Daily Archives: 19 de juliol de 2016

PEPI DOMÍNGUEZ DÓNA EL TRET D’INICI DE LA FESTA MAJOR DEL POBLE-SEC

El barri del Poble-sec ha celebrat el seu primer cap de setmana de Festa Major, que s’allargarà fins al pròxim 24 de juliol. Més d’una cinquantena d’entitats del barri organitzen durant aquests dies activitats destinades a tots els públics, i els carrers s’omplen de cultura popular, música, jocs i tastets gastronòmics. Per segon any consecutiu, el barri segueix el protocol contra agressions sexistes a les Festes Majors, impulsat pel Grup de Dones, Lesbianes i Trans de l’Ateneu Cooperatiu La Base i pels Castellers del Poble-sec. Enguany, la lluita feminista al barri creix, ja que són vuit les entitats que se sumen a donar resposta, col·lectivament, a possibles agressions masclistes.

El passat divendres, als Jardins de les Tres Xemeneies, es va donar el toc d’inici a la Festa Major amb el pregó, en aquesta ocasió llegit per Pepi Domínguez, mare de dues filles i llevadora, des de fa 10 anys, al programa sanitari d’atenció a la salut sexual i reproductiva del CAP les Hortes. La pregonera va explicar algunes de les seves experiències en la preparació de dones embarassades del Poble-sec, i de com prepara a aquestes per a la seva maternitat i el naixement, així com la paternitat: “He après que quan es respecta les necessitats afectives de les mares i de les criatures, dóna lloc a nens i nenes més segurs i independents”. Domínguez també va defensar l’educació lliure o la comaternitat que tenen lloc al barri del Poble-sec, com l’associació Babàlia. En aquest sentit, va reivindicar en incorporar “les persones migrades als moviments veïnals i associatius”, per fer més notòria i representativa la seva presència. També va dir que cal “ajudar-nos perquè els veïns del barri no hagin de marxar pels abusius preus dels habitatges”. La regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez va felicitar la pregonera per expressar “els reptes claus que tenim com a societat”, criticant el model patriarcal i capitalista i “que ha desvaloritzat una part de la feina que fem les dones com són les tasques de cura”, per això, segons Pérez, “cal donar valor a aquestes iniciatives que donen centralitat a les tasques de cura necessàries per sostenir la vida”. La regidora del nostre districte va definir els barri com “pencaire, obrer i popular”, amb un passat i un present que “cal recuperar i visibilitzar”.

A l’acte d’inauguració de la Festa Major, Javier Velasco, president del Consell de Cultura Popular i Tradicional del Poble-sec, va animar al veïnat a gaudir de la cultura amb les entitats del barri, i va convidar a la participació en els sopars de germanor de la Festa Major, “baixeu al carrer a sopar, tots junts farem barri”. Josep Guzmán, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec va fer un record a la Vaga de la Canadenca de l’any 1919, un fet que va tenir lloc en el mateix espai on se celebrava el pregó. També va valorar que “el treball i la participació de tots els veïns i veïnes que participen en aquesta festa major fa que sigui coneguda i reconeguda a tota la ciutat”, després que durant els anys seixanta i setanta es perdés la festa al barri. La presidenta del Districte de Sants-Montjuïc, Montserrat Ballarín, va demanar “civisme, convivència, alegria i vida en comunitat”, per gaudir de la celebració. L’acte va acabar amb una actuació musical amb tres tenors seguit d’un castell de focs i un refrigeri pels assistents.