La sala d’actes de l’Escola Mossèn Jacint Verdaguer va acollir dimecres el Consell de Barri del Poble-sec. Sobre la taula hi havia el retorn del procés participatiu del Pla d’Actuació de Montjuïc i el retorn de les propostes de millora en matèria de seguretat i civisme a l’espai públic i en l’oci nocturn, com a principals temes de debat. Per començar es va fer un repàs de la situació actual respecte a les actuacions al voltant de la muntanya de Montjuïc. El document final sobre el projecte d’actuació, sortit del procés participatiu, no es pot presentar encara “perquè estem en període preelectoral”, tal i com detallava el tècnic responsable del parc de Montjuïc, Xavier Martín.
Martín va recordar les tres fases del procés, amb els tècnics, amb els operadors i membres del parc i la fase del ‘Decidim’ amb els ciutadans i ciutadanes i altres entitats. Tal i com explicava, les accions consten de 6 blocs orientats entorn al civisme, la mobilitat, mantenir el pulmó verd, la seguretat, l’accessibilitat i la inclusivitat. A més, ha estat un procés participatiu molt important, amb 530 persones participant-hi presencialment.
La tècnica de prevenció del Districte, Ariadna Ros, explicava el procés de millora de relacions en l’espai públic, principalment en l’oci nocturn i en l’art urbà. En total, han col·laborat 23 locals per a fer aquesta diagnosi i poder-ne determinar unes mesures. Aquests treballs anaven orientats entorn als carrers de Vila i Vilà, Nou de la Rambla i Avinguda del Paral·lel. Un dels indicadors era el nombre de trucades per molèsties de persones al carrer a la nit, i l’han disminuït. “L’altre indicador és el nombre de trucades vinculant la molèstia a un local concret, comparant tot el barri amb aquests tres carrers, en els dos llocs han baixat les trucades”, afegia Ros.
En matèria d’art urbà, Míriam Alarcón de la plataforma Rebobinart, explicava aquest projecte i com ajudar als joves a facilitar la convivència veïnal i l’oci nocturn, tot treballant en una sortida laboral “Aquest projecte es presenta com una fórmula per donar una sortida laboral als joves aturats i incloure el projecte en la mesura de convivència veïnal”, explicava Alarcón. A banda de treballar en matèria social, també se’ls va introduir a la pràctica de la pintura i de l’art urbà, dirigit principalment als murs del parc de les Tres Xemeneies. Aquesta primera fase va acabar amb una exposició per mostrar tot el desenvolupament que s’havia portat a terme. En la segona fase, ja s’hi va implicar a entitats i locals del barri. “Els alumnes van presentar tres opcions diferents a alguns comerços del barri per a pintar les persianes, en total es va intervenir a nou locals”, avançava Alarcón.
Al Consell de Barri, la regidora Laura Pérez també va parlar del conflicte que es podia trobar en alguns carrers, com Mèxic i Maria Cristina, en època d’activitats a la Fira de Montjuïc, on es vol “és reduir el nombre d’actes a la Fira i que no s’ignori la vida del barri”. Aquestes mesures i la possible peatonalització de Maria Cristina entraven en el pla de remodelació del recinte firal.
Per part del veïnat, a banda de la recuperació del parc de les Tres Xemeneies, preocupa també el nivell de trànsit en certes zones. Una veïna del carrer Lleida explicava que “hem detectat que ha augmentat molt el trànsit al nostre carrer, sembla una circumval·lació dels cotxes que surten de l’Eixample, aquest alt volum, juntament amb l’escola, el volum i la contaminació complica la convivència”.
També va tornar a aparèixer el futur equipament de la Casa de la Premsa, des de la pròpia associació reivindicaven que “ara ja ens hem constituït com a associació i, dins el procés de negociació per a definir els usos, demanem una sèrie d’espais que ja hem traslladat al Districte i esperem reunir-nos amb ells”. Una altra qüestió que preocupa últimament a alguns veïns de la Satalia és “la repoblació d’arbres, ja que s’ha portat a terme una poda important i desitjaríem més arbrat, perquè la vegetació ha de ser una prioritat a la muntanya”.