Els barris de Sants-Montjuïc han viscut una de les nits més màgiques de l’any, la Nit de Sant Joan. Han estat moltes les places i carrers que s’han omplert per rebre la Flama del Canigó i on, més tard amics, veïns i familiars s’han reunit per sopar i celebrar la revetlla de Sant Joan. Per gaudir de la nit més curta de l’any, no ha pogut faltar la coca i el cava, i una bona orquestra per ballar. Fins ben entrada la matinada, el cel dels nostres barris s’ha tenyit dels colors dels coets, i els més joves s’han divertit encenent petards.
A primera hora de la nit, la Flama del Canigó ha encès les fogueres als nostres barris, i Òmnium Cultural del Sants Montjuïc s’ha encarregat de distribuir-la. Amb aquesta tradició històrica, s’ha volgut simbolitzar la identitat d’una festa arrelada als Països Catalans. En Jordi Redondo, president d’Òmnium Sants-Montjuïc ha explicat que “el foc és místic, ja que crema allò que no ens agrada, i de la cendra neixen les coses noves i el futur del nostre país”. De fet, antigament, les fogueres “es feien sobre els camps de blat per espantar els dimonis i els mals esperits per fer una bona collita”. A quarts de set de la tarda, la flama provinent del cim del Canigó ha arribat a la plaça Sant Jaume de Barcelona, i d’allà s’ha distribuït als diferents barris. La plaça del Molino i la plaça del Sortidor del Poble-sec han estat els primers espais a rebre la flama, passades les vuit del vespre. Aquesta ha arribat a quarts de nou del vespre a la plaça d’Espanya i, més tard, a Magòria, i al passeig que hi ha entre l’estació de Sants i l’estany del Parc de l’Espanya Industrial on, per primera vegada, s’ha fet una gran foguera. Finalment, la flama ha arribat al Casinet d’Hostafrancs on s’ha llegit el manifest, enguany escrit per Andreu Carranza i Font, polifacètic escriptor de les terres de l’Ebre. Una vintena de voluntaris s’han encarregat de portar la flama des de la plaça Sant Jaume, “alguns són nens, però també hi va gent adulta, la majoria hem anat corrents, però també hi ha qui porta la flama amb la bicicleta”, ha detallat Carles Manzano dels Camins Esportius de Sants. Els barris de la Marina han hagut d’esperar fins a quarts de deu del vespre, quan han fet una cercavila i han encès la foguera al carrer del Foc.
Una vegada ha arribat la flama, al Casinet d’Hostafrancs, la Colla de Diables de l’Escola Barrufet ha fet un correfoc. A la nit, unes 400 persones han omplert el patí del Casinet on han sopat, cadascun portant el menjar de casa i, més tard, han ballat amb l’Orquestra ABS. Al barri de Font de la Guatlla, centenars de persones també han gaudit d’un sopar de carmanyola i d’una discomòbil al centre cívic, on “tothom gaudeix de la revetlla amb tota la gent del barri, és un moment de germanor”, ha dit Lluís Maté, president de l’Associació de Veïns de Font de la Guatlla. A la Marina ha coincidit la revetlla amb l’inici de la Festa Major del barri. Unes mil persones van reunir-se al carrer del Foc on els veïns van sopar i van gaudir d’un ball. I al Poble-sec, els veïns han celebrat la revetlla de Sant Joan sopant amb germanor i amb “Los Toros”, la mítica banda de rock, que els ha fet gaudir del seu show surf-caní, ballant fins ben entrada la matinada.