La setmana passada, la Unió d’Associacions de Veïns del Poble-sec va emetre una nota de premsa on mostrava la seva preocupació per la inseguretat que es viu al barri arrel d’alguns robatoris en les últimes setmanes. Un dels focus de preocupació es troba en els campaments de menors estrangers no acompanyats que hi ha al peu de la muntanya de Montjuïc. El gerent del Districte de Sants-Montjuïc, Francesc Jiménez, afirma que des de l’ajuntament comparteixen aquesta preocupació i afegeix que “en fem un seguiment molt acurat per saber on es troben aquests nois i per on es mouen”. Els òrgans competents són els Mossos d’Esquadra i la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència, tot i així des del Districte “comuniquem als equips de l’àmbit social de l’Ajuntament les novetats que en tenim, així com a la DGAIA i als Mossos, perquè puguin ser atesos com es mereixen”.
D’altra banda, aquests grups de MENA que no s’han integrat i han optat per la delinqüència com a via per sobreviure són la minoria. Antoni Reig, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, explica que el barri té constància d’aquest fet i hi està treballant. Reig detalla que “treballem per donar-els-hi les eines per integrar-se a la ciutat, aquestes són principalment l’ensenyament de la llengua, educació cultural i assessorament legal”. Amb tot, busquen “donar uns mínims bàsics de subsistència i integració”. Reconeix que “aquest creixement d’arribada de menors tan descontrolat és relativament recent, l’Ajuntament i la Generalitat s’han trobat desbordats. A nosaltres com a veïns ens interpel·la i posem el nostre gra de sorra, treballem amb totes les persones que mostren la voluntat d’integrar-se”.
La principal eina de la Coordinadora es troba en el Pla d’Acollida que es treballa des de l’entitat Poble-sec Per a Tothom. Aquest pla es desenvolupa a la Casa de la Concòrdia, on hi van persones migrants per aprendre la llengua i tenir eines per a facilitar la seva integració a la ciutat. Teia Goñi és una de les tècniques d’aquest projecte i imparteix classes en el grup de l’Aula a+ a+. Goñi relata que “des de fa anys oferim cursos de llengua i assessorament legal i psicològic a totes les persones migrants del barri, per fomentar xarxes de ciutadania i de coneixement de l’entorn”. Des de fa més de dos anys desenvolupen el projecte de l’Aula a+ a+ per als migrants no acompanyats que es troben en un procés de migració individual. La tècnica del projecte de Poble-sec Per a Tothom creu que “es veuen indicis que l’arribada d’aquests joves augmentarà, ja que hi ha situacions molt complicades en els seus països d’origen, treballem la integració de forma responsable tant per a la persona com per al propi barri ja que tots hi som partícips”.