Monthly Archives: juny 2019

CURS DE MANIPULACIÓ D’ALIMENTS I DE CONVERSA EN ANGLÈS, EL MES DE JULIOL

Des del Pla d’Acollida Poble-sec per a Tothom, de la Coordinadora d’Entitats de Poble-sec, us presentem el proper curs de Manipulació d’aliments i dos cursos de conversa en anglès, que es realitzaran el mes juliol.

CURS DE MANIPULACIÓ D’ALIMENTS
El curs consta de 4 sessions de 2 hores, en total 8 hores.
Dimarts i dijous, 2, 4, 9, 11 de juliol, grup joves (de 16 a 25 anys) horari de 10 a 12 hores i grup adults (majors de 25 anys) de 12 a 14 hores.
Requisit fonamental: bon nivell del castellà.
Inscripcions a partir del dimecres 19 de juny, en ordre d’assistència.
Horari d’atenció de 10 a 13 hores, i de 16 a 19 hores, al Casal Concòrdia (Carrer Concòrdia, número 33, Barcelona)

CURS DE CONVERSA EN ANGLÈS
Per a joves de 16 a 25 anys, dos nivells: inicial i avançat.
Dimarts i dijous 2, 4, 9, 11, 17, 19, 23 i 25 de juliol de 12 a 13.30 hores.
Requisit: Bon nivell de castellà.
Inscripcions a partir del dimecres 19 de juny, en ordre d’assistència.
Horari d’atenció de 10 a 13 hores, i de 16 a 19 hores, al Casal Concòrdia (Carrer Concòrdia, 33, Barcelona)

CURSOS DE MANIPULACIÓ D’ALIMENTS I DE MÒDUL C, EL MES DE JULIOL

Us presentem dues noves activitats de formació que tindrán lloc durant el mes de juliol al Pla d’Acollida Poble-sec per a Tothom, de la Coordinadora d’entitats del Poble-sec.

Les places són limitades i s’atribueixen per ordre d’arribada.

En ambdós cursos el requisit principal és un domini suficient de la llengua d’acollida per tal de poder seguir amb garantía el contingut de la formació.

Pla d’Acollida Poble-sec per a tothom
Coordinadora d’Entitats del Poble-sec

CASAL CONCÒRDIA – C/ Concòrdia 33-35 bxs.
93.324.85.38 – 635.44.50.52

X CONCURS FOTOGRÀFIC FRANCESC BOIX – 2019

Concurs fotogràfic Francesc Boix 2019

Fotografia. Període de presentació de treballs del 27 de maig al 29 de juny de 2019. Lliurament de premis el dijous 18 de juliol, a les 20 h.

Participants
La participació està oberta a persones majors de 18 anys, sigui professional o aficionat en el món de la fotografia.

Tema
Les fotografies hauran de tenir com a argument temàtic, carrers, llocs, edificis, persones, instal·lacions, història, costums i/o tradicions del Poble-sec.

Presentació de treballs
Les fotografies s’han de lliurar en format digital (jpg), a 300 ppp i amb un màxim de 8 Mb cadascuna.
Cada participant podrà presentar fins a un màxim de tres fotografies.

Hi ha dues opcions per presentar les fotografies:

a) Suport físic (CD o DVD) dins d’un sobre tancat amb el pseudònim de l’autor/a. Dintre del sobre, s’ha d’incloure un text de referència amb el nom, el lloc i la data de realització de les fotografies. També s’ha de lliurar un segon sobre tancat amb les dades reals de l’autor/a (nom, DNI, adreça, telèfon i adreça electrònica). Els treballs poden presentar-se personalment o per correu postal, dins de l’horari de cada centre, als punts de recepció següents:
Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix (c. Blai, 34 – 08004 Barcelona)
Biblioteca Vapor Vell (ptge. Vapor Vell, s/n – 08028 Barcelona)
Biblioteca Francesc Candel (c. Amnistia Internacional, 8-10 – 08038 Barcelona)

b) Per correu electrònic a l’adreça b.barcelona.ps@diba.cat. A l’assumpte, cal posar-hi: Concurs Fotogràfic Francesc Boix 2019. Al cos del missatge electrònic, ha de constar el pseudònim de l’autor/a, el títol del treball i el lloc i la data de la fotografia. El nom dels arxius de les fotografies hauran d’incloure el títol. Ex: “ImatgePobleSec.jpg”. Caldrà adjuntar-hi també un arxiu en format .doc o .pdf amb el nom, telèfon, adreça i DNI de l’autor/a del treball.

Només s’accepta una fotografia per cada correu electrònic, fins a un màxim de tres fotografies per concursant.

Veredicte i lliurament de premis
El veredicte del jurat es farà públic en l’acte de lliurament de premis, que tindrà lloc el dijous 18 de juliol, a les 20.00 h, a la Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix.

Premis
Fotografia guanyadora: 375 €*
Fotografia finalista: 125 €*
*Import del premi brut, al que se li aplicarà les retencions corresponents.

Exposició
Es faran ampliacions gegants dels treballs seleccionats pel jurat que s’exposaran a l’exterior de la Biblioteca Francesc Boix, del 19 al 27 de juliol de 2019, coincidint amb els dies de celebració de la Festa Major del Poble-sec.

Consulteu les bases

LA FESTA MAJOR DEL POBLE-SEC PRESENTA EL SEU CARTELL OBRA DEL VEÍ ALEJANDRO RETAMAL

La Festa Major del Poble-sec ja té cartell guanyador. En total es van presentar 43 cartells i el guanyador va ser el d’Alejandro Retamal, que fa un any que viu al Poble-sec, i que ha volgut transmetre “la barreja de cultures i l’acolliment” que ha rebut en aquest temps. “Fa un any que vaig arribar i ha estat molt fàcil viure aquí” recordava.

Durant l’acte de presentació del cartell, que es va fer divendres al pati del centre cívic El Sortidor, Antoni Reig, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec, va posar en valor la bona salut del teixit associatiu del barri. En un cap de setmana en què es va celebrar la mostra d’entitats més antiga de la ciutat i, a més, també es va fer la diada dels 150 anys del barri del Poble-sec. “Portem 30 anys de feina agrupant associacions i entitats, es reflecteix una vida associativa forta i en expansió, això dona solidesa”, destacava.

Tal i com va explicar la consellera de govern del barri del Poble-sec, Carolina López, les festes poblesequines se celebraran del 19 al 28 de juliol. Al cartell guanyador, sobre un fons negre s’hi veuen les diferents cases i pisos del barri a la falda de la muntanya, pintades de diferents colors: groc, blau, verd o vermell, per expressar les diferències que s’hi troben. Aquests edificis són regats per unes avionetes que deixen anar també pintura de tots colors. Enmig, s’hi poden veure espais emblemàtics com les Tres Xemeneies, el Molino o la muntanya de Montjuïc.

EL POBLE-SEC CELEBRA LA 29a MOSTRA D’ENTITATS AMB UNA SETANTENA DE CARPES AL PARAL·LEL

La Coordinadora d’Entitats del Poble Sec va organitzar dissabte la 29a Mostra d’Entitats, amb una setantena de carpes que van omplir el Paral·lel com a mostra de la força associativa d’un barri que va ser pioner alhora d’organitzar una mostra al carrer. El president de la Coordinadora, Antoni Reig, recordava que es va viure un dissabte en el què es va ensenyar múscul associatiu al Poble-sec “amb la diada al Castell de Montjuïc i altres activitats tant a les Tres Xemeneies com aquí al Paral·lel”. Això, segons el president, és “una mostra de la vitalitat i l’empenta del barri”. Més enllà dels detalls d’aquesta mostra “plena de diversitat”, Reig també ens va explicar que “ara ve una festa major amb la col·laboració de moltes entitats i que tindrà dues pregoneres”.

Entre aquestes gairebé 70 entitats al carrer, una d’elles era l’agrupació ciclista La Grupa, que compleix més de 100 anys al barri. Xavier Òdena, membre de l’entitat, explicava que “actualment ens dediquem a la part més social de l’esport, facilitant que la gent de totes les edats pugui pedalar amb una colla d’amics, amb bones rutes i amb seguretat”. D’entitats històriques a d’altres de nouvingudes com l’Associació Cultural Social d’Arte Culinario de Honduras y Amigos en Catalunya. En Jorge Alberto, president de l’entitat, recordava que “l’entitat es va crear a principis del 2000 a través d’unes famílies que volien visibilitzar Hondures a través de la cultura i la gastronomia, hem anat creixent i aviat sumarem 20 anys”.

Per part del Districte de Sants-Montjuïc, la consellera de govern del Poble-sec, Carolina López, va destacar que “és un dia espectacular amb molta gent al carrer, m’han explicat les activitats preparades per la Festa Major i de moment les entitats estan tranquil·les quant a demandes”, detallava.

Al llarg del matí hi va haver activitats musicals i de ball a l’escenari com el Desperta Poble-sec o balls tradicionals xilens i danses de l’Equador. A la tarda hi va haver el cercavila al llarg de l’avinguda del Paral·lel i més balls a l’escenari, en aquest cas per part dels alumnes de l’Escola Jacint Verdaguer, una mostra de hip-hop del Grup Internacional de Danses Renaixença, balls tradicionals d’Hondures, sevillanes i country. Però també, a les diferents carpes de les entitats, hi va haver pinta-cares, exposicions d’art, jocs de taula, tallers de cosidores i de moda i, fins i tot, un espai on donar sang.

VÍDEO “LA VELLESA DELS BARRIS”

Podeu veure el vídeo que han realitzat les companyes de Càmeres i Acció amb les persones grans i voluntaris/es del programa Baixem al carrer, de la Coordinadora d’entitats del Poble-sec, dins del projecte de memòria històrica “La vellesa dels barris” https://cameresiaccio.org/ca/category/projectes/la-vellesa-dels-barris/.

En aquest procés, vam fer diferents sessions en les que vam rutes pel barri amb parades a llocs emblemàtics com el refugi, i vam parlar i debatre sobre les històries, canvis i anècdotes del nostre barri, l’últim debat es va realitzar a l’Ateneu Cooperatiu la Base.

Volem compartir amb nosaltres aquest vídeo.

Esperem que us agradi!

LA FLAMA DEL CANIGÓ AL POBLE-SEC 2019

Aquest diumenge, 23 de juny, La Flama del Canigó arriba a la plaça del Molino (20 h, aproximadament).

Vine a rebre-la i acompanya-la en el recorregut que farà pels carrers i places del barri fins arribar a la plaça del Sortidor.

Recorregut: plaça del Molino, Vila i Vilà, passeig de Montjuïc, Piquer, Fontrodona, Magalhaes, Margarit, passeig de l’Exposició, Radas, Magalhaes, Mare de Déu del Remei, Grasses, plaça Santa Madrona, Olivera, Bóbila, La França Xica, Radas, Elkano, Margarit, Magalhaes, i plaça del Sortidor.

Programa
* 20.00 h Rebuda de La Flama a la plaça del Molino i passejada pels carrers i places del barri
* 20.30 h Encesa simbòlica de la foguera a la plaça del Sortidor i lectura del Missatge 2019 de La Flama
* 21.00 h Ballada de sardanes, coca i vi

ELS CONSELLERS I CONSELLERES DEL DISTRICTE DE SANTS-MONTJUÏC S’ACOMIADEN DEL VEÏNAT DURANT L’ÚLTIM CONSELL PLENARI

Dimarts es va celebrar l’últim Consell Plenari del Districte de Sants-Montjuïc d’aquesta legislatura, previ al plenari de constitució que es farà bastant probablement la setmana del 22 de juliol. L’únic punt del dia era l’aprovació de l’acta anterior, així que la sessió va servir per acomiadar alguns dels consellers i conselleres que ja han anunciat que no repetiran. En aquests últims quatre anys, el plenari santsenc estava format per 6 consellers de Barcelona en Comú, 4 del PDECAT, 2 d’Esquerra, 2 del PSC, 2 de Ciutadans, 2 de la CUP i 1 del Partit Popular. Arran dels resultats electorals del 26 de maig, la CUP i el PP perden les seves conselleres als nostres barris, cosa que suposarà passar de 7 grups municipals a 5 durant la legislatura 2019-2023.

José Antonio Calleja, conseller del Partit Popular durant els darrers 2o anys, va celebrar “el bon nivell d’idees i el respecte i harmonia amb el que es debaten les propostes al consell”. A nivell personal va reconèixer que haver estat present al Districte és del millor que li ha passat a la vida.

Des de la CUP, la consellera Neus Roca, va voler recordar la feina feta aquesta última legislatura. Quatre anys després d’entrar per primera vegada a l’Ajuntament de Barcelona, Roca va reconèixer que “són temps difícils per defensar les llibertats col·lectives per ser un poble lliure, per tenir una feina, un sou, una casa i un sou digne”, però que tot i que s’acomiaden momentàniament de la política institucional “ho fan amb el cap ben alt i amb la seguretat de fer tot el possible per capgirar Barcelona”.

Des de Ciutadans, Fernando Alcalde va agrair a tots els companys la feina feta, així com espera “repetir en la propera legislatura” tot i els canvis que podran haver-hi per la unió amb la candidatura de Manuel Valls “No em cansaré de destacar la labor per millorar la vida del veïnat”.

Albert Deusedes, del Partit dels Socialistes de Catalunya, va recordar als votants del 2015, però també al treball entre consellers per fer entre tots un millor districte, tot i les diferències ideològiques. Per a Deusedes, “ha estat un orgull i un honor formar d’aquests Consell Plenari, de l’oposició i del govern durant aquesta legislatura”.

Des d’Esquerra Republicana, Jordi Fexas va valorar l’activisme i la implicació del veïnat i dels mateixos consellers, però per a ell queda per millorar “la participació, el funcionament del plenari, fer més àgils les relacions entre l’administració i el ciutadà o, per exemple, podríem accelerar els terminis d’execució dels projectes”. Va acabar desitjant que no sigui Ciutadans qui esculli l’alcaldessa.

Des del PDeCAT, el seu conseller-portaveu Sergi Sarri, va agrair al veïnat la seva ajuda per a conèixer el barri, però sobretot va voler destacar la figura del conseller perquè “es reconegui aquesta tasca, amb la mesura final de descentralitzar la ciutat i així la ciutadania vegi que els consellers estan bolcats com a representants”. Sarri també s’acomiadava del plenari i passava el relleu a la també consellera Georgina Lázaro.

Finalment des de Barcelona en Comú, la consellera-portaveu Esther Pérez, va afirmar que el fet de tenir gent que no havia participat a la política professional sense conèixer els tràmits i els protocols, “ha estat un repte i l’hem hagut d’aprendre a marxes forçades, l’equip tècnic ens ho ha facilitat molt”. En aquest grup municipal, Joan Sanromà i Domingo Alonso tampoc seguiran a la propera legislatura.

L’ALUMNAT DE 6è DE L’ESCOLA JACINT VERDAGUER FA VISITES GUIADES AL VEÏNAT PER CELEBRAR EL CENTENARI DELSEU EDIFICI

Sovint ens passegem per un carrer, o passem de pressa per davant d’un edifici que potser ens crida l’atenció, però del que no en sabem res. Hi ha tants edificis interessants a Barcelona, que no és cap sorpresa que no els coneixem tots, i que molts no els hàgim visitat mai.

Al carrer Lleida del Poble-sec trobem l’Escola Jacint Verdaguer, que hi ha estat ubicada des de l’any 1931. Però la història de l’edifici és més antiga. De fet, aquest any ja fa cent anys que es va acabar la construcció del que, en un principi, va ser el Pabellón Regio del Parque, un edifici dissenyat per l’arquitecte Joan Bruguera, per acollir les oficines de tots els serveis de l’Exposició Universal del 1929. L’edifici, del que se’n va encarregar Josep Goday, arquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona, és imponent, amb les seves quatre torres, i les façanes guarnides amb motius decoratius atribuïdes a l’artista Francesc Canyelles.

Amb motiu del centenari de l’edifici, per celebrar-ho i compartir la bona notícia amb tot el veïnat, els nens i nenes de 6è van preparar una visita guiada on explicaven a tots els visitants, la història de l’edifici. A la visita de dimecres van acudir-hi unes 200 persones, entre antics alumnes, pares i mares d’alumnes, veïns i veïnes interessats en l’edifici i mitjans de comunicació. Els mestres van guiar els visitants, en grups d’unes 10 persones, per les diverses estacions de la visita, on grups d’estudiants explicaven, amb l’ajuda de tablets, una sèrie de temes, com la història de la construcció de l’edifici, el context social i històric de principis del segle XX, l’exposició universal de 1929, els diferents períodes pels quals va passar l’escola (l’escola republicana, l’escola al franquisme…), el refugi antiaeri de Montjuïc, el nou edifici (del 2014) on hi ha les classes dels més petits, un teatre, l’espai esportiu i fins i tot l’hort.

La directora de l’escola, Núria Lacasa, va parlar de l’evolució d’aquest treball. “Aquest projecte el fem des de fa una colla d’anys, quan ja vam integrar-nos com a grup a la xarxa d’escoles històriques i llavors ja vam començar a treballar aquest projecte amb els nens i nenes de sisè. El curs passat els alumnes ho van explicar als seus propis pares, i aquest és el primer any que hem obert les portes al barri en motiu de l’aniversari. L’experiència ens sembla summament interessant i segurament a partir d’ara cada any, quan acabin de treballar el projecte s’oferirà la visita”. I afegia que és una manera d’aprendre història des de l’arrelament.

COMUNICAT DE LES FEDERACIONS TERRITORIALS DEL DISTRICTE DE SANTS-MONTJUÏC

Les Juntes Directives de les federacions territorials del Districte de Sants-Montjuïc, reunides dimecres 22 de maig del 2019, davant les convocatòries que es puguin produir contra la instal·lació d’un centre per a menors no acompanyats al Districte

VOLEM FER CONSTAR QUE

  • NO ANEM A CONCENTRACIONS CONTRA MENORS ESTRANGERS.

  • NO ELS FEM RESPONSABLES DE LA INSEGURETAT.

  • NO ATIEM VEÏNS I VEÏNES CONTRA MENORS QUE LA LLEI EUROPEA, ESPANYOLA I CATALANA OBLIGA A PROTEGIR.

i ens adherim a la posició adoptada el passat 4 d’abril per la plataforma Sants, Hostafrancs i la Bordeta Acullen a partir de la qual:

“No participarem ni donarem suport a cap mobilització que, directa o indirectament, relacioni col·lectius de persones immigrades amb problemes de seguretat o incivisme, perquè és una deformació de la realitat que serveix per atiar la xenofòbia i el racisme. Cal recordar que fins i tot quan una o més persones han participat en una agressió o una activitat incívica la responsabilitat és sempre individual i mai del conjunt del col·lectiu al qual pertanyen.

Creiem que la seguretat no es pot resoldre només des d’una lògica policial, sinó que cal relacionar-la amb la satisfacció de les necessitats socials bàsiques, la lluita contra les desigualtats, el racisme, el patriarcat, l’especulació… i l’exigència als poders públics d’un tracte digne vers la ciutadania.”

En lloc de concentracions perilloses, que poden derivar en xenofòbia oberta com ha passat a Rubí i a altres llocs, cal apostar pel diàleg, l’exigència a les administracions i les reivindicacions unitàries i inclusives.

Demanem a la Generalitat de Catalunya (DGAIA) i al Districte que convoquin urgentment una reunió informativa a la Marina, per tal d’explicar exactament la situació i els projectes d’acollida que hi ha al barri i al Districte. Les Coordinadores demanem estar presents també a la reunió, tal com demanen SHB Acullen.

Coordinadora d’Entitats del Poble-sec @COMUNICAPS
Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta @secretariat_shb
Unió d’Entitats de la Marina @UE_La_Marina