Daily Archives: 25 de juny de 2016

CONCURS FOTOGRÀFIC FRANCESC BOIX – CONVOCADA LA SETENA EDICIÓ

S’ha convocat per setè any consecutiu, el concurs fotogràfic Francesc Boix, un certamen obert a persones majors de 18 anys i que les fotos han de tenir un argument temàtic: carrers, llocs, edificis, persones, instal·lacions, història, costums i /o tradicions del Poble-sec. Les fotos es lliuraran en format digital (jpg), a 300 ppp i amb un màxim de 8 Mb cadascuna. Es poden presentar en suport físic (CD o DVD) o per correu electrònic. Cada participant pot presentar fins a tres fotografies.

El període de presentació de treballs està obert fins al 26 de juny de 2016.

L’elecció dels guanyadors es farà mitjançant votació de jurat, a excepció del premi del públic. El jurat està integrat per personalitats del món de la cultura i de la fotografia.

Els premis són: pel guanyador 300 euros, i pel segon classificat i pel premi del públic, un lot de llibres de fotografia.

Es faran ampliacions gegants dels treballs seleccionats pel jurat i pel públic. Les ampliacions s’exposaran a la Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix, del 18 al 30 de juliol.

LA LLAR CELEBRA EL 24è ANIVERSARI A LES PORTES D’INAUGURAR EL NOU LOCAL DEL POBLE-SEC

L’Associació Catalana “La Llar” de l’Afectat d’Esclerosi Múltiple va celebrar, dissabte al migdia, el 24è aniversari de l’entitat hostafranquina que compta amb persones afectades per aquesta malaltia crònica i altres malalties neurodegeneratives. Aquesta entitat, considerada com la Delegació Territorial de l’Associació Espanyola d’Esclerosi Múltiple a Catalunya, va néixer l’any 1987 de la mà d’un petit grup de persones, entre elles de l’actual president Blas Membrives, que patien una malaltia d’aquestes característiques. Fins a dia d’avui, des de l’entitat s’ha treballat i lluitat per millorar la qualitat de vida dels afectats d’esclerosi múltiple i afrontar totes les dificultats que comporta aquesta malaltia.

Durant la celebració, a l’Hotel Catalonia Barcelona Plaza del nostre barri, es va llegir una carta escrita per en Blas Membrives, que recordava els inicis de l’entitat i les problemàtiques amb les quals aquesta s’ha trobat al llarg dels vint-i-quatre anys d’història, i com, entre tots els que hi treballen diàriament, han pogut resoldre-les de mica en mica. Membrives recordava que a partir de setembre s’ubicaran al nou local cedit pel Districte de Sants-Montjuïc, ubicat al passeig de l’Exposició del barri del Poble-sec, “més adequat a les nostres necessitats, amb més i millors sales per realitzar les activitats, i també comptarà amb una sala de fisioteràpia molt àmplia amb aparells nous per treballar la rehabilitació, en definitiva, cada activitat tindrà una pròpia sala”.

Des del Districte de Sants-Montjuïc, la seva regidora Laura Pérez, va valorar la tasca que fa l’entitat, “esteu fent possible tot allò que les institucions no podem fer possible, no estem arribant a cobrir les necessitats bàsiques de totes les persones”. A més, Pérez va dir que en els darrers anys, “la pèrdua en qualitat de vida i en inversions específiques i cures, fa que molts familiars estigueu fent un paper que hauríem de fer les institucions”. La regidora va mostrar-se compromesa a obrir al setembre aquest nou espai per l’entitat. La consellera assessora de la presidència del Districte de Sants-Montjuïc, Àngels Boix, va animar a l’entitat a “seguir amb aquesta tasca, donant suport a les famílies, ja que sou els que esteu al costat de les persones que pateixen aquesta malaltia”. També hi va haver representació del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. Es va llegir un escrit de la seva consellera, Dolors Bassa, qui destacava que l’entitat “és un exemple de voluntat de servei a l’haver creat un espai adient que garanteix donar suport a les persones afectades per esclerosi múltiple i a les seves famílies”. Finalment, el rector de la Parròquia de Sant Àngel Custodi d’Hostafrancs, Francesc Nolla, va recordar que la parròquia els hi ofereix un espai, des de fa anys, “on espero que us ajudi a desenvolupar les tasques de solidaritat”. Per acabar, es van fer entrega d’un petit recordatori de l’acte i un ball va servir per tancar la celebració.

EL PALAU DE LA PREMSA OBRE LES PORTES A CENTENARS DE VEÏNS QUE EL VOLEN RECUPERAR PER AL POBLE-SEC

Més de dos-cents veïns del barri del Poble-sec van visitar dissabte al matí l’interior de l’antic Palau de la Premsa de l’Exposició Internacional de 1929, amb motiu de la jornada de portes obertes i visites guiades que va organitzar la Comissió per la Recuperació del Palau de la Premsa. Una setantena d’entitats del barri i unes 1.500 signatures de veïns i veïnes demanen al Districte de Sants-Montjuïc que rehabiliti l’edifici, per iniciar un procés participatiu que defineixi els futurs usos de l’espai.

Josep Guzmán, del CERHISEC, van encarregar-se de conduir les visites guiades a l’interior de l’edifici. Aquest explicava que l’edifici, obra de l’arquitecte Pere Domènech Roura, va acollir els periodistes durant l’Exposició Internacional de 1929. Anys més tard, hi va acollir una caserna de la Guàrdia Urbana, actualment ubicada just al costat. “Tots els edificis de l’Exposició no tenien fonaments perquè es podien enderrocar, però aquest ja es va construir perquè perdurés i ja té fonaments, restaurats a finals dels vuitanta”, segons Guzmán. Així, des de la comissió es creu que “la part estructural de l’edifici es pot restaurar invertint uns 100 mil euros”.

Des de la comissió de l’Assemblea de Barri del Poble-sec, Alfredo Pérez del Cooperasec, creu que hi ha una manca d’espais per a la gent gran, els joves i artistes del barri. També aposta perquè s’ubiqui un espai “per formar i assessorar, com un espai de coworking on es desenvolupin projectes”, ja que segons Pérez cal “dinamitzar l’economia del barri des del punt de vista solidari, social i cooperatiu”. Pérez avança que al setembre “ens agradaria entrar per netejar l’espai, per això potser proposarem unes jornades perquè els veïns ens ajudin”.

A la jornada de portes obertes també hi va assistir Jordi Goñi, membre d’El Troc, butlletí del col·leccionisme del Poble-sec, qui recordava que “hi ha més de 1.700 quadrats sense utilitzar-se, i molta gent del Poble-sec té ganes de fer-hi coses”. Aquest també destacava que en aquests moments hi ha consens de tots els partits polítics i entitats del barri, “de diferents tendències i pensaments”. Al setembre de l’any passat, el Districte de Sants-Montjuïc va xifrar el cost de la rehabilitació integral de l’edifici en uns 10 milions d’euros, però l’estudi emès el febrer conclou que “l’edifici té unes bones estructures i només caldria adequar-lo al segle actual i per les persones”, apunta Goñi. A més, actualment es farà un estudi demogràfic del barri per conèixer quines són les principals necessitats dels veïns.

Des de l’Associació de Veïns del Poble-sec, el seu vicepresident, Carles Burgès lamenta que no tenen espais per la gent gran al barri, “per això volem que aquest edifici quedi pel barri, i sigui un equipament polivalent on es puguin fer moltes coses per la gent gran i jove, i s’hi facin exposicions i conferències”.

Moltes dels veïnes van quedar sorpresos de l’arquitectura de l’interior de l’edifici i de la seva amplitud. La Montserrat, veïna del carrer Olivera, creu que “cal lluitar fins que guanyem aquest edifici, que fa massa temps que està abandonat”. La Maria, també veïna del barri, assegura que “les necessitats del barri són prou grans perquè tants metres quadrats es facin servir per generar activitats”.

SPORT JOVE: UNA OPORTUNITAT PER IMPULSAR L’ESPORT ENTRE JOVES AMB PROBLEMÀTICA MENTAL

La Fundació Sant Pere Claver ha impulsat “Sport Jove”, una nova iniciativa esportiva adreçada als joves d’entre 14 i 21 anys que pateixen alguna problemàtica mental o que estan en risc d’exclusió social, per tal que puguin incrementar l’autoestima, el benestar físic i emocional i la capacitat de superació. “És una oportunitat pensada per nois i noies que desitgen continuar fent esport, formar part d’un equip i recuperar alguns hàbits saludables, però que a causa del moment que viuen els dificulta afrontar els requeriments d’exigència i el compromís d’un club esportiu”, explica Gemma Segura, coordinadora i educadora social.

El projecte esportiu té com a objectiu que el jove “trobi un espai on fer esport, pugui trobar amics i es trobi a ell mateix, i que se’ls entengui i se’ls escolti”, apunta Segura. Aquesta plataforma ha de servir perquè els joves, una vegada es trobin en millors condicions, es desvinculin de Sport Jove i continuïn fent esport o l’activitat que desitgin. De fet, això és el més reconfortant pels professionals, “quan algun d’ells ens diuen que deixen Sport Jove perquè es volen apuntar al gimnàs o volen tornar al club”, assegura Segura.

Tot i que l’aposta va començar amb la pràctica del futbol, enguany s’ha introduït el bàsquet “també tenim com a novetat una experiència pilot, fent activitats de pàdel al cap de setmana” apunta Segura. Actualment, el projecte s’imparteix al Poliesportiu de les Tres Xemeneies, al barri de Poble-sec, i està coordinat amb un tècnic esportiu i una terapeuta ocupacional que “fan una metodologia d’entrenament adaptat al grup i a la individualitat”, diu Segura.

En Ferran Mata és un dels usuaris de Sport Jove, que prové del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ). Allà és atès per la seva psicòloga qui va proposar-li participar en aquesta iniciativa: “Em motiva fer esport i sobretot conèixer gent nova i persones que han passat moments i experiències com les meves”, explica Mata. El jove també comenta que en aquesta plataforma no hi ha exigència, en canvi “en el club on estava em demanaven que fos el millor en el futbol, en canvi aquí t’ho passes bé, aprens i participes amb els altres”. Els dilluns i dijous a les tardes és quan en Ferran, juntament amb els seus companys practiquen el futbol: “Entrenem, fem jocs d’escalfament, xuts, dinàmiques per practicar la tècnica, entre d’altres”, detalla.