Monthly Archives: setembre 2017

LA COORDINADORA EN XIFRES

Coordinadora d’Entitats del Poble-sec

Federació d’associacions i entitats sense ànim de lucre amb compromís social i cultural al barri del Poble-sec de Barcelona.
· Fundada l’any 1989.
· 28 anys de treball al barri del Poble-sec amb els veïns i veïnes.
· Més de 100 associacions i entitats adherides.
· Un equip tècnic format per 14 persones.
· Més de 80 voluntaris i voluntàries, entre els quals s’inclou la Junta Directiva.

Objectius
· Fomentar i defensar la vida associativa i la participació ciutadana.
· Contribuir al redreçament de la consciència col·lectiva en un sentit popular, català i democràtic.
· Col·laborar en la millora de les condicions de vida quotidiana en els seus diversos aspectes: social, urbà, esportiu i altres.
· Defensar el dret de totes les persones i col·lectivitats a l’accés a la cultura.
· Promocionar tota classe d’activitats de caire general i d’interès col·lectiu per als veïns i veïnes del barri, així com treballs de recerca i publicacions que divulguin el seu coneixement, el folklore i altres aspectes relacionats en els apartats anteriors.
· Afavorir la inclusió social de col•lectius en risc i afavorir la convivència i la participació.

Missió
· El foment de l’associacionisme.
· La democràcia, la participació ciutadana i comunitària.
· La cohesió i la inclusió social i la interculturalitat.
· La convivència i el civisme.

Valors
Promoure i enfortir la xarxa associativa del barri:
· Promovent l’associacionisme i el voluntariat, com a forma d’organització de la societat civil, davant de l’individualisme.
· Promovent valors socials i culturals (interculturals) i noves formes de participació (participació ciutadana i comunitària).
· Promovent els valors del civisme i de la convivència (cohesió i inclusió social).

Programes i activitats
· Representació institucional i treball en xarxa.
· Suport a les associacions i entitats adherides i a les del barri.
· Organització i suport de festes tradicionals i populars catalanes.
· Suport i serveis a la comunitat (Espai de la Infància, Pla d’Acollida, Acompanyament a la Gent Gran, Baixem al Carrer).
· Gestió d’equipaments municipals.

Podeu consultar el document complet adjunt

ELS CASTELLERS DELS NOSTRES BARRIS PROTAGONITZEN UNA DIADA DE LA MERCÈ REIVINDICATIVA

La Diada Castellera de la Mercè va reunir a totes les colles locals de la ciutat de Barcelona, el passat diumenge, a la plaça Sant Jaume. Enguany va ser una jornada castellera d’allò més reivindicativa. Així, els Castellers de Sants van desplegar un domàs amb el missatge “democràcia”, a favor al dret a votar el diumenge 1 d’octubre. Totes les colles van participar, prèviament, a la Basílica de la Mercè on també van aixecar un pilar de quatre.

Un any més, la jornada castellera es va fer seguint el sistema a l’antiga, amb l’actuació de les colles en dues hores i mitja a partir de l’inici de l’actuació. En l’àmbit més tècnic, els Borinots van desenvolupar una diada “excepcional”. Així ho ha qualificat Guillem Andrés, membre de la colla santsenca. “La Mercè és la nostra primera actuació important, i ens plantejàvem un repte ambiciós”, ha dit. Els de camisa gris brut van aixecar un 3d9f, 4d9f i un 5d8. Els Borinots comencen, doncs, el segon tram de temporada amb l’objectiu de fer “grans castells i castells de gamma extra que han d’arribar d’aquí a no gaire”.

Els Castellers del Poble-sec també van aixecar un pilar reivindicatiu a favor de la llibertat i la democràcia. L’actuació “va ser bona però una mica agredolça per alguna lesió”, explica l’Adrià Soler dels Bandarres. Tot i això, la colla blau-cel va completar el millor castell de la temporada, el castell de set i mig. A banda del id5d7, 5d7 i 3d7a, els Bandarres van aixecar 2pd5 i un d’ells va quedar en un intent carregat.

diadacastelleradelamercesantspoblesecsetembre2017-01

CAP DE SETMANA D’ACTIVITATS CULTURALS, LÚDIQUES I SOCIALS AL POBLE-SEC

El cap de setmana del 30 de setembre i l’1 d’octubre es desenvolupen diverses activitats de tipus cultural, lúdic i social, en uns quants espais del Poble-sec: l’Institut del Teatre, la plaça i el centre cívic del Sortidor i l’IES Consell de Cent.

Hi haurà xerrades, tallers diversos (en especial els 10 anys del cicle A TAULA!, al Sortidor), sardanes, tabalers, trobades, música, dansa, teatre, expressió corporal, jocs infantils, esmorzars, dinars, berenars, sopars…

Per concretar les activitats i els horaris de cada lloc, el millor és que us hi acosteu, us es n’informeu i trieu quina és la que s’adequa més a les vostres preferències.

Aquestes activitats ens poden permetre conèixer més les coses que es fan al nostre barri, però també les persones i els col·lectius que el conformen.

ES PRESENTA AL POBLE-SEC UN LLIBRE AMB LA HISTÒRIA DELS VEHICLES DE BOMBERS DE BARCELONA

Un nou llibre recull l’evolució de tots els vehicles de Bombers, des dels inicis del Cos de Bombers de Barcelona fins a l’actualitat. Aquest conté més de 160 pàgines i 250 fotografies, que ens permeten fer un repàs de la trajectòria dels bombers de la ciutat. El volum, per alguns, també és un descobriment després de llegir algunes de les experiències i vivències viscudes durant la història d’aquest cos d’emergències.

L’obra es va presentar davant el veïnat dimecres a la tarda, a l’Espai Bombers del carrer Lleida, al barri del Poble-sec. “El llibre narra des que no hi ha res fins als cotxes actuals”, explicava en Pere Gonzalez de la Plataforma per la Recuperació de la Memòria Històrica, que juntament amb el Cau del Jubilat, han impulsat el projecte.

El lector gaudirà d’imatges inèdites dels primers vehicles i dels materials dels bombers del segle XIX, com eren els carruatges i les galledes d’aigua. També veurà com el conegut “segle XX o de l’automoció” va fer aparèixer els primers vehicles, “tal com els coneixem ara, amb dipòsits i bombes”, relatava en Pere durant la presentació. Els Bombers també es van veure colpejats per la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial, ja que “hi ha una desfeta del cos i durant una temporada s’utilitza el mateix material antic”.

LES FEDERACIONS QUE AGRUPEN MÉS DE 400 ENTITATS DE SANTS-MONTJUÏC I EL DISTRICTE DENUNCIEN LA REPRESSIÓ DE L’ESTAT ESPANYOL

El món associatiu dels nostres barris ha condemnat les mesures repressives adoptades per les autoritats de l’estat espanyol contra el referèndum i l’autogovern de Catalunya. El Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta ha demanat “defensar de manera ferma i pacífica la democràcia, els nostres drets i llibertats” i ha fet una crida a la mobilització. També ha manifestat el suport al referèndum del pròxim 1 d’octubre. La seva presidenta, Lluïsa Erill ha condemnat “qualsevol fet que coarti la llibertat d’expressió de la ciutadania” i rebutja “el fet de procedir judicialment contra qualsevol persona o entitat que amb les seves accions col·labori amb els acords aprovats pel Parlament”. El Secretariat també ha anunciat que posarà al servei de les institucions del país el Casinet d’Hostafrancs i les Cotxeres de Sants com a centres de votació pel referèndum.

La condemna a la repressió i als atacs a les llibertats més elementals ha estat expressada des de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, on el seu president Antoni Reig, ha defensat “la llibertat i la democràcia”. La Coordinadora de les Associacions de Veïns i Comerciants de la Marina s’ha adherit al manifest que ha publicat la FAVB. Així, Abdó Florenció ha demanat “poder expressar el que cadascú sent a través del vot” i ha exigit que “deixin en llibertat a tots els nostres mandataris”.

La Plataforma de Can Batlló rebutja la repressió viscuda al país: “Hi ha hagut una violació de la llibertat d’expressió i del dret de les persones”, ha dit Mia Caritg. És per això que ha explicat que les naus de Can Batlló seran cedides al govern per si les necessita per posar les urnes el pròxim 1 d’octubre.

Al llarg de la història, la Parròquia de Sant Medir sempre ha donat suport al poble i als seus drets i llibertats, ha exposat el seu rector Enric Subirà, que ha demanat “unió i pinya amb el poble” per aconseguir “el dret d’autodeterminació”.

Finalment, des del Districte de Sants-Montjuïc, la regidora Laura Pérez ha recolzat a totes les institucions catalanes. Davant l’estat d’excepció, Pérez ha denunciat “l’estat autoritari i repressor que vol anul·lar les institucions catalanes”. I per això ha demanat “unitat, suport i defensa de l’autogovern de Catalunya”.

LA COORDINADORA D’ENTITATS DEL POBLE-SEC DAVANT LA SITUACIÓ CREADA PER LES MESURES REPRESSIVES ADOPTADES PER LES AUTORITATS DE L’ESTAT ESPANYOL

La Coordinadora d’Entitats del Poble Sec davant la situació creada per les mesures repressives adoptades per les autoritats de l’Estat espanyol,

· RECORDA que en els seus estatus defineix com un dels seus objectius fomentar i defensar la vida associativa i la participació ciutadana, així com la defensa de les llibertats i la democracia

· RECORDA que en l’Assemblea General Ordinària celebrada el passat 20 d’abril les associacions i entitats membres d’aquesta Coordinadora van votar per unanimitat adherir-se al Pacte Nacional pel Referèndum

· RECORDA que en els seus vint-i-vuit anys d’existència mai s’havia viscut un atac com el present a les llibertats més elementals de qualsevol societat democràtica ni a les llibertats personals i col·lectives

En conseqüència, expressa el seu rebuig a totes les actuacions que atempten contra els drets recollits a la Carta Universal dels Drets Humans, declara la seva lleialtat a les autoritats democràticament elegides pel poble català i exigeix respecte a la voluntat del poble de Catalunya que vol decidir el seu futur de manera pacífica i democràtica.

Junta Directiva
Coordinadora d’Entitats del Poble Sec

Poble-sec, Barcelona, 20 de setembre del 2017

EL POBLE-SEC RECAPTA 4.000 EUROS AMB UN CONCERT BENÈFIC PER LA INCLUSIÓ SOCIAL

La Coordinadora d’Entitats del Poble-sec i el Grup Sant Pere Claver van organitzar el passat diumenge al matí un concert benèfic per un “Poble-sec inclusiu” en el que es van recaptar prop de 4.000 euros, que es destinaran a projectes socials pels col·lectius més vulnerables del barri. La Sala Barts del Paral·lel va ser l’escenari de l’acte, que va comptar amb l’actuació del Grup Vocal del Poble-sec, The SoundDreamers, i l’espectacle ‘Acròstic’ de l’Esbart Ciutat Comtal.

Antoni Reig, president de la Coordinadora, va voler agrair la presència dels prop de 400 espectadors, que van voler ser partícips del repte solidari. “Avui fem el concert benèfic amb la idea de fer un Poble-sec inclusiu, és a dir, per tots, sense exclusions socials, polítiques, econòmiques, culturals… Aquesta és la idea que ens guia com a organitzadors d’aquest acte”, afirmà Reig.

Per la seva part, David Llongueres, coordinador assistencial de Sant Pere Claver, va donar el tret de sortida al concert fent referència a la col·laboració entre les dues parts organitzadores per tal de dur a terme el concert. “És precisament aquesta vocació voluntària d’estar a prop del nostre barri, del Poble-sec, el que ha promogut aquesta estreta relació amb la Coordinadora d’Entitats”, explicà Llongueres.

Els The SoundDreamers van oferir als assistents una selecció de cançons del seu darrer espectacle ‘Sobre el Mar’. Un repertori variat, però amb un punt en comú, la temàtica marina.

L’Esbart Ciutat Comtal va cloure el concert amb l’espectacle ‘Acròstic’, una composició poètica on la dansa popular és protagonista. L’esbart dansaire, que darrerament ha rebut el Premi Internacional de Dansa de Barcelona i el Premi Sants-Montjuïc a la innovació 2016 per l’espectacle ACRÒSTIC, va reivindicar així la dansa tradicional catalana.

Els diners recaptats aniran destinats als programes socials que desenvolupa la Coordinadora al barri del Poble-sec. Projectes que donen suport als infants en risc d’exclusió social, a la gent gran més necessitada i a les persones nouvingudes, que han hagut de migrar dels seus països.

ELS CASTELLERS DEL POBLE-SEC A LES FESTES DE LA MERCÈ

Veïnes i companyes de les entitats del barri,

Castellers del Poble-sec ens adrecem a vosaltres per tal d’informar-vos d’una de les cites més importants del nostre calendari casteller així com per demanar-vos la vostra ajuda i col·laboració.

Com bé sabeu s’apropen les festes de la Mercè, les festes de la Ciutat. En el marc d’aquestes festes es programa una de les cites castelleres que –juntament amb la Diada de Santa Eulàlia- estan encerclades en roig per les colles de la nostra ciutat. Les “Bandarres” (per les que no ho sapigueu és el sobrenom carinyós amb el qual les demés colles es refereixen a nosaltres), juntament amb les companyes de les altres colles de Barcelona (Castellers de la Vila de Gràcia, Castellers de Sants, Castellers de la Sagrada Família, Castellers de Barcelona i Colla Castellera Jove de Barcelona) ens trobarem el diumenge dia 24 de setembre a la Plaça Sant Jaume per gaudir de la jornada castellera més important de la ciutat. Una jornada especial per la qual totes les colles es preparen amb il·lusió i esforç per poder portar les seves construccions més ambicioses; en resum, una diada de màxims. I és per això que us fem aquesta crida:

Compartim diversos espais al barri, des de tallers a les escoles, organització de la Festa Major, espais deliberatius, espais de debat, espais de lluita…cadascuna de nosaltres, com a entitats, ens hem trobat pel barri en mil-i-una ocasions. Amb la voluntat d’apropar els castells a les demés entitats del barri, per fer que ens coneguem entre totes i que, a partir d’aquesta coneixença, poguem establir relacions més estretes i fructíferes pel barri, així com per tal de poder-nos ajudar a realitzar la diada que desitgem…ENTITATS i COL·LECTIUS del BARRI: US CONVOQUEM!!

Us convoquem a que gaudiu amb nosaltres de la Diada Castellera de la Mercè 2017. Dimarts 19 i divendres 22 de setembre a les 20h al C/Blesa núm. 7 ens prepararem i assajarem per assolir es nostres fites de cara al diumenge 24, un dia carregat d’activitats:

12h Pilar a la basílica de la Mercè
12h-12:30h Cercavila graller pels carrers del centre fins arribar a la Plaça Sant Jaume
12:30h Diada Castellera a Plaça Sant Jaume

Però…no tot són castells no? Hem dit que ens volem conèixer millor, xerrar, gaudir, comentar com està el barri i fer xerinola. Per aquest motiu hem preparat una paella popular davant del nostre local en la qual totes les participants a la diada podran gaudir de la millor cuina castellera al mòdic preu de 5€.

Si això de la paella encara no t’ha convençut segur que t’acabarà de convèncer la xerinola per a tots els públics que tenim programada després de dinar a càrrec de PD Skalibur i que s’allargarà fins les 20h de la tarda. I, recordem, a totes les activitats de les Bandarres no es toleraran les agressions masclistes, som un espai de gaudi i xerinola per tothom!!

Veïna i companya d’entitat del barri… no t’ho pensis! Vine a conèixer les Bandarres i a gaudir amb nosaltres de la Diada de la Mercè!

Salut, castells i BARRI!!!

Atentament,

Castellers del Poble-sec

PER UN POBLE-SEC INCLUSIU. DIA 17/9/2017, 11,30H

La Coordinadora d’Entitats del Poble-sec amb la col·laboració del Grup Sant Pere Claver hem organitzat un acte benèfic amb la voluntat de captar fons a favor dels col·lectius més vulnerables del barri del Poble-sec. Concretament la recaptació es destinarà als programes socials que desenvolupa la Coordinadora i que donen suport als infants en risc d’exclusió social, la gent gran més necessitada i a les persones nouvingudes.

Us demanem el vostre suport i complicitat per tal que aquest esdeveniment sigui un èxit d’assistència i així es pugi donar la cobertura tan necessària als col·lectius esmentats.

Concretament us demanem fer el màxim de difusió de l’acte, família, amics, veïns, associacions i entitats, socis, etc, i, òbviament, que adquiriu entrades (donatiu de 10 €).

L’acte benèfic es realitzarà el proper diumenge 17 de setembre a la Sala Barts (Av. del Paral·lel, 62) i comptarà amb les actuacions del Grup Vocal del Poble-sec The SoundDreamers, amb una selecció de cançons del seu darrer espectacle “Sobre el Mar” i de l’Esbart Ciutat Comtal, amb el seu espectacle “Acròstic”, Premi Sants-Montjuïc a la innovació 2016. Dos espectacles de qualitat a un preu simbòlic de 10 €.

L’horari serà de 11:30h a 13:30h i el donatiu per l’entrada es pot adquirir a:

  • Coordinadora d’Entitats del Poble Sec, c/ Elkano 24 i també al c/ Concòrdia 33.
  • Fundació Hospital Sant Pere Claver, c/ Vila i Vilà 16.
  • Sala Barts, Av. del Paral·lel 62 (el mateix dia de l’actuació a partir de les 9:30h).

Vagi per endavant el nostre sincer agraïment pel vostre suport i esperem que, amb la suma de tothom, puguem aconseguir omplir la sala.

Ben cordialment,

Antoni Reig
President de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec

EL NOU CURS ESCOLAR COMENÇA AL DISTRICTE DE SANTS-MONTJUÏC AMB 14.654 ALUMNES

Les llars d’infants, escoles i instituts dels nostres barris han donat el tret de sortida al curs 2017-2018 amb un total de 14.654 alumnes, fet que suposa un augment del 0,92 % respecte a l’any passat. L’increment també s’observa a totes les franges escolars. A Infantil l’increment ha estat de 51 matrícules, i enguany hi cursaran 3.393 alumnes. A Primària, l’augment ha estat superior i aquest curs hi ha 6.570 estudiants, i suposa un augment de 72 places. A la Secundària aquest auge ha estat el menys significatiu de tota la ciutat, amb 13 alumnes més, i una xifra de 4.691. Sants-Montjuïc se situa en el setè districte amb més nombre d’alumnes, molt semblant amb Les Corts.

A l’Escola Can Maiol del barri de Sants han iniciat el curs a bon ritme i amb totes les aules plenes d’alumnes. Aquesta primera setmana escolar serveix per organitzar-se, retrobar-se amb els companys i conèixer cares noves. “Enguany estem dins del projecte Xarxes pel canvi i durant el curs treballarem amb tauletes que afavoriran el treball cooperatiu”, detalla Nanda Botines, directora de l’escola santsenca.

També, a l’Escola Joan Pelegrí del barri d’Hostafrancs les aules han començat l’activitat amb total normalitat. El centre amb uns 1.900 alumnes manté les ràtios establertes amb 25 alumnes a Primària, 30 a Secundària i 35 a Batxillerat, “l’administració ha treballat perquè les ràtios estiguin més distribuïdes”, explica Víctor Ranera, director general de l’escola hostafranquina. Els alumnes s’han trobat amb la reforma del menjador de Secundària. L’estiu també ha servit per impermeabilitzar el sòl, millorar la instal·lació elèctrica i la xarxa informàtica, i incorporar llums led.