Daily Archives: 5 de juliol de 2019

EL POBLE-SEC CELEBRA L’ACTE CENTRAL DEL SEU 150è ANIVERSARI

Dissabte es va celebrar l’acte central del 150è aniversari del barri del Poble-sec amb diferents activitats destinades a tot el veïnat, des de jocs d’aigua pels més menuts, un dinar popular, actuacions musicals de country, fins a sardanes.

L’encreuament del carrer Elkano amb el carrer Salvà va ser l’escenari de les activitats, just a tocar del número 58 del carrer Salvà, on es va construir el primer bloc de pisos del barri quan es va eliminar la llei de prohibició de construcció a la muntanya. Així doncs, es considera que en aquest punt va néixer el barri i per això “S’ha fet una placa de memòria pel primer edifici amb més de 5 metres. El problema que hem tingut és que com ens ha agafat període d’eleccions tot el tema municipal ha quedat parat i encara no es té la placa oficial. Avui s’ha portat un disseny no oficial plastificat que esperem a l’octubre posar-la i que quedi per sempre” comentava en Josep Guzmán, membre de l’organització i de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec.

El moment més emotiu d’aquest acte central ha arribat amb els parlaments, on veïns de tota la vida del Poble-sec han explicat les seves anècdotes i vivències, així com, la seva visió de com ha canviat el barri. “Poble-sec va néixer com un barri obrer i treballador. Un barri que sempre ha sigut solidari i d’acollida per a tothom” deia Guzmán quan ha definit l’essència del barri.

Aquest acte però, no és l’únic que forma part de la celebració dels 150 anys del barri, sinó que al febrer es va donar el tret de sortida i s’espera a l’octubre fer un tercer i últim amb el qual es posaria punt final a l’aniversari. “La celebració dels 150 anys ens serveix com a excusa que s’utilitza per fer barri i fer pinya entre tot el veïnat. El barri s’ha de moure cada dia, no només cada 25 anys” expressava el membre de l’organització.

LA REFORMA DE L’ESGLÉSIA DE LURDES, A BETEVÉ

L’església de la Mare de Déu de Lourdes ha viscut una història amb etapes convulses i, ara, després d’una remodelació profunda, s’han deixat a la vista els vestigis que encara queden d’aquesta història. El més antic és l’única paret que queda en peu del temple construït anteriorment en el mateix punt. Data del 1877 i estava dedicat a Santa Madrona, però com que uns anys més tard se’n va construir un altre dedicat a la mateixa santa, es coneixia com església de Santa Madrona la Vella.

Aquest primer temple va quedar completament destruït durant la Setmana Tràgica, però l’única paret que se n’ha conservat ara quedarà a la vista de tothom. Per Josep Fabra, veí i autor del llibre ‘Lurdes, la parròquia de la França Xica’, és molt important mantenir aquest vestigi, ja que permet conèixer millor les tècniques de construcció de l’època.

El temple es va reconstruir el 1916, però es va dedicar a la Mare de Déu de Lourdes. Durant la Guerra Civil, però, es va tornar a malmetre i durant més de 10 anys va estar tancat. Es creu que són d’aquests anys els grafits que s’han trobat en les columnes de l’església. Són escrits i dibuixos d’un sol color i de caire molt divers, però el que ha cridat més l’atenció a Josep Fabra és un petit text en català que marca l’inici de la nova reforma: el maig del 1945.

La remodelació també s’ha aprofitat per recuperar el trencadís de les cúpules del temple, que amb els anys s’havia malmès i s’havia recobert de tela asfàltica. Després de cinc mesos d’obres es preveu que els treballs estiguin acabats aquesta setmana. Dissabte, 6 de juliol, se celebrarà una jornada de portes obertes per mostrar al barri totes les descobertes i millores que s’hi han fet.

BETEVÉ – 150 ANYS DEL POBLE-SEC

Betevé parla de la celebració dels 150 anys del barri del Poble-sec.

vincle orígens

vincle celebració