Daily Archives: 12 de març de 2019

LA RAPOSA DEL POBLE-SEC GUANYA EL PREMI 8 DE MARÇ MARIA AURÈLIA CAPMANY

Les dones representen més del 50% de la població mundial, però això no vol pas dir que disposin de la meitat dels recursos, ni del poder, ni que tinguin les mateixes oportunitats que els homes. Per això, l’any 1975, les Nacions Unides van declarar el dia 8 de març com a Dia Internacional de la Dona. Des d’aleshores aquest dia s’organitzen mobilitzacions i es dóna visibilitat als temes més importants que afecten les dones. Per això des de l’any 1987, l’Ajuntament de Barcelona convoca el Premi 8 de Març, que porta el nom de la gran escriptora catalana Maria Aurèlia Capmany.

Dimecres es va fer l’entrega dels guardons durant una gala al Mercat de les Flors de Montjuïc, on també va cantar-hi el Cor Jove de la Coral Sant Medir. Enguany s’ha premiat el projecte “Desenvolupament del projecte de la creatura, Re(D) Productora Feminista” de La Raposa del Poble-sec per “la seva contribució en el desenvolupament d’una xarxa de treball i suport mutu, per visibilitzar les dones, lesbianes i trans de la ciutat, i les seves experiències en àrees de treball tradicionalment masculinitzades, compartint experiències i serveis amb perspectiva de gènere”. Aquesta ha estat, en part, la justificació que ha donat el jurat que ha decidit atorgar aquest premi valorat en 15.000 euros.

Amb el lema “Pa i roses”, l’objectiu de l’edició del 2019 era premiar projectes que contribueixin a la prevenció, la denúncia i l’afrontament de les situacions de desigualtat econòmica i laboral de les dones, i facilitin eines d’autoorganització i apoderament per fer front a la lluita contra la feminització de la pobresa i la precarietat.

Entre els projectes presentats hi havia una proposta de podcast, projectes per formar i informar a les dones sobre diferents temes econòmics i laborals, projectes per a mares de criatures petites, per a dones grans, per ajudar a incorporar-se al mercat de treball a les dones amb discapacitats, o supervivents de la violència masclista, d’altres que reivindiquen tota mena de feines i tasques no sempre reconegudes oficialment (cura de la llar i dels malalts, cuina, costura…), o que busquen el reconeixement i l’equiparació de les dones que treballen en sectors dominats pels homes, com la creació en el sector digital 3D.

Una de las membres del col·lectiu La Raposa del Poble Sec, SCCL, va parlar breument sobre el projecte guanyador del premi del jurat. “Volem visualitzar el treball de les dones, de les lesbianes i de les persones trans. Sabem que es troba invisibilitzat i li volem donar aquest impuls, per això hem creat el projecte Creatura”.

El Premi del Públic, escollit per votació popular, va anar a parar a “Cuinant polítiques poètiques” de Sindillar (Sindicat de Treballadores de la Llar). Dos membres del Sindillar (Sindicat de treballadores de la llar) van parlar del seu projecte i també de la situació actual del seu sindicat. “Estem lluitant en favor dels migrants, perquè puguin aconseguir un treball digne, estem molt contentes d’haver guanyat aquest premi perquè ens pot ajudar a trobar noves feines”.

LES CUINES DEL MÓN 2019

Programa Formatiu de CUINES DEL MÓN Poble-sec

Auxiliar d’Hoteleria: Cuina i Serveis de restauració
Curs Subvencionat

Inici: 18 de març. Finalització: 12 de juliol 2019.
Horari: de dilluns a divendres, de 9.30 a 13.30 hores.

151 hores en formació Auxiliar de cuina.
40 hores d’experimentació en restauració.
32 hores en competències sociolaborals i seguiment.

OBJECTIUS: Millorar la ocupabilitat i qualificació professional de persones mitjançant una acció formativa en l’especialitat d´Auxiliar de Cuina i serveis de sala. Afavorir el desenvolupament personal i social dels i les alumnes, així com la seva orientació professional.

Objectius específics de caràcter laboral: – Introduir a l’alumne de forma pràctica en l’aprenentatge d’un ofici. – Aprendre a pre-elaborar aliments, – Preparar i presentar elaboracions culinàries senzilles i assistir en la preparació d’elaboracions més complexes, – Potenciar l’adquisició d’hàbits laborals: responsabilitats, seguretat i higiene en el treball i prevenció de riscos laborals, – Oferir la formació en manipulació d’aliments i el certificat corresponent a les persones que superin la prova.

Perfil d’entrada: Persones que tinguin una motivació real pel sector de la restauració i vulguin desenvolupar la seva activitat professional en el sector.

Persones tant situació regular com irregular, de 18 anys en endavant. Dirigit a persones empadronades o residents al Districte Sants-Montjuïc, prioritàriament al barri del Poble-sec.

Entrevistes i seleccions fins el 8 de març.

Demanar cita prèvia: Coordinadora d’Entitats de Poble-sec. C/ Concòrdia, 33. Barcelona. 93 324 85 38.
mail: cuinadelmon@gmail.com, Preguntar per Ana Muñoz Carrasco.
Sessió informativa: dimecres, 27 de febrer a les 10.30 hores a Seu Districte Sants-Montjuïc (C/ Creu Coberta, nº 104-106. Barcelona)
Prova d’accés obligatòria: dilluns, 11 de març a les 10.30 hores a Impulsem (C/Tàpies,6.Barcelona)