Daily Archives: 4 de juny de 2017

ALUMNES DE L’INSTITUT BOSC DE MONTJUÏC PARTICIPEN EN UN PROGRAMA DE LLUITA CONTRA EL MOSQUIT TIGRE

L’Institut Bosc de Montjuïc ha estat escollit per promoure un programa educatiu pilot que ha permès a l’alumnat de primer d’ESO adquirir competències i habilitats per identificar el mosquit tigre i evitar la seva proliferació pel territori. El projecte educatiu ha estat impulsat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASBP) i el suport de l’aplicació “Moquito Alert”.

La iniciativa ha començat coincidint amb l’inici de la temporada de vigilància i control del mosquit, coordinada per l’ASBP, que s’allargarà fins al mes de novembre. Aquesta ha combinat l’accés al coneixement sobre l’insecte, les habilitats en ciència ciutadana i participativa, i l’aprofundiment en l’entorn més pròxim, com és la muntanya de Montjuïc on es donen les condicions òptimes perquè el mosquit tigre pugui criar i desenvolupar-se.

Durant cinc setmanes, els nois i noies han estudiat com és i com actua el mosquit tigre, i després han fet un treball de camp, on han utilitzat mapes cartogràfics per fer el seguiment d’aquesta espècie, “han fet un safari pel territori i han posat en pràctica les seves habilitats responent a un qüestionari quan detectaven punts de proliferació del mosquit”, deia Tomàs Montalvo, responsable del programa de control del mosquit de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

Totes les dades recollides durant aquestes setmanes han estat posteriorment treballades a classe. Amb aquestes s’ha elaborat un mapa amb els punts de risc registrats. “En total es van identificar 48 llocs de cria”, exposava una de les alumnes fa uns dies, durant l’acte de clausura del projecte, a l’auditori de la Fundació Joan Miró. També es van fer conèixer alguns consells en cas de detecció del mosquit o de rebre’n una picada.

L’Alícia, professora del Departament de Ciències de l’Institut Bosc de Montjuïc considera el projecte com “una eina de ciència ciutadana amb una implicació de l’alumne cap a la societat”. En aquest cas, segons la docent, el programa “ha reforçat la implicació dels alumnes i ha generat emocions, com nervis, sentiments, pertinença de grup, etc.”