Daily Archives: 10 d'agost de 2017

SANTS, BADAL I LA MARINA, ELS BARRIS MÉS CASTIGATS PELS EFECTES DEL CANVI CLIMÀTIC

Els barris de Sants-Montjuïc són una de les zones de la ciutat que més patirà davant les onades de calor i, a la vegada, un dels districtes més crítics davant els futurs períodes amb altes temperatures. Així ho recull un estudi que ha elaborat l’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb el Servei Meteorològic de Catalunya i Barcelona Regional.

Segons aquest estudi, les onades de calor es podrien quadruplicar a finals del segle en els barris més alts de la ciutat. En canvi, al nostre districte, es preveu que el nombre d’onades de calor només es dupliqui als barris més alts (Sants-Badal, Sants, Hostafrancs i la Bordeta). Així, en un futur, segons els models actuals, els dies amb temperatures màximes superiors als 33,1ºC a la ciutat s’incrementaran a finals de segle fins a arribar als 13-15 dies a l’any. Si no s’actua, el nombre de dies amb aquestes temperatures serà d’entre 35 i 40 dies a l’any, i els dies tòrrids (temperatures superiors a 35 ºC) podrien arribar a afectar-nos durant 8 dies l’any.

La proximitat d’alguns barris del nostre districte al mar, però, garantirà l’efecte termoregulador marítim que permetrà que en aquests, la temperatura mitjana durant els pròxims anys no augmenti tant com a la resta de la ciutat. Tot i això, els barris més litorals del districte serà on sembla que es notarà més l’augment de les temperatures nocturnes. Així, barris com el Poble-sec o la Marina veuran incrementats les nits tropicals (temperatures superiors als 20 ºC) i les nits tòrrides (temperatura mínima superior als 25 ºC). Aquests increments podran comportar conseqüències per la salut, ja que el període de descans nocturn és el moment on les persones es recuperen de tot el dia.

Gran part del districte de Sants-Montjuïc i, en menor mesura, la muntanya de Montjuïc i el barri de la Font de la Guatlla, es veuran més afectats per les onades de calor, respecte al conjunt de Barcelona. Així ho indica aquest estudi, a l’hora d’analitzar la vulnerabilitat de la ciutat a les altes temperatures i on s’han tingut en compte paràmetres com la població major de 75 anys, el comportament energètic dels edificis, la manca de vegetació, etc. A partir d’aquestes dades es volen aplicar mesures que permetin reduir els efectes de les onades de calor.

Si l’efecte de l’augment de la temperatura es creua amb la vulnerabilitat associada als paràmetres de risc (edat, comportament energètic, manca de vegetació…), es conclou que Sants-Montjuïc és un dels districtes de la ciutat més crític davant les onades de calor. La Marina, Sants-Badal i Sants serien els barris on més afectarien aquests períodes càlids. En algun petit sector de la Font de la Guatlla, la Bordeta i Poble-sec, els efectes serien menors.

Per combatre aquests efectes, l’Ajuntament impulsarà el Pla Clima que pretén reduir en un 40% les emissions de diòxid de nitrogen per habitant respecte al 2005 i incrementar el verd un metre quadrat per habitant pel 2030. Actualment, el govern municipal està redactant aquest pla a partir d’un anàlisi i d’un procés participatiu on es volen escoltar les propostes i opinions d’entitats i associacions dels nostres barris.