Daily Archives: 12 de novembre de 2017

EL POBLE-SEC INICIA UN CICLE D’ACTIVITATS INFANTILS I FAMILIARS PER DINAMITZAR LES PLACES DEL BARRI

El Poble-sec ha iniciat aquest dijous a la tarda a la plaça Navas un cicle d’activitats lúdiques pels nens i nenes que anirà recorrent les places del barri. El Racó de Jocs vol ser un espai on les famílies poblesequines gaudeixin de tot tipus de jocs de taula i d’habilitat, propostes creatives i de moltes activitats més.

Amb aquesta iniciativa, els organitzadors pretenen “promoure el joc i la creativitat en l’espai públic, de manera que les famílies es vinculin”, deia la Irene Demestres, especialista en la comunicació a través del joc, que juntament amb el Districte de Sants-Montjuïc han impulsat aquest projecte local. Així, segons Demestres creu que amb aquesta aposta “s’ocupen les places d’una manera saludable, donant-li uns altres usos”.

Durant tota la tarda, la plaça va omplir-se de jocs de taula, d’habilitat i, fins i tot, els nadons van tenir el seu espai: “Crec que els jocs tradicionals, els típics de carrer, com la xarranca, les bitlles catalanes, i els jocs d’habilitat com la baldufa, són els que més èxit tenen”. Desenes de veïns, grans i petits, no van trigar a apropar-se a participar-hi “Penso que són activitats molt bones, amb molta creativitat, que serveixen perquè es puguin conèixer més entre ells”, deia en Yanofit, veí del Poble-sec. I els més petits, com la Míriam explicava que el que més li havia agradat era pintar el terra amb guixos: “He escrit H2O i sirenes en el mar, perquè és el nom d’una sèrie que m’encanta”.

La plaça de les Navas tornarà amb jocs, el pròxim 23 de novembre i 7 de desembre. La plaça de Pere Franquesa, també acollirà aquesta activitat el 16 i 30 de novembre, i 21 de desembre. I els que ho prefereixin podran jugar a la plaça d’Ovidi Montllor el 6, 14 i 20 de desembre entre dos quarts de sis de la tarda i dos quarts de nou del vespre.

PROPOSEN ATORGAR LA CREU DE SANT JORDI A LA FUNDACIÓ SANT PERE CLAVER DEL POBLE-SEC

La Fundació Sanitària Sant Pere Claver celebra el seu 70è aniversari i, per això, les dues principals federacions d’entitats de Sants-Montjuïc, el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta i la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec, han proposat al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que reconegui la trajectòria de la fundació lliurant-li l’any vinent la Creu de Sant Jordi. Al llarg de la història, la fundació també ha rebut el reconeixement de l’Ajuntament de Barcelona, amb la Medalla d’Honor, l’any 2006.

El president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, Antoni Reig destaca “la tasca que està desenvolupant la fundació al barri, fa una feina educativa, sanitària i d’assistència social excel·lent que ajuda a fomentar la cohesió social”. I des del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, la seva presidenta, Lluïsa Erill, considera que el reconeixement públic d’aquesta fundació és necessari perquè “és una entitat que s’ho mereix per la tasca que porta fent en tots els nivells des de fa molts anys, atenent joves dels nostres barris”.

Per la Fundació Sanitària Sant Pere Claver “és un reconeixement que ens engresca i ens fa il·lusió pel que suposa, ja que és un retorn a totes les persones que durant 70 anys porten dipositant la confiança en nosaltres perquè els acompanyem en la millora de la seva salut i en les necessitats relacionades en serveis socials”, diu el gerent de l’entitat, Carles Descalzi. Des dels seus orígens, l’any 1948, la fundació ha anat consolidant una àmplia oferta de serveis i programes “compromesos amb aquells més vulnerables i els que més pateixen en la societat, i amb un compromís molt directe, ferm i determinat pel territori més proper que és el districte de Sants-Montjuïc”.

Així, el Grup Sant Pere Claver està formar per més de 240 professionals distribuïts en més de 30 programes i equipaments dels nostres barris. La seu institucional es troba a l’edifici més històric, al carrer Vilà i Vilà, al Poble-sec. Fa dos anys va entrar en funcionament l’equipament de Cal Muns, a la Bordeta. I la plaça de les Matemàtiques, a la Marina, acull un hospital de dia per adolescents i infants amb problemes de salut mental. Actualment, s’està habilitant un nou equipament al carrer del Foc, a la Marina, “on s’atendran i es donaran serveis a les necessitats més emergents en el tema social i de salut mental, per les escoles i àrees bàsiques d’aquella zona”, comenta Descalzi, qui recorda que l’entitat també compta amb 15 habitatges on es treballa l’autonomia i el suport domiciliari.

Amb motiu del 70è aniversari, entorn el 9 setembre de l’any 2018, coincidint amb el patró de la fundació, Sant Pere Claver, es farà una gran festa amb l’associacionisme dels nostres barris.

EL MOLINO NEGA QUE L’AJUNTAMENT HAGI NEGOCIAT COMPRAR L’HISTÒRIC TEATRE DEL PARAL·LEL

Arran de diverses notícies publicades a la premsa, la Plataforma Som Paral·lel va denunciar fa uns dies a través d’un comunicat, la possible proposta d’adquisició per part de l’Ajuntament del teatre El Molino del Poble-sec. Adverteixen que si aquesta compra s’acabés produint “podria comportar el rescat amb diners públics d’un negoci privat desenvolupat d’esquena al barri i principal promotor de l’antic Pla Paral·lel”. En Javier, membre de la plataforma, considera que seria una gran decepció que “l’Ajuntament rescatés un negoci que ha promogut tota la mercantilització de la cultura i el turisme massiu del Paral·lel”. És per això, que la plataforma ciutadana s’oposa “a tota intervenció municipal que no vagi precedida d’un ampli procés participatiu, transparent i democràtic al voltant del Paral·lel i en aquest cas sobre el Molino”, tal com s’ha fet, assegura “amb el Teatre Arnau”. També exigeix que “es replantegi un pla integral del Paral·lel en l’àmbit cultural, social i econòmic”.

La directora del Molino, Elvira Vázquez desmenteix que hi hagi cap venda, “aquí les notícies s’inventen. L’Ajuntament no està per comprar el Molino ni res”. La principal preocupació del teatre, que ha estat transmesa a la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, és que l’actual govern municipal “congelés” el Pla Paral·lel, ja que segons Vázquez, “actualment, no ve cap turista, i ni ve la gent”. Des de la direcció del Molino demanen solucions per reactivar l’activitat del teatre, i confien que des de l’Institut de Cultura de Barcelona “hi ha interès” per fer-ho. També recorda que el passat 22 de març, en una Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament, es va aprovar una proposta del Grup Demòcrata que acordava “estudiar i proposar, si s’escau d’adquisició del Teatre El Molino per a destinar-lo a usos de creació artística i de divulgació de les arts escèniques”, però Vázquez assegura que, fins al moment, ningú s’ha posat en contacte amb ells i que amb els únics que s’han reunit ha estat amb les entitats del barri.

L’Institut de Cultura de Barcelona ha volgut aclarir que l’Ajuntament no ha comprat el Molino. I la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez diu que “s’estan coordinant amb cultura per tenir tota la informació del que suposaria aquest moviment”. Per la seva banda, des de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, el seu president Antoni Reig comenta que “tot i els rumors i suposicions, no tenim informació seriosa i contrastada” per això “se’ns fa molt difícil poder emetre una opinió”. Tanmateix, Reig diu que des de la Coordinadora “estem observant el tema amb preocupació i interès, ja que es tracta d’un edifici que forma part de la història del nostre barri”.