Monthly Archives: gener 2018

LA CASA DE LA PREMSA, A LA VANGUARDIA

Barcelona rehabilita la Casa de la Premsa de Montjuïc.

L’Ajuntament de Barcelona ha convocat un concurs per rehabilitar la Casa de la Premsa, un dels edificis de Montjuïc que perduren de l’Exposició de 1929, i que serà destinat a equipaments, encara que encara no està decidit de quin tipus.

Les pliques s’obriran el 6 de març. L’edifici està catalogat com bé d’interès cultural local i l’objectiu dels treballs serà reparar les diverses patologies que sofreix en l’actualitat i adaptar l’immoble i els seus espais.

LA REHABILITACIÓ DE L’ESTACIÓ DE METRO PARAL·LEL RESOL ELS PROBLEMES DE FILTRACIONS D’AIGUA I ACCESSIBILITAT

L’estació de metro Paral·lel, al barri de Poble-sec, presenta un aspecte totalment renovat. La rehabilitació ha servit per resoldre diverses deficiències en l’arquitectura, la ventilació i la funcionalitat dels espais, que comprenen els accessos i els dos vestíbuls comuns a les línies 2 i 3: “És una estació que tenia problemes de filtracions d’aigua que generaven patologies tant a les estructures com en els acabats”, explica Joaquim Plaja, director de Projectes d’Obres i Infraestructures de Metro.

Durant l’actuació s’han revestit els paviments de color gris fosc, que és el dominant, mentre que els paraments verticals presenten diferents tonalitats de gris amb peces intercalades de color lila o verd, els colors de les línies 2 i 3. “Són paraments que es poden netejar fàcilment davant els actes vandàlics”, apunta Plaja. Tots els sostres estan pintats de gris fosc i queden parcialment ocults per cels rasos. També s’ha apostat per una il·luminació i les andanes de la línia 3 s’han elevat per reduir la distància vertical amb els trens. A més, s’ha facilitat el recorregut per agafar el funicular de Montjuïc des del metro, reordenant el vestíbul de Nou de la Rambla.

L’actuació ha tingut un cost de 2,5 milions d’euros i s’ha executat durant 8 mesos. Les reformes s’han fet mantenint sempre en servei les estacions, només amb afectacions temporals en vestíbuls i accessos. Per donar continuïtat al programa de rehabilitació d’estacions aquest 2018, TMB preveu rehabilitar els vestíbuls principals de Sants Estació i les dues estacions del funicular de Montjuïc.

LES ACTIVITATS DE L’ÀREA SOCIAL DE COORDINADORA, AL DIARI DIGITAL “METROPOLI ABIERTA”

Us fem arribar un article d’un diari digital (metropoliabierta) que col·labora amb la Caixa i fa difusió dels projectes que d’alguna o altra manera subvenciona l’entitat.

En aquest cas parla de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec i especialment dels programes Acompanyament a la Gent gran i Baixem al Carrer.

COOPERASEC COMENÇA A PROMOURE PROJECTES D’ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA EN UN ESPAI A LA BIBLIOTECA FRANCESC BOIX

L’entitat Cooperasec s’ha instal·lat en un nou espai a la Biblioteca Francesc Boix del Poble-sec, que servirà per desenvolupar els seus projectes d’economia solidària i de cooperativisme al barri. El Districte de Sants-Montjuïc ha cedit aquest espai a l’associació durant un any, renovable per un altre, en el marc de l’estratègia d’impuls de l’economia social i solidària del Poble-sec, inclosa en el Pla de Desenvolupament Econòmic de Sants-Montjuïc 2017-2021.

El local d’uns setanta metres quadrats, annex a la biblioteca poble-sequina, fins ara no tenia cap ús definit. És per això que l’entitat, nascuda l’any 2011 de l’Assemblea del Barri, va demanar crear en aquest espai un punt d’assessorament, formació, informació i dinamització de projectes envers el foment de l’economia social.

A través d’aquest nou espai de cotreball es reforçarà la xarxa comunitària i d’aquells col·lectius que promouen l’autogestió i l’economia social, solidària i cooperativa. A més, s’impulsarà la creació de nous projectes, es donarà visibilitat a les iniciatives i es compartirà l’espai amb altres iniciatives comunitàries del Poble-sec. També es reforçaran les sinergies amb la biblioteca per crear una bibliografia d’aquest tipus de projectes. “Per nosaltres està molt bé disposar d’un local al barri, on reunir-nos, on poder fer les activitats i fer difusió de tot el que fem, ja que volem ser un local que visibilitzi aquesta xarxa de col·lectius i entitats. El nou espai ens ajuda a consolidar-nos i a formalitzar el nostre paper comunitari en el barri”, explica la Mar de Coopersec. Durant les setmanes vinents, l’entitat acabarà de definir els usos del nou local. També treballarà en nous projectes, com CooperaCures, i voldrà ser un node de Coopolis, l’ateneu cooperatiu de Barcelona. Abans de l’estiu, CooperaSec preveu organitzar la primera mostra d’economia solidària al Poble-sec.

EL PATI D’ARMES DEL CASTELL DE MONTJUÏC REFLEXIONA SOBRE LES FRONTERES AMB L’ESCULTURA WELCOME

El pati d’armes del Castell de Montjuïc acull fins al 22 de febrer “Welcome”, la primera escultura artística site specific a Barcelona de l’artista romanès Ciprian Homorodean: “Quan em vaig interessar en la història i el simbolisme del castell, em va semblar un espai idoni per aquesta instal·lació, penseu que Welcome és un projecte específic pensat per aquest pati d’armes”. En la iniciativa hi ha col·laborat Hangar, un centre obert per la recerca i la producció artística que dóna suport a creadors i artistes.

A través de tanques metàl·liques i pilars coronats amb filferro espinós, l’artista ha creat un terreny ple de laberints que evoca una barrera fronterera, una presó o un camp de concentració. Els visitants poden gaudir d’aquests elements des de dos punts de vista diferents: des del sòl, caminant entre les lletres, o des de la part superior de l’esplanada, obtenint una vista aèria i tridimensional de la paraula: “Cada persona arribarà a la seva conclusió, ja que cadascú té la seva experiència que li generarà diverses lectures”, apunta l’artista.

L’obra pretén recordar la història militar del turó de Montjuïc que va ser convertida en una fortificació defensiva al segle XVII. Amb ella, també es vol interpretar aspectes geopolítics més complexos, com l’acolliment dels refugiats. L’experiència personal d’Homorodean amb les fronteres també ha incidit en el seu treball amb què clama a la llibertat: “A mi m’ha marcat els fets del Brexit, el gran mur de Donald Trump, la crisi dels refugiats o els grafits en contra els turistes. Sento que hi ha una tendència a aïllar-se o separar-se de la resta, i això és un fenomen perillós”, assegura.

LES SALES D’ESTUDI DE LES BIBLIOTEQUES DE SANTS-MONTJUÏC A PLE RENDIMENT FINS EL 2 DE FEBRER

Després de les festes de Nadal, com cada any, arriben els exàmens d’hivern i les biblioteques de Sants-Montjuïc s’omplen d’estudiants del barri durant aquestes setmanes del mes de gener. Per respondre al gran nombre d’usuaris, del 8 de gener al 2 de febrer, les tres biblioteques dels nostres barris – Vapor Vell, Francesc Boix i Francesc Candel – compten com a mínim amb una sala d’estudi permanent oberta durant tot el dia, de dilluns a divendres i fins a la una de la matinada.

A la sala permanent de la Biblioteca del Vapor Vell de Sants, que està oberta durant tot l’any, s’ha reforçat l’horari de cap de setmana, els dissabte de 10 del matí a les 9 del vespre i els diumenges de 9 del matí fins a les nou del vespre.

Enguany no s’ha obert la sala d’estudi de la Biblioteca Artur Martorell d’Hostafrancs, que ho va fer per primer cop el 2017, a causa del baix ús que va tenir durant el període d’exàmens de finals de curs de l’any passat. “La mitjana d’ocupació era d’1,8 usuaris al dia, és a dir, que hi havia dies amb dos o tres usuaris o altres jornades en què no hi havia ningú. Per tant, no justificava l’obertura i el cost que significa obrir fins a la una de la matinada”, explica el gerent del Districte de Sants-Montjuïc, Francesc Jiménez.

A la Biblioteca Francesc Candel de la Marina, la seva directora Àngels Migueles destaca el gran nombre d’estudiants que visiten l’equipament aquests dies. La sala polivalent d’aquesta biblioteca és l’espai que resta obert de nou a una de la matinada com a sala d’estudi nocturna: “La tercera setmana de gener és la que més usuaris ocupen la sala, en total hi poden venir uns cinquanta que és la capacitat màxima”, explica Migueles. “L’ambient que es viu aquests dies és el clàssic de la biblioteca, amb un aire silenciós per alhora actiu, amb usuaris concentrats en els seus llibres i lectures i altres que fan activitats culturals”, expressa Julián Figueres, director de la Biblioteca del Vapor Vell.

En Roger i en Víctor són estudiants de formació professional de grau mitjà que han assistit en unes d’aquestes sales d’estudi. Ho fan perquè asseguren que “et pots concentrar més, ja que a casa tens l’ordinador i el mòbil que et distreuen. Aquí arribes i et poses a estudiar”, sentencien.

Enguany també s’ha posat en marxa un mapa interactiu a temps real sobre el nombre de places buides que queden a cada una de les sales. D’aquesta manera, els estudiants poden preveure l’ocupació que hi ha a les sales de la biblioteca, i poden triar a on anar. El servei es pot consultar a la pàgina web del Departament de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona.

PLA D’ACOLLIDA POBLE-SEC PER A TOTHOM – FORMACIÓ PER A ADULTS

A partir del dia 18 de desembre hem obert un nou període de matriculacions per a les formacions trimestrals del Pla d’Acollida Poble-sec per a Tothom de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec.

De cara al nou trimestre oferim el següent:

LLENGUA CASTELLANA
GRUPS MIXTES: Nivells A1-A2 – En horaris de matí i tarda

ESPAI ANISSA PER A DONES : Nivells A1-A2 en horari de matí

DONA’m Lletres – Grup d’Alfabetització en llengua castellana per a Dones – En horari de tarda

LLENGUA CATALANA
GRUP MIXT: NIVELL ACOLLIDA – En horari de matí amb el CPNL
GRUPS PER A PARES I MARES a les escoles JACINT VERDAGUER i POBLE-SEC- amb la CAL i Plataforma per la Llengua.

ANGLÈS per a Adults
Horari de tarda

OFIMÀTICA per a Adults
Horari de tarda

AMB FORMA DE DONA
Espai de pràctica esportiva per a Dones
Horari de tardes.

Les persones interessades us podeu adreçar via correu electrònic (Sociolaboralps@gmail) o al 93.324.85.38.

Les formacions de l’Aula A+A+ vinculades a la millora de la llengua i el coneixement de l’entorn de joves migrants no acompanyats funciona diferent. En aquests cas s’avisarà directament a centres i a institucions de tutela.

STREET DANCE, A ALBAREDA

El proper trimestre (gener-març) continuem amb la segona edició del taller STREET DANCE en què aprendrem passos i coreografies, nous moviments i expressions, provarem el Booty Dance o el Twerk, balls provinents de la cultura del hip-hop dels Estats Units o de la música popular jamaicana, amb influència de danses africanes en els seus orígens però enriquits de moviment i complexitat.

Ho compartim amb vosaltres per si creieu que pot ser d’interès per a algú. El taller està obert a totes les edats (a partir de 16 anys).

Les inscripcions ja estan obertes, i el curs comença el 17 de gener, té una durada trimestral i serà els dimecres de 19 a 20:15h.

Aquest és l’enllaç amb la info:
https://albareda.inscripcionscc.com/MiramModular/buscador/buscador.jsp?g=1&c=13&t=AC&f=03

I aquí es pot fer la inscripció online: https://albareda.inscripcionscc.com/MiramModular/buscador/buscador.jsp?g=1&c=13&t=AC&f=03

Animeu-vos!

COMENCEN LES OBRES DE REURBANITZACIÓ DELS CARRERS RADAS I CONCÒRDIA QUE FINALITZARAN EL NOVEMBRE

Les obres de reurbanització dels carrers Radas i Concòrdia del barri del Poble-sec ja han començat. Durant els pròxims onze mesos es treballarà per millorar l’accessibilitat dels dos trams que seran pacificats al trànsit per garantir la prioritat del veïnat. El carrer Concòrdia serà reurbanitzat en plataforma única en el tram comprès entre els carrers Mare de Déu del Remei i Elkano, on s’incorporaran arbres de l’amor i arços blancs. A més, es recuperarà la via com a eix ascendent cap a Montjuïc, que servirà per potenciar la connectivitat del barri amb la plaça Margarida Xirgu. El tram del carrer Radas comprès entre el carrer Elkano i el passeig de l’Exposició serà segregat, i les voreres seran ampliades per millorar la seva accessibilitat. També s’introduirà una línia d’arbrat i la calçada comptarà amb un vial de circulació. També es farà un cordó d’aparcament, sacrificant un dels existents actualment.

El projecte preveu la renovació del mobiliari urbà, la instal·lació de nous bancs, papereres, fanals, fonts i aparcaments per a bicicletes a tots dos carrers. La intervenció servirà per soterrar el cablejat aeri de l’enllumenat públic i es renovarà la il·luminació amb LED.

L’actuació tindrà un cost d’un milió i mig d’euros i ha estat consensuada amb els veïns a través d’un procés participatiu. Davant les demandes veïnals, s’ha acabat decidint no incloure el perllongament del carrer Radas ni la remodelació de la plaça del Setge. La Plataforma Som Paral·lel considera que la pacificació de la plaça del Setge hagués comportat “una extensió del carrer Blai”. Tot i això temen que la nova reurbanització pugui condicionar els preus dels locals comercials i dels habitatges socials més pròxims, “per això esperem que hi hagi un pla econòmic de desenvolupament comunitari en l’àmbit del comerç de proximitat en el barri”, diu Javier Rodrigo.

Des de l’Associació de Veïns i Veïnes del Poble-sec creuen que hi ha altres carrers que necessiten ser reurbanitzats: “Caldria prioritzar altres obres del barri, com a la zona de les Hortes on fa molt temps que no s’actua”, exigeix Sergi Gàzquez de l’associació veïnal. I el president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, Antoni Reig celebra l’actuació però recorda la necessitat de posar fil a l’agulla “en el col·lector de Vilà i Vilà o en els extrems del Paral·lel”.

LA TINTA PRESENTA ELS PROPERS TALLERS

El dimarts 16 comencem amb el Taller d’ukelele, apte tant per gent que ja en sap una mica com per qui no hagi tocat mai cap instrument! Tocar en grup ajuda a mantenir el ritme, és motivador i fa que aprendre sigui més divertit.

Els dimecres a la tarda, La Tinta s’omple de criatures amb el Laboratori Creatiu Infantil. Dibuixem, retallem, pintem la música, escrivim poemes i els convertim en cançons. Taller per a criatures de 4 a 7 anys on potenciem la creativitat, la imaginació i el pensament crític i aprenem a treballar en equip sense parar de crear.

El dijous 18 torna el Monogràfic de Line Dance, un tipus de dansa en grup on vàries persones realitzen una coreografia formant línies les unes amb les altres. Per a joves i grans amb ganes de passar una bona estona ballant coreografies de diferents gèneres musicals.

Haurem d’esperar una mica més per tornar a Jugar amb la Veu, amb la Maria del Alar. Aquest cop us proposem un taller de 5 sessions, els dimecres del 7 de febrer al 7 de març, on connectarem amb la respiració, la vibració i el propi cos per gaudir de la veu com a eina creadora i transformadora.

Podeu contactar amb nosaltres mitjançant el qüestionari web o escrivint a contacte@latinta.org per qualsevol consulta. Us esperem!