Monthly Archives: juny 2017

ARRENCA EL PROCÉS PARTICIPATIU I DE DEBAT DEL PLA D’EQUIPAMENTS DEL POBLE-SEC

La necessitat de comptar amb nous equipaments al barri del Poble-sec és una realitat expressada en els darrers anys per les entitats i el veïnat. Per això, des del Districte de Sants-Montjuïc s’ha engegat un Pla d’Equipaments del Poble-sec que ha de servir per planificar quins són els equipaments que volen els poblesequins i poblesequines, i l’ús que se li volen donar. Així, després d’elaborar un diagnòstic de la disponibilitat i les necessitats d’equipaments al barri, s’ha iniciat un procés participatiu i de debat amb les entitats i col•lectius veïnals.

Més de vuitanta persones van assistir en una sessió de debat que es va fer la setmana passada a l’Espai Bombers del Parc de la Prevenció del carrer Lleida, en la que es van presentar les conclusions de l’estudi de balanç elaborat pel Districte. L’acte va començar amb la intervenció de Francesc Muñoz, catedràtic del Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona, que va parlar del paper dels equipaments en els entorns urbans. També es van crear grups de treball de sis persones que van estar treballant per detectar quines són les mancances en el barri.

Les principals necessitats d’usos detectats van ser les relacionades amb el jovent i amb la gent gran, amb les famílies i infants, amb els espais formatius, amb les entitats de cultura popular, i amb les instal·lacions esportives. També es va avançar que una de les prioritats que hauria d’abordar aquest pla és la recuperació de la Casa de la Premsa i del Palau d’Esports com equipament pel barri, i es va demanar un espai cooperatiu i de cotreball. Algunes entitats també van incidir en el reclam d’avançar la gestió cívica d’aquests equipaments.

La propera acció de la diagnosi d’aquest pla serà el pròxim 15 de juliol, coincidint amb la Festa Major del Poble-sec, amb una activitat de dinamització a la plaça dels Ocellets, on se seguiran recollint aportacions sobre els equipaments de la zona. Els veïns també poden participar de forma digital mitjançant la plataforma decidim.barcelona. A partir de setembre es debatran les propostes d’equipaments, i ja a l’octubre s’estudiaran i planificaran els usos dels diferents equipaments disponibles. A partir de les propostes es definirà el pla que serà presentat a finals de novembre en el Consell de Barri del Poble-sec.

PLA D’ACOLLIDA POBLE-SEC PER A TOTHOM – CURS DE CASTELLÀ

Volem informar-vos sobre el curs intensiu en llengua castellana que tindrà lloc al Casal Concòrdia durant el Juliol.

Com l’any passat comptarem amb més d’un nivell i que es determinaran durant les matriculacions i les proves de nivell.

PERIODE DE MATRICULACIONS ANTICS ALUMNES: 19-23 DE JUNY

PERIODE DE MATRICULACIONS NOUS ALUMNES: 26-30 DE JUNY fins a finalitzar les places.

Abans d’aquestes dates no s’efecturà cap matricula.

El cost de la matrícula serà de 5 euros.

LA FORMIGA – CURSOS DEL MES DE JULIOL

Cursos d’estiu de reforç de català per joves de 12 a 16 anys

La Formiga organitza del 3 al 28 de Juliol cursos adreçats a joves nouvinguts. Horari: Dilluns a divendres de 10.30 a 13.30 h. 60 hores. Preu 20 € (Hi ha descomptes per germans) Inscripcions:: Del 12 al 30 de juny (places limitades) Horari inscripcions: Matins 10 – 13 h. Tardes 17 – 19 h. (excepte dimecres). Més informació: info@laformiga.org

La Formiga organitza un nou Curs de Mediació Intercultural al Juliol (nou calendari)

La Formiga farà un nou Curs de Mediació Intercultural des del 3 de Juliol al 18 de Juliol els dilluns, dimarts i dijous de 17 a 20:30 h. El curs té una durada de 28 h. i serà impartit pels formadors Elisabeth Uribe, Mohamed Esalhi i Gull Syed. Més informació

LA FLAMA DEL CANIGÓ IL·LUMINA LES REVETLLES DE SANT JOAN DELS NOSTRES BARRIS

La Flama del Canigó va il·luminar, el passat divendres al vespre, les revetlles dels nostres barris, des del Poble-sec a la Marina, i des de Font de la Guatlla als barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta. Milers de veïns i veïnes van sortir al carrer per celebrar la nit més curta de l’any, la revetlla de Sant Joan.

Una vintena de voluntaris van acompanyar la Flama del Canigó, des de la seva arribada a la plaça de Sant Jaume, fins a les revetlles santsenques. “L’acompanyament ha anat bé, tot i que hem tingut un petit entrebanc, ja que la Guàrdia Urbana no s’ha pogut presentar, per bé que hem pogut resoldre el problema”, deia Carles Manzano dels Camins Esportius de Sants, que organitzen l’activitat des de fa uns dotze anys. Una de les participants va ser l’Alba que fa cinc anys que porta la torxa pels carrers i places del barri. Ara en té 15 i diu que “és un acte per fer barri i per col·laborar”. Des d’Òmnium Sants-Montjuïc van encarregar-se de distribuir la flama per tots els nostres barris: “Enviem la gent a dalt del Canigó, perquè encenguin la foguera i s’agafin les flames que després arriben als Països Catalans”, explicava Jordi Redondo, president de l’entitat cultural.

La flama va començar visitant el Centre Cívic de Magòria, on una seixantena de persones, mentre esperaven la Flama del Canigó, van estar menjant coca i bevent cava, amb la companyia d’un cantant que servia per amenitzar la tarda. Més tard, la flama va encendre l’única foguera de la nit de Sant Joan als nostres barris, al costat del drac del Parc de l’Espanya Industrial, on es van aplegar els Castellers de Sants, els Diables de Sants, els Bastoners de Sants i el Casal Independentista de Sants. I finalment, el recorregut va finalitzar al Casinet d’Hostafrancs que va quedar il•luminat amb l’arribada de la flama. En aquest espai es va llegir el manifest, escrit per l’activista cultural Toni Ayala, i mig miler de persones van sopar i ballar fins a la matinada.

La flama també va arribar a la plaça del Sortidor del barri del Poble-sec, on es va repartir coca de Sant Joan i vi dolç. El foc va arribar a altres barris, com el Centre Cívic de Font de la Guatlla, on es va organitzar un sopar de germanor i ball, i al barri de la Marina, de la mà dels Diables de Port.

VIII CONCURS FOTOGRÀFIC FRANCESC BOIX 2017

VIII Concurs Fotogràfic Francesc Boix 2017

Concurs Fotogràfic Francesc Boix 2017. Presentació de fotografies fins al 26 de juny. Consulta les bases a la web.

Arriba la 8ª edició del Concurs Fotogràfic Francesc Boix al barri del Poble-sec. Les fotografies han de tenir com argument temàtic carrers, llocs, edificis, persones, instal·lacions, història, costums i/o tradicions del Poble-sec. Està obert a totes les persones que vulguin participar, ja siguin aficionats o professionals en el món de la fotografia i siguin majors de 18 anys.

Les fotografies no han d’haver estat premiades ni publicades amb anterioritat i han de ser originals. S’establirà un primer premi, un premi finalista i el premi del públic. Es faran ampliacions gegants dels treballs seleccionats i s’exposaran a la Biblioteca coincidint amb la Festa Major del Poble-sec.

La presentació de fotografies és del 29 de maig al 26 de juny del 2017.

Podeu recollir les bases del concurs a les biblioteques del districte o en aquesta mateixa web:

– Biblioteca Poble-sec- Francesc Boix
– Biblioteca Vapor Vell
– Biblioteca Francesc Candel

EL VEÏNAT ES QUEIXA AL CONSELLDE BARRI DEL POBLE-SEC D’UNA MASSIFICACIÓ D’USOS A LA PLAÇA DEL SORTIDOR

En l’últim Consell de Barri del Poble-sec, celebrat dimecres al vespre al centre cívic El Sortidor, es va anunciar l’increment de la plantilla de la Guàrdia Urbana als nostres barris en cinc agents i un caporal. Les places de les Tres Xemeneies, El Sortidor, Santa Madrona i Navas seran alguns dels punts on augmentarà la presència de la policia local “Han intensificat la seva presència en aquelles places on hi ha més queixes, incidències i problemes de soroll”, deia Laura Pérez, regidora del Districte de Sants-Montjuïc. Durant el Consell també es va presentar el projecte col·lectiu dels Horts de la Font Trobada: “Hem lluitat durant tres anys per tenir una plaça pública i hortícola per a tot el barri”, expressava Josep Pérez, president de l’associació de l’hort.

Per la seva banda, Carolina López, consellera de govern del barri, va informar del tram final del procés participatiu del Pla d’Equipaments del Poble-sec, amb el que es vol “analitzar les necessitats i disponibilitats en matèria d’equipaments”, com els casals d’avis, casals de joves, centres cívics o culturals. Fins ara aquest procés ha comptat amb diverses accions, i el pròxim 20 de juny es farà una diagnosi oberta al veïnat “en la que podrem compartir visions, inquietuds, mancances i les necessitats, respecte als equipaments del barri” explicava la consellera poblesequina. Després de l’estiu s’impulsarà la tercera fase del procés, on es debatran les propostes d’equipaments, a partir de sessions presencials i la participació digital. Al novembre es preveu presentar l’informe final del Pla d’Equipaments del Poble-sec.

En el torn obert de paraules, la veïna Victòria Egea va denunciar el soroll que provoquen els vianants durant la nit, “el barri continua igual d’incívic, de fet s’ha agreujat perquè ara hi ha més lloc per fer trobades de gent parlant fins a altes hores de la matinada”; i també va alertar de la brutícia d’alguns carrers propers a la plaça de les Navas, “la neteja és nefasta”. Més tard, Ricard Guiteras, veí de la plaça Sant Madrona va criticar el servei de la Guàrdia Urbana, “a qui se li ha anat tot de les mans” i “no se la veu per res”, qualificava. També, la Margarida es va queixar de la “insalubritat” del Parc de les Tres Xemenèies, “no s’hi pot anar, quan fa sol, l’ambient crema molt”.

Des de la Plataforma Som Paral·lel, Laura Conde va exigir al Districte que reconegui la situació d’emergència en qüestió d’habitatge i, per tant, “que prengui mesures concretes, fent un cens de pisos buits del barri, per saber la situació al barri, i una inspecció dels pisos turístics”. La plataforma també demana mesures de protecció pel comerç de proximitat, “estem veient que desapareixen els comerços de tota la vida, i són substituïts per bars i restaurants amb terrasses que ens fan la vida impossible, i fan nosa”.

Finalment, un dels temes més recurrents va ser la denúncia que van fer els veïns per l’ús de la plaça del Sortidor. En Víctor, veí d’aquesta plaça va demanar regular els usos d’aquest espai, ja que “crec que es fa un ús molt intensiu, i amb situacions com la viscuda la setmana passada, quan va haver un concert que va acabar passada la mitjanit i batucades”. A la vegada, la Margarita, veïna de la mateixa plaça va sumar-se a la crítica, “és un abús el que fan a la plaça… aquesta passada nit a les 2 de la matinada estaven jugant a futbol”, exclamava.

FLAMA DEL CANIGÓ 2017

Divendres, 23 de juny, rebuda de La Flama del Canigó al Poble Sec

PROGRAMA

Rebuda de La Flama del Canigó a la Plaça del Molino i passejada pels carrers i places del barri

Itinerari: plaça del Molino, Vila i Vilà, passeig de Montjuïc, Piquer, Fontrodona, Magalhanes, Margarit, passeig de l’Exposició, Radas, Magalhanes, Mare de Deu del Remei, Grasses, plaça Santa Madrona, Olivera, Bòbila, La França Xica, Rades, Elkano, Margarit, Magalhanes i final a la plaça del Sortidor

20.15 h Lectura del Missatge de La Flama del Canigó 2017, encesa simbòlica de la foguera i ballada de sardanes a la plaça del Sortidor. (Coca i vi)

Participa:
· Amics de la Sardana
· Associació Ciclista Montjuïc
· Club Atlètic Running
· Club de Bàsquet Sant Antoni | Poble-sec
· Foment Excursionista de Barcelona
· Societat Coral Els Moderns del Poble Sec

Organitza: Coordinadora d’Entitats del Poble Sec

23.30 h Revetlla de Sant Joan a la plaça del Sortidor

Organitza:
· Centre Cívic El Sortidor

MISSATGE DE LA FLAMA 2017

Del Canigó són els fallaires, dones i homes que mereixen el nostre reconeixement, que pugen al cim del nostre Sinaí per omplir el sarró de l’esperit de resistència de Josep de la Trinxeria i per baixar-nos aquesta flama que encén les fogueres i ens il·lumina el cor. I alhora amb la col·laboració dels diferents equips de foc que es distribueixen per les diverses rutes que travessen el país portant la flama als carrers i places de pobles i ciutats, per encendre les fogueres de la nit de la llibertat, en les quals cremarem tot allò que no serveix per a res, també les lleis que ens neguen el dret a ser i estar.

Quan la foguera sigui ben alta donarem les gràcies als iniciadors d’aquesta tradició, sense oblidar aquells que per raons diverses no ens poden acompanyar al voltant de la foguera mentre nosaltres, amb un gotet de malvasia i un tros de coca de Sant Joan, parlem, riem, estimem i planifiquem el futur, amb la il·lusió d’estrenar un estat nou i nostre. Fem nostres les paraules de Vicent Andrés Estelles: “Allò que val és la consciència de saber que no s’és res, si no s’és poble”.

Incorporem a l’imaginari col·lectiu els límits territorials dels nostres parlars catalans, agermanem-nos aferrissadament en defensa de la nostra identitat, i tinguem una esperança “infinita”, com deia Pere Quart, alegre, combativa i culta, en guanyar la batalla. No deixem que ningú s’atreveixi a apagar-nos les fogueres, aquestes fogueres que fan aflorar els sentiments més nobles dels nostres estimats Països Catalans.

Un record fraternal als amics provençals, que també encenen les fogueres amb la flama del Canigó tot recordant els lligams històrics i culturals de les nacions de Provença i Catalunya.

Lluitem amb força contra la complaença fins tenir la feina feta i ben endreçada. Recordem les paraules de la Muriel Casals: “Nosaltres som el somni”. I, amb coratge, el convertirem en realitat.

Toni Ayala

ATUREM ELS DESNONAMENTS AL POBLE-SEC

Veïns i veïnes,

Avui, dimarts 20 de juny, hem estat moltes veïnes al carrer per aturar un desnonament per tornar a demostrar que assumim el nostre compromís d’actuar per què totes les veïnes es puguin quedar al barri. Ho hem aconseguit!!!!

Un cop més, hem demostrat que unides, som molt més fortes que els que volen especular amb les nostres cases i les nostres vides.

Demà dimecres 21 de juny, tornem al carrer, aquesta vegada per donar suport a les veïnes de la finca situada al C/ Nou de la Rambla, 128. Han convocat una roda de premsa per parlar de la seva situació: sembla que l’edifici sencer està sent comprat aquestes darreres setmanes per una immobiliària estrangera.

Ens demanen que hi anem per donar suport i també que fem la màxima difusió com sempre.

Les podeu seguir al Twitter

@NouRambla128

#NouDeLaRambla128NoEsToca
#BcnNoEstaEnVenda
#CapVeïnaForaDelBarri
#NoEnsFaranFora

Dimecres 21 de juny, 19 h
C/ Nou de la Rambla, 128

DEBAT CIUTADÀ SOBRE ELS EQUIPAMENTS DEL POBLE-SEC

El Districte de Sants-Montjuïc i les entitats del Poble-sec engeguem un procés participatiu per definir amb la ciutadania el Pla d’Equipaments del barri. L’objectiu és donar a conèixer la disponibilitat i les necessitats d’equipaments al Poble-sec, recollir les propostes del veïnat i definir un Pla d’Equipaments tan consesuat com sigui possible.

La necessitat de més equipaments al barri i per al barri és una demanda que el veïnat, les entitats i els col·lectius del Poble-sec han expressat en més d’una ocasió. Aquesta inquietud de la ciutadania ha quedat palesa en diversos espais de participació (com el Consell de Barri o el procés de participació vinculat al Pla d’Actuació del Districte) i en iniciatives ciutadanes com la Comissió per a la Recuperació de la Casa de la Premsa. Com a punt de partida, el Districte de Sants-Montjuïc ha realitzat un estudi dels equipaments i les necessitats que hi ha al barri. També s’han fet estudis tècnics de l’estat de l’edifici de la Casa de la Premsa i de les alternatives per ubicar un equipament esportiu en un solar de la Satalia.

Ara l’Ajuntament vol contemplar totes les propostes de la ciutadania per elaborar un pla per als propers deu anys, fruit d’un debat col·lectiu que permeti crear, millorar i ampliar els equipaments del Poble-sec. Per a això s’ha posat en marxa aquest procés participatiu, que es tancarà al novembre d’aquest any. El 7 de juny se’n va constituir el grup motor, integrat per entitats i col·lectius del barri, i EL PROPER 20 DE JUNY tindrà lloc la primera sessió de participació oberta a tota la ciutadania, per elaborar conjuntament la diagnosi dels equipaments que el barri necessita.

Coincidint amb la Festa Major del Poble-sec, es farà una activitat al carrer per continuar recollint aportacions sobre les necessitats actuals d’equipaments de la zona. Al setembre, a partir de les mancances i les necessitats detectades, s’obrirà un debat ciutadà per definir propostes i usos dels diversos equipaments disponibles. Les necessitats i propostes de la ciutadania es podran plantejar tant en les sessions presencials com digitalment a través de la plataforma en línia Decidim.Barcelona.

LA FORMIGA – OFERTA DE FEINA

OFERTA DE FEINA
Professors/es de català per a joves nouvinguts/es

Busquem professors/es per a un curs intensiu al mes de juliol de català (inicial o de
reforç), adreçat a joves de 12 a 16 anys.

Requeriments:
– Titulació universitària, Grau Superior o Certificat de professionalitat relacionades
amb: llengües (català), educació infants/joves, acció social, acollida, etc…
– Títol de monitor/a de lleure (no necessari però si MOLT VALORABLE).
– Bon nivell de català.
– Imprescindible disposar del Certificat d’antecedents penals negatiu.

Es valorarà:
– Experiència i/o formació en docència d’idiomes (especialment català/castellà).
– Experiència i/o formació en treball amb infants, adolescents i joves.
– Motivació per l’acció social i educativa en contextos interculturals.
– Experiència en la gestió, seguiment i avaluació de projectes socioeducatius.
– Experiència de coordinació i treball en xarxa amb projectes, serveis i recursos.
– Capacitat relacional i de comunicació.

Les seves principals funcions seran
– Preparació i impartició de les classes de català.
– Planificació i execució de l’activitat de lleure setmanal.
– Gestions referides al seguiment i valoració de les activitats (registres assistència,
avaluacions inicials i finals dels alumnes, …)

S’ofereix:

Contracte obra i servei.

Durada: Del 28/06 al 28/07 de 2017.

Jornada i horari: 15 hores setmanals, en horari de matí.

Sou brut: 658,82 € brut mensual

Les persones interessades poden presentar el seu currículum a l’adreça electrónica gestió@laformiga, fins el 20 de juny de 2017.