APAREIX L’ENTRADA D’UN NOU REFUGI ANTIAERI AL CARRER RADAS DEL POBLE-SEC

Si aquests dies camineu pel carrer Radas del barri del Poble-sec, us trobareu amb les restes de l’entrada d’un refugi antiaeri de la Guerra Civil que es va començar a construir i del qual no es tenia constància documental. Els primers esglaons que donen accés al refugi es troben tallats per una canonada de gas natural que es va instal·lar l’any 1998.

Els motius que justifiquen el fet que aquest refugi no estigués documentat, segons Francesc Jimémez, gerent del Districte de Sants-Montjuïc “és perquè mai es va acabar fent servir”. També diu que una veïna del carrer Radas comenta que no es va completar la seva construcció perquè “hi havia una mina d’aigua molt propera que inundava permanentment el refugi”. Jiménez conclou que quan es va instal·lar la conducció de gas “no hi havia cap supervisió de les obres i ningú va detectar l’existència d’aquest accés”.

Els treballs que s’estan executant al carrer Radas tenen una fondària d’uns 25 centímetres, mentre que la troballa del refugi es troba a uns 60 a 70 centímetres, és per això que aquest no està afectant a la reurbanització. Tot i que el gerent explicava que no s’ha pogut entrar al refugi perquè està reomplert d’argila, aquest passat divendres, es va poder observar com diversos operaris estaven extraient material del seu interior.

Fins ara s’havien documentat dos refugis al carrer Concòrdia, el número 529 i 234. El fet que totes les obres que es fan al districte estiguin supervisades per arqueòlegs ha destapat aquesta nova estructura, ubicada davant el número 22 del carrer Radas, que no correspon a cap dels dos refugis fins ara documentats. El que si s’ha verificat, és que el refugi en qüestió disposava d’una galeria de ventilació a uns 15 metres de l’accés localitzat.

Comments are closed.