Daily Archives: 14 de setembre de 2016

MARXA DE TORXES – FOTOGRAFIES

Si entreu al vincle adjunt, podreu accedir a la galeria fotogràfica de la 5a Marxa de Torxes de Sants-Montjuïc, amb imatges de Javier Velasco.

5a MARXA DE TORXES DEL POBLE-SEC

La nit abans de la Diada, com ja és tradició, els barris de Sants i del Poble-sec es van sumar a la tradicional marxa de torxes per la independència. Impulsada per Sants Montjuïc per la Independència i amb el suport de prop d’una vintena d’entitats i associacions del districte de Sants-Montjuïc, centenars de veïns van participar el passat dissabte a la 5a marxa de torxes dels nostres barris. Aquesta va iniciar-se a la plaça del Setge i va acabar amb diversos parlaments i la lectura del manifest a la plaça de les Tres Xemeneies del barri del Poble-sec.

La marxa va servir per “honorar i recordar els que van lluitar fins a les últimes conseqüències, fa 302 anys, i els diem que la seva lluita no va ser envà perquè ara seguim i seguirem tossudament alçats”, expressava la conductora de l’acte. Així, els veïns van escalfar motors de cara a la diada de l’11 de setembre que va omplir els carrers i places de Catalunya. La participació veïnal va significar un clam col·lectiu “d’una terra decidida a aconseguir el seu objectiu: la independència”, apuntava l’organització, que també va aprofitar per criticar a l’Ajuntament per no haver comptat amb la Coronela de Barcelona durant l’acompanyament a les autoritats municipals fins al monument de Rafael Casanova.

El manifest, va ser redactat i llegit per l’historiador, professor i col·laborador de diversos mitjans de comunicació, Dani Cortijo. Aquest va recordar diverses victòries com la batalla de Montjuïc de 1641, on diversos dels seus líders donen lloc a carrers propers del Poble-sec com el carrer Radas, Margarit o Cabanyes. Cortijo va nomenar diverses figures, com Pau Claris, Salvador Segui, Francesc Macià o Lluís Companys i fets destacats de la història com la vaga de la Canadenca que va servir per aconseguir la jornada de vuit hores. “Tots aquests són noms que mereixen ser recordar, però si analitzem la història, veurem que qui més ha fet per canviar-la i tirar endavant aquest país no té carrers dedicats, ni monuments, ni tan sols surten als llibres”, expressava Cortijo. L’historiador va demanar als veïns “posar-se mans a l’obra, sense més dilacions”, ja que “la república es defensa dia a dia, plantant cara”. L’acte va acabar amb una simbòlica cremada de Decrets de Nova Planta, crits d’independència i el cant dels Segadors.

LA BIBLIOMUSICINETECA – PROPERES ACTIVITATS

La BIBLIOMUSICINETECA del carrer de Vila i Vilà, 76, baixos, ens dóna a conèixer la seva agenda d’activitats per als propers dies:

Ja estem de nou en actiu. Aquest mes de setembre comencem amb Cinema, tots els dilluns, com ja és habitual.

Recent acabada l´exposició de Comediants al Palau Robert (no us la perdeu, encara la podeu veure, s´ha prorrogat fins el diumenge 11) i la Fira de Tàrrega (dies 9 al 11) i a punt de complir-se els 25 anys del seu rodatge a Canet de mar i Tàrrega, us oferim la possibilitat de veure la pel·lícula SOMNI D´UN CARRER.

En propers dilluns us oferirem una de les millors pel·lícules mexicanes dels darrers anys, Obediència perfecta, que toca el tema de la pederàstia (dia 19-Dins del Cicle Coneguem el millor del Cinema Mexicà), possiblement la millor pel·lícula de Cinema i Futbol rodada a Espanya, molt abans de la era Messi, Once pares de botas (dia 26-dins el cicle Es va rodar a Barcelona). El mes d´octubre iniciarem el cicle El Paral·lel i els seus mites al Cinema, amb la pel·lícula La Venenosa amb Raquel Meller i altres filmacions en que podrem veure a Mary Santpere, Alady, Franz Joham-Gustavo Re y la companyia Los Vieneses, els estudis Iquino i altres sorpreses amb mites de la radio i el teatre barceloní dels anys 40-50 i 60.

Aquest mes de setembre serem presents a la Feria del Grito organitzada per MexCat (Associació Cultural México-Catalunya, dies 17 i 18 al Poble Espanyol) i a la Fira del Col·leccionista (Parc de les Xemeneies-Poble-sec, dia 18).

El mes d´octubre tornaran El Club de l´Opera (segon divendres), El Club del Espejo (tercer divendres) i El Club de la Tertúlia (quart divendres) i a més Karaok-qui canta els seus mals espanta i les classes de ball i els Tallers de Dramatúrgia. Dins del Punt de Venda-Poble-sec del Llibre Solidari, s’iniciaran els tallers de lectura.

La tardor tindrà com a protagonista principal una sèrie d´activitats relacionades amb la dona i l´esport, paral·lelament es tocarà el tema de l’esport i les arts escèniques amb persones de capacitats diferents.

A la Sala Expo tindrem ocasió de contemplar a principis d´octubre l´obra del cartellista i dibuixant gràfic mexicà Celso Arrieta.