Daily Archives: 23 de març de 2019

AICEC-ADICAE: MÉS D’UN MILIÓ DE PERSONES A CATALUNYA AFECTADES PEL FRAU DE LES DESPESES HIPOTECÀRIES

MÉS D’UN MILIÓ DE PERSONES A CATALUNYA AFECTADES PEL FRAU DE LES DESPESES HIPOTECÀRIES

•L’associació de persones consumidores AICEC-ADICAE inicia una campanya sota el lema Ell no ho faria, Regalaràs 1.000 euros a la banca? per informar sobre el dret a recuperar les despeses de formalització de les hipoteques

•L’acció col·lectiva és clau en la lluita contra el frau bancari, per això AICEC-ADICAE fa una crida a totes les persones afectades a sumar-se a les reclamacions

A Catalunya prop de 1.100.000 persones s’han vist afectades pel cobrament indegut de les despeses de formalització de les hipoteques, una clàusula ja declarada abusiva al desembre de 2015.

Per això, l’associació d’usuaris de bancs, caixes i assegurances (AICEC-ADICAE) posa en marxa la campanya Ell no ho faria, Regalaràs 1.000 euros a la banca?. L’objectiu és, d’una banda, informar totes les persones consumidores dels seus drets, i d’una altra, actuar de forma global a través de demandes col·lectives.

Què poden reclamar?
El passat mes de gener, el Tribunal Suprem va determinar que els hipotecats tenen dret a recuperar almenys l’import de la inscripció en el Registre, la meitat del cost del notari i la meitat del cost de gestoría. Una suma de prop de 1.000 euros.

Per això l’associació fa una crida a totes les persones afectades a sumar-se a les demandes col·lectives. “Els consumidors estan farts de la successió d’escàndols, de la impunitat de la qual la banca està fent gala quan abusa de forma global dels consumidors, i estan disposats a plantar cara per a reclamar i que se’ls vegin reconeguts els seus drets”, ha indicat Fernando Herrero, secretari general d’ADICAE.

Difusió
Aquesta campanya d’AICEC-DICAE contra la confusió a la qual les entitats bancàries pretenen conduir a les persones afectades, comporta la celebració de centenars d’assemblees, sortides al carrer per a informar la ciutadania, o l’obertura de la web www.hipotecaconderechos.es, entre altres.

A+a+, UN PROJECTE PER INTEGRAR JOVES SENSE REFERENTS FAMILIARS

A+a+, un projecte per integrar joves sense referents familiars

La iniciativa ofereix classes de català i castellà i, també, de reforç escolar

L’aula A+a+ és un projecte que va nèixer el 2014 dins del pla d’acollida Poble-sec per a tothom, de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats formatives de joves immigrants sense referents familiars. Tenen entre 15 i 20 anys i provenen de centres de primera emergència, espais d’acollida o pisos tutelats.

El projecte està centrat en l’aprenentatge de llengües d’acollida com el català i el castellà i l’alfabetització en el cas de menors que no saben ni llegir ni escriure. A més, també ofereixen reforç escolar per aquells que ja han assolit un nivell de coneixement de la llengua suficient per entrar en el sistema d’estudis reglats.

La importància de trencar estereotips

La tècnica del projecte, Teia Goñi, assegura que cada menor té unes necessitats diferents i destaca la importància de deixar de referir-se a ells amb el nom de MENA (menors no acompanyats). “Centrar-nos en el col·lectiu de joves com si fos un únic perfil fa que ens desviem moltíssim de l’atenció i que caiem en estereotips, racisme o xenofòbia”, assegura Goñi. A més, considera que la integració d’aquests joves és una feina de tota la ciutadania, no només de les administracions i les entitats.

Augment de la demanda

Durant el 2018 han passat una quarantena de joves pel projecte A+a+, una xifra que podria augmentar aquest any per l’increment de trucades que ha rebut la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec per part dels centres de menors. Precisament, aquest increment de la demanda ha fet que l’entitat posi en marxa un nou curs dins d’aquest mateix projecte: El català a cuina.

Per tal d’aconseguir la integració total d’aquests adolescents, la coordinadora d’entitats del barri ha posat en marxa Compartim Poble-sec, una iniciativa que uneix participants de diferents projectes de l’entitat per tal de fer xarxa i vincular aquests col·lectius amb el barri.