Monthly Archives: febrer 2018

RÀDIO-ACTIUS REP EL PREMI SANTS-MONTJUÏC A LA INNOVACIÓ

El passat dia 22 de febrer, vam tenir el plaer de recollir, a la sala de plens del Districte, el guardó Sants-Montjuïc en la categoria d’innovació.

Des de Ràdio-actius volem agrair aquest reconeixement al Districte de Sants i a totes les persones i entitats que ens han donat suport aquest temps per poder tirar endavant la ràdio comunitària del Poble-sec.

Gràcies per creure en nosaltres i per escoltar els nostres programes, fets amb molta il·lusió i amb les ganes d’aconseguir un barri més plural, més participatiu, més informat i més apoderat.

NOU CURS DE CATALÀ INICIAL AL PLA D’ACOLLIDA POBLE-SEC PER A TOTHOM

Des del Pla d’Acollida tornem a iniciar un nou període de matriculacions per a un curs de català inicial, coorganitzat amb el Consorci per la Normalització Lingüística.

El curs tindrà lloc des del dia 2 de març fins al 22 de juny, en horari de matí (11h- 12.30h) els dimecres i divendres.

Aquest curs està especialment dissenyat per aquelles persones de llengua materna amb alfabet diferent al català o que tinguin un domini del castellà molt bàsic o nul.

Les persones interessades a participar han de contactar per correu electrònic a sociolaboralps@gmail.com o per telèfon al 93.324.85.38 (Teia).

Les matrícules per a nous alumnes es fan a partir del dilluns dia 12 de febrer,

ELS 26èns PREMIS SANTS-MONTJUÏC GUARDONEN LA CORAL SANT MEDIR, L’ELISE LUMMIS, ELS RÀDIO-ACTIUS DEL POBLE-SEC I LA FAECH

La 26a edició dels Premis Sants-Montjuïc van tornar a reconèixer a persones, entitats i iniciatives innovadores dels nostres barris durant l’acte de lliurament de guardons, que es va celebrar dijous al vespre, en una sala de plens del Districte vestida de gala per l’ocasió. El Rutapp i el Mapping de la Festa Major d’Hostafrancs van rebre el premi a la innovació. Es tracta d’una iniciativa que ha estat impulsada amb la col·laboració del Punt Multimèdia de la Casa del Mig i pretén promoure la història, l’esport, les xarxes socials, la tecnologia, l’enginy i la creativitat artística amb les escoles del barri: “Aquest premi és molt important perquè celebrem el 30è aniversari de la FAECH”, deia Josep Espín, president de la Federació d’Associacions, Entitats i Comissions d’Hostafrancs, que va anunciar que destinaran l’import econòmic del premi a la Fundació DiabetesCero, que “lluita per la millora de la vida dels infants que pateixen aquesta malaltia”.

De manera excepcional, enguany, dues iniciatives van ser premiades a la innovació. La segona va ser pels Ràdio-actius del Poble-sec, un mitjà comunitari impulsat en el marc del Pla de Desenvolupament Comunitari del Poble-sec. En aquest espai es dóna la veu als grups més vulnerables i a tots els agents socioeconòmics del barri. Ester Garcia, tècnica del Pla Comunitari va destacar la implicació dels participants en el projecte, i va dir que “aquest reconeixement ens motiva molt per continuar treballant i fer una comunicació participativa i transformadora que generi sentiment de pertinença al barri i que empoderi a tots els veïns i veïnes”.

El reconeixement personal el va rebre la coreògrafa, exballarina i directora de la Companyia Juvenil de Ballet Clàssic de Catalunya, Elise Lummis, per promoure l’educació en el ball i el teatre a les nenes i nens de Sants i Hostafrancs, per la seva contribució al barri i el seu compromís amb les propostes culturals. Molt emocionada, Lummis va mostrar-se molt agraïda per “sentir-se estimada pels veïns del lloc on he escollit per viure”. També va remarcar la seva passió per la dansa, amb la que assegura que pot “aconseguir que alumnes i veïns no només la vegin com un art saludable i elegant, sinó també com un futur i una professió digna”.

I la Coral Sant Medir va ser guardonada amb el reconeixement col·lectiu per fomentar el cant coral al barri de la Bordeta, actualment amb 150 cantaires de totes les edats i perfils, i prop d’una cinquantena d’activitats a l’any. Dolors Gubert, presidenta de la Coral Sant Medir va subratllar “la tasca de fer barri a través de la música i el cant coral des de 1956”. El premi, segons Gubert, “ens dóna força per continuar i encetar nous projectes i nous reptes”. La coral bordetenca va ser l’encarregada de posar el toc musical a l’acte amb la interpretació de diversos temes com Abril 74 de Lluís Llach.

A l’acte també va assistir Montserrat Ballarín, presidenta del Districte de Sants-Montjuïc que va considerar que el veritable reconeixement de les entitats premiades “és la seva feina, la seva vida i la seva donació amb alegria”. I per acabar la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, va donar importància al fet que aquest reconeixement “sigui entre els veïns i veïnes, ja que et coneixen i hi ha més realitat”. Va subratllar la tasca dels guardonats per “projectar no només dins dels nostres barris, sinó també arreu de la ciutat i més enllà”.

Les alumnes de l’escola de dansa santsenca la Fàbrica de Somnis de Sònia Alonso van donar la benvinguda als assistents a l’entrada de l’edifici del Districte, amb una actuació del musical de “Sister Act”. Al final de l’acte es va servir un refrigeri i es va brindar amb cava.

LES ENTITATS DE SANTS, HOSTAFRANCS, LA BORDETA I EL POBLE-SEC VIATGEN A BÈLGICA PER TROBAR-SE AMB CARLES PUIGDEMONT

Una representació de les directives del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta i la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec han viatjat aquest dimecres fins a la ciutat de Waterloo, a Bèlgica, per reunir-se amb Carles Puigdemont i donar-li suport: “Ell està a l’exili, no pot venir a Catalunya, però nosaltres tenim l’opció, de moment, d’anar a veure’l, donar-li tot el nostre suport i posar-nos al servei per qualsevol cosa que necessiti”, explica Lluïsa Erill, presidenta del Secretariat.

Durant la reunió, de més d’una hora, han pogut parlar de temes d’actualitat i de les perspectives de futur. Erill assegura d’haver-lo vist “animat” i destaca la voluntat que té “d’internacionalitzar el procés”. A més, segons l’hostafranquina “Puigdemont preveu, molt aviat, un acord per poder tirar endavant el govern”. En aquest sentit, Pep Ribas, president de la CAL comenta que el “gran missatge” que s’emporta de la visita és que segons Puigdemont “estem guanyant la batalla mediàtica, des del punt de vista de la internacionalització”.

Des de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec han considerat necessari saludar a Puigdemont per “transmetre-li els nostres desitjos perquè tiri endavant en la seva feina política, a favor de la república i de la ciutadania”, segons el seu president, Antoni Reig. També ha volgut fer-li arribar les mostres de solidaritat del veïnat del barri, “volem que pugui copsar la veu de la ciutadania en directe”, afegeix.

ARRIBA LA MAGIC LINE BARCELONA 2018 – SANT JOAN DE DÉU

Us fem arribar informació sobre la Magic Line 2018, la caminada solidària que organitzem cada any des de Sant Joan de Déu a Barcelona i a Mallorca. Us agrairíem molt si la poguéssiu compartir amb les entitats membres de la coordinadora. Com ja sabeu, part del recorregut passa per PL. Espanya i Montjuïc, així que els veïns del barri també poden estar interessats en participar-hi.

MAGIC LINE 2018 – EL CAMÍ ÉS LA SOLIDARITAT

Ha arribat el moment: comença la Magic Line
Com ja sabeu d’altres anys, s’acosta el moment de treure el xandall i les bambes i carregar-se d’energia i solidaritat per participar en l’esdeveniment solidari més gran de l’any que es celebra a la nostra ciutat: la Magic Line de Barcelona, que tindrà lloc el proper diumenge 25 de febrer.

Pels nouvinguts i els despistats, consisteix en una mobilització ciutadana en favor de les persones que es troben en situació vulnerable que organitza Sant Joan de Déu a Barcelona i Palma de Mallorca. Per tant, la Magic Line és molt més que una caminada, és un compromís amb els qui més ho necessiten.

COM PUC PARTICIPAR-HI?
Accediu al web oficial del esdeveniment seguint aquest enllaçhttp://magiclinesjd.org/es i seguiu les instruccions.

Compartiu l’esdeveniment a les vostres xarxes socials
Si sou usuaris de xarxes socials i voleu col·laborar fent difusió, ho podeu fer mitjançant el hashtag #MagicLine. Quanta més difusió en fem, més persones implicarem!

PREGUNTES FREQÜENTS
Fes clic a l’enllaçhttp://www.magiclinesjd.org/ca/faq per accedir a l’apartat de preguntes de la web.

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=GQtK3UOuCag

Us animem i convidem a tots a participar!

L’ESBART DANSAIRE REXAIXENÇA CELEBRA EL 30è ANIVERSARI AMB UNA TROBADA DE BALLS AL POBLE-SEC

L’Esbart Dansaire Renaixença va organitzar, diumenge al matí, una activitat festiva per commemorar el seu trentè aniversari a la plaça de les Navas, al barri del Poble Sec. La jornada es va iniciar amb una exhibició de diversos balls de carnaval i finalitzava amb les havaneres a càrrec de l’agrupació musical “A Tota Vela”.

A dos quarts de dotze del migdia va arrencar la trobada de danses que va comptar amb ballarins de l’agrupació de l’Esbart Dansaire Renaixença i amb la Colla de Gitanes de Martorelles, la Colla de Gitanes de Montmeló i el Grup Picacrestes del Prat del Llobregat. El Frederic Aude, director de l’Esbart Dansaire Renaixença i dels Bastoners del Poble-sec explicava que aprofitant que és època de carnaval “hem organitzat aquesta trobada amb grups que mantenen viu el ball exclusiu de carnaval al seu poble”. Amb aquesta activitat titulada “Per carnestoltes balls i moltes voltes” hi van col·laborar els comerciants del barri, el Consell de Cultura Popular i Tradicional del Poble-sec, el Districte de Sants-Montjuïc i el veïnat del barri.

Els diferents esbarts van mostrar diverses danses tradicionals i folklòriques catalanes a la plaça, on es van congregar un centenar de persones que amb els seus telèfons no van dubtar en compartir el moment. Els components de l’agrupació de la Colla de Gitanes de Martorelles van recomanar gaudir d’aquest tipus de balls: “És un ball que t’incita a seguir ballant, que agrada molt i més quan estem tots en colla. És 100% recomanable, ja que crec que cal mantenir els balls tradicionals catalans”, deia la Nerea. Aquesta no és la darrera activitat amb motiu del trentè aniversari de l’Esbart Dansaire Renaixença. El pròxim 17 d’abril, un concert acollirà diverses veus femenines al Centre Cívic El Sortidor.

L’Esbart va néixer l’any 1988 i des de llavors s’ha bolcat amb les activitats culturals i festives dels nostres barris, com la Mostra d’Entitats del Poble-sec. Ofereix tot tipus de balls de bastons, balls de comparsa amb gralla, ballades de danses vuitcentistes o balls parlats. L’entitat és impulsora de tres festivals diferents i viatja per tot el món per promoure el ball folklòric del país arreu.

SOM PARAL·LEL: RECOLLIDA DE FIRMES DAVANT LA NORMATIVA DE TERRASSES

SOM PARAL·LEL

Veïnes,

Com ja ho sabeu, davant de la normativa de terrasses que ha aprovat l’ajuntament i que ha sigut dictada pel Lobby de Restauració, sense cap participació del veïnat, hem decidit mobilitzar-nos per canviar la ordenança i necessitem al menys 15.000 signatures abans del 15 de març.

No estem en contra de les terrasses però exigim una ordenança que no posi l’espai públic als serveis d’interessos privats per sobre dels drets socials. Terrasses sí, però respectant els drets: exigim que no puguin ocupar tant d’espai, que permetin el pas i que tanquin una hora abans per la nit.

Trobareu més informacions sobre les nostres reivindicacions en aquest article
http://www.favb.cat/articlescarrer/presenta-acci%C3%B3-vivimlesplaces-una-ordenan%C3%A7a-ve%C3%AFnal-de-terrasses
o en aquest vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=ioftl2YMTEM&feature=youtu.be&app=desktop

Veniu a signar aquest diumenge 18 de febrer de 10 h a 13:30 h al Trocasec, a la Plaça del Sortidor

EL POBLE-SEC S’OMPLE DE DISFRESSES JAPONESES DURANT LA RUA DE CARNAVAL

Seguint amb la tradició dels últims deu anys, el passat dissabte al matí, el Poble-sec van tornar a celebrar el Carnaval amb una rua que va començar davant del centre cívic El Sortidor i va recórrer diversos carrers del barri. Durant prop d’una hora, la cercavila, presidida per les colles de cultura popular del barri, va omplir-se de famílies amb disfresses vinculades a la cultura japonesa, ja que “estem fent un cicle amb tallers de cultura i gastronomia japonesa i crèiem que era oportú”, explicava Núria Aguadé, coordinadora del centre cívic. Una vegada va finalitzar la rua, els més petits van ser rebuts per la companyia “Deparranda” que va amenitzar la festa amb un espectacle infantil “farem com si fos una festa major, però estarem tots disfressats i cantarem cançons, farem dansa i jocs”, explicava un dels actors del grup.

La Ludoteca del Poble-sec també va participar de l’activitat i molts dels seus usuaris, com en Joan Carles i la seva filla petita, l’Ingrid, van participar per primera vegada a la rua: “Anem disfressats de ninja, una disfressa que hem fet nosaltres mateixos, amb tela i cintes, i també hem dibuixat un drac”, detallaven. I la Neus que és veïna del barri anava disfressada de xinesa. Deia que cada any participava, que creu que “és molt divertit pels nens, participes amb les coses que es fan al barri i passes un gran dia”. També, l’Helena i l’Anna van assistir disfressades d’abelles amb els seus fills: “Ens divertim molt i fem activitats amb la família”, asseguraven.

LA VILELLA TEATRE VOL FER BARRI

Bon dia, veïns i veïnes!

Volíem fer-vos arribar informació del nou muntatge que estrenem a la Vilella i que inaugura la nostra cinquena temporada. Es tracta de “Si jo no hi fos (la festa seria més divertida)”, el segon espectacle de la cia Espai en Construcció.

Aprofitem per comentar-vos que si voleu venir a qualsevol dels espectacles que programem durant l’any, l’Associació de veïns i veïnes del Poble Sec disposa d’entrades a un preu especial (a 7€ en comptes de 14€ que val l’entrada general). Només ens heu d’escriure a aquest mateix mail amb antelació i fer la reserva, dient-nos que formeu part de l’associació.

D’altra banda, cada mes fem el dia 004 pels veïns i veïnes del Poble Sec que siguin socis i sòcies de La Vilella, i l’entrada surt a 5€ (i si veniu amb un acompanyant, també gaudirà de la oferta!). Aquí teniu la informació dels dies 004: http://www.lavilella.com/dia-004/

Com molts sabeu, la Vilella és un espai autogestionat i que sobreviu sense el suport d’ajudes públiques basat en el suport dels socis. Per si us interessa, us animem a que li feu un cop d’ull als tipus de socis i les avantatges que oferim per formar part d’un projecte que busca crear un espai de diàleg entorn a les arts escèniques. Aquí teniu més
informació: http://www.lavilella.com/socis/

També fer-vos saber que tenim ganes de fer barri, i que estem disposats a acollir activitats de barri que demanin un espai on realitzar trobades puntuals amb els veïns i veïnes.

Si teniu alguna proposta o pregunta, no dubteu en escriure’ns.

Gràcies pel vostre temps!

La Vilella – cia. Sargantana
5a temporada

FESTES DE SANTA EULÀLIA 2018: 9, 10, 11 I 12 DE FEBRER

Al cor de l’hivern, Santa Eulàlia desperta gegants i gegantes, capgrossos, dracs, diables, colles sardanistes i altres expressions de la cultura popular per celebrar, en honor de la copatrona, la Festa Major d’hivern. Una festa que, quan es fa fosc, il·lumina Barcelona amb LLUM BCN, un festival en què la tradició es fon amb noves formes d’expressió que transformen la ciutat amb el llenguatge de la llum.