Els fets delictius registrats al districte de Sants-Montjuïc durant tot l’any 2016 van disminuir en un 5,6% respecte a l’any anterior. Així ho mostra l’informe en el que es fa balanç de la seguretat i activitat policial de l’any 2016 a la ciutat de Barcelona. En total es van comptabilitzar 19.320 fets penals, 1.147 menys que l’any 2015. Per barris, a Sants, Badal, Hostafrancs i la Bordeta la disminució ha estat del 3%; al Poble-sec i Montjuïc del 10%; i a la Marina i Font de la Guatlla ha baixat en un 6,5%. Aquesta reducció, segons Josep Hermosa, inspector i cap de l’Àrea Bàsica Policial de Sants-Montjuïc, es deu a “l’activitat policial de prevenció i de persecució del delicte”.
Respecte als delictes contra el patrimoni o contra la propietat també han experimentat una baixada d’un 5,9% en un any, passant dels 18.026 de l’any 2015 als 16.961 de l’any passat. D’aquests un 62,6% (10.625) han estat furts sense força, intimidació o violència de les persones, i han estat comesos distraient la víctima. Els casos més habituals són “el furt del telèfon mòbil en una terrassa d’un bar o en una discoteca, una cartera al metro, un delicte habitual on s’aprofiten de les aglomeracions, les festes, la muntanya de Montjuïc o el transport públic com el metro”.
L’informe també mostra que als nostres barris hi ha hagut un descens del 21,1% dels robatoris amb força a l’interior de domicilis. En el conjunt de la ciutat el nombre d’aquests robatoris ha baixat en un 17,3%. Hermosa assegura que aquestes dades han estat possible amb un “treball policial molt intens dedicat a la prevenció, donant consells de seguretat als veïns, i a les investigacions per perseguir grups que es dediquen organitzadament a fer robatoris a interiors de domicilis”. Els robatoris amb violència o intimidació ha disminuït un 12,1% en tot el districte i, concretament, en l’espai públic ha estat 6,2% menys, passant dels 354 casos comesos l’any 2015 als 275 del 2016. El nombre de robatoris amb força registrats a establiments comercials ha estat de 180, és a dir, 43 menys que l’any 2016, i suposa un descens del 19,3%.
El balanç sobre la seguretat constata també que les denúncies per abusos sexuals no han incrementat de manera significativa, “han estat poques, i les hem resolt amb la identificació dels autors, la detenció i en molts casos l’ingrés a presó”, comenta Hermosa. Pel que fa al nombre de denúncies per delictes d’odi i discriminació, l’agent policial diu que no ha incrementat al districte, però sí que ho han fet en el conjunt de la ciutat, augmentant dels 79 casos l’any 2015, a 109, l’any passat.
Durant l’any 21016, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra han gestionat 59.959 incidències (denúncies i peticions ciutadanes), una xifra que suposa un augment del 2,1%. La policia té com a objectiu “fer pedagogia entre col•lectius i, així, fomentar la protecció, ja que al final la seguretat és cosa de tots, i tothom ha d’estar implicat i coordinat”.
El districte de Sants-Montjuïc és un dels que més nombre d’accidents comptabilitza al llarg de l’any. Durant l’any 2016, la Guàrdia Urbana va registrar un 6,87% més d’accidents amb víctimes, en els quals 4 persones van resultar mortes, una de les quals es va produir al carrer de la Creu Coberta. De les 66 zones de concentració d’accidents que hi ha a la ciutat, una es troba a la cruïlla del carrer de la Gran Via amb el carrer Moianès.