Daily Archives: 29 de desembre de 2017

“L’ABANS DEL POBLE-SEC I FONT DE LA GUATLLA” RECULL MÉS D’UN MILER DE FOTOGRAFIES HISTÒRIQUES

Les fàbriques Casaramona o La Canadenca, les tavernes, els cafès, les barraques d’espectacles i els teatres del Paral·lel són alguns dels elements que inclou “L’Abans: Recull gràfic de Barcelona – El Poble-sec i la Font de la Guatlla”. La nova obra recull 1.100 fotografies de persones anònimes d’aquests dos barris, imatges inèdites que surten a la llum per mostrar la història dels veïns que van viure entre el 1869, l’any del naixement del Poble-sec, i el 1979, la fi de la Transició democràtica.

Cayetana Gomis, Josep Guzmán, Aaron López i Maria Glòria Sànchez són els autors d’aquesta joia històrica dels nostres barris que es va començar a elaborar fa tres anys i mig. Durant aquest temps, s’ha fet una exhaustiva recerca d’informació amb particulars, família, botiguers i col·leccionistes del barri, recollint 4.183 fotografies. “El 90% de les fotos són personals, amb gent celebrant un aniversari o inaugurant una botiga”, explica López. Una de les imatges és de la Carme del Bar Domingo del Poble-sec: “Els meus pares tenien el bar al carrer Blasco de Garay que li deien la rambla del Poble-sec perquè hi passava molta gent”, recordava.

El llibre ple de vivències i records s’estructura en diferents temàtiques: el Paral·lel; arquitectura i urbanisme; festes i tradicions; indústria, oficis i comerç; institucions i serveis; vida associativa; i fets històrics: “La gent ha viscut fets històrics destacats, com la Vaga de La Canadenca, l’Exposició Internacional del 1929, la Setmana Tràgica de 1909, la Guerra Civil, etc.”, subratlla Guzmán, president del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec, que juntament amb els altres autors s’ha encarregat de contextualitzar les imatges. L’historiador també destaca la transformació que ha viscut el Poble-sec, “de les hortes i els conreus a la gran evolució urbanística amb el barraquisme, tot ha canviat, els costums, el comerç i la vida al barri ha anat canviant”.

El llibre es va presentar a l’església de Santa Madrona, al barri del Poble-sec, on van assistir els autors de l’obra i diversos dels veïns i veïnes que han participat en la iniciativa entregant les seves fotografies.