Monthly Archives: octubre 2018

EL DISTRICTE ES COMPROMET A TROBAR UN NOU MAGATZEM PER A LA COORDINADORA D’ENTITATS DEL POBLE-SEC

El local municipal del Passeig de l’Exposició que utilitza com a magatzem la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec podria acabar encabint un projecte d’ocupabilitat al barri impulsat per Barcelona Activa. En el moment en que el departament de Serveis d’Atenció a les Persones va comunicar aquesta possibilitat a les entitats, va generar un fort malestar a la Coordinadora, que es pensava que serien desnonats d’aquest espai. “Va ser una informació no prou ben contrastada de que ens el treien”, diu Antoni Reig, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec. Aquesta falsa alarma ha estat generada, segons Reig, per la relació que té la Coordinadora amb el Districte: “Portem un any, que parlant amb plata, estem trepitjant merda amb l’Ajuntament. Vam començar l’any amb la història del Pla Comunitari, després l’ofec econòmic i ara només ens faltava això…” És per això, que el president de la federació poblesequina demana “respecte per la feina que fem, pel que representem i per la gent del barri”.

El magatzem municipal és d’uns 25 metres quadrats, i actualment acull cadires, taules, barbacoes i altres materials que sovint les entitats fan servir. La ubicació d’aquest resulta “còmoda” per la Coordinadora, ja que es troba en un punt cèntric del barri. La regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, assegura que en tot moment ha defensat “buscar una alternativa” de local, amb el compromís de què fins que no sigui així no hauran de sortir d’aquest espai. Assegura que durant les pròximes setmanes es treballarà per trobar una solució. Tot i això, des de les entitats usaries demanen que el nou magatzem es trobi a prop de l’actual.

LA SOCIETAT CORAL ELS MODERNS DEL POBLE-SEC BUSCA TROMPETISTES

La Societat Coral Els Moderns del Poble-sec busca trompetistes.

Dies d’assaig: dimarts i divendres, de 19,45 a 21,45h.

Per contactar-hi: tel. 634 929 554, o al correu s.c.modernspoblesec@gmail.com

LES OBRES DE REHABILITACIÓ DE LA CASA DE LA PREMSA RETORNARAN L’EDIFICI AL SEU ESTAT ORIGINAL I FINALITZARAN A FINALS DE 2021

El projecte de la Casa de la Premsa va avançant i cada vegada està més a prop de ser el que molts veïns i veïnes del Poble-sec porten reivindiquen des de fa molt de temps. Ara, l’edifici arriba a una nova etapa amb la signatura del contracte de rehabilitació, per part d’un equip d’arquitectes, els mateixos que van reformar l’Hospital de Sant Pau. A partir d’aquests moments, tenen un any aproximadament per acabar de definir el projecte executiu de rehabilitació de la Casa de la Premsa. “Els arquitectes han rebut l’encàrrec de retornar la Casa de la Premsa al seu estat original, per tant, es reposaran els elements que s’han perdut i es rehabilitaran els elements existents, però malmesos”, comenta el gerent del Districte de Sants-Montjuïc, Francesc Jiménez. També es renovaran totes les instal·lacions elèctriques i els conductes d’aigua, i s’instal·larà un ascensor amb la voluntat de fer l’edifici més accessible.

A finals de l’any 2019 es licitaran les obres i com que es tracta d’una rehabilitació d’un edifici, es fa difícil ajustar la duració dels treballs, ja que es poden trobar alguns entrebancs com va passar amb la reforma de la Lleialtat Santsenca. Tot i això, el gerent preveu que a finals de 2021 ja es podrà fer ús de les instal·lacions.

Mentrestant, el Districte de Sants-Montjuïc segueix conversant amb la Plataforma de la Casa de la Premsa i amb entitats de periodistes per definir els usos de l’espai: “Aquest equipament ha de ser per les entitats del Poble-sec que han liderat la lluita per a la recuperació de la Casa de la Premsa i hem de veure com aconseguim tancar un projecte que permeti recollir les activitats que es proposin pel barri i pels periodistes, sempre respectant els espais de l’edifici”.

Abans no comencin les obres, les entitats seguiran fent ús d’una sala habilitada per fer xerrades i reunions. Com la que es va organitzar dijous al vespre, en el marc del cicle de xerrades Ciutat Oberta, Biennal de pensament: “Pensem que la nostra proposta té molt de pensament crític, ja que per una banda volem donar serveis socials al barri del Poble-sec i estimular el consum crític de la informació”, explica Gil Toll, secretari de la Casa de la Premsa. Des de la plataforma demanen que el projecte executiu de l’edifici inclogui “una sala d’actes, sales de reunions, sales d’exposicions, etc.”

PLA D’ACOLLIDA POBLE-SEC PER A TOTHOM: SEC-TOR JOVE

Des del Pla d’Acollida Poble-sec per a Tothom de la Coordinadora d’entitats del Poble-sec, us informem que encara queden places disponibles en alguns cursos que organitza el SEC.tor Jove:

PLACES ENCARA DISPONIBLES PER:

Curs d’Informàtica: Curs Trimestral.
Curs trimestral. Fins el dijous, 20 de desembre.
Dijous de 10 a 11.30 hores.
Objectius: ampliar coneixements en les noves tecnologies, aprendre i perfeccionar la utilització dels sistemes operatius bàsics, iniciar-se en utilització informàtica per la recerca de feina o ampliar-la i perfeccionar-la, cerca d’informació, utilització xarxes socials i ampliar seves competències bàsiques en noves tecnologies.

Curs d’Anglès: Curs trimestral.
Nivell inicial, nivell mig i nivell avançat.
Fins el 19 de desembre.
Dilluns i dimecres de 10 a 11:30 hores.
Objectius: aprendre l’idioma nivell bàsic vocabulari i normes lingüístiques, fomentar aprenentatge i motivació per una nova llengua, iniciar i/o perfeccionar en la parla del nou idioma, millorar competències bàsiques. I al final de trimestre s´ampliarà temari i hores amb Anglès en Atenció al Client segons demanda.

Música (guitarra) i cant. Curs trimestral.
Fins el 17 de desembre.
Dilluns, de 12.30 a 13.30 hores.

Defensa personal. Curs trimestral.Curs trimestral.
Inici del curs 25 d’Octubre i fins el 20 de desembre.
Dijous, de 12 a 13.30 hores al Cívic El Sortidor.

Requisits bàsics per inscripcions:
Tenir entre 16 a 25 anys.
Saber parlar i escriure Castellà o Català.
Ser puntual i estar motivat/da per aprendre.
Donar un dipòsit de 5 euros per material didàctic.
Fer entrevista inicial abans inici cursos al Casal Concòrdia, Concòrdia, 33, amb reserva de cita prèvia.

Us podeu posar en contacte amb la tècnica responsable, Anna Muñoz, via correu electrònic a jovesacollida@gmail.com o bé trucant per telèfon al Casal Concòrdia (93 324 85 38), en horari de dilluns i dimecres de 10 a 11.30 hores.

EL CONSELL DE BARRI DEL POBLE-SEC DÓNA EL TRET DE SORTIDA DEL PROCÉS PARTICIPATIU DEL PLA D’ACTUACIÓ DEL PARC DE MONTJUÏC

El primer cicle de consells de barri d’aquest curs al districte de Sants-Montjuïc ja ha començat. El primer es va celebrar dimarts al vespre al barri del Poble-sec, on la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, va informar que l’endarreriment de la segona fase de les obres del col·lector de l’avinguda del Paral·lel ha estat causat per “un desajust amb l’empresa que s’encarrega, però l’1 de novembre començaran”. La intervenció tindrà un pressupost de 4,2 milions d’euros i comportarà la inversió d’1,1 milions d’euros per reformar el carrer, amb unes obres que s’allargaran fins al mes de juny “Tot i això, la segona fase no millorarà considerablement pels moments de pluja”. La tercera fase començarà just quan s’acabi la segona, serà la més complicada i costosa (11 milions d’euros).

Més tard, Gerard Lillo, tècnic de participació del Districte va presentar els resultats de l’enquesta d’avaluació dels Consells de Barri. Va explicar que un 50% de les persones del Poble-sec manifesten que el Consell de Barri és un espai consultiu, un 81% dels poblesequins pensen que la informació que facilita el Districte és bastant comprensible i un 18% creu que és molt comprensible, per exemple.

A continuació, es va presentar el procés participatiu del Pla d’Actuació del Parc de Montjuïc, que vol recollir les necessitats, usos i demandes veïnals que han de servir per definir les principals estratègies i actuacions a la muntanya de Montjuïc durant els pròxims anys. Tot i això, caldrà respectar els plantejaments establerts per la Modificació del Pla General Metropolità de l’any 2014. A banda de les dades recollides a través del portal decidim.barcelona, també es faran sessions monogràfiques als barris limítrofs de la muntanya i amb col·lectius específics. “Volem fer una muntanya molt més agradable i accessible pels veïns i les veïnes perquè la puguin gaudir d’una manera molt més plena que ara”, va dir Xavier Martin, responsable del Parc de Montjuïc al Districte de Sants-Montjuïc.

També es van presentar alguns projectes d’entitats del barri del Poble-sec que estan marxa, com la cooperativa Art&Coop, nova gestora del Pla Comunitari del Poble-sec: “Entenem que el Pla Comunitari pertany al barri, i hi ha moltes entitats al barri que podem acompanyar-lo i gestionar-lo, i cadascuna aportar, des dels nostres diversos bagatges, propostes i idees”, comentava Júlia Gutiérrez, membre de la cooperativa. També, es van exposar altres iniciatives impulsades des de l’Associació de Comerciants del Poble-sec o de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec.

Finalment, es va obrir un torn obert de paraules, on es van expressar diverses queixes sobre neteja o excrements de gossos a la via públia, la falta de seguretat o el transport públic. A més, es va preguntar sobre l’inici d’obres del carrer Vilà i Vilà, que segons Pérez s’han endarrerit un mes.

RALLY RACC CATALUNYA COSTA-DAURADA – AFECTACIONS AL TRÀNSIT

Amb motiu del Rally RACC Catalunya – Costa Daurada, passem a detallar-vos la informació corresponent:

Rally RACC Catalunya – Costa Daurada – 25 d’octubre de 2018

Circuit del tram cronometrat: Av. Reina Maria Cristina – av. Francesc Ferrer i Guàrdia – vial accés Mies van der Rohe – pl. Carles Buïgas (costat Llobregat) – vial d’accés a la pl. Josep Puig i Cadafalch – pl. Josep Puig i Cadafalch – pl. de les Cascades – pl. Josep Puig i Cadafalch – pl. Carles Buïgas (vial 6025) – pl. Carles Buïgas (moll de càrrega del Pavelló Italià) – rampa accés av. Rius i Taulet – av. Rius i Taulet – av. Reina Maria Cristina.

Talls de trànsit:
-Pavelló italià: es tancarà l’accés rodat al voltant del pavelló el divendres 19/10 a les 8.00h
-Av. Maria Cristina: es tancarà el trànsit a les 15.00h del diumenge 21/10, restablint-se el trànsit el 2 el divendres 26/10 a les 15.00h aprox.
-Carles Buïgas (vial 6025): es tallarà l’accés a les 6.30h de dimecres 24/10.
-Av. Rius i Taulet / av. Francesc Ferrer i Guàrdia: a les 23h del dimecres 24/10 es procedirà al tall de trànsit, des del carrer Guàrdia Urbana i fins al c. Mèxic. A les 7.30h de dijous 25/10 es procedirà a allargar el tall de Francesc Ferrer i Guàrdia fins al carrer Polvorí. Es restablirà el trànsit de dites avingudes el divendres 26/10 a les 04.00h de la matinada aprox.

En quant finalitzi el ral·li (sobre les 22.30h) s’iniciaran les tasques de desmuntatge, prioritzant el tram de Francesc Ferrer i Guàrdia entre Mèxic i Morabos, i seguint per la cruïlla de Rius i Taulet – Guàrdia Urbana.

EL BANC DE SANG NECESSITA DOBLAR LES DONACIONS DE 0 NEGATIU DURANT AQUESTA SETMANA

Les pluges dels darrers dies i un seguit de caps de setmana llargs han fet que les reserves de sang, especialment del grup 0 negatiu, estiguin en un nivell baix.

Aquesta sang es pot transfondre a qualsevol receptor, sigui quin sigui el seu grup, i es fa servir molt en cas d’emergència, quan no hi ha temps per comprovar el grup sanguini de l’accidentat.

Malauradament, menys del 7% dels catalans té sang del grup 0 negatiu.

Avui a les neveres del Banc de Sang hi ha unes 200 bosses de sang 0- i l’òptim seria que n’hi haguessin unes 600. Per això, aquesta setmana calen uns 800 donant del grup 0-, el doble dels necessaris en una setmana normal.

Per remuntar les reserves de 0-, el Banc de Sang ha engegat una campanya informativa als hospitals i està avisant els donants habituals d’aquest grup per informar-los de la situació.

En aquest web es poden consultar els punts més propers on donar sang.

www.donarsang.gencat.cat/ca/vull-donar

Donant universal
Com que la sang del grup 0- la pot rebre qualsevol malalt, sigui quin sigui el seu grup sanguini, a les persones d’aquest grup se les anomena donants universals.
La sang és una característica que s’hereta, igual que el color dels ulls. Des del Banc de Sang es convida totes les persones que siguin 0- a que donin sang i ho facin acompanyades d’un familiar, ja que pot ser que també tingui aquest grup.

Més informació
Manel Gastó Xavi Villalvilla
T. 93 557 35 68 – 636 66 59 15 T. 93 557 65 42 – 667 12 91 11
mgasto@bst.cat xvillalvilla@bst.cat

donarsang.gencat.cat – twitter.com/donarsang – facebook.com/donarsang

EL VEÏNAT POSA L’ACCCENT EN ELS PROBLEMES D’HABITATGE DURANT l’AUDIÈNCIA PÚBLICA D’ESTAT DEL DISTRICTE

Dimecres al vespre es va celebrar a la sala de plens de la seu del Districte de Sants-Montjuïc l’Audiència Pública d’Estat del Districte, on el veïnat va expressar les seves queixes i inquietuds sobre els diferents barris. En el primer torn de paraules, es van exposar diverses problemàtiques i situacions de vulnerabilitat en relació amb l’habitatge als nostres barris. També, Enric Jara de la Comissió de Veïns de la Bordeta va criticar que a la Ludoteca Olzinelles només poden accedir 24 infants de 0 a 5 anys al dia, mentre que hi ha 160 inscrits per fer ús d’aquest equipament: “Això comporta un desencís a la gent que porta el nen o la nena allà. Em sembla una forma molt dolenta de gestionar un equipament”, comentava. La regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez atribueix el problema al canvi de gestor: “Em comprometo a mirar-ho i a revisar-ho. Hem de ser molt rigorosos amb la normativa”.

Més tard, François Jozic, director del festival Brunch-In The Park que es fa a l’estiu a Montjuïc, va alertar d’una possible decisió que podria posar en perill la seva pròxima edició: “Ens ha arribat la informació que el Districte vol prohibir l’activitat, totalment o parcialment, per l’any 2019”. Segons Jozic, el festival té el suport de l’Associació de Veïns i Veïnes del Poble-sec i recorda que aquest 2018 només s’ha recollit una queixa per molèsties veïnals: “El 86% dels veïns del Poble-sec estan a favor de l’esdeveniment o tenen una opinió neutral. El Brunch compta amb 400 treballadors cada diumenge i té un impacte global cap al districte i la ciutat”.

Des del Districte, Pérez reconeix la bona feina dels promotors de l’esdeveniment, i assegura que “no hi ha cap persecució cap aquesta activitat. Hi ha un intent que les activitats a la muntanya de Montjuïc vagin a menys”. Pérez vol treballar per no concentrar a Montjuïc totes les activitats: “No volem prohibir res, volem parlar i arribar a acords per estudiar altres llocs de la ciutat”.

També la Charo Igea, directora de l’escola bressol Niu d’Infants de Can Clos, va denunciar les males condicions que presenten alguns espais del centre: “Hi ha una tanca de filferro oxidada on els nens hi posen la mà i un dia tindrem un ensurt”. A més, va alertar que amb aquesta tanca “ens poden fer fotos des de l’exterior i ens poden donar aliments a través de la balla que està a peu de carrer”.

Des de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, la seva secretària Lídia Rodrigo, va oposar-se a que hagin de deixar local municipal que fan servir les entitats del barri com a magatzem: “Ens desnonen del nostre local perquè diuen que l’han de passar a Barcelona Activa”. Rodrigo recorda que la Coordinadora “no té cap altre espai on deixar el material”. També adverteix que amb l’ajut de les entitats del barri “ens defensarem contra aquest desnonament”. En aquest sentit, Pérez desmenteix el que diu Rodrigo: “No s’està fent fora a ningú. De fet no s’està fent res perquè no tenim cap alternativa al local. Per tant, no us estem fent fora, això no és cert”.

Finalment, un veí d’Hostafrancs, el Carlos Latorre, va lamentar la greu situació amb què es troben dues persones sense sostre que es troben a la plaça d’Herenni: “Ell i la seva mare que va amb cadira de rodes, estan esperant que Serveis Socials els hi doni un pis, però de moment viuen i dormen al carrer, plogui o no plogui”.

El veí Josep Chalmeta, va demanar al govern que es faci un canvi de nom al carrer de l’Aviador Ruiz de Alda del barri de Plus Ultra de la Marina en compliment de les lleis de memòria històrica, ja que va ser un dirigent de Falange.

La sessió va comptar amb intervencions centrades en queixes sobre actes incívics a la via pública i es va tornar a reivindicar la instal·lació d’ascensors a l’estació de metro de la plaça de Sants. També es va anunciar que al novembre començaran les obres de remodelació dels Jardins de la Mediterrània, a la Marina.

EL PLE DEL DISTRICTE DE SANTS-MONTJUÏC APROVA TOTES LES PROPOSICIONS PLANTEJADES PELS GRUPS MUNICIPALS

Dijous a la tarda es va celebrar el primer Consell Plenari ordinari d’aquest curs polític al Districte de Sants-Montjuïc, després de la sessió extraordinària que va tenir lloc ara fa unes setmanes. El primer punt de l’ordre del dia va ser l’informe de la regidora, on Laura Pérez va aprofitar per recordar la posada en marxa del metro a la Marina i va recordar les tres dones assassinades aquest estiu als nostres barris. També va exigir “un abordatge integral”, amb totes les administracions implicades, per atendre i acollir els menors no tutelats que hi ha al barri i aquells que tenen entre 18 i 25 anys, “ja que no tenen protecció quan assoleixen la majoria d’edat”.

Pérez també va assegurar que s’està treballant per combatre l’infrahabitatge, com el que es volia projectar al carrer Constitució, a la Bordeta: “Volien reformar un local per convertir-lo en infrahabitatge, no comptaven amb un permís, però seguim molt atents perquè veiem que reiteren les intencions de fer infrahabitatge per benefici econòmic”. Més tard, en la part decisòria, es va aprovar inicialment la modificació puntual del PGM del Pla de la Marina del Prat Vermell i del Pla Especial d’Infraestructures del mateix barri per adequar-se a les noves normatives i a l’actualització de la llei d’urbanisme.

Ja en la part d’impuls i control, el Grup Municipal Demòcrata va demanar al govern que pressuposti per l’any vinent totes aquelles partides necessàries perquè es puguin licitar les obres de la tercera fase del col·lector del Paral·lel, per tal de començar amb la seva execució aquest 2019. “Aquest col·lector es va preveure en l’anterior mandat per pal·liar les inundacions periòdiques que hi ha”, recordava Sergi Sarri, conseller-portaveu del PDeCAT al Districte de Sants-Montjuïc. La proposició va quedar aprovada amb els vots a favor de tots els grups, excepte el de Barcelona en Comú, que va votar-hi en contra.

A continuació, també es va aprovar per unanimitat la declaració que va fer el grup d’ERC, instant al govern dels nostres barris a connectar el barri de la Marina i el front marítim de la ciutat amb una nova línia de bus. “Es tractaria de tenir una línia de bus que connectés, de manera directa, des de Bàrkeno fins al Fòrum, crec que és una necessitat que heu de liderar”, apuntava Jordi Fexas, coseller-portaveu dels republicans a Sants-Montjuïc.

També, tot i l’abstenció de la CUP, va quedar aprovada la demanda feta pel PSC, en què se li exigeix a la regidora, que abans d’un mes, faci entrega d’un document on quedin reflectides totes les proposicions que han estat aprovades i s’han executat, les que encara no s’han dut a terme, i les previsions que en fan de les que es troben pendents. “No farem un repàs de totes però si els hi recordem algunes, com el PERI d’Hostafrancs, l’informe sobre la creació d’una oficina d’antigentrificació del Poble-sec, el retorn de l’origen del bus 91, la viabilitat de la futura rambla d’Hostafrancs. Tenim la sensació que arriben al plenari i marxen com si no s’hagués produït cap presa d’acord”, criticava Àngels Boix, consellera del PSC al Districte de Sants-Montjuïc.

Llum verda a la proposició que va fer el grup de Ciutadans, tot i la negativa de Barcelona en Comú que s’hi va oposar, en fer un estudi per adaptar i millorar els parcs dels nostres barris i fer-los més inclusius i accessibles pels petits amb necessitats especials. En aquest sentit, David Labrador, conseller-portaveu de Ciutadans al Districte de Sants-Montjuïc argumentava que “actualment al districte, la majoria dels parcs infantils no es troben adaptats per infants amb diversitat funcional”.

Des de la CUP es va demanar convocar d’urgència una reunió de la Sectorial d’Interculturalitat, on hi participin les entitats dels nostres barris i els treballadors socials per tal d’atendre els casos més vulnerables i donar resposta a les necessitats humanitàries més urgents que hi hagi al barri. “L’objectiu d’aquesta Taula és fer de corretja de transmissió entre les entitats i l’administració municipal i de país…”, segons Neus Roca, consellera-portaveu de la CUP al Districte de Sants-Montjuïc. La proposició va tirar endavant amb suport de tots els partits i l’abstenció del PdeCAT.

Per acabar, l’abstenció del PdeCAT i el vot favorable de la resta de grups va servir per aprovar la proposta del Partit Popular en què insta al Consorci d’Educació de Barcelona a mantenir l’ús educatiu de l’Escola Sant Vicenç de Paül com a escola pública pel barri d’Hostafrancs. Per José Antonio Calleja, conseller-portaveu del PP “seria molt important pel barri que aquest espai privat es pogués convertir en un equipament del barri. Una part de l’espai també podria acollir una residència”.

LES VEUS DE L’1 D’OCTUBRE AL POBLE-SEC: “VAM TRAVESSAR TOTA LA CIUTAT AMB LES 9 URNES A LA VISTA DE TOTHOM I EMBOLICADES AMB UNA BOSSA D’ESCOMBRARIES”

Un matrimoni poble-sequí va decidir ser representant de la Generalitat durant el referèndum de l’1 d’octubre a l’Institut del Teatre del Poble-sec. La veïna ens relata alguns dels moments viscuts abans de la jornada, com el trasllat de les urnes al seu pàrquing o al col·legi electoral. També explica com van fer el recompte de vots al subterrani de l’escola de teatre.

De què et vas ocupar els dies previs?
Vam fer reunions a llocs secrets, on ens feien amagar els mòbils. Ens van explicar les normatives prèvies i com havíem de constituir les taules. També ens van dir que estiguéssim pendents del telèfon perquè ens trucarien. Així ho van fer un divendres abans. Aquell dia vam quedar amb dues persones a casa, també sense mòbils, i ens van donar tota la documentació de les nou meses electorals de l’Institut del Teatre. Aleshores, el matí de dissabte ens van trucar per dir-nos que hi havia hagut un problema amb la nostra mesa i que havíem d’anar a recollir un paquet, aquell paquet eren les urnes. Ells parlaven de “pizzes calentes”.

Quan veus les urnes per primera vegada?
Vam anar a recollir-les a un lloc de Barcelona… De fet, si hagués de tornar-hi, ara no sabria anar-hi. No ens van deixar baixar del cotxe. Tampoc vaig veure les persones que ens van posar les 9 urnes, la documentació, les paperetes i els sobres. Com que no cabien al maleter, van haver de col·locar les urnes al seient del darrere. Vam travessar tota la ciutat amb les 9 urnes a la vista de tothom embolicades amb la bossa d’escombraries. Quan vam arribar a casa, vam decidir deixar les urnes al pàrquing que està a uns metres de l’institut. Durant aquella tarda i nit ens van dir que nosaltres havíem de portar les urnes a l’escola. També ens van dir que estiguéssim al cas perquè hi hauria un gran canvi que era el cens universal. Per tant, tot el que vam preparar aquella tarda abans de l’1 d’octubre no va servir, perquè vam haver de traslladar-ho tot en un lloc on hi haguessin ordinadors i internet.

Vas tenir la sensació que els dies previs no hi havia un pla segur per aconseguir portar les urnes als col·legis electorals?
En absolut. Crec que ho tenien tot pensat, i van confiar amb nosaltres i aquest va ser el gran èxit, suposo. El silenci d’abans per l’execució posterior.

No vas dubtar en acceptar l’encàrrec?
En el moment que ens ho van proposar, vam preguntar-nos que fer, ja que tenim un nen petit. Tot i això, per ell vam decidir-ho fer. El futur del nostre país estava a les nostres mans.

Quin va ser el major encert de tot plegat?
La distribució. Tothom buscava les urnes i estaven al pàrquing del veí o al meu, de fet estaven a casa nostra, on havien d’estar.

Creus que es va fer alguna cosa malament durant aquest procés?
Crec que no va ser fàcil per ningú, i es va fer de la millor manera possible. Ho tornaria a repetir tal qual ho vaig fer.

Els dies previs al referèndum vas dubtar que es pogués votar finalment?
No. Jo sabia que votaríem. La clandestinitat em va donar seguretat.

Com va anar la nit prèvia a l’1 d’octubre?
Nosaltres érem a casa. A la 1 vam anar a dormir i a les 4 de la matinada ens llevàvem. Els nervis no ens van deixar dormir gaire. El nostre pensament era com podíem entrar les urnes sense que ens enganxessin abans. No les podíem entrar per la porta principal perquè estaven els Mossos. Finalment, vam entrar a l’Institut del Teatre al voltant de les quatre, fins que vam rebre la trucada que donava permís per entrar les urnes. Llavors, el meu marit va anar a peu al pàrquing i dos voluntaris i jo vam pujar a la porta principal, on va venir el meu marit amb el cotxe. Les urnes les vam baixar per dintre de l’institut. Van ser 300 metres inacabables, ja que plovia i les urnes pesaven molt.

Quan vas arribar a l’institut a les quatre, la gent es creia que tu fossis representant de l’administració?
No. Ho van saber quan vam haver de constituir les meses i no hi havia ningú per constituir-les. Ens van deixar un megàfon i vam fer nou files inacabables, més de 25 persones a cada fila per constituir les meses com a voluntaris.

On es va votar i com protegíeu l’escola?
Els alumnes de l’Institut del Teatre ja van estar ocupant i protegint l’escola tota la setmana, on van estar dormint i menjant.

Què va ser el més dur de l’1 d’octubre?
Estar dintre, davant dels ordinadors i veure les imatges de les altres escoles, on es van rebre bufetades. Allò ens va fer tenir molta por. A més, teníem molta ràbia. Però vam ser determinants i vam tirar endavant.

Com vau fer el recompte de vots?
A les vuit vam tancar les portes i vam baixar fins als subterranis de l’Institut del Teatre, on es guarden les bambolines, i allà a la penombra vam fer el recompte. Va durar una hora. Després no podíem sortir perquè estaven els Mossos que volien entrar. Vam decidir escapolir-nos per una de les escales i vam entrar una motxilla amb tot el recompte i dades que ens havien demanat a un “repartidor de pizzes”.

Després com vàreu sortir?
Els dos representants, el meu marit i jo, vam sortir amagats i vam anar al pàrquing per agafar el cotxe i fugir corrents de Barcelona, per anar a buscar el nostre fill que el teníem fora.

Què hi hagués 1 d’octubre, al final creus que en certa manera va ser un miracle?
Sí, va ser un miracle de la gent. Ens ho vam proposar i ho vam aconseguir. Crec que el poble, tot el que es proposi ho pot fer, però ha d’haver-hi una organització al darrere. No pot anar cadascú pel seu costat.