Daily Archives: 18 de març de 2019

GOVERN I OPOSICIÓ FAN BALANÇ DE LA LEGISLATURA EN UN PLENARI DE SANTS-MONTJUÏC AMB LA MIRADA POSADA A LES MUNICIPALS

Dijous es va celebrar l’últim Consell Plenari del Districte de Sants-Montjuïc ordinari d’aquesta legislatura, tot i que abans de les eleccions municipals és bastant possible que se’n convoqui un altre d’extraordinari. Al llarg de les prop de quatre hores que va durar el plenari es va debatre sobre el Pla d’Usos del Paral·lel, el projecte de dinamització del comerç a Creu Coberta i l’augment de dimensions de l’autobús D20, però també va ser aprofitat per les diferents portaveus dels grups polítics per fer balanç d’una legislatura que arriba a la seva fi i per, fins i tot, plantejar alguns dels reptes del proper govern.

Al plenari tampoc hi van faltar les protestes, on un grup de veïnes i veïns dels barris de la Marina van desplegar les seves pancartes demanant millores en la seguretat al barri i alertant d’una baralla al carrer Energia que hi va haver aquest passat cap de setmana. Abdó Florencio, president de la Coordinadora de les Associacions de Veïns i Comerciants de la Marina de Port, va dirigir-se als grups municipals demanant-los “l’increment de la presència policial, ja que els delictes han augmentat un 20%, tot i que només se’n denuncia un de cada quatre, segons les dades del propi Ajuntament”.

En el seu informe la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, recordava els 150 milions d’euros en millores que s’han fet als diferents barris durant aquest mandat “en habitatge, contra la gentrificació, en favor dels drets socials, de la cultura, pel patrimoni històric, per l’urbanisme i en suport a entitats i contra la pobresa i el masclisme, entre molts d’altres àmbits”.

Pel que fa a les mesures de govern, el plenari va aprovar nous habitatges dotacionals al carrer Sant Isidre del Poble-sec, l’ampliació dels usos d’una parcel·la de la carretera del Prat, la millora i la reordenació del recinte de Mercabarna, la regulació del centre educatiu del passeig de l’Exposició. Per unanimitat, es va aprovar que el Districte proposi a Carlos Vallejo, del Memorial Democràtic dels Treballadors de la SEAT; i als Castellers del Poble-sec com a candidats dels nostres barris a la Medalla d’Honor de Barcelona.

En la part de proposicions dels partits polítics, el PDeCAT va presentar un pla de xoc per conservar i dinamitzar el comerç tradicional del carrer Creu Coberta. En aquest projecte aprovat per unanimitat, es demana una remodelació del Mercat d’Hostafrancs, així com la possible peatonalització de Creu Coberta, entre la plaça d’Espanya i Consell de Cent. El conseller-portaveu dels demòcrates, Sergi Sarri, detallava que “ens trobem en un punt on locals tradicionals s’estan jubilant, no podem deixar passar més temps per reaccionar”.

Per la seva banda, el grup d’Esquerra Republicana va demanar “un compromís dels representants polítics del Districte per combatre les propostes i actituds autoritàries que atemptin contra els valors democràtics” explicava el conseller-portaveu dels republicans, Jordi Fexas. La proposició va ser aprovada tot i el rebuig del PP i l’abstenció del PSC i Ciutadans.

El PSC van instar el Districte a “pressionar TMB perquè escolti les peticions per augmentar el tamany dels autobusos de la línia D20, que va del carrer de Sants fins al litoral”, tal i com explicava el conseller-portaveu socialista, Albert Deusedes, “En èpoques d’estiu, sobretot, s’omple molt per anar a la platja. Però també tot l’any”

L’única proposició rebutjada va ser la de Ciutadans, on s’instava a reprovar “l’acció del govern per no aplicar mesures en matèria de seguretat, principalment no augmentar el nombre d’efectius policials; no dotar de més habitatge social i no desenvolupar els projectes del Calaix de Sants i el centre esportiu de Magòria, entre d’altres”. Només va tenir els vots a favor del PP; Barcelona en Comú, Esquerra i la CUP hi van votar en contra; i PSC i PDeCat es van abstenir.

La CUP va proposar tenir “un estudi abans d’acabar el mandat que detecti els problemes de trànsit en hores d’entrada i sortida als centres escolars, per millorar els accessos a les escoles i prioritzar la seguretat dels vianants. Amb tot, un estudi centrat en fer més amable els entorns escolars, sobretot centrat en guanyar espai per a les famílies davant l’Escola Poble-sec”, explicava la consellera-portaveu dels cupaires, Neus Roca. Va ser aprovada per unanimitat.

Per últim, el Partit Popular va fer una sèrie de propostes vinculades a millores en equipaments. Aquesta proposició, incloïa “l’impuls del centre esportiu de Magòria, així com incrementar els efectius policials o finalitzar els equipaments del carrer Roger o la residència de Gent Gran al carrer Energia, entre d’altres espais”, explicava el conseller-portaveu dels populars santsencs, José Antonio Calleja. La proposta ser aprovada amb l’únic vot a favor del PP i l’abstenció de la resta de partits.

Finalment, en el torn de precs i preguntes, el Plenari va mostrar el seu recolzament a l’Aula Gastronòmica del Mercat de Sants, així com es va demanar aclarir els usos de la Casa de la Premsa i definir un criteri en els carrils bici de la Marina. Des de l’Associació de Veïns d’Hostafrancs, també van intervenir per demanar solucions a l’incivisme que pateixen algunes places del barri, i sense deixar el mateix barri, també es van demanar solucions sobre el cas de la Macarena i la retirada de la compensació econòmica a la seva família.

Per acabar el plenari, es va fer lectura d’una declaració institucional de suport a la vaga feminista del passat 8 de març.