Monthly Archives: gener 2019

LA JORNADA DE CLOENDA DEL PLA D’ACTUACIÓ DE MONTJUÏC ESTABLEIX LES BASES PER AL FUTUR DESENVOLUPAMENT DEL PARC

El Districte de Sants-Montjuïc va organitzar dissabte la jornada de cloenda del procés participatiu sobre el Pla d’Actuació del parc de Montjuïc, amb l’objectiu d’elaborar un document que determinarà les línies estratègiques i les principals actuacions a tirar endavant a la muntanya durant els propers anys. La jornada es va celebrar al CaixaForum per posar en comú les propostes que han anat sorgint al llarg dels espais de participació plantejades pels professionals municipals, les entitats i les organitzacions membres del Consell del Parc de Montjuïc. Aquest òrgan integra un centenar de representants d’actors vinculats a Montjuïc, i també propostes recollides d’entitats de Font de la Guatlla, Poble-sec, barris de la Marina i de la ciutadania en general.

L’elaboració del pla no parteix de zero, sinó que es farà d’acord amb els plantejaments i usos establerts per la Modificació del Pla General Metropolità, que es va aprovar l’any 2014. Sobre aquest pla i la gestió, la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, deia durant la jornada que “Montjuïc vol esdevenir amb aquest pla un espai de gran importància ambiental”. Va afegir també que “el Pla General és un paper i ara hem de veure com es construeix a través d’un treball a futur, i aquest pla d’actuació i les trobades mostren que tindrà continuïtat”.

En total, s’han recollit 225 propostes d’actuació que es consideraran en l’elaboració del Pla d’Actuació, i que giren al voltant de la convivència, la cultura, esports, lleure i turisme, l’ecologia urbana i la mobilitat. A la taula rodona prèvia als grups de treball hi van participar, juntament amb la regidora, Oriol Granados, president del Centre d’Estudis de Montjuïc; Ana Menéndez, presidenta FAVB; Ramon Serrat, expert en turisme; José Tajadura, responsable tècnic del Pla General; Carme Miró de l’Institut de Cultura de Barcelona; Josep Maria Montserrat, director del Jardí Botànic; i Marta Carranza, Comissionada d’Esports de l’Ajuntament. Menéndez explicava que s’imaginava “un Montjuïc sense cotxes, una muntanya per a la ciutat perquè té tot el potencial per ser-ho. Ara establim les bases perquè ho esdevingui”.

Algunes de les mesures que integraran aquest pla volen vetllar per la preservació del verd i la biodiversitat de la muntanya de Montjuïc i la seva funció de pulmó de la ciutat. Es treballarà en un model de gestió equilibrada dels actes que es desenvolupen a l’entorn de la muntanya, i en potenciar els usos dels equipaments existents. La millora de la mobilitat i la seguretat de Montjuïc també s’abordarà per facilitar la connexió dels barris i el dia a dia dels nuclis urbans de l’entorn.

Entre les conclusions de les taules de debat que es van fer per grups durant dissabte, van destacar-ne les següents. Per a cultura, esports, lleure i turisme cal millorar la informació sobre les activitats de cara a la ciutadania que es realitzen al parc. Per a la taula de mobilitat, la proposta amb més suports és la de fomentar el transport a peu i habilitar camins per a corredors. Així com augmentar la freqüència dels recorreguts d’autobús. Des del grup d’ecologia urbana van destacar la conservació del patrimoni natural del parc i treballar per a l’augment d’aquestes reserves tant naturals com arquitectòniques. Per últim, les conclusions des de convivència van ser incrementar la presència policial i tenir un cos policial exclusiu del parc amb capacitat sancionadora.

Un cop tancat aquest procés participatiu, el Districte de Sants-Montjuïc, l‘Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat i els operadors que treballen a la muntanya avançaran en la priorització de les mesures, amb l’objectiu és disposar d’una proposta concreta de pla d’actuació al mes de març d’aquest mateix any.

EL DISTRICTE PRESENTA AL VEÏNAT DEL POBLE-SEC LES PRIMERES PROPOSTES DE REFORMA PEL CARRER PIQUER

El carrer de Piquer és un dels eixos de la part baixa del Poble-sec que necessita ser rehabilitat per millorar la qualitat de l’espai públic. És per això que dijous el Centre Cultural Albareda va acollir la presentació d’algunes de les propostes de millores per a aquest carrer en les quals ha començat a treballar el Districte de Sants-Montjuïc.

El veïnat ja havia demanat la reforma d’aquest carrer en diverses ocasions i, tot i que encara no estava projectat, des del Districte s’han elaborat uns primers plànols amb dues propostes. La primera passaria per mantenir les dues actuals línies d’aparcament i també eliminar l’arbrat d’una de les bandes per guanyar amplada en una de les voreres. La segona proposta passaria per eliminar una de les línies d’aparcament, però en canvi mantindria l’arbrat a les dues bandes del carrer, en aquest cas ampliant totes dues voreres.

Tot i que encara no hi ha un avant-projecte tancat, la reunió va servir per analitzar quines podien ser les millors propostes per part del veïnat. Santi Vinuesa, arquitecte de BIMSA, detallava que “volíem presentar les alternatives en aquesta fase inicial, per complir tot tipus de normatives”, com el mínim exigible en voreres i aparcaments. Algunes de les necessitats són ampliar les voreres i fer-les d’un mínim de metre vuitanta per complir la llei d’accessibilitat. També, es vol replantejar la distribució de l’arbrat del carrer, ja que consideren que queda desendreçat i cal adequar-lo a la futura nova vorera. Amb tot, part de la discussió es va centrar en la distribució de l’arbrat i com incorporar-lo a una renovada i ampliada vorera. Així també, una de les principals línies a debatre van ser les zones d’aparcament al llarg del carrer de Piquer i com plantejar-les per facilitar la vida del veïnat. Sortia així el debat entre mantenir zona verda amb arbres al carrer o bé facilitar una línia contínua d’aparcament.

En aquest sentit, el director de serveis de llicències i espai públic del Districte de Sants-Montjuïc, Miquel Àngel Valdueza, comentava que l’intenció és “tenir un projecte ja enquadernat de cara a l’any que ve perquè en el proper mandat el nou equip de govern ho pugui tirar endavant”. Després d’aquest primer acostament entre el Districte i veïnat, s’ha d’aprofundir en el futur projecte i, tal i com es va comentar a la reunió, s’espera licitar, realitzar i acabar les obres de cara al proper 2020.

L’AJUNTAMENT APROVA INICIALMENT EL PLA D’USOS DEL PARAL·LEL I OBRE EL PERÍODE D’AL·LEGACIONS

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar inicialment el Pla d’Usos de l’avinguda del Paral·lel del Poble-Sec i obre ara un període d’al·legacions. La tinent d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, explica que “els objectius són garantir la vida quotidiana, evitar el monocultiu de l’oci nocturn i potenciar l’activitat cultural”. En aquest sentit, i tal i com afegeix la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, es vol lluitar contra la gentrificació per fer “un Paral·lel pels barris, no només un lloc de pas entre els creuers del port i la plaça Espanya”.

Prèviament, el desembre del 2017 es va activar una suspensió temporal de llicències per així tenir un any d’estudi de la situació. El maig del 2018 es va obrir el procés participatiu, sobre el qual, Jordi Camina de la plataforma Som Paral·lel, detalla que “va ser molt bo i esperem que el Pla d’Usos no es modifiqui gaire”. Algunes de les principals mesures que recull el Pla seran la impossibilitat d’instal·lar un nou comerç o algun altre local de concurrència pública paret per paret amb un habitatge, l’obligació de tenir locals de joc a 100 metres de distància d’escoles, locals institucionals o sanitaris en cas de noves obertures, així com els d’exhibició sexual i de prostitució a 200 metres.

Amb tot, l’Ajuntament ha volgut limitar l’obertura de nous locals de restauració per evitar-ne el monocultiu. Actualment, un de cada tres locals de l’avinguda del Paral·lel està destinat a activitats de concurrència pública. I, dintre d’aquests, el 91,59% són locals de restauració. En aquest sentit, el president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-Sec, Antoni Reig, detalla que “és positiu tot el que serveixi per ordenar i posar seny al territori”.

Per últim, Manel Tort, president de l’Associació de Comerciants del Poble-sec-Paral·lel, comenta que “el Paral·lel és una via principal per ser una referència cultural i gastronòmica, però també amb serveis”, a més que “Barcelona sempre s’ha caracteritzat pel món teatral i ho hem de fomentar”.

CURSOS DE FORMACIÓ SEC.TOR JOVE PLA D’ACOLLIDA POBLE-SEC – GENER DE 2019

Cursos formació SEC.tor Jove Pla d’Acollida Poble-sec- Gener 2019

Us fem arribar l’oferta de formació per a joves de 16 a 25 anys pel trimestre gener-febrer i març 2019.

Des del Pla d’Acollida Poble-sec per a Tothom de la Coordinadora d’entitats del Poble-sec, us fem arribar la informació relativa a l’oferta formativa per a joves (de 16 a 25 anys) del projecte SEC.tor Jove:

Les inscripcions ja estan obertes, amb cita prèvia, i seran al Casal Concòrdia fins el dia 10 de gener del 2019.
Inscripcions gratuïtes amb entrevista prèvia en rigoròs ordre d’arribada.

FORMACIÓ PRELABORAL;
dimarts i dijous de 10 a 12 hores. Inici 15 de gener.

Sociolaboral i de recerca de feina:
Objectius: – Informar i fer seguiment de tot el procés d’orientació laboral, – Esbrinar seus interessos i competències personals, – Donar suport grupal i individual durant tot el procés de recerca de feina, – Facilitar recursos per la recerca de feina, – Assessorar sobre els diferents perfils laborals, – Informar i assessorar sobre futures formacions.

Resolució de conflictes Imparteix formació: Fundació Traç-Diomira.
Millorar les competències bàsiques laborals. Aprendre recursos per la resolució de conflictes. Millorar les habilitats socials.

Atenció al Client en Hotels, Restaurant i comerços:
Atenció al client: temari genèric, específic en Hotels, Restaurant i Comerços. Anglès específic en atenció al client per aquests perfils laborals.

Ofimàtica enfocada a la recerca de feina en aquests sectors laborals (segons demanda dels i les alumnes).

Curs d’Informàtica:
Divendres de 10 a 11.30 hores. Inici 18 de gener.
Objectius: ampliar coneixements en les noves tecnologies, aprendre i perfeccionar l’utilització dels sistemes operatius bàsics, iniciar-se en utilització informàtica per la recerca de feina o ampliar-la i perfeccionar-la, cerca d’informació, utilització xarxes socials i ampliar seves competències bàsiques en noves tecnologies.

Curs d’anglès:
Dimarts i dijous, de 12 a 13.30 hores. Inici 15 de gener.
Objectius: aprendre l’idioma nivell bàsic vocabulari i normes lingüístiques, fomentar aprenentatge i motivació per una nova llengua, iniciar i/o perfeccionar en la parla del nou idioma, millorar competències bàsiques. I al final de trimestre s´ampliarà temari i hores amb Anglès en Atenció al Client segons demanda.

Altres formacions artístiques:

Dibuix i creativitat.
Dilluns, de 10.30 a 12.00 hores. Inici 14 de gener.

Música (guitarra) i cant.
Dilluns, de 12.00 a 13.30 hores. Inici 14 de gener.

Defensa personal.
Divendres, de 12 a 13.30 hores. Inici 18 de gener.

Requisits bàsics per inscripcions:
Tenir entre 16 a 25 anys.
Saber parlar i escriure Castellà o Català.
Ser puntual i estar motivat/da per aprendre.
Donar un dipòsit de 5 euros per material didàctic.
Fer entrevista inicial abans inici cursos al Casal Concòrdia amb reserva de cita prèvia.

Poseu-vos en contacte amb tècnica responsable Anna Muñoz.
Per derivacions podeu fer arribar email a jovesacollida@gmail.com o truqueu al Casal Concòrdia (93 324 85 38) en horari de dilluns a divendres de 10.30 a 13:30 hores.

EL POBLE-SEC CELEBRA AMB ÈXIT L’ARRIBADA DEL PATGE GREGORI AMB UNA CERCAVILA PEL BARRI

El patge reial Gregori va desfilar pels carrers del Poble-sec el passat divendres 4 de gener. Des de dos quarts de sis de la tarda fins les vuit del vespre, centenars d’infants i de voluntaris van acompanyar el patge per a donar-li la carta dels Reis al final del cercavila. Antoni Reig, president de la Coordinador d’Entitats del Poble Sec, explicava que “hi ha quatre carrosses, cada una per a les entitats que hi participen, i nosaltres hem coordinat i organitzat aquest acte”.

La comitiva reial va sortir dels Jardins de les Tres Xemeneies, a tocar del Paral·lel, per acabar a la plaça de Santa Madrona. Enguany, la novetat va ser el pas pel carrer Blai. Reig detallava que “és un repte per la quantitat de terrasses que hi ha, però és un carrer central i recorrem tot el barri per dins”. Sobre la cavalcada, Javier Velasco, dels comerciants del Poble-sec, destacava “el paper dels voluntaris i els infants del barri per implicar-se i fer-ho possible un any més”.

Amb tot, la regidora Laura Pérez reconeixia que “és complicat organitzar actes com aquest que impliquen tantes entitats, però ha estat un èxit i els carrers s’han vist ben plens”. A la plaça de Santa Madrona és on esperaven els infants per donar les cartes al patge Gregori. Manel Diéguez, president dels Amics de la Plaça de Santa Madrona, comentava que “cada cop vénen més nens i ja des d’una hora abans de l’arribada del patge s’esperen i d’aquí no marxarem fins que cada nen i nena doni la seva carta”. En aquest sentit, el propi patge Gregori admetia que “estem molt contents de tenir tanta feina, de tenir aquesta rebuda per part del barri i els infants poblesequins”.

COMPARTIM POBLE-SEC – ACTUALITAT

Actualitzem les novetats del blog de COMPARTIM POBLE-SEC. Podeu seguir el vincle adjunt.

CURS FORMATIU D’ART URBÀ – EXPOSICIÓ AL CC ALBAREDA

Ens complau informar-vos que la primera fase de formació del curs Art Urbà ha finalitzat amb èxit al mes de desembre. Aquest curs té com a objecte la formació de joves (de 16 a 30 anys) en la disciplina de l’art urbà, a partir de sessions de treball teòriques i pràctiques on els/les alumnes s’iniciaran en diverses tècniques de l’art urbà per explorar la seva creativitat des d’aquesta vessant.

El curs està organitzat per Districte Sants-Montjuïc, coordinat per la Coordinadora d’Entitats de Poble Sec i impartit per l’Associació Rebobinart.

Abans d’iniciar la segona fase pràctica del projecte (durant els mesos de gener i febrer), els i les joves del curs juntament amb el Centre Cívic Albareda i Associació Rebobinart faran una exposició de fotos i algunes obres que han realitzar durant aquest procés d’aprenentatge.

Aquesta exposició dels treballs dels/les joves durant la primera fase de la seva formació serà durant tot el mes de gener al Centre Cívic Albareda.

Us convidem tothom també a la presentació d’aquesta exposició que serà el dijous 10 de gener a les 19.30 hores al Centre Cívic Albareda.

Us esperem perquè així podreu gaudir del procés d’aprenentatge i compartir amb els i les joves les seves experiències i nous coneixements en art urbà.

En la segona fase del projecte aquests/es joves faran una feina de neteja i dibuix d’algunes persianes de l’eix comercial de Poble Sec, per sensibilitzar el barri de la importància de la bona conviviència, silenci i bon ús d’espai públic.

Esperem que us acosteu a veure l’exposició!