Dimarts al vespre el Centre de Recerca Històrica del Poble-sec, el CERHISEC, va oferir una xerrada i col·loqui a la Biblioteca Francesc Boix per tractar un nou tema relacionat amb la història del barri. En aquesta última ocasió, es va projectar una filmació gravada l’any 2001 en què Núria Boix, germana del fotògraf Francesc Boix, parlava de com va viure la Guerra Civil al Poble-sec.
El president del CERHISEC, Josep Guzman, explica que Núria Boix va trepitjar per última vegada el barri del Poble-sec l’any 2001, quan es va inaugurar la Biblioteca Francesc Boix que porta el nom del seu germà: “Va estar durant un mes al barri per després tornar cap a Mèxic on es va exiliar l’any 1950, i on creiem que ja ha mort”.
Durant trenta-cinc minuts, Boix explicava que el seu germà va anar al front de l’Ebre i, posteriorment, als camps de concentració de Mauthausen, i del qual mai més va saber-ne res. També recordava com va viure la guerra, on la fam i la misèria s’estenia pel barri, i com feien llargues cues per recollir aliments, o com anaven a l’escola i cantaven. “S’escoltaven els trets, jo anava amb el meu germà pel Paral·lel i vaig veure el primer mort”, detallava Boix com uns dels primers records.
En la filmació, Boix descrivia amb claredat els bombardejos viscuts durant tres dies seguits el maig del 1938. “Una vegada va caure una bomba entre el carrer Blai i Margarit, i de l’explosió es van trencar les vidrieres de la porta que van caure sobre mi mentre dormia a casa meva, això em va espantar molt”, deia Boix. De fet, el Poble-sec va ser dels barris més bombardejats de la ciutat, ja que era un punt estratègic i un objectiu militar pel bàndol nacional per la proximitat del Castell de Montjuïc, el Port de Barcelona o la Central Elèctrica “La Canadenca”.