EL PATI D’ARMES DEL CASTELL DE MONTJUÏC REFLEXIONA SOBRE LES FRONTERES AMB L’ESCULTURA WELCOME

El pati d’armes del Castell de Montjuïc acull fins al 22 de febrer “Welcome”, la primera escultura artística site specific a Barcelona de l’artista romanès Ciprian Homorodean: “Quan em vaig interessar en la història i el simbolisme del castell, em va semblar un espai idoni per aquesta instal·lació, penseu que Welcome és un projecte específic pensat per aquest pati d’armes”. En la iniciativa hi ha col·laborat Hangar, un centre obert per la recerca i la producció artística que dóna suport a creadors i artistes.

A través de tanques metàl·liques i pilars coronats amb filferro espinós, l’artista ha creat un terreny ple de laberints que evoca una barrera fronterera, una presó o un camp de concentració. Els visitants poden gaudir d’aquests elements des de dos punts de vista diferents: des del sòl, caminant entre les lletres, o des de la part superior de l’esplanada, obtenint una vista aèria i tridimensional de la paraula: “Cada persona arribarà a la seva conclusió, ja que cadascú té la seva experiència que li generarà diverses lectures”, apunta l’artista.

L’obra pretén recordar la història militar del turó de Montjuïc que va ser convertida en una fortificació defensiva al segle XVII. Amb ella, també es vol interpretar aspectes geopolítics més complexos, com l’acolliment dels refugiats. L’experiència personal d’Homorodean amb les fronteres també ha incidit en el seu treball amb què clama a la llibertat: “A mi m’ha marcat els fets del Brexit, el gran mur de Donald Trump, la crisi dels refugiats o els grafits en contra els turistes. Sento que hi ha una tendència a aïllar-se o separar-se de la resta, i això és un fenomen perillós”, assegura.

Comments are closed.