Monthly Archives: febrer 2017

25 PREMIS SANTS-MONTJUÏC

Els vint-i-cinquens Premis Sants-Montjuïc van lliurar-se dijous al vespre durant un acte obert al veïnat celebrat a la sala de plens de la seu del Districte de Sants-Montjuïc. Aquests van atorgar el premi al reconeixement personal a Joan Manuel Valcárcel Parisi, gerent del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta per la seva tasca vertebradora de la vida associativa dels nostres barris. “Estar avui aquí forma part d’un punt i seguit en el calendari de vida” va dir Parisi en recollir el premi i fer un record altres impulsors de l’associacionisme dels nostres barris, amb qui comparteix molts moments, “està sent un privilegi que porto sense que pesi gent en la meva motxilla”. El santsenc també va fer un clam a acollir refugiats, “casa nostra és casa vostra si és que hi ha casa d’algú”, i va considerar que “aquest premi ens dóna més arguments per dir que “encara queda molt per fer”.

El premi al reconeixement col·lectiu va entregar-se a l’Associació ASPROSEAT del barri de la Marina, per potenciar la inclusió i la millora de la vida de les persones amb discapacitat intel·lectual. El director general d’ASPROSEAT, Ramon Vives, assegurava que rebre el premi “ha estat una satisfacció” i “portar el nom de Sants-Montjuïc com a primera ubicació, ja que va ser i és la nostra primera seu, és un orgull”. Les noves músiques i danses catalanes barrejades amb elements audiovisuals i poètics de l’espectacle Acròstic de l’Esbart Ciutat Comtal, van rebre el premi a la innovació que es lliurava per primera vegada. Lluís Calduch i Teresa Agustí, directors i coreògrafs de l’espectacle van agrair a les entitats “que ens estimen i valoren el que fem”, i als dansaires que “des del primer dia han confiat en el projecte”. El públic va gaudir d’un tastet d’aquest espectacle amb la interpretació d’una de les seves peces amb dues dansaires.

L’acte de lliurament, que enguany va renovar el seu format per celebrar la 25a edició, va començar fent un repàs a la història dels Premis Sants-Montjuïc que van néixer l’any 1992 i que s’han celebrat fins avui dia sense cap interrupció. També es van recordar a totes les personalitats, entitats i projectes premiats, que han estat una vuitantena. La regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez va encarregar-se de lliurar els premis, emfatitzant la tasca dels premiats i de “totes les entitats i persones que s’esforcen i que treballen perquè el dia a dia dels nostres barris sigui millor”. També va encomanar a rellançar aquests premis, i a treballar per l’equitat de gènere en els guardons entregats, “hem de seguir treballant perquè les dones siguin reconegudes”, deia Pérez, ja que fins ara s’han entregat 20 reconeixements personals a homes i set a dones dels nostres barris.

L’acte va acabar amb un brindis, un refrigeri per a tots els assistents i el tradicional pastís d’aniversari.

BCN MAGIC LINE 2017

Ja fa dies que s’han obert les inscripcions per la propera Magic Line que tindrà lloc el 5 de març de 2017.

La Magic Line és un dels esdeveniments més importants que organitzem des de Sant Joan de Déu al llarg del any. És un moment per compartir, per divertir-nos i potser cansar-nos una mica també 😉 Un dia d’il·lusions en que mostrem plegats, treballadors dels centres Sant Joan de Déu, residents i usuaris dels seus serveis, germans, voluntaris i veïns i veïnes de la ciutat, que ens importen les persones i que podem treballar plegats per millorar la situació dels que estan passant moments de dificultat. La Magic Line és una càrrega d’energia positiva per veure que no estem sols i que plegats podem fer moltes coses. Els recorreguts de 40, 30 i 20 Km. ja son plens o sigui que hem inscrit un equip del Foment al recorregut de 15Km.

Si us voleu apuntar necessitem:

Nom – Cognoms – any de naixament – DNI – email i telèfon.

Preu: 10 euros (aportació solidària)

Animeu-vos a participar-hi.

Més informació a: http://www.magiclinesjd.org/

Foment Excursionista de Barcelona (equip 236)
Creu dels Molers, 6 – 08004 BARCELONA
http://www.foment.cat/

BIBLIOTECA FRANCESC BOIX – OBRES A LA 1a PLANTA

Treballs de millora a la Biblioteca Poble-Sec – Francesc Boix

Tancament per obres. A causa de les obres, la segona planta de la biblioteca (sala infantil) està tancada des del 3 de febrer i la primera planta (Sala d’Adults) tancarà a partir del 20 de febrer

Biblioteques properes:

B. Joan Miró
Parc Joan Miró ⁄ Vilamarí, 61

B. Gòtic-Andreu Nin
La Rambla, 30-32

B. Sant Antoni – Joan Oliver
Comte Borrell, 44-46

B. Sant Pau-Santa Creu
Carme, 47 ⁄ Hospital, 56

CAMIÓ DE BUTÀ SOSTRET AL POBLE-SEC OCASIONA UNA LLARGA PERSECUCIÓ A LA CIUTAT

Un home sostreu un camió de butà al Poble-sec i condueix temeràriament durant tres quilòmetres

Agents dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana de Barcelona, han detingut aquest dimarts al matí un home que acabava de sostreure un camió de butà al barri del Poble-sec i que circulava temeràriament i a gran velocitat pel Passeig de Colom. El detingut és un home de nacionalitat sueca i de 32 anys que en el moment de la detenció s’ha mostrat molt agressiu amb els agents.

El comissari de la Regió Policial Metropolitana Barcelona, Joan Carles Molinero i l’intendent major de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Evelio Vázquez han comparegut aquest migdia per explicar els fets que han tingut lloc aquest matí quan s’ha interceptat i detingut l’home que ha circulat amb un camió de butà sostret durant tres quilòmetres pel Passeig Colom posant en risc la vida de vianants i conductors, i dels policies que han participat en l’actuació. Hi ha tres persones ferides lleus i diversos cotxes afectats.

El comissari ha explicat en roda de premsa que “en aquests moments no hi ha cap indici raonable per pensar que aquest incident tingui motivacions terroristes” i ha destacat “la important tasca que han realitzat els agents dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona” . Molinero ha afegit que la detenció ha estat possible gràcies a “la ràpida, eficaç i exitosa actuació dels agents que en diverses ocasions s’han posat a l’alçada del camió, esquivant bombones de butà que anaven caient des del vehicle”. Per part dels Mossos d’Esquadra han actuat efectius del Grup Regional de Motos i de l’Àrea Regional de Recursos Operatius.

Els fets han passat al voltant de les 10.45 quan agents del Grup Regional de Motos han vist un camió de butà a l’alçada de la Plaça Carbonera amb l’avinguda Paral·lel que circulava a gran velocitat i al qual se li estaven caient diverses bombones de butà. Els agents li han demanat que s’aturés però l’home no ha fet cas a les indicacions policials i ha continuat la marxa, conduint temeràriament i a gran velocitat, envestint els vehicles que trobava en el seu recorregut. L’home tampoc ha fet cas a les indicacions que un agent de la Guàrdia Urbana li ha fet perquè s’aturés.

Després de circular durant un recorregut de tres quilòmetres i en un tram en contra direcció pel carrer Doctor Aiguader, l’home ha intentat entrar en contradirecció per la sortida 22 de la Ronda Litoral, on ha col·lidit contra diversos vehicles que estaven sortint i ha impactat contra el lateral de la sortida de la Ronda sense poder continuar la marxa.

Ràpidament, l’home ha intentat baixar del camió i ha estat interceptat pels agents del Grup Regional de Motos que l’ha acabat detenint. Durant la detenció s’ha mostrat molt agressiu.

Durant el recorregut i davant la gran perillositat que suposava l’acció del detingut , els agents actuants, que han vist perillar la seva vida en diverses ocasions, han hagut de disparar diversos trets per aturar-lo sense aconseguir que l’home desistís la seva actuació.

La investigació continua oberta per tal d’esclarir els motius que haurien motivat a l’home a robar el vehicle i fugir de forma temerària.

EL DISTRICTE CEDEIX 200 METRES QUADRATS DEL PALAU DE LA PREMSA

El Districte de Sants-Montjuïc i la Comissió per a la Recuperació del Palau de la Premsa han signat un conveni de cessió d’ús de 200 metres quadrats, ubicats a la planta baixa de l’edifici històric situat a l’avinguda Rius i Taulet del barri del Poble-sec.

En aquests moments, tal com ha explicat la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, s’està estudiant “quines oportunitats ens podrien permetre accelerar les obres” de rehabilitació de l’edifici, i també s’està valorant la redistribució dels usos que se li acabarà donant als 1.700 metres quadrats que hi ha. Per això, es farà “un procés amb els veïns, no només del Poble-sec, sinó també amb els de Font de la Guatlla, per la seva proximitat”, ha dit Pérez.

Amb aquest conveni, doncs, la Comissió per a la Recuperació del Palau de la Premsa podrà fer un ús provisional de dues sales, on es faran reunions i debats, i on s’avançarà en el procés de definició d’usos de l’edifici, abans no comencin les obres de rehabilitació. “És un pas simbòlic que hem d’agrair al Districte que hagi tingut aquesta confiança amb nosaltres”, expressa Jordi Goñi, membre de la Comissió. Es tracta de l’espai que fins fa uns mesos havia aprofitat l’AMPA de l’Escola Jacint Verdaguer mentre es construïa el nou edifici del centre educatiu. Pel que fa als usos, la comissió vol que sigui un espai “per la gent gran, els joves, l’economia social, sales d’exposicions…”

De moment, el Districte compta amb els diners necessaris per engegar la definició del projecte i dels usos d’aquest futur equipament. Encara, però, no hi ha partida econòmica per les obres de rehabilitació. El Districte estudia diverses vies per aconseguir aquesta inversió, “per això s’està parlant amb altres àrees per veure si podrien encabir-se diversos usos compatibles amb el veïnat”, avança la regidora. És el cas del Sindicat de Periodistes de Catalunya i de la Fundació Periodisme Plural, dues entitats adherides a la comissió, el passat mes d’octubre, i que demanen convertir el Palau de la Premsa en un espai on convisquin veïns i periodistes, per tal que aquest sigui un punt de referència per la defensa del dret a la informació com un dret ciutadà més.

CURS EL BALL DE PARELLA COM A CONVERSA: DEL VALS AL TWIST

El curs, impartit per Aleix Cort, té una durada de 25h lectives i les classes s’impartiran del 15 de febrer al 10 de maig de 2017 a les instal·lacions de l’Institut. Les inscripcions al curs finalitzen el 31 de gener.

Aquest curs vol mostrar el ball de parella com una eina de comunicació, una forma de llenguatge que permet comunicar-se amb la parella i el món i dir allò que no sabem dir en paraules. Es presentaran diversos balls associats a un tipus de moviment concret: vals, polca, fox-trot, tango argentí, pasdoble, merengue, swing, rock’n’roll, bolero, txa-txa-txa, salsa i twist, i s’associaran alguns formats actuals de ball en grup als antics balls de cort (balls en línia i rodes) de manera que els alumnes puguin situar el ball en un context social i històric concret per entendre millor les seves arrels i l’evolució dels seus passos. Els alumnes aprendran a improvisar a partir d’un pas bàsic i aprendran diferents recursos per entendre’s amb la parella (senyals) de forma semblant a una conversa.

La formació s’adreça a tant a persones interessades en el ball de parella en general com a persones que volen utilitzar el ball com a recurs escènic.

INSTITUT DEL TEATRE. Plaça de Margarida Xirgu

PARRÒQUIA DE LURDES. FESTA MAJOR

Del 10 al 12 de febrer la parròquia de Lurdes celebra la seva Festa Major.

Adjuntem el programa per tal que el conegueu i hi participeu, si us ve de gust.

FAMILIMIRÓ SANTA EULÀLIA

Santa Eulàlia: circ i portes obertes
Companyia Pere Hosta i Cia. La Bleda

Santa Eulàlia: portes obertes i activitats gratuïtes vinculades amb el circ

Espectacle Open Door: Apareix una porta del no-res… quina gran oportunitat per obrir-la i saber que hi ha a l’altre costat! Però resulta que a l’altre costat també hi som nosaltres, la nostra vida de cada dia… i també un personatge excèntric, curiós, surrealista i en alguns moments enginyós, que porta la porta i la deixa aquí i allà perquè necessita transportar-la i divertir-se. Companyia Pere Hosta

12 h
Durada: 40 min
Tots els públics
Diferents espais de la Fundació

Taller de clown. Espai Taller, D’11 a 13h. Taller concebut i conduït per Cia. La Bleda
El taller té una durada de 30 minuts. Es faran les sessions següents: 11 h, 11.30 h, 12 h, 12.30 h i 13 h
Aforament limitat

Tipologia: Jornada familiar
Lloc: Fundació Joan Miró
Dates: Diumenge 12 de febrer de 2017
Preu: Entrada gratuïta
Reserves: Sense reserva. Aforament limitat

EL CASINET D’HOSTAFRANCS I EL CENTRE CULTURAL ALBAREDA ACULLEN 21 CONCERTS DE BARNASANTS

El passat cap de setmana va arrancar la 22a edició del Barnasants que enguany s’allargarà durant 88 dies i commemorarà els 100 anys de la revolució Bolxevic, que va possibilitar que per primera vegada una dona, Alexandra Kol·lontai, fos ministra i ambaixadora en un govern. També recordarà el centenari del naixement de la cantautora xilena Violeta Parra, tot un referent de la cançó llatinoamericana.

Com a novetat, el Barnasants celebra una inauguració col·lectiva amb concerts a diverses seus del país. “Hem preparat un espectacle de producció pròpia amb quatre cantautores per fer una proposta de dones que lluiten i estimen”, detalla Pere Camps, director del Barnasants. Així doncs, amb els homenatges a aquestes dues dones lluitadores dels seus drets i de la igualtat, el projecte cultural preveu celebrar una edició d’allò més feminista. “Sense feminisme no hi haurà igualtat”, diu Camps. També fa referència al lema del cartell de l’edició d’enguany: “Visca l’assemblea”, on es vol “reforçar el criteri de la necessària horitzontalitat en la presa de decisions polítiques que ens afecten a tothom”.

Dels 126 concerts programats arreu dels Països Catalans, un total de 21 tindran lloc a equipaments de Sants-Montjuïc: 12 al Centre Cultural Albareda, al Poble-sec; i nou al Casinet d’Hostafrancs, “quasi el 20% dels concerts es fan al nostre districte”, assegura Camps. Alguns dels cantautors que passaran pels nostres barris són Laia Rius, Jorge Tylky, Mara, Verdcel Canti Ovidi, Ivan Rosquellas, Brigada Internacional, Darània, Chet, Dani Caracola, Coet, Rosa Sánchez, etc. Així, trobarem “des de referents clàssics de la cançó fins a cantautors més emergents”, avança Camps. L’últim tindrà lloc el 8 d’abril al Casinet d’Hostafrancs i es reconeixerà la figura de la cantatriu santsenca Núria Feliu, “s’està preparant un reconeixement a partir d’un espectacle “sorpresa” que farà la Núria”, apunta Camps.

Camps critica que tot i que “la cançó té bona salut”, als Països Catalans “no hi ha una xarxa de programació estable de petit format que permeti l’estabilitat en l’accés a la cultura i en la creació de llocs de treball”. També lamenta que “és un greu dèficit que tenim i que cal resoldre”. En aquest sentit, el director santsenc creu que la cultura “és una eina de transformació social”, que cal potenciar en els pròxims anys.

Enguany, el país convidat és Xile, per això el festival també ha programat concerts amb sis artistes xilens. A més, el festival lliurarà tres premis als grups i cantautors “a la trajectòria, l’activisme cultural i a la millor presentació al Barnasants”, segons Camps.

EL POBLE-SEC RECORDA COM NÚRIA BOIX HI VA VIURE LA GUERRA CIVIL

Dimarts al vespre el Centre de Recerca Històrica del Poble-sec, el CERHISEC, va oferir una xerrada i col·loqui a la Biblioteca Francesc Boix per tractar un nou tema relacionat amb la història del barri. En aquesta última ocasió, es va projectar una filmació gravada l’any 2001 en què Núria Boix, germana del fotògraf Francesc Boix, parlava de com va viure la Guerra Civil al Poble-sec.

El president del CERHISEC, Josep Guzman, explica que Núria Boix va trepitjar per última vegada el barri del Poble-sec l’any 2001, quan es va inaugurar la Biblioteca Francesc Boix que porta el nom del seu germà: “Va estar durant un mes al barri per després tornar cap a Mèxic on es va exiliar l’any 1950, i on creiem que ja ha mort”.

Durant trenta-cinc minuts, Boix explicava que el seu germà va anar al front de l’Ebre i, posteriorment, als camps de concentració de Mauthausen, i del qual mai més va saber-ne res. També recordava com va viure la guerra, on la fam i la misèria s’estenia pel barri, i com feien llargues cues per recollir aliments, o com anaven a l’escola i cantaven. “S’escoltaven els trets, jo anava amb el meu germà pel Paral·lel i vaig veure el primer mort”, detallava Boix com uns dels primers records.

En la filmació, Boix descrivia amb claredat els bombardejos viscuts durant tres dies seguits el maig del 1938. “Una vegada va caure una bomba entre el carrer Blai i Margarit, i de l’explosió es van trencar les vidrieres de la porta que van caure sobre mi mentre dormia a casa meva, això em va espantar molt”, deia Boix. De fet, el Poble-sec va ser dels barris més bombardejats de la ciutat, ja que era un punt estratègic i un objectiu militar pel bàndol nacional per la proximitat del Castell de Montjuïc, el Port de Barcelona o la Central Elèctrica “La Canadenca”.