Daily Archives: 11 de juny de 2019

ELS CASTELLERS DEL POBLE-SEC PRESENTEN LA DIADA AL CASTELL DE MONTJUÏC PER CELEBRAR ELS 20 ANYS DE LA COLLA I ELS 150 DEL BARRI

La colla castellera poblesequina compleix el seu 20è aniversari i, tenint en compte que el barri també està de celebració pels 150 anys del Poble-sec, preparen una diada especial que es va presentar dijous a la tarda amb una roda de premsa al Centre Cultural Albareda. A més, aquest 2019 també coincideix amb el 40è aniversari del Club Atlètic Running i els 35 del Tir amb Arc Montjuïc, per aquest motiu els bandarres els han animat a sumar-se a la diada que celebraran el 15 de juny al Castell de Montjuïc.

“Vint anys no estan malament per una colla castellera d’un barri tan petit i tan divers com el Poble-sec”, reconeix el secretari dels Castellers del Poble Sec, Arnau López. La diada començarà a les nou del matí amb una cursa popular infantil, seguirà amb una competició de tir amb arc, la diada castellera i actuacions musicals amb la Muixeranga de Barcelona, Che Sudaka i DJ Partisana. Les colles convidades, a banda de la del Poble-sec, seran la de Sants, la Colla Joves Xiquets de Tarragona i la Colla Castellera de Madrid.

Més enllà dels propis castells, la colla s’ha implicat molt a nivell social i és que també treballen amb projectes integradors com ‘Tots som una colla’, tallers a les escoles o el treball d’innovació educativa ‘Castelloscopi’. Davant tota aquesta tasca, López recorda que “també col·laborem amb el Consorci de Normalització Lingüística o amb els menors estrangers no acompanyats” i celebra “passar de ser una colla castellera a una entitat tan diversa i tan completa”.

A nivell tècnic, la colla es va fundar el 1999 i el seu sostre competitiu va ser a la Diada de Tardor de 2015 quan van descarregar la seva primera clàssica de vuit. En aquest sentit, López reconeix que “actualment el món casteller es troba en cert estancament, nosaltres també ho patim” i ara l’objectiu és “recuperar aquests castells de vuit, assaig rere assaig i seguir caminant cap aquí”. D’aquesta manera, la colla “està posant tota la carn a la graella per arribar amb totes les forces a la Diada al Castell de Montjuïc”.

En la roda de premsa de presentació d’aquesta diada hi van participar les diferents entitats implicades. Van intervenir Carolina López, representant del Districte; Josep Guzmán, de la comissió dels 150 anys del Poble-sec; Jordi Falgueras, president del Club Tir amb Arc Montjuïc; Xavier Capdevila, president del Club Atlètic Running; dos dels membres del grup musical Che Sudaka; Elisabet Garcia com a DJ Partisana; Marc Febrer i Pol Batlló, dels Castellers de Sants.

L’ESCOLA JACINT VERDAGUER MANTINDRÀ LES DUES LÍNIES DE P3 I NO AUGMENTARÀ LA RÀTIO D’ALUMNES

L’Escola Jacint Verdaguer mantindrà finalment les seves dues línies de P3, tal i com va explicar l’AMPA del centre en roda de premsa. Tot i que en un principi s’havia alertat que el Consorci d’Educació de Barcelona volia eliminar una de les dues classes, finalment no ha estat així i el centre educatiu del Poble-sec no veurà limitada la seva oferta. A més, el propi Consorci va comunicat a l’escola la intenció de no augmentar la ràtio d’alumnes per a cada classe. A tot això, i com a altra bona noticia, l’Escola Tres Pins de Montjuïc afegirà una línia extra a la seva oferta educativa de P3.

Dijous passat s’havia convocat una manifestació al barri per protestar contra l’augment de la ràtio i el tancament d’aquest grup, tot i el pas enrere per part del Consorci d’Eduació, es va fer una roda de premsa a la seu de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec per explicar les converses que s’havien tingut amb el Consorci. Empar Cogollos, mestra de l’Escola Jacint Verdaguer, explicava que “hi havia la possibilitat que s’augmentés la ràtio i se suprimís el grup al Poble-sec, en el camí hem tingut la sort de trobar molts suports i al final hem tingut aquesta petita bona notícia”.

Fa només quatre anys ja es va ampliar l’escola amb un edifici nou de preescolar. Així, l’any passat es van cobrir gairebé totes les places durant les preinscripcions, però de moment enguany no s’han omplert les línies en primera opció. La professora afegia que “no cobríem les dues línies de P3 en primera opció, ens sorprendria molt que amb la resta d’opcions no ho omplíssim vista la situació a les altres escoles”.

Mariana Cantero, precisament mare d’una de les famílies que han fet la preinscripció al Poble-sec, va voler denunciar “la falta de transparència en les places disponibles al barri i en general, en el sistema”. En la mateixa línia que aquesta mare, Belén Tascón, presidenta de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya, reconeixia que “aquest intent d’augmentar la ràtio d’alumnes per encabir a totes les famílies només provoca que la matrícula viva, inscripcions a mig curs, no trobin espai”.

Així doncs tant mestres com pares i mares i les seves associacions demanen més recursos, sense tancar grups i amb ràtios més ajustades per treballar millor i mantenir l’equilibri. Encara que es va reconèixer la dificultat d’augmentar l’oferta per la falta d’espai. Davant això, creuen que s’hauria de fer un canvi de titularitat d’escola privada i concertada cap a escoles públiques.