El solar que quedarà lliure permetrà aixecar aquest màxim de 600 pisos (tot i que encara no hi ha res signat). En canvi, el que sí que sembla clar és que el 60% dels terrenys continuaran en mans de la Fira (la qual encara paga a dos cèntims mensuals el lloguer del metre quadrat, segons denuncia el veïnat organitzat). Pel que fa al 40% restant del recinte, aquest haurà de servir per crear nous habitatges i equipaments.
Deute de 350 milions
La transformació de la Fira de Barcelona suposarà un endeutament compartit de fins a 350 milions d’euros amb la banca, tal com ha comunicat l’ens. Segons el projecte financer ja aprovat, es demanaran 175 milions a través d’un préstec i 175 més al Banc Europeu d’Inversions (BEI). A més, la Generalitat i els ajuntaments de Barcelona i de l’Hospitalet negociaran amb la Unió Europea la possibilitat d’aconseguir 30 milions d’euros de fons europeus.
Per últim, destacar que els barcelonins aportaran 37 milions extres al llarg del període 2022-2026. Per compensar-ho, la Fira Internacional de Barcelona passarà a pagar dels 8 milions d’euros anuals que aporta en l’actualitat, a un total de 12 milions (10 milions fixos i 2 milions variables).