Daily Archives: 8 de novembre de 2018

EL POBLE-SEC COMENÇA A PREPARAR LES ACTIVITATS COMMEMORATIVES DEL 150è ANIVERSARI DEL NAIXEMENTE DEL BARRI

Barri de contrasts i diversitat, mar i muntanya, horts i indústria, pedreres i curses, lloc de refugi i d’espectacle, d’acollida i amistat, d’avantguarda i tradicions, d’edificis icònics i barraques, d’associacions, activisme i reivindicacions, d’esdeveniments i personatges inoblidables. I és que el Poble-sec ha vist de tot en els seus 150 anys de vida. Per això, el seu veïnat creu que es mereix una celebració ben sonada durant tot el 2019. El passat 30 d’octubre al vespre es va celebrar la segona reunió de la Comissió Commemorativa del 150è Aniversari del Poble-sec, al local de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec.

La trobada, on hi van participar una vintena de representants de les associacions i col·lectius del barri, va començar amb una introducció històrica de Josep Guzmán, tresorer de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, que va recordar els inicis del barri: “El juny de 1869, una ordenança militar va desmilitaritzar uns quants metres de la muntanya, el que va més o menys de l’avinguda del Paral·lel al passeig de l’Exposició. En aquell moment es pot començar a edificar i neix el barri del Poble-sec”, explicava Guzmán. Aquest destacava la característica que fa del Poble-sec un barri amb una identitat distintiva: “El barri del Poble-sec mai va ser exvila, per tant, va néixer obrera directament, i això marca molt els esdeveniments històrics del barri”.

A dia d’avui, encara cal definir bona part de les activitats commemoratives. Tot i això, des del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec (CERHISEC) ja van fer una primera proposta amb xerrades i itineraris. A més, el programa “Enregistrem la Memòria” de Sants 3 Ràdio emetrà diversos capítols sobre la història del barri, amb entrevistes a gent gran que parlarà “de la festa major, dels comerços, indústries i tallers antics…” A més, s’homenatjaran alguns personatges reconeguts que van viure al barri, com Francesc Boix.

Guzmán va exposar les decisions que s’havien pres a la reunió inicial, incloent-hi la creació d’un logotip, la creació d’una pàgina web on s’inclouria un programa virtual dels esdeveniments organitzats per les associacions agrupades a la coordinadora i d’altres organitzacions i entitats de la zona. A més, es van fer suggeriments sobre possibles activitats a organitzar durant l’any 2019, es va parlar de com fer publicitat de l’aniversari i fer córrer la veu, i de com assegurar la participació de tots. Més tard, es va recordar la història de la creació del barri, es va parlar dels esdeveniments i els personatges destacats, de finançament i possibles espònsors, i es va recordar que el més important és que totes aquestes activitats puguin tenir una continuïtat i serveixin per seguir treballant junts i fent realitat una visió conjunta del futur pel Poble-sec.

Durant les pròximes setmanes es faran dues reunions més, una el 27 de novembre i l’altra el 18 de desembre a la mateixa hora que aquesta. Llavors, totes les associacions i grups aportaran totes les propostes específiques d’activitats pel programa de celebracions.

EL DISTRICTE ESTUDIA DESCENTRALITZAR EL FESTIVAL BRUNCH IN-THE PARK DE LA MUNTANYA DE MONTJUÏC

La setena edició del festival Brunch-In The Park va tancar al setembre amb un total de 90.746 assistents que van generar més de 13 milions d’euros de benefici econòmic a tota la ciutat. L’esdeveniment es va celebrar cada diumenge durant 12 setmanes seguides als Jardins de Joan Brossa de Montjuïc, a tocar del barri del Poble-sec. Ara, els promotors han aixecat la veu d’alarma per algunes informacions que han rebut i que segons François Jozic, director del festival Brunch-In The Park, “el Districte de Sants-Montjuïc, tindria la intenció de repartir l’esdeveniment en diversos espais i barris de la ciutat”. Jozic assegura que actualment, l’impacte de l’esdeveniment sobre el barri s’ha reduït al màxim, i es mostra preocupat davant aquesta possible alternativa: “Tenim por d’anar a nous espais sense conèixer i crear més problemes dels que vam crear al Poble-sec”. Durant els darrers dos anys, s’han implantat mesures per millorar la convivència amb el veïnat del barri, com la incorporació de 18 llançadores, 40 agents per reduir el soroll als carrers, cartells de sensibilització, agents privats de neteja, entre d’altres: “La sintonia amb el veïnat és molt bona. Els veïns han notat un esforç important”.

El pròxim 19 de novembre, els promotors de l’esdeveniment es reuniran amb l’ICUB i el 21 de novembre ho faran amb la regidora del Districte de Sants-Montjuïc. “La intenció és replantejar i repensar la possibilitat que el Brunch-In The Park es pugui fer en altres llocs, sense descartar que es pugui fer aquí. Tenim clar que hauríem de ser capaços d’alliberar els Jardins de Joan Brossa alguns caps de setmana de l’estiu perquè tinguessin altres usos públics”, segons Francesc Jiménez, gerent del Districte de Sants-Montjuïc.

Les enquestes diuen que el 85,6% dels veïns i veïnes del Poble-sec tenen una opinió positiva o neutre sobre el festival. Sergi Gàzquez, portaveu de l’Associació de Veïns i Veïnes del Poble-sec celebra les mesures i projectes que ha impulsat el Brunch, i per això creu que aquest s’ha de seguir celebrant al barri: “Aquest any hem tingut dues queixes en els 12 esdeveniments. S’han pres mesures que han funcionat molt bé. Pensem que ara no és moment de treure el Brunch, ja que el veïnat comença a rebre coses bones de l’esdeveniment, com les iniciatives que han rebut”. En canvi, l’Enric Beitia, veí del carrer Nou de la Rambla assegura que els problemes de soroll prevalen: “Volem que els promotors compleixin amb les normatives dels decibels. El problema és que seguim tenint el volum alt”.

A banda d’això, enguany el Brunch-In The Park ha impulsat el programa “Alegria i Compromís” amb diverses iniciatives mediambientals i socials que han servit per donar suport econòmic a la comunitat associativa del Poble-sec: “L’alegria sense compromís és impossible. Estem en un parc, prop del Poble-sec, un barri que ens dóna molt per acollir-nos cada any al seu entorn. Des de fa anys, teníem unes iniciatives per retornar al barri”, explica Jozic. Per exemple, s’han donat més de 25 mil euros a Bona Voluntat en Acció que es dedica a la inclusió social i laboral del barri, han estat espònsors de les samarretes de l’APA Poble-sec, i amb els excedents d’aliments dels restaurants i foodtrucks s’han repartit un total de 5 tones d’aliments per la gent més necessitada de la ciutat. El programa també impulsa accions per promoure la igualtat de gènere i la diversitat sexual.