Monthly Archives: març 2019

FINAL DEL CURS D’ART URBÀ

FINAL FORMACIÓ CURS ART URBÀ

El passat mes de febrer va finalitzar el primer curs d’Art Urbà del districte Sants-Montjuïc, amb el suport del Departament de Joventut.

Aquest curs ha tingut lloc dintre del pla de desenvolupament econòmic del districte per millorar la formació i l’ocupabilitat dels i les joves al Poble-sec.

Al curs han accedit 10 joves entre 17 a 29 anys sense formació i en atur, residents al districte Sants-Montjuïc majoritàriament, i amb objectiu de cursar continguts formatius d’art i realitzar pràctiques per guanyar experiència laboral decorant les persianes dels comerços del barri. Han sigut un total de 255 hores de formació teòrica i pràctica.

Durant aquesta formació, la Associació Rebobinart s’ha encarregat de la part formativa i pràctica, i per una altre banda, la Coordinadora d’Entitats de Poble Sec s’ha fet càrrec de la formació sociolaboral, supervisió i tutorització dels i les joves en formació.

Al final de febrer, els i les joves en formació han finalitzat la part pràctica amb la neteja i dibuixos a algunes persianes del locals de la zona comercial i d’oci nocturn del Poble-sec. Concretament, les persianes intervingudes han estat:

  1. Hotel Tryp Apolo, carrer Nou de la Rambla, nº105.
  2. Bar Frankfurt Jazzband, carrer Nou de la Rambla, nº 113.
  3. Restaurant Can Eusebi, carrer Nou de la Rambla, nº 124.
  4. Peluqueria Sarwa, carrer Nou de la Rambla, nº140.
  5. Gestoria Finques Pamias, carrer Nou de la Rambla, nº 129.
  6. Local carrer Nou de la Rambla nº davant discoteca Plataforma.
  7. Local Associació Comerciants de Poble Sec, Passatge de l’exposició
  8. Local Coordinadora d’Entitats de Poble Sec, Passatge de l’exposició

Totes aquestes persianes han sigut decorades amb dissenys que donen valor a la convivència, valors de respecte, foment del silenci i descans veïnal, per millorar l’ús compartit de l’espai públic.

L’acte final del curs va tenir lloc el passat, 6 de març a les 16 hores al Hotel Tryp Apolo amb l’entrega de certificats pels i les alumnes i passejada per veure les persianes intervingudes en aquesta primera edició del curs.

Podeu veure un vídeo del projecte que han publicat a la pàgina web zoomin TV:
http://zoomin.tv/video/#!l/spa_es/latestvideos/844238

LES RELACIONS EN L’ESPAI PÚBLIC, PRINCIPALMENT EN L’OCI NOCTURN I EN L’ART URBÀ, CENTREN EL CONSELL DE BARRI DEL POBLE-SEC

La sala d’actes de l’Escola Mossèn Jacint Verdaguer va acollir dimecres el Consell de Barri del Poble-sec. Sobre la taula hi havia el retorn del procés participatiu del Pla d’Actuació de Montjuïc i el retorn de les propostes de millora en matèria de seguretat i civisme a l’espai públic i en l’oci nocturn, com a principals temes de debat. Per començar es va fer un repàs de la situació actual respecte a les actuacions al voltant de la muntanya de Montjuïc. El document final sobre el projecte d’actuació, sortit del procés participatiu, no es pot presentar encara “perquè estem en període preelectoral”, tal i com detallava el tècnic responsable del parc de Montjuïc, Xavier Martín.

Martín va recordar les tres fases del procés, amb els tècnics, amb els operadors i membres del parc i la fase del ‘Decidim’ amb els ciutadans i ciutadanes i altres entitats. Tal i com explicava, les accions consten de 6 blocs orientats entorn al civisme, la mobilitat, mantenir el pulmó verd, la seguretat, l’accessibilitat i la inclusivitat. A més, ha estat un procés participatiu molt important, amb 530 persones participant-hi presencialment.

La tècnica de prevenció del Districte, Ariadna Ros, explicava el procés de millora de relacions en l’espai públic, principalment en l’oci nocturn i en l’art urbà. En total, han col·laborat 23 locals per a fer aquesta diagnosi i poder-ne determinar unes mesures. Aquests treballs anaven orientats entorn als carrers de Vila i Vilà, Nou de la Rambla i Avinguda del Paral·lel. Un dels indicadors era el nombre de trucades per molèsties de persones al carrer a la nit, i l’han disminuït. “L’altre indicador és el nombre de trucades vinculant la molèstia a un local concret, comparant tot el barri amb aquests tres carrers, en els dos llocs han baixat les trucades”, afegia Ros.

En matèria d’art urbà, Míriam Alarcón de la plataforma Rebobinart, explicava aquest projecte i com ajudar als joves a facilitar la convivència veïnal i l’oci nocturn, tot treballant en una sortida laboral “Aquest projecte es presenta com una fórmula per donar una sortida laboral als joves aturats i incloure el projecte en la mesura de convivència veïnal”, explicava Alarcón. A banda de treballar en matèria social, també se’ls va introduir a la pràctica de la pintura i de l’art urbà, dirigit principalment als murs del parc de les Tres Xemeneies. Aquesta primera fase va acabar amb una exposició per mostrar tot el desenvolupament que s’havia portat a terme. En la segona fase, ja s’hi va implicar a entitats i locals del barri. “Els alumnes van presentar tres opcions diferents a alguns comerços del barri per a pintar les persianes, en total es va intervenir a nou locals”, avançava Alarcón.

Al Consell de Barri, la regidora Laura Pérez també va parlar del conflicte que es podia trobar en alguns carrers, com Mèxic i Maria Cristina, en època d’activitats a la Fira de Montjuïc, on es vol “és reduir el nombre d’actes a la Fira i que no s’ignori la vida del barri”. Aquestes mesures i la possible peatonalització de Maria Cristina entraven en el pla de remodelació del recinte firal.

Per part del veïnat, a banda de la recuperació del parc de les Tres Xemeneies, preocupa també el nivell de trànsit en certes zones. Una veïna del carrer Lleida explicava que “hem detectat que ha augmentat molt el trànsit al nostre carrer, sembla una circumval·lació dels cotxes que surten de l’Eixample, aquest alt volum, juntament amb l’escola, el volum i la contaminació complica la convivència”.

També va tornar a aparèixer el futur equipament de la Casa de la Premsa, des de la pròpia associació reivindicaven que “ara ja ens hem constituït com a associació i, dins el procés de negociació per a definir els usos, demanem una sèrie d’espais que ja hem traslladat al Districte i esperem reunir-nos amb ells”. Una altra qüestió que preocupa últimament a alguns veïns de la Satalia és “la repoblació d’arbres, ja que s’ha portat a terme una poda important i desitjaríem més arbrat, perquè la vegetació ha de ser una prioritat a la muntanya”.

PLA D’ACOLLIDA POBLE-SEC PER A TOTHOM: INSCRIPCIONS

Des del Pla d’Acollida Poblesec per a Tothom, us fem arribar informació sobre el periode de matriculacions de cara del darrer trimestre d’aquest curs de les formacions per a Adults del Pla d’Acollida Poble-sec per a Tothom de la Coordinadora d’entitats del Poble-sec.

ACOLLIDA SOCIO-LINGÜISTICA. Cursos trimestrals.
Inici mes d’abril.
– Llengua Castellana (grups mixtes) 5 horaris diferents
– Espai Anissa per a dones (Llengua castellana). Dimarts i dijous, de 10,30 a 12h.
– Dona’m Lletres (espai d’alfabetització per a dones). Dimarts i dijous, de 17,30 a 19h.

FORMACIÓ PRELABORAL
– Llengua Anglesa per a adults. Curs trimestral. Inici mes d’abril.
– Manipulació d’aliments amb l’Associació Diomira. Curs puntual: 2,4, 9 i 11 d’abril. Joves: de 10 a 12h; Adults: de 12 a 14h.

PRACTICA ESPORTIVA. Curs trimestral.
Inici mes d’abril.
– Amb Forma de Dona (Espai de pràtica esportiva i socialització per a dones). Dimecres, d’11,30 a 12,30h. Al Centre Cívic el Sortidor

Les matricules per als nous alumnes tindrán lloc la setmana del 25 al 29 de març al Casal Concòrdia.

Pla d’Acollida Poble-sec per a tothom
Coordinadora d’Entitats del Poble-sec
CASAL CONCÒRDIA – C/Concordia, 33-35 baixos
93.324.85.38 – 635.44.50.52

Facebook: http://www.facebook.com/PlaDAcollidaPobleSecPerATothom

AICEC-ADICAE: MÉS D’UN MILIÓ DE PERSONES A CATALUNYA AFECTADES PEL FRAU DE LES DESPESES HIPOTECÀRIES

MÉS D’UN MILIÓ DE PERSONES A CATALUNYA AFECTADES PEL FRAU DE LES DESPESES HIPOTECÀRIES

•L’associació de persones consumidores AICEC-ADICAE inicia una campanya sota el lema Ell no ho faria, Regalaràs 1.000 euros a la banca? per informar sobre el dret a recuperar les despeses de formalització de les hipoteques

•L’acció col·lectiva és clau en la lluita contra el frau bancari, per això AICEC-ADICAE fa una crida a totes les persones afectades a sumar-se a les reclamacions

A Catalunya prop de 1.100.000 persones s’han vist afectades pel cobrament indegut de les despeses de formalització de les hipoteques, una clàusula ja declarada abusiva al desembre de 2015.

Per això, l’associació d’usuaris de bancs, caixes i assegurances (AICEC-ADICAE) posa en marxa la campanya Ell no ho faria, Regalaràs 1.000 euros a la banca?. L’objectiu és, d’una banda, informar totes les persones consumidores dels seus drets, i d’una altra, actuar de forma global a través de demandes col·lectives.

Què poden reclamar?
El passat mes de gener, el Tribunal Suprem va determinar que els hipotecats tenen dret a recuperar almenys l’import de la inscripció en el Registre, la meitat del cost del notari i la meitat del cost de gestoría. Una suma de prop de 1.000 euros.

Per això l’associació fa una crida a totes les persones afectades a sumar-se a les demandes col·lectives. “Els consumidors estan farts de la successió d’escàndols, de la impunitat de la qual la banca està fent gala quan abusa de forma global dels consumidors, i estan disposats a plantar cara per a reclamar i que se’ls vegin reconeguts els seus drets”, ha indicat Fernando Herrero, secretari general d’ADICAE.

Difusió
Aquesta campanya d’AICEC-DICAE contra la confusió a la qual les entitats bancàries pretenen conduir a les persones afectades, comporta la celebració de centenars d’assemblees, sortides al carrer per a informar la ciutadania, o l’obertura de la web www.hipotecaconderechos.es, entre altres.

A+a+, UN PROJECTE PER INTEGRAR JOVES SENSE REFERENTS FAMILIARS

A+a+, un projecte per integrar joves sense referents familiars

La iniciativa ofereix classes de català i castellà i, també, de reforç escolar

L’aula A+a+ és un projecte que va nèixer el 2014 dins del pla d’acollida Poble-sec per a tothom, de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats formatives de joves immigrants sense referents familiars. Tenen entre 15 i 20 anys i provenen de centres de primera emergència, espais d’acollida o pisos tutelats.

El projecte està centrat en l’aprenentatge de llengües d’acollida com el català i el castellà i l’alfabetització en el cas de menors que no saben ni llegir ni escriure. A més, també ofereixen reforç escolar per aquells que ja han assolit un nivell de coneixement de la llengua suficient per entrar en el sistema d’estudis reglats.

La importància de trencar estereotips

La tècnica del projecte, Teia Goñi, assegura que cada menor té unes necessitats diferents i destaca la importància de deixar de referir-se a ells amb el nom de MENA (menors no acompanyats). “Centrar-nos en el col·lectiu de joves com si fos un únic perfil fa que ens desviem moltíssim de l’atenció i que caiem en estereotips, racisme o xenofòbia”, assegura Goñi. A més, considera que la integració d’aquests joves és una feina de tota la ciutadania, no només de les administracions i les entitats.

Augment de la demanda

Durant el 2018 han passat una quarantena de joves pel projecte A+a+, una xifra que podria augmentar aquest any per l’increment de trucades que ha rebut la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec per part dels centres de menors. Precisament, aquest increment de la demanda ha fet que l’entitat posi en marxa un nou curs dins d’aquest mateix projecte: El català a cuina.

Per tal d’aconseguir la integració total d’aquests adolescents, la coordinadora d’entitats del barri ha posat en marxa Compartim Poble-sec, una iniciativa que uneix participants de diferents projectes de l’entitat per tal de fer xarxa i vincular aquests col·lectius amb el barri.

GOVERN I OPOSICIÓ FAN BALANÇ DE LA LEGISLATURA EN UN PLENARI DE SANTS-MONTJUÏC AMB LA MIRADA POSADA A LES MUNICIPALS

Dijous es va celebrar l’últim Consell Plenari del Districte de Sants-Montjuïc ordinari d’aquesta legislatura, tot i que abans de les eleccions municipals és bastant possible que se’n convoqui un altre d’extraordinari. Al llarg de les prop de quatre hores que va durar el plenari es va debatre sobre el Pla d’Usos del Paral·lel, el projecte de dinamització del comerç a Creu Coberta i l’augment de dimensions de l’autobús D20, però també va ser aprofitat per les diferents portaveus dels grups polítics per fer balanç d’una legislatura que arriba a la seva fi i per, fins i tot, plantejar alguns dels reptes del proper govern.

Al plenari tampoc hi van faltar les protestes, on un grup de veïnes i veïns dels barris de la Marina van desplegar les seves pancartes demanant millores en la seguretat al barri i alertant d’una baralla al carrer Energia que hi va haver aquest passat cap de setmana. Abdó Florencio, president de la Coordinadora de les Associacions de Veïns i Comerciants de la Marina de Port, va dirigir-se als grups municipals demanant-los “l’increment de la presència policial, ja que els delictes han augmentat un 20%, tot i que només se’n denuncia un de cada quatre, segons les dades del propi Ajuntament”.

En el seu informe la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, recordava els 150 milions d’euros en millores que s’han fet als diferents barris durant aquest mandat “en habitatge, contra la gentrificació, en favor dels drets socials, de la cultura, pel patrimoni històric, per l’urbanisme i en suport a entitats i contra la pobresa i el masclisme, entre molts d’altres àmbits”.

Pel que fa a les mesures de govern, el plenari va aprovar nous habitatges dotacionals al carrer Sant Isidre del Poble-sec, l’ampliació dels usos d’una parcel·la de la carretera del Prat, la millora i la reordenació del recinte de Mercabarna, la regulació del centre educatiu del passeig de l’Exposició. Per unanimitat, es va aprovar que el Districte proposi a Carlos Vallejo, del Memorial Democràtic dels Treballadors de la SEAT; i als Castellers del Poble-sec com a candidats dels nostres barris a la Medalla d’Honor de Barcelona.

En la part de proposicions dels partits polítics, el PDeCAT va presentar un pla de xoc per conservar i dinamitzar el comerç tradicional del carrer Creu Coberta. En aquest projecte aprovat per unanimitat, es demana una remodelació del Mercat d’Hostafrancs, així com la possible peatonalització de Creu Coberta, entre la plaça d’Espanya i Consell de Cent. El conseller-portaveu dels demòcrates, Sergi Sarri, detallava que “ens trobem en un punt on locals tradicionals s’estan jubilant, no podem deixar passar més temps per reaccionar”.

Per la seva banda, el grup d’Esquerra Republicana va demanar “un compromís dels representants polítics del Districte per combatre les propostes i actituds autoritàries que atemptin contra els valors democràtics” explicava el conseller-portaveu dels republicans, Jordi Fexas. La proposició va ser aprovada tot i el rebuig del PP i l’abstenció del PSC i Ciutadans.

El PSC van instar el Districte a “pressionar TMB perquè escolti les peticions per augmentar el tamany dels autobusos de la línia D20, que va del carrer de Sants fins al litoral”, tal i com explicava el conseller-portaveu socialista, Albert Deusedes, “En èpoques d’estiu, sobretot, s’omple molt per anar a la platja. Però també tot l’any”

L’única proposició rebutjada va ser la de Ciutadans, on s’instava a reprovar “l’acció del govern per no aplicar mesures en matèria de seguretat, principalment no augmentar el nombre d’efectius policials; no dotar de més habitatge social i no desenvolupar els projectes del Calaix de Sants i el centre esportiu de Magòria, entre d’altres”. Només va tenir els vots a favor del PP; Barcelona en Comú, Esquerra i la CUP hi van votar en contra; i PSC i PDeCat es van abstenir.

La CUP va proposar tenir “un estudi abans d’acabar el mandat que detecti els problemes de trànsit en hores d’entrada i sortida als centres escolars, per millorar els accessos a les escoles i prioritzar la seguretat dels vianants. Amb tot, un estudi centrat en fer més amable els entorns escolars, sobretot centrat en guanyar espai per a les famílies davant l’Escola Poble-sec”, explicava la consellera-portaveu dels cupaires, Neus Roca. Va ser aprovada per unanimitat.

Per últim, el Partit Popular va fer una sèrie de propostes vinculades a millores en equipaments. Aquesta proposició, incloïa “l’impuls del centre esportiu de Magòria, així com incrementar els efectius policials o finalitzar els equipaments del carrer Roger o la residència de Gent Gran al carrer Energia, entre d’altres espais”, explicava el conseller-portaveu dels populars santsencs, José Antonio Calleja. La proposta ser aprovada amb l’únic vot a favor del PP i l’abstenció de la resta de partits.

Finalment, en el torn de precs i preguntes, el Plenari va mostrar el seu recolzament a l’Aula Gastronòmica del Mercat de Sants, així com es va demanar aclarir els usos de la Casa de la Premsa i definir un criteri en els carrils bici de la Marina. Des de l’Associació de Veïns d’Hostafrancs, també van intervenir per demanar solucions a l’incivisme que pateixen algunes places del barri, i sense deixar el mateix barri, també es van demanar solucions sobre el cas de la Macarena i la retirada de la compensació econòmica a la seva família.

Per acabar el plenari, es va fer lectura d’una declaració institucional de suport a la vaga feminista del passat 8 de març.

COMITÈ D’OBRES – CARRER CREU DELS MOLERS

Reparació claveguera carrer Creu dels Molers (entre Avinguda Paral·lel i carrer Elkano).

DESCRIPCIÓ DE L’ACTUACIÓ:

Dintre de actuacions prioritàries per part de Bcasa i després de revisions del estat del clavegueram es comprova que el tram de Clavegueram del carrer Creu dels Molers entre els carrer Elkano i l´Avinguda Paral·lel es troba en un estat molt malmès (sobretot un tram de al voltant de 7 metres), amb panells descalçats i perill d´enfonsament degut sobretot a claveguerons en mal estat.

Com s´observa a fotografies adjuntes en primera instància s´ha apuntalat i afegit morter de reforç en una actuació de mínims a l´espera de aquest pas per Comitè.

Els treballs impliquen tall de carrer i treball a cel obert per reconstruir el tram. No es un clavegueram profund, al voltant de 2,5m, per tant els moviments de terra seràn limitats.

Es calcula que els treballs en cel obert seran d´un mes aproximadament.

El tall de carrer implica desviament a Avinguda Paral·lel per carrer Margarit (veure plànol proposta desviament).
S´haurà de retirar tot el estacionament presenyalitzant el dia 27 de febrer. Inici de les obres el dia 7 de març i fi el 12 d´abril.

Alhora de l´actuació urgent s´aprofitarà per fer la rehabilitació de tot el tram, on es preveu treballs de un altre mes, però ja tant sols obrint tapes i feines interiors) previ nou pas per Comitè.

La durada estimada total de l´obra serà de 2 mesos, inici 7 de març i finalització 12 d´abril primera fase concedida en aquest Comitè. Fase 2 nou pas per Comitè.

SOM PARAL·LEL INFORMA

Veïnes,

Com ja ho sabeu, moltes veïnes, vam decidir unir les nostres forces per no deixar els especuladors convertir les Tres Xemeneies en oficines de luxe. Volem recuperar aquest edifici tan emblemàtic i volem que es faci servir per respondre a les necessitats del veïnat: habitatge social i equipaments.

Ja tenim una web per explicar les nostres reivindicacions: http://les3xemeneies.cat/

Us podeu adherir al manifest com a persona individual o com a col·lectiu / associació en aquest enllaç:
http://les3xemeneies.cat/adhereix-te/

Com sempre, és molt important fer-ne difusió entre totes mitjançant Facebook, Twitter…

La Plataforma Veïnal Som Paral·lel
https://plaparalel.com/
https://www.facebook.com/Plataforma-Som-Paral-lel-605777672853432/
https://twitter.com/SomParalel/

DIA DE LES PERSONES CONSUMIDORES – 15 DE MARÇ

Com ja sabreu el dia 15 de març se celebra el dia de les persones consumidores, el dia 15 de març. Nosaltres, com a associació defensora de les persones consumidores, tenim organitzades diferents activitats al voltant d’aquest dia:

  • Un taller sobre assegurances de la llar el 11 de març al espai de consum de Ronda Sant Pau a les 19:00.

  • Una jornada de cineforum pels dies 14 i 15.

  • I pel propi dia de la persona consumidora, el dia 15 de març, posarem un punt informatiu amb algunes activitats al mercat de Sant Antoni, pel matí. Però per la tarda ens agradaria fer un “pasacalles” petit per repartir material gràfic i reivindicar els drets de les persones consumidores.

AICEC-ADICAE
93 159 36 33
C/ Creu dels Molers, 13, local
CP 08004, BARCELONA

LA RAPOSA DEL POBLE-SEC GUANYA EL PREMI 8 DE MARÇ MARIA AURÈLIA CAPMANY

Les dones representen més del 50% de la població mundial, però això no vol pas dir que disposin de la meitat dels recursos, ni del poder, ni que tinguin les mateixes oportunitats que els homes. Per això, l’any 1975, les Nacions Unides van declarar el dia 8 de març com a Dia Internacional de la Dona. Des d’aleshores aquest dia s’organitzen mobilitzacions i es dóna visibilitat als temes més importants que afecten les dones. Per això des de l’any 1987, l’Ajuntament de Barcelona convoca el Premi 8 de Març, que porta el nom de la gran escriptora catalana Maria Aurèlia Capmany.

Dimecres es va fer l’entrega dels guardons durant una gala al Mercat de les Flors de Montjuïc, on també va cantar-hi el Cor Jove de la Coral Sant Medir. Enguany s’ha premiat el projecte “Desenvolupament del projecte de la creatura, Re(D) Productora Feminista” de La Raposa del Poble-sec per “la seva contribució en el desenvolupament d’una xarxa de treball i suport mutu, per visibilitzar les dones, lesbianes i trans de la ciutat, i les seves experiències en àrees de treball tradicionalment masculinitzades, compartint experiències i serveis amb perspectiva de gènere”. Aquesta ha estat, en part, la justificació que ha donat el jurat que ha decidit atorgar aquest premi valorat en 15.000 euros.

Amb el lema “Pa i roses”, l’objectiu de l’edició del 2019 era premiar projectes que contribueixin a la prevenció, la denúncia i l’afrontament de les situacions de desigualtat econòmica i laboral de les dones, i facilitin eines d’autoorganització i apoderament per fer front a la lluita contra la feminització de la pobresa i la precarietat.

Entre els projectes presentats hi havia una proposta de podcast, projectes per formar i informar a les dones sobre diferents temes econòmics i laborals, projectes per a mares de criatures petites, per a dones grans, per ajudar a incorporar-se al mercat de treball a les dones amb discapacitats, o supervivents de la violència masclista, d’altres que reivindiquen tota mena de feines i tasques no sempre reconegudes oficialment (cura de la llar i dels malalts, cuina, costura…), o que busquen el reconeixement i l’equiparació de les dones que treballen en sectors dominats pels homes, com la creació en el sector digital 3D.

Una de las membres del col·lectiu La Raposa del Poble Sec, SCCL, va parlar breument sobre el projecte guanyador del premi del jurat. “Volem visualitzar el treball de les dones, de les lesbianes i de les persones trans. Sabem que es troba invisibilitzat i li volem donar aquest impuls, per això hem creat el projecte Creatura”.

El Premi del Públic, escollit per votació popular, va anar a parar a “Cuinant polítiques poètiques” de Sindillar (Sindicat de Treballadores de la Llar). Dos membres del Sindillar (Sindicat de treballadores de la llar) van parlar del seu projecte i també de la situació actual del seu sindicat. “Estem lluitant en favor dels migrants, perquè puguin aconseguir un treball digne, estem molt contentes d’haver guanyat aquest premi perquè ens pot ajudar a trobar noves feines”.