La 26a edició dels Premis Sants-Montjuïc van tornar a reconèixer a persones, entitats i iniciatives innovadores dels nostres barris durant l’acte de lliurament de guardons, que es va celebrar dijous al vespre, en una sala de plens del Districte vestida de gala per l’ocasió. El Rutapp i el Mapping de la Festa Major d’Hostafrancs van rebre el premi a la innovació. Es tracta d’una iniciativa que ha estat impulsada amb la col·laboració del Punt Multimèdia de la Casa del Mig i pretén promoure la història, l’esport, les xarxes socials, la tecnologia, l’enginy i la creativitat artística amb les escoles del barri: “Aquest premi és molt important perquè celebrem el 30è aniversari de la FAECH”, deia Josep Espín, president de la Federació d’Associacions, Entitats i Comissions d’Hostafrancs, que va anunciar que destinaran l’import econòmic del premi a la Fundació DiabetesCero, que “lluita per la millora de la vida dels infants que pateixen aquesta malaltia”.
De manera excepcional, enguany, dues iniciatives van ser premiades a la innovació. La segona va ser pels Ràdio-actius del Poble-sec, un mitjà comunitari impulsat en el marc del Pla de Desenvolupament Comunitari del Poble-sec. En aquest espai es dóna la veu als grups més vulnerables i a tots els agents socioeconòmics del barri. Ester Garcia, tècnica del Pla Comunitari va destacar la implicació dels participants en el projecte, i va dir que “aquest reconeixement ens motiva molt per continuar treballant i fer una comunicació participativa i transformadora que generi sentiment de pertinença al barri i que empoderi a tots els veïns i veïnes”.
El reconeixement personal el va rebre la coreògrafa, exballarina i directora de la Companyia Juvenil de Ballet Clàssic de Catalunya, Elise Lummis, per promoure l’educació en el ball i el teatre a les nenes i nens de Sants i Hostafrancs, per la seva contribució al barri i el seu compromís amb les propostes culturals. Molt emocionada, Lummis va mostrar-se molt agraïda per “sentir-se estimada pels veïns del lloc on he escollit per viure”. També va remarcar la seva passió per la dansa, amb la que assegura que pot “aconseguir que alumnes i veïns no només la vegin com un art saludable i elegant, sinó també com un futur i una professió digna”.
I la Coral Sant Medir va ser guardonada amb el reconeixement col·lectiu per fomentar el cant coral al barri de la Bordeta, actualment amb 150 cantaires de totes les edats i perfils, i prop d’una cinquantena d’activitats a l’any. Dolors Gubert, presidenta de la Coral Sant Medir va subratllar “la tasca de fer barri a través de la música i el cant coral des de 1956”. El premi, segons Gubert, “ens dóna força per continuar i encetar nous projectes i nous reptes”. La coral bordetenca va ser l’encarregada de posar el toc musical a l’acte amb la interpretació de diversos temes com Abril 74 de Lluís Llach.
A l’acte també va assistir Montserrat Ballarín, presidenta del Districte de Sants-Montjuïc que va considerar que el veritable reconeixement de les entitats premiades “és la seva feina, la seva vida i la seva donació amb alegria”. I per acabar la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, va donar importància al fet que aquest reconeixement “sigui entre els veïns i veïnes, ja que et coneixen i hi ha més realitat”. Va subratllar la tasca dels guardonats per “projectar no només dins dels nostres barris, sinó també arreu de la ciutat i més enllà”.
Les alumnes de l’escola de dansa santsenca la Fàbrica de Somnis de Sònia Alonso van donar la benvinguda als assistents a l’entrada de l’edifici del Districte, amb una actuació del musical de “Sister Act”. Al final de l’acte es va servir un refrigeri i es va brindar amb cava.