La Fundació Sant Pere Claver ha impulsat “Sport Jove”, una nova iniciativa esportiva adreçada als joves d’entre 14 i 21 anys que pateixen alguna problemàtica mental o que estan en risc d’exclusió social, per tal que puguin incrementar l’autoestima, el benestar físic i emocional i la capacitat de superació. “És una oportunitat pensada per nois i noies que desitgen continuar fent esport, formar part d’un equip i recuperar alguns hàbits saludables, però que a causa del moment que viuen els dificulta afrontar els requeriments d’exigència i el compromís d’un club esportiu”, explica Gemma Segura, coordinadora i educadora social.
El projecte esportiu té com a objectiu que el jove “trobi un espai on fer esport, pugui trobar amics i es trobi a ell mateix, i que se’ls entengui i se’ls escolti”, apunta Segura. Aquesta plataforma ha de servir perquè els joves, una vegada es trobin en millors condicions, es desvinculin de Sport Jove i continuïn fent esport o l’activitat que desitgin. De fet, això és el més reconfortant pels professionals, “quan algun d’ells ens diuen que deixen Sport Jove perquè es volen apuntar al gimnàs o volen tornar al club”, assegura Segura.
Tot i que l’aposta va començar amb la pràctica del futbol, enguany s’ha introduït el bàsquet “també tenim com a novetat una experiència pilot, fent activitats de pàdel al cap de setmana” apunta Segura. Actualment, el projecte s’imparteix al Poliesportiu de les Tres Xemeneies, al barri de Poble-sec, i està coordinat amb un tècnic esportiu i una terapeuta ocupacional que “fan una metodologia d’entrenament adaptat al grup i a la individualitat”, diu Segura.
En Ferran Mata és un dels usuaris de Sport Jove, que prové del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ). Allà és atès per la seva psicòloga qui va proposar-li participar en aquesta iniciativa: “Em motiva fer esport i sobretot conèixer gent nova i persones que han passat moments i experiències com les meves”, explica Mata. El jove també comenta que en aquesta plataforma no hi ha exigència, en canvi “en el club on estava em demanaven que fos el millor en el futbol, en canvi aquí t’ho passes bé, aprens i participes amb els altres”. Els dilluns i dijous a les tardes és quan en Ferran, juntament amb els seus companys practiquen el futbol: “Entrenem, fem jocs d’escalfament, xuts, dinàmiques per practicar la tècnica, entre d’altres”, detalla.