Monthly Archives: maig 2018

172 PERSONES DORMEN CADA NIT ALS CARRERS DE SANTS-MONTJUÏC I UNES 111 HO FAN EN EQUIPAMENTS

El Recompte 2018 ha comptabilitzat fins a 172 persones dormint als carrers dels barris de Sants-Montjuïc, un 8,5% menys que l’any passat, situant-nos com a tercer districte amb més nombre de persones sense llar. A més, també s’han detectat fins a 111 persones pernoctant en equipaments municipals o d’entitats socials.

Un total de 90 voluntaris van recórrer tots els carrers i places dels nostres barris entre les deu de la nit i dues de la matinada i “van anotar sobre paper i en una aplicació mòbil, indicant en un plànol el lloc i totes les persones que identificaven”, explica Joaquim Corral, portaveu de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL). El lleuger descens de persones sense llar visualitzades als nostres barris, segons Corral, respon a diversos motius, “un d’ells és que s’han obert dos equipaments nous a la ciutat, un dels quals és la Residència Cal Muns a la Bordeta que es va inaugurar el 2017”.

La residència bordetenca va ser una de les entitats de la XAPSLL que va participar en l’activitat: “Va ser una experiència molt enriquidora”, destaca Raúl Alcázar, director de la Residència Cal Muns i voluntari del recompte d’enguany. A més, explica que “la zona de la muntanya de Montjuïc és l’àrea on vam trobar més persones dormint al carrer, ja que part d’aquestes volen aïllar-se del nucli urbà, ja que per dormir queden una mica més resguardats”.

Actualment, l’equipament de Cal Muns acull fins a 45 usuaris que “es troben en una situació sense llar, sense un habitatge fix, i és important que trobin un lloc càlid on ser acompanyats en el seu procés d’integració i normalització”, apunta Alcázar. En el centre reben un servei d’atenció mèdic, psiquiàtric i emocional.

L’objectiu de l’activitat va ser sensibilitzar la ciutadania sobre la problemàtica del sensellarisme, donar a conèixer la tasca de les entitats de la XAPSLL, comptabilitzar l’abast del fenomen en una nit concreta i detectar nous espais de pernoctació a Sants-Montjuïc.

SEC-TOR JOVE – CURS PER A JOVES D’ATENCIÓ AL CLIENT EN HOTELS RESTAURANTS I COMERÇOS

Curs per a joves de 16 a 25 anys en Atenció al Client en Hotels, Restaurants i Comerços.

Aquesta propera edició el Curs d’Atenció al client s’iniciarà dimecres, 30 de maig a les 11.30 hores al Casal Concòrdia número 33.

Del 30 de maig al 27 de juny del 2018.

Horari: dilluns i dimecres de 10 a 13.30 hores.

Lloc: Casal Concòrdia, carrer Concòrdia, 33-35, Barcelona.

Aspectes a treballar:
– Atenció al client: temari genèric, específic en Hotels, Restaurant i Comerços.
– Anglès específic en atenció al client per aquests perfils laborals.
– Ofimàtica enfocada a la recerca de feina en aquests sectors laborals (segons demanda dels i les alumnes).

Requisits:
– Tenir entre 16 a 25 anys.
– Parlar i escriure Català i/o Castellà, mínim B1.

Inscripcions fins el 28 de maig:
– Curs gratuït
– Material curs: 5 euros.
– Places limitades, inscripcions en ordre d’arribada.
– Inscripcions amb visita prèvia matins de 10 a 11.30, al Casal Concòrdia

LA VILELLA – PROGRAMACIÓ D’ABRIL I MAIG DE 2018

Al fitxer pdf adjunt, teniu la programació de la sala d’arts escèniques LA VILELLA, del passeig de l’Exposició, 95-97, dels mesos d’abril i maig de 2018.

EL PROCÉS PARTICIPATIU DEL NOU PLA D’USOS DEL PARAL·LEL ARRENCA AMB UNA PASSEJADA PER L’AVINGUDA AMB VEÏNS I ENTITATS

El procés participatiu del Pla d’usos del Paral·lel va arrencar dijous amb un itinerari participatiu per l’avinguda i els seus entorns, on van participar-hi veïns i entitats dels barris de Poble-sec, Sant Antoni i Ciutat Vella. Durant l’activitat es van recollir totes aquelles impressions que tenien els assistents: “L’objectiu era observar amb els veïns les activitats que hi ha, apuntar-les i crear debats al voltant de tres temes: comerç i restauració, identitat i memòria, i cultura i espectacles”, explica Lucia Zandigiacomi de Raons Públiques, l’entitat que dinamitzarà el procés participatiu.

La passejada va començar al centre cívic Cotxeres Borrell i va continuar pel carrer Tamarit on es va comprovar “que no hi ha un únic Paral·lel, ja que en aquest cas vam observar que hi ha presència de comerços i restaurants” apunta Zandigiacomi. Més tard, a la plaça dels Ocellets es va tractar la relació de l’avinguda amb una de les principals entrades al Poble-sec. També es va fer una parada al Molino on es va aprofundir sobre la identitat del barri. Finalment, el grup va acabar l’itinerari davant el Teatre Arnau. “Crec que sobren bars, hi ha masses, però penso que la paraula Paral·lel comporta una certa animació i terrasses”, deia Ceferino Galán, un dels veïns participants en la passejada grupal de dijous. També va assistir-hi Jordi Camina de la Plataforma Som Paral·lel: “L’avinguda és una eina viva, per on passa el veïnat i fa falta un pla d’usos de cara al veïnat i no al turista que gentrifiqui més la ciutat”.

La participació del veïnat continuarà durant les pròximes setmanes, on podrà donar la seva opinió i fer noves propostes que serviran per complementar la diagnosi tècnica i per redactar el pla al llarg del juliol. Una vegada s’aprovi inicialment, durant el curs vinent, s’obrirà un període d’al·legacions perquè qualsevol persona o entitat pugui fer requeriments. Dijous 24 de maig a la tarda es farà un taller participatiu sobre els usos de restauració a l’Escola Mossèn Jacint Verdaguer. També s’organitzarà un taller participatiu sobre els usos culturals que ha d’incloure el pla, serà dijous 31 de maig al vespre a la Sala Apolo. Finalment, al centre cívic Cotxeres Borrell tindrà lloc un taller per tractar el comerç i la identitat del Paral·lel i el 7 de juliol es retornarà tota la informació recollida en un acte públic.

El nou pla d’usos respon a la mesura de govern “Paral·lel, recuperem un carrer per als barris”, presentada el març passat, que té com a objectiu promoure la cultura i l’economia de proximitat de tot l’eix. Amb aquesta eina es vol regular els establiments de pública concurrència que hi ha a l’avinguda: com bars, restaurants, discoteques, cinemes, teatres, locutoris, sales de joc, gimnasos, comerços d’alimentació i de plats preparats, etc. Aquest pla, doncs, ha de servir per harmonitzar totes aquestes activitats i, així, garantir la convivència del veïnat tenint en compte els interessos dels establiments comercials i d’oci de la zona.

L’AVENTURA DE CONÈIXER, INSCRIPCIONS OBERTES,A LA BIBLIOTECA FRANCESC BOIX

L’Aventura de conèixer. Itineraris per Barcelona: Història natural de Montjuïc. Les transformacions de Barcelona i la biodiversitat actual

Itinerari. A càrrec de Mònica Navarro. Dissabtes, 21 d’abril i 26 de maig, a les 10 h. Activitat gratuïta. Inscripció prèvia

A càrrec de Mònica Navarro, biòloga

Ruta guiada per conèixer l’entorn natural de Montjuïc, les transformacions i els projectes de futur d’aquest espai.

El recorregut ens porta pels indrets més bells del parc de Montjuïc, descobrint la fauna i la flora que l’habita. També contempla aspectes culturals com la visió d’Ildefons Cerdà d’una ciutat verda i la història social de Montjuïc, incloent-hi les barraques i les pedreres que abans cobrien gran part del turó.

Dissabte 21 d’abril, a les 10 h

Dissabte 26 de maig, a les 10 h

Punt de trobada: Davant l’estació del Funicular de Montjuïc (Av. Miramar, 30)

Durada aproximada: 3 hores

Activitat gratuïta

Cal inscripció prèvia a la biblioteca

EL DISTRICTE VOL INCORPORAR ELS 370 PISOS BUITS DETECTATS AL POBLE-SEC AL MERCAT DE LLOGUER SOCIAL

El barri del Poble-sec compta amb 370 pisos buits sobre un total de 19.216, és a dir, un 1,92%. Aquesta és la dada que recull la segona fase de l’estudi del Cens d’Habitatges Buits de Barcelona on s’han analitzat 17 barris de la ciutat. La mitjana de pisos buits a tots els barris barcelonins és una mica inferior, concretament de l’1,52%.

Per elaborar aquest cens s’ha hagut de visitar porta a porta fins a 2.833 habitatges del Poble-sec i del Parc de Montjuïc, dels quals el 69,6% eren domicili habitual d’algú. Per assegurar-se que un pis estava buit, s’han fet diverses comprovacions, entrevistant als veïns i visitant l’habitatge entre tres i cinc vegades i en moments diferents del dia. A més, abans de visitar els pisos, s’han creuat diverses dades del padró municipal i de consum d’aigua i de llum.

L’estudi també ha detectat que la meitat dels pisos buits pertanyen a propietaris privats i l’altra meitat a entitats financeres. El 7,5% dels habitatges censats al Poble-sec necessiten ser rehabilitats, ja que s’han trobat en un estat deficient, una xifra lleugerament superior a la del conjunt dels 17 barris (5,7%). A més, de tots els edificis visitats al Poble-sec, la meitat disposaven d’ascensor.

Els experts en habitatge, segons el gerent del Districte de Sants-Montjuïc, Francesc Jiménez, consideren que “estem per sota del que seria el percentatge d’habitatges buits necessari per garantir una rotació normal dels habitatges”. En aquest sentit, es considera que un 4% de pisos buits és una xifra normal i que garanteix “una rotació sense que es tensi el mercat de lloguer”. En canvi, per sota aquesta xifra, és a dir, la que hi ha a Barcelona, significa que “hi ha molt poca oferta de pisos per llogar i, per tant, els preus del lloguer s’incrementen”.

A finals d’aquest mandat es comptarà amb el cens total de tots els barris del districte de Sants-Montjuïc i de la ciutat, i es calcula que el nombre de pisos buits es trobi entorn l’1 i 2%: “Amb les dades que tenim als 17 barris de la ciutat, sembla que les xifres a la resta de barris serien molt similars”, avança Jiménez. Una vegada es faci una diagnosi de tots els habitatges buits per carrer, número, planta i pis “ens posarem en contacte amb els propietaris per oferir-los poder incorporar aquests habitatges en el mercat de lloguer social”.

GRAVACIÓ DEL PROGRAMA “TOTS SOM IGUALS”, DE RÀDIO ESTEL

El 22 de maig, de 10 a 12h, es gravarà, a la Casa del Mar, el programa de ràdio Estel “Tots som iguals”. Al carrer d’Albareda, 1-13.

El programa comptarà amb actuacions en directe; així que tothom que vulgui venir de públic, hi passarà una bona estona.

CONSELL D’ASSOCIACIONS DE BARCELONA – INFORMACIONS ASSOCIATIVES

Informacions Associatives del Consell d’Associacions de Barcelona, número 75, corresponent a maig de 2018.

ELS COMERCIANTS I COOPERATIVES D’ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA DEL POBLE-SEC SURTEN AL CARRER

Les cooperatives i empreses de l’economia social i solidària del Poble-sec van sortir dissabte al vell mig de l’avinguda del Paral·lel del Poble-sec per mostrar els seus productes i serveis al veïnat, en una primera mostra organitzada en el marc de la Primavera Cooperativa al nostre districte. Aquesta també va comptar amb una vintena de botigues de proximitat que van celebrar la 9a Mostra de Comerç, Benestar i Salut del Poble-sec.

A la fira cooperativista es van tractar quatre eixos principals: el consum cooperatiu i responsable, la participació i gestió comunitària, les cures i les migracions. En cadascun d’aquests espais es van organitzar activitats, tallers, debats, xerrades i, fins i tot, un mercat de la terra. “Volem promoure un Poble-sec viu i demostrar el que hi ha dintre del barri perquè qualsevol pugui rebre ajuda per resoldre qüestions envers l’economia”, explicava Javier Velasco, un dels organitzadors de la mostra.

Una de les iniciatives presents, la cooperativa Raons Públiques, va explicar des del seu estand els projectes en urbanisme i arquitectura que dinamitza, com el pla d’usos del Paral·lel i el pla d’equipaments de la zona centre de Sants: “Fem projectes en què incorporem la ciutadania i veïnat en temes de disseny urbà i arquitectònic”, deia en Javier Fraga de Raons Públiques.

Cooperasec, que aglutina uns vint projectes cooperatius del barri, creu que aquesta mostra ha estat una oportunitat per ensenyar les iniciatives que impulsen economies socials i solidàries, com cooperatives de fotografia, educació o ecologia. “És interessant per fer vincle amb els comerciants del barri i per mostrar els projectes i iniciatives que treballen l’aspecte comunitari al Poble-sec”, deia la Mar Vallderiola de Cooperasec. I en la mateixa línia, Lídia López de l’Associació de Comerciants del Poble-sec va agrair la participació de les cooperatives: “És un model d’economia que està evolucionant molt i creiem que hem de treballar conjuntament”.

DIVUIT FERITS LLEUS DURANT EL RODATGE D’UN PROGRAMA DE TELEVISIÓ AL CAMP DE LA SATALIA DEL POBLE-SEC

El camp de futbol de la Satalia del Poble-sec ha estat escenari d’un incident, cap a les dotze del migdia d’aquest dimarts, quan s’estava gravant el programa televisiu “Chester” de Cuatro, amb Risto Mejide i el jugador blaugrana, Andrés Iniesta com a entrevistat. Divuit persones que participaven de públic han resultat ferides lleument després d’ensorrar-se una grada llogada per la productora televisiva.

Fins als llocs dels fets s’han desplaçat un ampli desplegament de dotacions dels serveis d’emergències mèdiques i dels Bombers que han estat examinant la grada i han precintat el recinte futbolístic. “O la grada no s’ha muntat bé o s’ha excedit el pes d’aquesta”, segons creu el president del Club Esportiu APA Poble Sec, Joan Munt, que ha lamentat els fets i ha enviat un missatge de tranquil·litat als aficionats de l’equip: “Què ningú es preocupi que no ha estat afectada cap grada del camp ni cap estructura de la instal·lació”.

Al tractar-se d’un camp municipal, l’Ajuntament de Barcelona ha obert diligències informatives per aclarir responsabilitats: “Obrim diligències per esbrinar les circumstàncies de l’accident” ha escrit en un tuit, Laura Pérez, regidora del Districte de Sants-Montjuïc.