Daily Archives: 6 de febrer de 2017

EL CASINET D’HOSTAFRANCS I EL CENTRE CULTURAL ALBAREDA ACULLEN 21 CONCERTS DE BARNASANTS

El passat cap de setmana va arrancar la 22a edició del Barnasants que enguany s’allargarà durant 88 dies i commemorarà els 100 anys de la revolució Bolxevic, que va possibilitar que per primera vegada una dona, Alexandra Kol·lontai, fos ministra i ambaixadora en un govern. També recordarà el centenari del naixement de la cantautora xilena Violeta Parra, tot un referent de la cançó llatinoamericana.

Com a novetat, el Barnasants celebra una inauguració col·lectiva amb concerts a diverses seus del país. “Hem preparat un espectacle de producció pròpia amb quatre cantautores per fer una proposta de dones que lluiten i estimen”, detalla Pere Camps, director del Barnasants. Així doncs, amb els homenatges a aquestes dues dones lluitadores dels seus drets i de la igualtat, el projecte cultural preveu celebrar una edició d’allò més feminista. “Sense feminisme no hi haurà igualtat”, diu Camps. També fa referència al lema del cartell de l’edició d’enguany: “Visca l’assemblea”, on es vol “reforçar el criteri de la necessària horitzontalitat en la presa de decisions polítiques que ens afecten a tothom”.

Dels 126 concerts programats arreu dels Països Catalans, un total de 21 tindran lloc a equipaments de Sants-Montjuïc: 12 al Centre Cultural Albareda, al Poble-sec; i nou al Casinet d’Hostafrancs, “quasi el 20% dels concerts es fan al nostre districte”, assegura Camps. Alguns dels cantautors que passaran pels nostres barris són Laia Rius, Jorge Tylky, Mara, Verdcel Canti Ovidi, Ivan Rosquellas, Brigada Internacional, Darània, Chet, Dani Caracola, Coet, Rosa Sánchez, etc. Així, trobarem “des de referents clàssics de la cançó fins a cantautors més emergents”, avança Camps. L’últim tindrà lloc el 8 d’abril al Casinet d’Hostafrancs i es reconeixerà la figura de la cantatriu santsenca Núria Feliu, “s’està preparant un reconeixement a partir d’un espectacle “sorpresa” que farà la Núria”, apunta Camps.

Camps critica que tot i que “la cançó té bona salut”, als Països Catalans “no hi ha una xarxa de programació estable de petit format que permeti l’estabilitat en l’accés a la cultura i en la creació de llocs de treball”. També lamenta que “és un greu dèficit que tenim i que cal resoldre”. En aquest sentit, el director santsenc creu que la cultura “és una eina de transformació social”, que cal potenciar en els pròxims anys.

Enguany, el país convidat és Xile, per això el festival també ha programat concerts amb sis artistes xilens. A més, el festival lliurarà tres premis als grups i cantautors “a la trajectòria, l’activisme cultural i a la millor presentació al Barnasants”, segons Camps.

EL POBLE-SEC RECORDA COM NÚRIA BOIX HI VA VIURE LA GUERRA CIVIL

Dimarts al vespre el Centre de Recerca Històrica del Poble-sec, el CERHISEC, va oferir una xerrada i col·loqui a la Biblioteca Francesc Boix per tractar un nou tema relacionat amb la història del barri. En aquesta última ocasió, es va projectar una filmació gravada l’any 2001 en què Núria Boix, germana del fotògraf Francesc Boix, parlava de com va viure la Guerra Civil al Poble-sec.

El president del CERHISEC, Josep Guzman, explica que Núria Boix va trepitjar per última vegada el barri del Poble-sec l’any 2001, quan es va inaugurar la Biblioteca Francesc Boix que porta el nom del seu germà: “Va estar durant un mes al barri per després tornar cap a Mèxic on es va exiliar l’any 1950, i on creiem que ja ha mort”.

Durant trenta-cinc minuts, Boix explicava que el seu germà va anar al front de l’Ebre i, posteriorment, als camps de concentració de Mauthausen, i del qual mai més va saber-ne res. També recordava com va viure la guerra, on la fam i la misèria s’estenia pel barri, i com feien llargues cues per recollir aliments, o com anaven a l’escola i cantaven. “S’escoltaven els trets, jo anava amb el meu germà pel Paral·lel i vaig veure el primer mort”, detallava Boix com uns dels primers records.

En la filmació, Boix descrivia amb claredat els bombardejos viscuts durant tres dies seguits el maig del 1938. “Una vegada va caure una bomba entre el carrer Blai i Margarit, i de l’explosió es van trencar les vidrieres de la porta que van caure sobre mi mentre dormia a casa meva, això em va espantar molt”, deia Boix. De fet, el Poble-sec va ser dels barris més bombardejats de la ciutat, ja que era un punt estratègic i un objectiu militar pel bàndol nacional per la proximitat del Castell de Montjuïc, el Port de Barcelona o la Central Elèctrica “La Canadenca”.

10-2-2017 JORNADA: LES RELACIONS AFECTIVES DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT INTELECTUAL

Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials, en col·laboració amb el Consorci de Serveis Socials de Barcelona, la Fundació Vicki Bernadet, la Fundació Catalana de Síndrome de Down, la Fundació Pere Mitjans i DINCAT, organitzen la Jornada “Les Relacions Afectives de les Persones amb Discapacitat Intel·lectual. Estem preparats?”. Un espai per poder exposar i debatre l’estat actual, tant teòric com pràctic, de l’abordatge professional que es dóna a les relacions afectives i sexuals de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament. L’objectiu és la reflexió conjunta sobre quin hauria de ser el paper que hem de jugar els professionals dedicats a aquest col·lectiu de persones i llurs famílies, i parlar sobretot d’allò que comporta aquesta temàtica encara tan plena de tabús, estereotips, pors, riscos, sobreprotecció, etc. Una mirada per encaixar el trencaclosques que conformen els drets, els riscos associats i la falta de suports i d’oportunitats, entre d’altres.
Programa

8.30 a 9.00h Entrega de material

9.00 a 9.30h Inauguració de la jornada

Alfred Moreno. President de Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials.
Pepita Cabiscol. Cap del Servei d´Atenció a les Persones amb Discapacitat del Consorci de Serveis Socials de Barcelona.
Laura Castro. Periodista.

9.30 a 10.30h Conferència

La lluïta pel reconeixement: amor, justícia i solidaritat

Begoña Román. Professora agregada, Facultat de Filosofia de la U.B. Consultora de la Unió Europea.

Presenta: Lluís Mauri. Director de Sant Pere Claver – Institut Docent.

10.30 a 11h Pausa – Cafè

11 a 12.30h Taula rodona

Afectivitat, sexualitat i discapacitat

Raul Alcázar. Director dels Serveis Residencials de Sant Pere Claver –Fundació Serveis Socials.
Laia Alamany. Responsable Programa Abusos Sexuals i Discapacitat, Fundació Vicki Bernadet.
Emili Grande. Observatori de Drets de DINCAT.
Beatriz Garvía. Psicòloga clínica del Centre Mèdic Down i Coordinadora del Servei d’Atenció Terapèutica de la Fundació Catalana Síndrome de Down.

Modera: Joaquim Corral. Director de Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials.

12.30 a 13.30h Conferència

La Formació de les famílies i dels professionals

Gemma Deulofeu. Formadora i assessora de DINCAT.

Presenta: Leonor Almirall. Psicòloga de la Residència Tres Pins per a persones amb discapacitat intel·lectual i conducta.

13.30 a 14h Acte de cloenda

Rosa Mª Cadenas. Presidenta de DINCAT Federació.
Carles Descalzi. Gerent del Grup Sant Pere Claver.

A la Casa del Mar, carrer Albareda, 1-13