Daily Archives: 14 de juny de 2018

LA FESTA DE L’ASSOCIACIONISME DEL POBLE-SEC ARRIBA A LA 28a EDICIÓ PLENA DE VITALITAT

La 28a Mostra d’Entitats del Poble-sec va agrupar dissabte a peu de carrer, fins a seixanta-quatre associacions del barri, deu més que l’any passat. Les entitats poble-sequines van ensenyar els seus projectes al veïnat que passejava per l’avinguda del Paral·lel, tot acompanyat d’activitats lúdiques, musicals i de cultura popular. A més, per primera vegada, també va participar una entitat del barri veí de Sant Antoni. “L’objectiu de la mostra és donar a conèixer la feina que es fa al barri, a la gent del barri”, explicava Antoni Reig, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, que es va mostrar content del bon temps que va acompanyar durant tot el dia, fet que va garantir el bon funcionament de la mostra i una gran participació del veïnat. Reig va dir que en els darrers anys, els canvis socials han portat a la Coordinadora a treballar amb diferents formes associatives: “És un encaix harmònic entre les formes tradicionals i les noves formes cooperatives i assembleàries del barri”.

Tal i com explicava el qui fou el primer president de la Coordinadora, Jordi Romeu, aquesta federació d’entitats va néixer amb la voluntat de recuperar l’activitat tradicional i folklòrica del barri, i es van crear els diables i els gegants del Poble-sec. Amb l’objectiu de donar a conèixer el teixit associatiu del barri, un any després de la fundació de la Coordinadora es va organitzar la primera Mostra d’Entitats a la plaça dels Ocellets, tot convertint-se en la degana a Barcelona: “Aquells primers anys era impensable fer la mostra al Paral·lel. Ha estat una bona idea fer-ho per donar a conèixer el món associatiu que molta gent no coneix” explicava Romeu.

La Mostra d’enguany ha coincidit, en pocs dies de diferència, amb l’anunci que el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya ha premiat el Pla d’Acollida del Poble-sec per a Tothom. Per contra, Reig denunciava que l’Ajuntament hagi desestimat la subvenció al mateix Pla Comunitari del Poble-sec, que pretén afavorir la convivència veïnal en la diversitat, i així evitar l’exclusió social: “Encara que tinguem o no diners de l’Ajuntament, des de la Coordinadora seguirem desplegant el nostre pla d’acció comunitària amb joves, infants i tercera edat”, assegura el president de la federació.

La regidora del Districte de Sants-Montjuïc va gaudir per tercera vegada de la mostra, “he tingut el plaer de passejar i parlar amb les entitats, com sempre una gran diversitat. Tothom està molt content perquè el clima acompanya i perquè hi ha una assistència de gent important”. A més, la consellera del Poble-sec, Carolina López va remarcar la vivesa del barri, “hi ha molta gent que fa una feina extraordinària durant tot l’any”.

Durant el dia, els diferents grups polítics del Districte de Sants-Montjuïc van escoltar les inquietuds de les entitats, que són diverses. La regidora adscrita del Grup Municipal Demòcrata, Irma Rognoni creu que “el món es sosté gràcies a les bones persones i a les entitats actives i compromeses que hi ha”, com les del Poble-sec. A més, Jordi Fexas, conseller d’ERC als nostres barris va destacar “el gruix, la solidesa i el dinamisme” de l’associacionisme del barri: “Sense aquest teixit, que és estratègic al Poble-sec, els últims anys haguessin estat molt més complicats”. Finalment, Monserrat Ballarín, presidenta del Districte de Sants-Montjuïc va considerar que aquesta “és una mostra significativa de tot el bo i millor que hi ha al Poble-sec”.

EL POBLE-SEC PRESENTA EL CARTELL DE LA SEVA FESTA MAJOR QUE COMENÇARA EL 13 DE JULIOL

Tot i que encara queda un mes per l’inici de la Festa Major del Poble-sec, dijous passat ja es va presentar el cartell d’aquesta fita tan especial que omplirà d’activitats el barri del 13 al 22 de juliol. L’autor de l’obra guanyadora del 21è concurs de cartells, al que s’han presentat 37 persones, és el tortosí i veí del barri, Agustí Sousa. “El Poble-sec és el meu barri d’acollida. Bàsicament, el que he dibuixat són les escenes quotidianes del barri i tot allò que forma part del dia a dia dels que fem barri i vivim aquí, i on destaca la il·lusió”, deia Sousa, que és dissenyador gràfic i treballa en diversos projectes de l’àmbit de la il·lustració i les arts plàstiques. De fet, ha estat l’encarregat d’il·lustrar els bitllets de la Grossa de Sant Jordi.

L’acte de presentació de la festa major poblesequina va tenir lloc al centre cívic El Sortidor, davant d’una àmplia representació del moviment associatiu del barri. El president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, Antoni Reig, va destacar que el cartell “és un reflex de la vitalitat del nostre barri i del seu teixit associatiu que va creixent i agafant un gruix cada vegada més gran”. Reig també va subratllar l’esperit de “superació i vitalitat” que té el Poble-sec.

La regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, també va destacar “el creixement i la bona salut de les festes majors, on la Guàrdia Urbana posa molts esforços perquè tot funcioni correctament”. També va agrair “l’esforç i la il·lusió” dels organitzadors que estan preparant, aquests dies, els últims retocs de la festa major d’enguany.