Monthly Archives: juny 2018

EL CONSELL DE BARRI DEL POBLE-SEC PRESENTA ELS RESULTATS DEL PROCÉS PARTICIPATIU DEL PLA D’USOS DEL PARAL·LEL

El Consell de Barri del Poble-sec, que es va fer dimecres a la tarda al Centre Cultural Albareda, va presentar les conclusions del procés participatiu del Pla d’Usos del Paral·lel, que tenia com a objectiu identificar els impactes positius i negatius que hi ha sobre l’avinguda. En total, durant les darreres setmanes s’han recollit 540 aportacions, propostes i comentaris. D’aquests, fins a 306 reflexions han tingut incidència sobre el pla d’usos. “Quan preguntàvem a la gent què els abocava el Paral·lel, aquesta deia que és cultura, frontera, avinguda, caòtic, hostil, d’ús, turístic, ambient, vida”, explicava Gerard Lillo, tècnic de participació del Districte de Sants-Montjuïc.

Pel que fa als elements d’identitat o de valor, el veïnat demana conservar el comerç de proximitat tradicional, el caràcter cultural del Paral·lel amb cinemes i teatres o les activitats culturals com el mercat de la terra. Per contra, també han expressat alguns elements negatius que creuen que cal limitar, com les activitats d’ús turístic o que generin molèsties durant la nit, inclús també demanen regular les activitats de restauració o les franquícies com els forns de pa.

Al Consell de Barri també es va explicar a tots els assistents els objectius del projecte de corresponsabilitat en l’oci nocturn per al triangle comprés entre l’avinguda del Paral·lel i els carrers Vila i Vilà i Nou de la Rambla, que fruit d’un acord entre el Districte i els locals d’oci permetrà la contractació de nous informadors cívics per aquest estiu. “La idea és reduir i controlar els sorolls i les molèsties que els veïns pateixen perquè és un espai de molta concentració d’oci nocturn”, explicava Laura Pérez, regidora del Districte de Sants-Montjuïc. “Aprofitarem els darreres anàlisis que expliquen on hi ha més impacte per definir aquest triangle d’intervenció. Interpel·lem al conjunt de locals, fins a 23, amb dimensions molt separades, ja que hi ha usos o públics diferents. Volem tenir un estiu 2018 amb menys impacte a l’espai públic en relació a l’oci nocturn”, explicava Ariadna Ros, tècnica de prevenció del Districte.

Finalment, en el torn obert de paraules, els veïns de les Hortes de Sant Bertran van entregar un dossier al govern amb imatges sobre l’estat actual dels carrers del barri: “Fa molts anys que no es fan inversions en aquest lloc”, deia un veí afectat. Jordi Goñi, president de l’Associació Casa de la Premsa va demanar reprendre la comissió de mobilitat, “fa temps que aquesta comissió no es troba”. També, un altre veí va referir-se als carrers Piquer i Matà exigint un compromís abans d’acabar el mandat “per reordenar aquest espai, ja que fa vergonya”. I la Bàrbara del carrer Blai va denunciar l’alt nombre de bars i terrasses que hi ha i el poc control d’agents que hi ha a la zona. Un altre dels temes que van tractar diverses veïnes va ser l’incivisme i la brutícia que hi ha en alguns carrers del barri.

PREMI A LA INICIATIVA TRANSFORMADORA, PER A LA COORDINADORA D’ENTITATS DEL POBLE-SEC

La Coordinadora d’Entitats del Poble-sec ha estat guardonada amb el Premi a la Iniciativa Transformadora (2018)
per les seves activitats Aula A+A+ (Aula a més a més) i Sec.tor Jove, destinades a joves en situació de vulnerabilitat i,ambdues, emmarcades en Pla d’Acollida Poble-sec per a Tothom, concretament, en la seva Àrea Jove.

Les bones pràctiques del Pla d’Acollida Poble-sec per a Tothom ja havien estat guardonades anteriorment: 1r Premi del Consell Municipal d’Immigració, Ajuntament de Barcelona, 2009 i IV Premi Federico Mayor Zaragoza, Associació d’Amigues i Amics de la UNESCO, 2011.

PRIDE 2018 – AFECTACIONS AL TRÀNSIT

El Dissabte 30 de juny, Barcelona acollirà el Pride Parade, la manifestació de l´orgull, omplint els carrers del centre de la ciutat amb gent de tot el món, carrosses i artistes, celebrant la reivindicació LGTBI més gran de la Mediterrània.

A partir de les 17:00h, començarà la manifestació. La rua circularà pel Paral·lel, direcció a la plaça Espanya, centre neuràlgic del Pride Barcelona ​​que serà l´escenari final de la marxa. L´avinguda Maria Cristina, que comença a aquesta plaça, acollirà el Village i l´Escenari Principal.

Dies Hores Observacions
Dissabte a les 16:00h Trobada al Parc de les 3 Xemeneies Pre-parade Party
a les 17:00h Sortida per l’Avinguda del Paral·lel
a les 20:00h Festa popular la plaça Espanya

CENTRE CÍVIC EL SORTIDOR – ÚLTIMS DIES PER APUNTAR-SE ALS TALLERS D’ESTIU

El Centre Cívic del Sortidor ens informa de les darreres places per als cursos d’estiu programts.

Les podeu conèixer, si seguiu el vincle del web adjunt.

I també a http://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/elsortidor

LA FLAMA DEL CANIGÓ ENCÉN LES FOGUERES DE LES REVETLLES DELS BARRIS DE SANTS-MONTJUÏC

Els barris de Sants-Montjuïc van celebrar la revetlla de Sant Joan, dissabte a la nit, amb sopars, música, activitats festives i amb molt de foc. Un any més, l’arribada de la Flama del Canigó va ser el preàmbul d’una nit màgica en què van participar milers de veïns i veïnes, que van sumar-se en alguna de les 18 revetlles que es van arribar a organitzar al nostre districte.

La flama es va distribuir al llarg de la tarda per tots els barris, portada per els membres de diferents entitats i clubs esportius. Aquests van encarregar-se d’encendre les fogueres de les revetlles, com la del Drac de l’Espanya Industrial: “És un orgull portar la flama al nostre barri i portar-ho fent des de fa tants anys” deia Agus Girlat de l’entitat Camins Esportius de Sants.

També va arribar al Casinet d’Hostafrancs on van participar els Diables de l’Escola Barrufet que van aprofitar per batejar els nous diablets de la colla. Més tard, Oleguer Forcades de Sants 3 Ràdio va ser l’encarregat de posar la veu al manifest de la flama, enguany escrit des de la presó per Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural. En el manifest, Cuixart subratllava que la Flama del Canigó “agermana els Països Catalans és un símbol d’esperança en el futur, que ens demostra la capacitat del poble català d’unir-se en moments difícils i d’anar sempre endavant”.

Prop d’unes 700 persones van sopar en família al patí del Casinet d’Hostafrancs, on també va tocar l’Orquestra Aquarium: “Aquest any ha estat espectacular i hem fet curt de taules”, deia Marta Ortega, de l’organització del mateix centre cívic. La flama també va encendre les fogueres dels Jardins de Cal Sèbio a la Marina amb l’actuació dels diables del barri, del Centre Cívic de Font de la Guatlla o del Sortidor, al Poble-sec, on també hi va haver una ballada de sardanes.

APAREIX L’ENTRADA D’UN NOU REFUGI ANTIAERI AL CARRER RADAS DEL POBLE-SEC

Si aquests dies camineu pel carrer Radas del barri del Poble-sec, us trobareu amb les restes de l’entrada d’un refugi antiaeri de la Guerra Civil que es va començar a construir i del qual no es tenia constància documental. Els primers esglaons que donen accés al refugi es troben tallats per una canonada de gas natural que es va instal·lar l’any 1998.

Els motius que justifiquen el fet que aquest refugi no estigués documentat, segons Francesc Jimémez, gerent del Districte de Sants-Montjuïc “és perquè mai es va acabar fent servir”. També diu que una veïna del carrer Radas comenta que no es va completar la seva construcció perquè “hi havia una mina d’aigua molt propera que inundava permanentment el refugi”. Jiménez conclou que quan es va instal·lar la conducció de gas “no hi havia cap supervisió de les obres i ningú va detectar l’existència d’aquest accés”.

Els treballs que s’estan executant al carrer Radas tenen una fondària d’uns 25 centímetres, mentre que la troballa del refugi es troba a uns 60 a 70 centímetres, és per això que aquest no està afectant a la reurbanització. Tot i que el gerent explicava que no s’ha pogut entrar al refugi perquè està reomplert d’argila, aquest passat divendres, es va poder observar com diversos operaris estaven extraient material del seu interior.

Fins ara s’havien documentat dos refugis al carrer Concòrdia, el número 529 i 234. El fet que totes les obres que es fan al districte estiguin supervisades per arqueòlegs ha destapat aquesta nova estructura, ubicada davant el número 22 del carrer Radas, que no correspon a cap dels dos refugis fins ara documentats. El que si s’ha verificat, és que el refugi en qüestió disposava d’una galeria de ventilació a uns 15 metres de l’accés localitzat.

OBRES DE MILLORA DEL DRENATGE DEL CARRER DE VILA I VILÀ

Us fem arribar primera informació del Comitè d’Obres referent a la Millora de Drenatge i Urbanització de Vila i Vilà.

Els temes exposats al Comitè d´Obres i Mobilitat del dia 9 d´abril de 2018, referents a Sants han estat 1

Millora drenatge carrer Vilà i Vilà (Carrera i Palaudàries) i urbanització carrer Vilà i Vilà (Palaudàries i Josep Carner).

OBRA TOTAL es descriu el global de l´obra però s´aproven les fases 1 i 2 que es descriuen més endavant:
L´obra a executar consisteix en la execució d’un tram de col·lector entre el carrer Palaudàries i el carrer Carrera i la seva posterior reurbanizació del carrer Vila i Vilà entre el carrer Palaudàries i el passeig Josep Carner, que forma part d’una de les tres fases d’execució dels col·lectors que serviran per millorar el sistema de drenatge del sistema Paral·lel, Ronda de Sant Pau i Vila-Vilà. El nou col·lector tindrà una longitud d’aproximadament 161m i es projectarà amb una secció de dues canonades de 2.700mm de diàmetre. El col·lector s’inicia a l’alçada del carrer Palaudàries i amb un pendent longitudinal de 0,40%, la resta de la longitud connecta amb el col·lector existent a l’alçada del carrer Carrera.

El procediment constructiu per a dur a terme l’execució de les obres serà el següent:
– Desmuntatge i demolició dels diferents elements existents a la urbanització.
– Implantació dels desviaments de trànsit per alliberar les zones d’obres.
– Localització de serveis i desviaments del serveis existents que es vegin afectats.
– Execució de pantalles de pilons ( alternant desviaments de trànsit).
– Tancament de la circulació al trànsit pel carrer, implantació de vials d’accés laterals per accessos a veïns.
– Demolició de paviments i excavació de terres entre les pantalles de pilons. – Apuntalament provisional de les pantalles de pilons.
– Execució del nou col·lector i demolició el col·lector existent.
– Execució del col·lector D800 associat a la urbanització.
– Execució d’obres singulars (entroncaments amb col·lectors existents ) i restitució de canonada per a la recollida del drenatge superficial i dels claveguerons.
– Reposició de serveis, implantació de noves instal·lacions associades a la nova urbanització, paviments, mobiliari, etc.
– Desviaments de trànsit per execució de sobreeixidor.
– Execució del sobreeixidor al Passeig Montjuïc.
– Ampliació de la xarxa freàtica i nova escomesa fins el Parc de Bombers.
– Reposició de paviments i urbanització fins al Passeig de Josep Carner.

ORGANITZACIÓ DE LES OBRES: L’execució de l’obra es pot resumir en 6 fases principals, que són les que tindran major repercussió respecte al trànsit.

En aquest Comitè s´aproven les fases 1 i 2. A continuació es descriuen les fases previstes però després es descriuen amb detall i algunes variacions que engloben les fases 1 i 2.

Fase1: En aquesta fase s’executen els pilons que formaran l’apuntalament del costat Poble Sec, previ desmuntatge del mobiliari urbà, arbrat i serveis existents que interfereixin en l’execució dels mateixos. Es planteja per tant una ocupació al llarg de tot el carrer dintre de l’àmbit de l’obra, de 5 metres d’amplada mínima, això permet deixar un carril de circulació amb una amplada de 3 metres i mig, és deixaran lliures al trànsit les cruïlles amb els carrers transversals excepte quan s’executin els pilons de les cruïlles, rebent aquests un tractament específic cadascuna d’elles en funció del moment en que s’afectin.

Fase 2: En aquesta fase s’executen els pilons que formaran l’apuntalament dels costat Paral·lel, previ desmuntatge del mobiliari urbà, arbrat i serveis existents que interfereixin en l’execució dels mateixos. Es planteja per tant una ocupació al llarg de tot el carrer dintre de l’àmbit de l’obra, de 5 metres d’amplada mínima, això permet deixar un carril de circulació amb una amplada de 3 metres i mig, és deixaran lliures al trànsit les cruïlles amb els carrers transversals excepte quan s’executin els pilons de les cruïlles, rebent aquests un tractament específic cadascuna d’elles en funció del moment en que s’afectin.

Fase 3: Execució del nou col·lector i demolició del col·lector existent. En aquesta fase es tallarà la circulació del carrer deixant únicament carril exclusiu per veïns i serveis, adaptant els trams de vorera com a carril de circulació, es tallarà al trànsit la circulació dels carrers transversals afectats, restant en atzucac el carrer mentre duri l’afecció i desviant el trànsit pels carrers adjacents.

Fase 4: Execució de totes les instal·lacions associades al projecte d’urbanització des del carrer Palaudàries i el Passeig de Josep Carner, execució del col·lector D800,embornals, instal·lacions d’enllumenat, IMI, reposicions de serveis, xarxa d’aigua freàtica fins al carrer de Carrera, etc. S’aprofitarà el tall de carrer executat en la fase 3 per a encabir-les i per poder dur a terme la pavimentació del vial, de cara a poder habilitar ja en la següent fase la circulació de vehicles per la calçada.

Fase 5: Execució del sobreeixidor del Passeig Montjuïc i ampliació de la xarxa freàtica fins al Parc de bombers. Aquesta fase es podrà dur a terme si el trànsit del carrer de Vila i Vilà ja està restablert. Durant l’execució d’aquesta actuació s’ocuparà la calçada del carrer Carrera i una part de la calçada del Passeig de Montjuïc, realitzant un desviament ocupant parcialment un tram de vorera del carril de baixada per a poder conservar així la circulació dels dos carrils del carrer.

Fase 6: Un cop realitzat el sobreeixidor s’hauria de dur a terme en horari nocturn el tall de trànsit del Passeig Montjuïc per poder realitzar el creuament de la xarxa freàtica fins a la vorera del Parc de Bombers.

El total de l´obra es preveu en 15 mesos, dels quals 12 pertanyen al col·lector. Comitè acorda inici el 24 d´abril sense tall de carrer i per al 25 de juny nova fase amb tall total del carrer i esperant nou pas per Comitè per properes fases.

Descripció de les fases aprovades a Comitè amb fases detallades i actualitzades: (S´adjunta documentació gràfica aportada però difereix en alguns termes de les fases)

FASE 1:

FASE 1A: Realització amb Georadar per a la localització de serveis, es dividirà en dues actuacions:
Actuació 1: Identificació de serveis lateral Paral·lel.
Actuació 2: Identificació de serveis lateral Montjuïc.
Per dur a terme aquestes fases s´hauran d´alliberar les zones verdes d´aparcament d´ambdós costats. Presenyalització de retirada d´aparcament per al dia 14 d´abril. Es reubicaran les dues places de reserva per ambulàncies del costat Paral·lel just abans de la cruïlla de Puig i Xoriguer amb Vilà i Vilà.
Duració prevista 1 setmana. Del 24 d´abril al 30 d´abril.

FASE 1B.1 1B.2 i 1B.3. Rases per la col·locació de serveis i realització de cales a vorera, a les voreres sempre es deixarà un pas lliure per a vianants de mínim 1,5m.
FASE 1B.1 Execució de rasa lateral Paral·lel, es separarà la zona de la rasa dels vehicles amb New Jerseys, un cop realitzada es taparà i la capa final es formigonarà, per poder passar trànsit en la següent fase.
Duració prevista dues setmanes. Del 2 de maig al 16 de maig.
FASE 1B.2 Execució de rasa lateral Montjuïc , es separarà la zona de la rasa dels vehicles amb New Jerseys, un cop realitzada es taparà i la capa final es formigonarà, per poder passar trànsit en la següent fase.
Duració prevista dues setmanes. Del 17 de maig al 31 de maig.
FASE 1B.3 Execució de rasa zona sobreeixidor, es separarà la zona de la rasa dels vehicles amb New Jerseys, un cop realitzada es taparà i la capa final es formigonarà, per poder passar trànsit en la següent fase.
Duració prevista una setmana. Del 31 de maig al 8 de juny.

FASE 2:

Execució de pilons que formaran l´apuntalament de costat Poble Sec primerament i després costat Paral·lel, previ desmuntatge del mobiliari urbà i serveis existents. Es planteja ocupació al llarg de tot el carrer de 5m d´amplada mínima, deixant un carril de circulació amb un amplada de 3,5m (en principi es preveia deixar aparcament però Comitè demana treure’l i assegurar pas de 3,5m per bombers). Es deixaran lliures les cruïlles amb els carrers transversals excepte quan s´executin els pilons a les cruïlles.

Posteriorment s´ha de dur a terme l´execució del sobreeixidor del Passeig Montjuïc. Durant l´execució s´ocuparà la calçada del carrer Carrera i una part del Passeig de Montjuïc, conservant els dos carrils de circulació.
Aquesta fase es dona com a data d´inici el 25 de juny, esperant el fi del calendari escolar, ja que es tanca el carrer definitivament fins a fi de l´obra.

Properament novament passaria per Comitè per actualitzar l´estat i programar noves fases.

FLAMA DEL CANIGÓ I REVETLLA DE SANT JOAN AL POBLE-SEC

Dissabte, 23 juny

Rebuda de la Flama del Canigó al Poble-sec

19.30 h Arribada a la plaça del Molino i passejada pels carrers i places del barri.

20.15 h Encesa simbòlica de la foguera, lectura del missatge de la Flama 2018 i ballada de sardanes a la plaça del Sortidor. (Coca i vi).

22.30 h Revetlla de Sant Joan a Mata/Piquer amb l’orquestra Combo-91.

QUÈ ÉS AICEC-ADICAE?

QUÈ ÉS AICEC-ADICAE?
L’Associació de persones consumidores de Caixes, Bancs i Assegurances de Catalunya (AICEC-ADICAE) som una organització en defensa de les persones davant els abusos del sistema financer i aquelles entitats que anomenem “empreses del BOE”. És a dir, totes aquelles empreses que viuen dels favors polítics i jurídics de l’Estat i que constitueixen un “lobby” que imposa els seus fraus i vulneracions reiterades dels nostres drets.

Defensem l’acció col·lectiva com a via per fer-les front per dos motius. Primer, perquè creiem en la necessitat de crear una consciència comuna i compartida davant d’aquests abusos. I segon, al defensar-nos conjuntament aconseguim establir noves normatives que beneficien a tota la societat, formi part de l’Associació o no.

Ens agrada dir que som unes acèrrimes defensores de les vies extrajudicials. Ja que el sistema judicial implica unes despeses tan grans que la majoria de vegades suposa una gran barrera que moltes persones no podem ni volem superar. Per tant, defensem l’establiment d’unes vies paral·leles a la demanda judicial per a la resolució de problemes davant aquestes empreses. Però aquesta via necessita d’una gran força social compartida i, sobretot, d’una voluntat política i institucional, que no sempre ens dóna suport.

L’altra pota en la que es sustenta l’Associació és en la formació i prevenció per part de les persones consumidores en l’àmbit financer i d’assegurances. Amb la voluntat d’ “ensenyar a pescar” i no pas de donar el peix, creiem en la necessitat d’aportar els coneixements i el suport necessari per aconseguir un empoderament davant el lobby bancari. Per aquest motiu, en la nostra seu de Poble Sec realitzem setmanalment cursos i debats formatius en diferents àmbits com l’habitatge, els productes bancaris, l’estalvi i la inversió, assegurances o comissions. O inclús tallers gratuïts per aprendre com fer les nostres pròpies reclamacions. Aquests cursos, són, com no podria ser d’una altra manera, oberts per a tothom.

Finalment, com a Associació i plataforma crítica amb el sistema actual de consum financer, defensem les reivindicacions de les nostres associades com una via alternativa de propostes reals i efectives que exercim davant institucions reguladores com: l’Agència Catalana del Consum, comissions parlamentàries, grups de treball europeus… o compartim i col·laborem amb altres organitzacions com: La Plataforma pel Dret a un Habitatge Digne, La Plataforma per una Fiscalitat Justa, entre d’altres entitats socials.

En resum, som una Associació en defensa dels drets col·lectius front els abusos bancaris. Que lluitem per canviar la societat i les seves normes des de la lluita col·lectiva, despertant consciència de les nostres accions i buscant un empoderament de la societat mitjançant la formació i la prevenció.

Això ens ha dut a apropar-nos a la divulgació d’altres maneres de consumir, o més ben dit, valorar molt com a persones a quines empreses donem els nostres diners, així com valorar quin impacte tenen en la nostra societat. Per tant, la divulgació, o posar en valor, aquelles activitats empresarials que poc a poc van consolidant-se dins el marc de “l’economia social i solidària”. Cal que totes les persones afectades per les grans empreses que ens menyspreen, vulneren els nostres drets i ens estafen; vegin que existeixen altres maneres de fer més ètiques i sostenibles amb el món i la societat que volem.

DOS PROJECTES DEL PLA D’ACOLLIDA POBLE-SEC PER A TOTHOM, PREMIATS

PREMI PEL PROJECTE ÀREA JOVE DEL PLA D’ACOLLIDA POBLE-SEC PER A TOTHOM DE LA COORDINADORA D’ENTITATS DE POBLE-SEC

El Consell Nacional de Joventut de Catalunya ha comunicat que aquest any un dels seus premis d’associacionisme juvenil és per a la Coordinadora d’Entitats de Poble-sec.

En aquesta 16a edició dels Premis de l’Associacionisme Juvenil Català, el CNJC atorgarà el premi a la Iniciativa transformadora al Pla d’Acollida Poble-sec per a Tothom, concretament als seus projectes de l’Àrea Jove (SEC.tor Jove i L’AULA A+A+), impulsats per la Coordinadora d’Entitats de Poble-sec.

Dintre del Pla d’Acollida hi ha dos projectes destinats a joves:

Al SEC.tor Jove des de l’any 2014 es treballa de manera transversal i multidisciplinar amb els i les joves participants arran de temàtiques tals com: l’Orientació laboral, formativa, participació social i en xarxes ciutadanes, apoderament laboral i jurídic, educació en el lleure i el vincle amb els recursos i les dinàmiques del i per el barri.

L’AULA A+A+ neix l’any 2015 amb la voluntat de donar cabuda i resposta a les necessitats d’un col·lectiu molt concret: el dels Menors immigrants no acompanyats. Es dissenyà un espai per a ells que contempla l’aprenentatge del castellà, el coneixement de l’entorn i l’enfortiment de la xarxa socials dels menors vinculats.