Daily Archives: 19 de juliol de 2017

EL POBLE-SEC COMENÇA LA FESTA MAJOR AMB UNA EXPLOSIÓ DE CULTURA POPULAR I EL PREGÓ DE XAVIER THEROS

El Poble-sec està de Festa Major! Durant tot el passat cap de setmana, els carrers i places d’aquest barri han tingut sabor a música, ball i alegria, i així continuarà fins el proper diumenge. Per celebrar el toc d’inici de la festa, divendres al vespre, les entitats de cultura popular van recórrer els carrers del barri acompanyats d’un compàs musical que va servir per anunciar el començament de la Festa Major. L’escriptor, periodista, poeta i veí del barri, Xavier Theros, va ser l’encarregat de llegir un pregó ben reivindicatiu des de la plaça Navas, davant de centenars de poblesequins i poblesequines.

Theros va començar parlant de la seva vinculació amb el barri, “quan es van casar els meus avis, Santa Madrona era la parròquia d’un barri sorollós, de carrers costeruts i balcons de roba estesa, alhora obrer i bohemi, situat entre el Paral·lel dels teatres i els cafès i una muntanya de Montjuïc ocupada per pedreres i berenadors populars”. Durant el seu discurs, va compartir algunes de les seves experiències viscudes al Poble-sec, i de com, durant el segle XIX, aquest barri “va créixer de manera desordenada i anàrquica”, creant el que es coneix com l’Eixample de Santa Madrona i, més tard, la França Xica.

El pregoner també va reivindicar la falta d’equipaments al barri i la recuperació necessària de la Casa de la Premsa, l’antiga seu de la FECSA o el Palau d’Esports del carrer Lleida; i va celebrar la recuperació recent de la Font Trobada “vesteix un interessant projecte d’horts cultivats pels veïns”. Finalment, Theros va criticar “el procés de gentrificació que viu el barri, l’especulació immobiliària, la pujada del preu dels lloguers, l’expulsió del veïnat i la seva substitució pel visitant ocasional”.

Per la seva banda, el president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, Antoni Reig va ser d’allò més reivindicatiu. Com si “hagués tingut un somni”, Reig va demanar una festa major “sense agressions de gènere, sense agressions ambientals, ni agressions acústiques”. També va exigir un barri “sense que es faci fora a la gent de casa seva” i on “la gent pugui decidir com a persones, com a barri”.

La presidenta del Districte de Sants-Montjuïc, Montserrat Ballarín va animar al veïnat “a posar tota la força, il·lusió i empenta per aconseguir que sigui una festa de tots i per a tothom”. I la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez va considerar que la festa major “és un dels moments de l’any en què la gent mostra el seu sentit de pertinença de barri i les associacions mostreu el millor”, i que d’aquesta manera “es pugui recuperar l’activitat diürna i no ens concentrem tant en les activitats nocturnes”. També va encoratjar a seguir recuperant “espais tradicionals” i “el model tradicional de festa major”, des d’on es lideri “la lluita feminista i la lluita contra la violència masclista”.

Clicant al reproductor podeu escoltar el pregó i tots els discursos sencers: