Daily Archives: 28 d'agost de 2016

CASTELLERS DEL POBLE-SEC. VIATGE A GRÈCIA

Bandarres per Grècia

Gràcies a les arrels que el company grec Alexandros Baveas ha enterrat al nostre barri, a la nostra colla, les Bandarres vam poder plantejar-nos l’opció de
portar els nostres castells i el nom del Poble-sec a l’altra punta del Mediterrani, a Grècia, bressol de cultures i civilitzacions, un poble sud-europeu germà i una
destinació turística perfecte.

Així doncs, la matinada del dijous 11 d’agost, encara amb lleganyes als ulls i la son al cos, una cinquantena de bandarres vam enlairar-nos per arribar a les terres gregues on ens trobaríem amb les nostres companyes dels Castellers de Berga. Ambdues colles havien estat convidades per l’Associació Cultural Aenianes d’Hypati, una petita localitat muntanyenca situada al nord d’Atenes.

Al migdia del mateix dijous, recent aterrades, vàrem enfaixar-nos i vam desenfundar ens instruments per donar inici a la primera diada castellera que veuria Grècia i, a més, en un lloc privilegiat, la Plaça Monastiriakis, als peus de l’Acròpolis. Sota l’atenta mirada d’atenenques i, sobretot, de turistes (moltes d’elles dels territoris de parla catalana que es sorprenien al veure una demostració de la nostra cultura popular a la capital grega) les dues colles vàrem començar a alçar les nostres construccions.

Després dels corresponents pilars de 4 d’inici, ambdues colles van realitzar una diada on hi van predominar els castells de 6, 4d6 i 3d6, així com la construcció composta del 3d6 amb l’agulla. Sota el sòl de justícia que queia sobre els nostres caps, les Bandarres i les berguedanes vam realitzar la diada sense cap problemàtica i, fins i tot, vam ser capaces de ballar, com ho fem a les nostres places, el toc de vermut i la Polca d’Ours. Som unes castelleres incansables!

Després de la diada, i de dinar, ens vam dirigir cap a l’Acròpolis, a la qual li vam fer una visita express degut a que a la nit havíem d’arribar a Hypati, un poble
situat a unes 3 hores d’Atenes i que era la nostra localitat d’acollida. Autobús, parades tècniques, arribar als hotels i a dormir.

El divendres dia 12 va ser una jornada dedicada a conèixer millor el poble que ens havia acollit; vam realitzar visites als museus de la localitat i vam gaudir d’un bon dinar i piscina. Per acabar de reblar el clau, a la tarda algunes bandarres ens vàrem apropar a les termes d’Hypati, una experiència molt relaxant i on la colla va demostrar el seu futur com a aspirants a formar part de l’equip olímpic de natació sincronitzada de la República del Poble-sec.

Després d’aquests moments de relax, les Bandarres i les berguedanes ens vàrem enfaixar per realitzar una diada castellera a la plaça d’Hypati. Així doncs, amb la curiositat i patiment de les veïnes del poble, les dues colles vàrem repetir la mateixa diada que havíem fet a Atenes, 4d6, 3d6 i 3d6 amb l’agulla; i, com no podria ser d’una altra manera, vam ensenyar a les nostres germanes gregues com es balla la Polca.

El dissabte 13 vam aparcar les camises, les faixes i els instruments per tal de dedicar-nos a descobrir alguns racons de la Grècia antiga, així com del passat català d’algunes localitats. Guiats pel nostre conductor grec, l’autobús bandarra va arribar a la localitat de Delfos, on tindríem l’oportunitat de visitar les
runes, entre d’altres, del temple d’Apol·lo, lloc on es celebrava la coneguda cerimònia de l’oracle de Delfos. Un cop acabada aquesta visita vam arribar fins
a Amfissa on l’alcalde de la localitat ens va ensenyar les runes de l’antic castell català que tenia unes vistes espectaculars des d’on es podia divisar una catifa
d’oliveres centenàries que arribaven fins al mar. De tornada a Hypati i un cop havent sopat i havent-nos reunit amb les nostres companyes d’Aenianes, les dues colles vam fer constatar la germanor castellera realitzant una autèntica post-diada castellera a l’hotel de les companyes de Berga; una post-diada amb bona música i piscina inclosa.

El diumenge 14 d’agost serà una data que ens quedarà gravada al cap i als cors de les bandarres i de les companyes de Berga; va ser el dia escollit per realitzar la visita al Centre d’Acollida de Refugiades de Termòpiles. Una experiència que ens va fer florir tots els sentiments, ens va posar les emocions a flor de pell i ens va enriquir enormement. Amb les refugiades vam aconseguir bastir un castell de somriures i solidaritat que va traspassar les fronteres i que va elevar els valors castellers com cap altre esdeveniment ho havia fet. La seva vitalitat i els seus somriures pujaran amb nosaltres a cada castell que alcem al Poble-sec i a Berga i ens farà recordar que sols el poble salva (o ajuda) al poble.

Els despertadors van sonar i ens van fer recordar que la nostra aventura per les terres gregues estava a punt d’acabar. El dilluns 15 d’agost les Bandarres ens vàrem acomiadar d’Hypati i vam fer via cap a Atenes per agafar el vol que ens tornaria cap al Poble-sec.

Fi del viatge. Fi de l’aventura bandarra per Grècia. Una motxilla plena d’experiències que ens emportem fins al barri, unes experiències que ens faran créixer com a colla i com a persones. Ja estem pressionant a la Junta per tal de poder realitzar l’any vinent una nova estada a l’estranger, per portar el nom del barri més enllà dels Països Catalans i, sobretot, per seguir deixant la nostra petjada allà on anem.

Salut i castells!

Vídeos de les diades:
Atenes: https://www.youtube.com/playlist?list=PLB9B04lYuwM8rMC9rcOZSIZ6ET2fRHBO
Hypati: https://www.youtube.com/playlist?list=PLB9B04lYuwMRRAh4C9Rf6CFhS1LFWY90
Reportatge de la visita al Centre d’Acollida de Refugiats/des de Termòpiles: https://youtu.be/HDb0fdd7B18

Castellers del Poble Sec
Comunicació
www.castellersdelpoblesec.cat
cps@castellersdelpoblesec.cat