EL POBLE-SEC COMENÇA A PREPARAR LES ACTIVITATS COMMEMORATIVES DEL 150è ANIVERSARI DEL NAIXEMENTE DEL BARRI

Barri de contrasts i diversitat, mar i muntanya, horts i indústria, pedreres i curses, lloc de refugi i d’espectacle, d’acollida i amistat, d’avantguarda i tradicions, d’edificis icònics i barraques, d’associacions, activisme i reivindicacions, d’esdeveniments i personatges inoblidables. I és que el Poble-sec ha vist de tot en els seus 150 anys de vida. Per això, el seu veïnat creu que es mereix una celebració ben sonada durant tot el 2019. El passat 30 d’octubre al vespre es va celebrar la segona reunió de la Comissió Commemorativa del 150è Aniversari del Poble-sec, al local de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec.

La trobada, on hi van participar una vintena de representants de les associacions i col·lectius del barri, va començar amb una introducció històrica de Josep Guzmán, tresorer de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, que va recordar els inicis del barri: “El juny de 1869, una ordenança militar va desmilitaritzar uns quants metres de la muntanya, el que va més o menys de l’avinguda del Paral·lel al passeig de l’Exposició. En aquell moment es pot començar a edificar i neix el barri del Poble-sec”, explicava Guzmán. Aquest destacava la característica que fa del Poble-sec un barri amb una identitat distintiva: “El barri del Poble-sec mai va ser exvila, per tant, va néixer obrera directament, i això marca molt els esdeveniments històrics del barri”.

A dia d’avui, encara cal definir bona part de les activitats commemoratives. Tot i això, des del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec (CERHISEC) ja van fer una primera proposta amb xerrades i itineraris. A més, el programa “Enregistrem la Memòria” de Sants 3 Ràdio emetrà diversos capítols sobre la història del barri, amb entrevistes a gent gran que parlarà “de la festa major, dels comerços, indústries i tallers antics…” A més, s’homenatjaran alguns personatges reconeguts que van viure al barri, com Francesc Boix.

Guzmán va exposar les decisions que s’havien pres a la reunió inicial, incloent-hi la creació d’un logotip, la creació d’una pàgina web on s’inclouria un programa virtual dels esdeveniments organitzats per les associacions agrupades a la coordinadora i d’altres organitzacions i entitats de la zona. A més, es van fer suggeriments sobre possibles activitats a organitzar durant l’any 2019, es va parlar de com fer publicitat de l’aniversari i fer córrer la veu, i de com assegurar la participació de tots. Més tard, es va recordar la història de la creació del barri, es va parlar dels esdeveniments i els personatges destacats, de finançament i possibles espònsors, i es va recordar que el més important és que totes aquestes activitats puguin tenir una continuïtat i serveixin per seguir treballant junts i fent realitat una visió conjunta del futur pel Poble-sec.

Durant les pròximes setmanes es faran dues reunions més, una el 27 de novembre i l’altra el 18 de desembre a la mateixa hora que aquesta. Llavors, totes les associacions i grups aportaran totes les propostes específiques d’activitats pel programa de celebracions.

Comments are closed.