Monthly Archives: febrer 2019

ARTiPART, AL POBLE-SEC

ARTiPART és d’un procés de creació artística col·lectiva on, a partir de l’eix motor del turisme de masses i la gentrificació, construïrem col·lectivament el “Barricidi”.

A finals de febrer començaran dos tallers paral·lels d’exploració i creació artística:
– Taller “Un micro contra la gentrificació. Audio-transformant el barri”: dijous a l’Ateneu La Base (17.30-19.30h)
– Taller “Habitacions de creació compartida”: dimecres al CC El Sortidor (18.30-20.30h)

Les inscripcions es realitzen a través d’aquest formulari https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScCbbEIs4Z8wRrMSIR-IN8lKpC4lCqnl8CblJ1ULRX5vROSkg/viewform

LA REMODELACIÓ DE LA FIRA DE MONTJUÏC ELIMINARÀ EL TRÀNSIT A L’AVINGUDA REINA MARIA CRISTINA

Aquesta setmana s’ha presentat el protocol que ha de servir per tirar endavant un nou pla d’infraestructures per la Fira de Barcelona, que preveu renovar i ampliar els recintes de Montjuïc i l’Hospitalet. Tots aquests canvis es presenten pensant en el centenari d’aquest espai, que va ser construït el 1929 en motiu de l’Exposició Internacional de Barcelona. Aquest gran projecte, valorat en uns 380 milions d’euros, suposarà dues grans renovacions, que a la seva vegada portaran a eliminar el trànsit a l’avinguda Reina Maria Cristina. En primer lloc, es dotarà de més superfície d’exposició el recinte de Gran Via, a l’Hospitalet de Llobregat, i en segon lloc s’estudia remodelar l’espai firal de Montjuïc per fer-lo evolucionar i dotar-lo d’espais per a l’emprenedoria.

El director general de la Fira, Constantí Serrallonga, explicava que el creixement del recinte de Gran Via es farà en uns terrenys de 40.000 metres quadrats entre l’avinguda Joan Carles I i els carrers de les Ciències, Salvador Espriu i José Agustín Goytisolo. S’hi construirà un edifici de dues plantes que enllaçarà amb el pavelló 1 i el hall Europa del recinte, en total l’espai creixerà en 300.000 metres quadrats i està previst finalitzar-ho el 2024. Serrallonga detallava que això “suposa la construcció d’un nou pavelló firal de 60.000 metres quadrats addicionals més un edifici de suport als visitants, un dels espais firals més grans d’Europa”.

Sobre l’actual recinte de Montjuïc, al nostre districte, s’està estudiant convertir-lo en el projecte ‘Univers Montjuïc’. El què es busca és adequar-lo a les exigències del segle XXI, amb unes instal·lacions funcionals. S’hi volen incloure espais d’ús permanent, per potenciar el caràcter urbà del recinte i la relació del teixit empresarial i l’entorn, així, s’hi volen incloure espais de coworking. En aquest sentit, aquest projecte inclouria convertir l’avinguda Reina Maria Cristina en una gran esplanada sense trànsit. El director general de la Fira afegia que “el projecte es troba en fase d’estudi i persegueix generar noves oportunitats de desenvolupament per la ciutat i la Fira”.

El president de la Generalitat, Quim Torra, també va ser present en aquest acte. Torra, posava en valor el creixement de l’espai i d’aquest repte tot dient que “històricament la Fira s’havia associat a Montjuïc, ara necessiten una renovació a fons per mantenir l’èxit de la Fira i seguir sent competitius a nivell mundial”. A més, “aquesta és la voluntat del Govern”.

L’alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’Àrea Metropolitana, Ada Colau, destacava el paper de la muntanya als barris del Poble-sec i de Font de la Guatlla en aquesta zona al voltant del recinte firal. Per a ella, eliminar el trànsit de l’avinguda Reina Maria Cristina, milloraria la mobilitat: “aquest projecte és especialment significatiu i és important en l’àmbit de transformació urbana. Ens hem proposat millorar la mobilitat allargant el carrer de la Guàrdia Urbana fins al Paral·lel, això facilitaria la pacificació de l’avinguda Maria Cristina”.

Aquest pla de remodelació firal s’ha canalitzat amb un protocol que va ser signat dimarts pel president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra; l’alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Ada Colau; l’alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls; el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells; el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, i el president de Fira 2000, Albert Castellanos.

POBLE-SEC PER A TOTHOM IMPULSA UNA AULA PER A FACILITAR LA INTEGRACIÓ DELS MENA AL BARRI

La setmana passada, la Unió d’Associacions de Veïns del Poble-sec va emetre una nota de premsa on mostrava la seva preocupació per la inseguretat que es viu al barri arrel d’alguns robatoris en les últimes setmanes. Un dels focus de preocupació es troba en els campaments de menors estrangers no acompanyats que hi ha al peu de la muntanya de Montjuïc. El gerent del Districte de Sants-Montjuïc, Francesc Jiménez, afirma que des de l’ajuntament comparteixen aquesta preocupació i afegeix que “en fem un seguiment molt acurat per saber on es troben aquests nois i per on es mouen”. Els òrgans competents són els Mossos d’Esquadra i la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència, tot i així des del Districte “comuniquem als equips de l’àmbit social de l’Ajuntament les novetats que en tenim, així com a la DGAIA i als Mossos, perquè puguin ser atesos com es mereixen”.

D’altra banda, aquests grups de MENA que no s’han integrat i han optat per la delinqüència com a via per sobreviure són la minoria. Antoni Reig, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, explica que el barri té constància d’aquest fet i hi està treballant. Reig detalla que “treballem per donar-els-hi les eines per integrar-se a la ciutat, aquestes són principalment l’ensenyament de la llengua, educació cultural i assessorament legal”. Amb tot, busquen “donar uns mínims bàsics de subsistència i integració”. Reconeix que “aquest creixement d’arribada de menors tan descontrolat és relativament recent, l’Ajuntament i la Generalitat s’han trobat desbordats. A nosaltres com a veïns ens interpel·la i posem el nostre gra de sorra, treballem amb totes les persones que mostren la voluntat d’integrar-se”.

La principal eina de la Coordinadora es troba en el Pla d’Acollida que es treballa des de l’entitat Poble-sec Per a Tothom. Aquest pla es desenvolupa a la Casa de la Concòrdia, on hi van persones migrants per aprendre la llengua i tenir eines per a facilitar la seva integració a la ciutat. Teia Goñi és una de les tècniques d’aquest projecte i imparteix classes en el grup de l’Aula a+ a+. Goñi relata que “des de fa anys oferim cursos de llengua i assessorament legal i psicològic a totes les persones migrants del barri, per fomentar xarxes de ciutadania i de coneixement de l’entorn”. Des de fa més de dos anys desenvolupen el projecte de l’Aula a+ a+ per als migrants no acompanyats que es troben en un procés de migració individual. La tècnica del projecte de Poble-sec Per a Tothom creu que “es veuen indicis que l’arribada d’aquests joves augmentarà, ja que hi ha situacions molt complicades en els seus països d’origen, treballem la integració de forma responsable tant per a la persona com per al propi barri ja que tots hi som partícips”.

ELS MOSSOS DETENEN EL PRESUMPTE AUTOR DE TRES AGRESSIONS SEXUALS AL POBLE-SEC

Els Mossos d’Esquadra han detingut un menor d’edat de 17 anys com a presumpte autor de tres agressions sexuals al barri del Poble-sec i tres més a Horta. El menor va passar a disposició de la Fiscalia de Menors i el jutjat va decretar l’internament en un centre tancat.

La investigació va començar el mes d’octubre per una primera agressió prop de Montjuïc. Un cop es va donar la segona, un mes després, se’n produeixen immediatament quatre més. Pere Guillén, cap de l’àrea d’investigació criminal de Barcelona dels Mossos d’Esquadra, explica que “el 7 de desembre, dos dies després de l’última agressió, vam poder identificar l’autor i se li van poder imputar els tres fets d’Horta”. Explica que, un cop detingut i posat a disposició de la Fiscalia, investiguen la similitud dels fets amb els del Poble-sec. La seva investigació va concloure que ell es trobava també als fets de Sants-Montjuïc, van presentar les proves d’ADN recollides i van confirmar que era la mateixa persona.

Guillén confirma que es tracta d’un menor no acompanyat tutelat per la Generalitat però afegeix que “no s’ha de criminalitzar els MENA, és el primer cas que ens trobem d’aquest perfil i aquí Barcelona ja hem detingut altres agressors serials i, precisament, l’últim era una persona nacional”.

Es dona la circumstància que entre el primer i el segon atac, a la zona dels jardins del Passeig de Montjuic, va transcórrer un mes. Però a partir de la segona agressió sexual les quatre restants van tenir lloc amb pocs dies de diferència. L’agressor, que actuava en qualsevol franja horària, de dia i de nit, abordava al carrer les seves víctimes, dones d’edat mitjana i avançada, i les agredia sexualment. Sempre protegia el seu rostre amb l’objectiu d’evitar que el poguessin identificar i, en dos dels casos, també ho va aprofitar per dur a terme un robatori. Els assalts anaven sempre acompanyats de grans dosis de violència i amenaces reiterades.

Just després de l’anunci d’aquestes detencions per part dels Mossos, la Unió d’Associacions de Veïns del Poble-sec va emetre un comunicat per mostrar la seva preocupació per la inseguretat al barri. El portaveu de l’entitat, Sergi Gázquez, explica que “més enllà d’aquesta agressió, tenim casos de furts i robatoris cada setmana”. És per això que demanen “més presència policial al barri i la creació d’una taula de seguretat específica per al Poble-sec amb el Districte, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana”. També, lamenten que s’actuï més de forma reactiva enlloc de forma preventiva. En aquest sentit, Gázquez explica que per part dels cossos de seguretat no hi hauria problema per iniciar aquesta taula debat, mentre que per part del Districte no han tingut una resposta clara.

EL POBLE-SEC PRESENTA LA IMATGE I LES PRIMERES ACTIVITATS PER COMMEMORAR EL 150è ANIVERSARI DEL BARRI

El 2019 és un any molt especial pel barri del Poble-sec del nostre districte. Enguany es commemoren els 150 anys del seu naixement, cosa que no es pot dir cada dia, i per això volen fer festa grossa. En una trobada inaugural dissabte al matí, la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec va presentar la iniciativa i va explicar el funcionament de la comissió designada per gestionar el gran esdeveniment. L’objectiu és animar entitats d’àmbits molt diferents a impulsar actes i activitats que reuneixin tanta gent com sigui possible.

La presentació feta a la Casa de la Premsa va ser el primer dels tres actes que organitza la pròpia Comissió, i va servir també per mostrar el logo i la pàgina web de la commemoració – www.poblesec150.cat -. El segell que lluiran les activitats i entitats vol recordar els orígens històrics del barri i la seva relació amb Montjuïc.

Enguany es recordarà com l’any 1869 es va aixecar la prohibició de construir als peus de la muntanya. Durant un segle, des de 1768, es va vulnerar el dret a l’edificació dels propietaris dels terrenys per raons militars. Amb la publicació de l’ordre del Regent del Regne quedava anul·lada la normativa i començava la construcció del primer edifici on actualment hi ha el carrer Salvà, número 58.

D’altra banda, es vol que el portal web sigui una agenda interactiva útil, senzilla i clara per al veïnat, creada amb una finalitat essencialment pràctica. La complexitat d’organitzar tantes entitats i l’enorme període de temps que es vol abastar comporta molts desafiaments. Així, la possibilitat d’actualització constant a mesura que els actes es van concretant facilita la comunicació amb els veïns i veïnes.

Les entitats del Poble-sec fan una important feina social i de cohesió de barri. Com diu l’impulsor de la Comissió, Josep Guzman, “tenir una xarxa associativa vol dir que quan passa alguna cosa al barri, aquest es revolta o aplaudeix”. En aquesta mateixa línia, afirma que amb la commemoració “es vol aconseguir arrelament i sentit de pertinença”.

Per acabar l’acte de presentació, el pati de l’escola Jacint Verdaguer va acollir una petita mostra de les entitats del barri, acompanyades de diverses actuacions de la cultura popular poble-sequina.

150è ANIVERSARI DEL POBLE-SEC – COMISSIÓ ORGANITZADORA DELS ACTES DE COMMEMORACIÓ

150è ANIVERSARI DEL POBLE-SEC
COMISSIÓ ORGANITZADORA DELS ACTES DE COMMEMORACIÓ

A l’Assemblea General Ordinària de la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec del mes de maig s’acordà la creació d’aquesta comissió.

• Aquesta Comissió està oberta a totes les associacions, entitats i col·lectius del barri.
• La Coordinadora d’Entitats del Poble Sec serà l’encarregada de coordinar aquesta Comissió; tasca similar a la que fa durant la Festa Major.
• La Coordinadora crearà una llista de correu electrònic on s’aniran incloent les associacions, entitats o col·lectius que hi vulguin participar (tothom hi és convidat).

REUNIONS:
• Es faran en dimarts, a les 19.30 h, a la seu de la Coordinadora (Elkano, 24).
• La periodicitat serà cada 3-4 setmanes, dependrà del calendari i de les necessitats de la Comissió.
• Les reunions previstes per al 2018 són: 30 d’octubre, 27 de noviembre i 18 de desembre.