Daily Archives: 7 de febrer de 2018

ES CONSTITUEIX L’ASSOCIACIÓ DE LA CASA DE LA PREMSA I ES CONVOCA EL CONCURS D’ARQUITECTES PER REHABILITAR L’EDIFICI

El veïnat del Poble-sec ha fet un pas endavant més per recuperar l’edifici de la Casa de la Premsa. Dimecres al vespre, les entitats i col·lectius que conformaven la Comissió per la Recuperació de la Casa de la Premsa van constituir-se formalment en una nova associació. L’objectiu és “tenir un cos jurídic com a entitat per poder demanar més ajudes a l’administració, i no quedar-nos en un grup diluït d’entitats”, explica Jordi Goñi, president de l’Associació Casa de la Premsa.

A l’acte es va escollir la nova junta directiva, formada per Carles Burgès que és el vicepresident de l’associació i membre de la Unió de Veïns del barri. El secretari és Gil Toll, periodista i coordinador de les organitzacions professionals amb què compta l’associació; i el tresorer és el Jordi Llavador. A més, a la junta hi figuren com a vocals Enric Francès de la Coordinadora d’Entitats; Adrián Arnau del Col·lectiu d’Artistes; Dina Alert de Susoespai; Josep Fabra, del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec; Maite Gutiérrez, arquitecta; Víctor Giménez, Jordi Romeu i Joan Martínez de la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes.

L’Associació Casa de la Premsa compta amb un total de 21 membres representants de les entitats veïnals del barri. Aquestes són la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec, la Unió de Veïns del Poble-sec, la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes, el Col•lectiu d’Artistes, l’Associació de Col·leccionistes, la Fundació Sant Pere Claver, el CERHISEC, els Amics de Santa Madrona, el Consell de Cultura Popular, Susoespai, el Col·legi d’Arquitectes del Poble-sec, Ràdio-actius i les parròquies del barri. També hi formen part diverses organitzacions del món del periodisme, com la Fundació Periodisme Plural, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, el Grup Ramon Barnils, Som Atents i Solidaritat i Comunicació. Aquestes proposen recuperar el sentit original de l’edifici i vincular-lo a la defensa del dret a la informació.

Durant les pròximes setmanes, l’associació seguirà reunint-se en un espai cedit de 200 metres quadrats per preparar activitats, i fer un seguiment del procés de rehabilitació de l’edifici i dels seus futurs usos. I és que tot justa aquesta setmana, el Districte de Sants-Montjuïc, a través de la societat municipal BIMSA, ha convocat un concurs per redactar el projecte i dirigir les obres de rehabilitació integral dels 1.500 metres quadrats de la Casa de la Premsa. Les propostes arquitectòniques poden presentar-se fins al 27 de febrer i el pressupost de licitació d’aquest concurs és de 45 mil euros.

“Ens trobem amb un edifici que perdura del 1929, està protegit i s’ha d’adaptar en accessibilitat, eficiència energètica i, en definitiva s’ha d’adaptar a l’actual normativa perquè volem que sigui un equipament que tingui un ús obert pel veïnat del Poble-sec i també de Font de la Guatlla”, explica la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez. El mes de març es farà públic l’equip redactor del projecte. Posteriorment i paral·lelament se seguirà avançant en el procés de licitació d’obres i en la definició d’usos: “Intentarem avançar i tenir definits els usos perquè quan tinguem la rehabilitació efectiva de l’edifici, ja sapiguem també cap a on van destinats els usos”, apunta Pérez. A més, assegura que des del Districte hi ha tota la voluntat en accelerar el procés, “tant de bo puguem veure començar les obres en aquest mandat, però si no, almenys deixar un projecte molt dirigit” i “encaminar-lo durant aquest any i mig que ens queda de mandat”.