LA PARRÒQUIA DE LA MARE DE DÉU DE LURDES CELEBRA EL CENTENARI DE LA SEVA CONSTRUCCIÓ

L’església del Poble-Sec va ser construïda l’any 1916 després de la seva destrucció durant la Setmana Tràgica i commemora l’aniversari amb diversos actes culturals el segon dissabte de cada mes. El passat dissabte 9 de juliol a dos quarts de nou del vespre va ser el torn de les danses tradicionals catalanes interpretades pel grup “Ballets de Catalunya”, acompanyats per la música del conjunt “De soca arrel”.

L’associació folklorista, fundada fa 63 anys, tal i com explica Joan Sendra, que n’ha estat durant 15 el president, es caracteritza per intentar mantenir les danses tal com es ballaven amb el màxim rigor possible. L’acte, que va tenir lloc a la Plaça de Santa Madrona, va comptar amb la participació de desenes de veïns i veïnes que van tancar la jornada ballant amb els dansaires.

Però no només es busca commemorar l’aniversari, sinó que també s’ha iniciat una campanya econòmica per pintar l’església mitjançant la venda de números per un sorteig al final de cada acte. La participació sovint no ha estat la que esperaven, explicava Joan Cabot, rector de la parròquia: “Preteníem que amb aquests actes gratuïts podríem fer una mica de calaix per pintar l’església, que està molt deixada, però de moment no anem segons les previsions”. Problemes meteorològics i partits de futbol que coincidien amb l’hora de l’acte són alguns dels entrebancs que ha apuntat Cabot, tot i això esperen fer un “spring final d’aquí a l’octubre”.

L’Equip de Lurdes és el nom que rep la comissió formada per 9 persones encarregada de l’organització dels actes de commemoració del centenari. La Glòria en forma part i assegurava com, gràcies a les aportacions desinteressades dels premis que donen, tenen més marge de benefici per pintar l’església.

La Rosa, filla del Poble-Sec, és una de les persones que han col·laborat a la campanya amb la compra de números perquè diu que els valors de la parròquia són també uns valors del barri que ella també comparteix.

“L’objectiu era fer uns actes que no fossin estricament interns de la comunitat cristiana, sinó que estiguessin oberts al barri. La majoria d’espectacles sí que s’han fet dins l’església, però amb una programació que convidés a participar a tots els veïns i veïnes”, afirmava el rector.

La història de l’església es remunta més enllà de principis del segle XX. La ubicació on l’any 1916 es va construir l’església de la Mare de Déu de Lurdes havia sigut primer la de Santa Madrona, l’any 1867. Aquesta va quedar petita i el 1888 es va construir l’actual església de Santa Madrona, deixant pas a la de Lurdes, resultat de la presència d’una colònia de francesos molt important al barri que sentien una gran devoció per la Mare de Déu de Lurdes. L’edifici ha patit dos incendis, el primer durant la Setmana Tràgica i després durant la Guerra Civil.

Segons el mossèn Joan Cabot, l’edifici de principis del segle XX és difícil de situar dins d’un únic estil arquitectònic, però la seva principal particularitat es la ubicació que té en el barri. “Té molta gràcia com està encaixada en el solar, té una entrada amb dues portes que donen a dos carrers simultàniament, però en canvi el seu interior és molt regular amb dues cúpules”. A més, les finestres estan cobertes per unes gelosies de ciment amb forma circular que es van unint “en una mena de xarxa i ens ha servit de símbol d’una comunitat unida”, afegeix Cabot.

L’agost és el mes de vacances per excel·lència i també ho serà per l’Equip de Lurdes. Des del febrer han organitzat òpera, teatre, jazz-rock, màgia, ballet i dansa tradicional. Els queden dos actes més per organitzar i de moment saben que el proper serà una obra de teatre que molt probablement es representarà a l’octubre.

Comments are closed.