LA COORDINADORA D’ENTITATS DEL POBLE-SEC ÉS GUARDONADA AMB EL PREMI DE L’ASSOCIACIONISME CULTURAL CATALÀ

La Coordinadora d’Entitats del Poble sec ha rebut el Premi de l’Associacionisme Cultural Català organitzat per l’Ens en la seva primera edició dels premis Antoni Carné. El guardó ha reconegut la feina de la Coordinadora en l’àmbit associatiu i de cultura popular, pel conjunt de tota la seva activitat durant l’any 2016 i la seva trajectòria en el temps. Els premis Antoni Carné es van lliurar el passat 21 de març a l’antiga Fàbrica Damm de Barcelona. L’acte va estar presidit per Josep Viana, president de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català i per Joaquim Nin, secretari general de Presidència de la Generalitat de Catalunya, entre altres personalitats. El president de la Coordinadora, Josep Guzmán i el tresorer, Antoni Reig van ser els encarregats de recollir el guardó.

Us esperàveu rebre aquest guardó?

Toni Reig: Va ser tot una sorpresa, perquè no ens ho havien dit. Ens van convocar a través d’un correu, on ens deien que havíem estat finalistes i que havíem d’assistir a l’acte d’entrega, amenitzat per Toni Albà. Quan ens van esmentar com a guanyadors no hi comptàvem.

Josep Guzmán: Després de la mort d’Antoni Carné, des de l’ENS van decidir crear aquests premis que reconeguessin l’associacionisme cultural català. Les candidatures eren obertes, i nosaltres ens vam presentar com altres 26 més.

Quin va ser el motiu per atorgar-vos el premi?

Josep Guzmán: Te’l llegiré: “La capacitat d’aglutinar nombroses entitats de caràcter divers en un mateix espai de treball que contribueixin a dinamitzar el teixit social d’un barri així com enfortir les seves relacions veïnals”.

Quin és el significat d’aquest premi per la Coordinadora?

Josep Guzmán: Personalment crec que és el reconeixement a la tasca de 28 anys de treball de tota la gent que ha format i que han donat vida a la Coordinadora. A les 115 entitats i a les que han anat entrant i que mantenint l’esperit participatiu, transversal i mirant pel barri, han fet créixer la Coordinadora al que és avui dia.

L’ens és l’entitat acceptada per la UNESCO com a salvaguarda del patrimoni cultural i immaterial que hi ha a Catalunya.

Toni Reig: El valorem perquè és un premi nacional dels Països Catalans i això ens ha semblat més important a l’hora de valorar-ho, ja que som d’un poble, del Poble-sec, vaja.

Com és l’estructura d’aquest guardó?

Toni Reig: És un arbre negre, amb unes arrels profundes que ve superposada amb un estel fet de les quatre barres que simbolitza la nació catalana i l’associacionisme cultural català i de la gent d’aquest país que s’organitza per fer coses.

Quantes entitats conformen la Coordinadora?

Toni Reig: Som unes 115. Cada any les recomptem quan fem l’assemblea. El Poble-sec és un barri molt viu, és a dir, cada any neixen més de les que moren. Per tant, el component social és molt viu, i cada any ens venen noves associacions per ingressar a la Coordinadora. És un barri amb molta empremta.

Quina és l’aposta que feu per l’associacionisme del Poble-sec?

Josep Guzmán: La transversalitat. Mai ens posarem en l’objecte social de cada entitat, que és sobirana de fer el que cregui, sigui cultural, esportiva, religiosa… A més, totes tenen en un segon terme el barri, i des de la Coordinadora volem treballar-ho.

També es fa aquest reconeixement per la cultura popular que fomenteu des de la Coordinadora, oi?

Josep Guzmán: Sí. Nosaltres apostem per la cultura popular en majúscules. Crec que la cultura ho és tot. La cultura també és teatre, ball, cant, pintura… A banda dels tradicionals catalans, com els bastoners, castellers o els gegants, i la idea és arreplegar-la tota.

Toni Reig: Si mirem el calendari, veurem que durant tot l’any anem empalmant amb festivitats populars. Recollim tots els actes organitzats per la gent del barri, i això genera una activitat amb una base cultural evident. Nosaltres coordinem aquesta activitat i aquesta gent que fa coses del barri i pel barri.

En quin moment es troba la Coordinadora?

Josep Guzmán: La salut de la Coordinadora no és bona, si no és boníssima. Totes les entitats treballen plegades. Això no vol dir que quan hi hagi una activitat estiguin les 115 perquè és difícil. La gràcia és que difícilment hi ha una activitat que només organitzi una entitat.

Comments are closed.