Més de dos-cents veïns del barri del Poble-sec van visitar dissabte al matí l’interior de l’antic Palau de la Premsa de l’Exposició Internacional de 1929, amb motiu de la jornada de portes obertes i visites guiades que va organitzar la Comissió per la Recuperació del Palau de la Premsa. Una setantena d’entitats del barri i unes 1.500 signatures de veïns i veïnes demanen al Districte de Sants-Montjuïc que rehabiliti l’edifici, per iniciar un procés participatiu que defineixi els futurs usos de l’espai.
Josep Guzmán, del CERHISEC, van encarregar-se de conduir les visites guiades a l’interior de l’edifici. Aquest explicava que l’edifici, obra de l’arquitecte Pere Domènech Roura, va acollir els periodistes durant l’Exposició Internacional de 1929. Anys més tard, hi va acollir una caserna de la Guàrdia Urbana, actualment ubicada just al costat. “Tots els edificis de l’Exposició no tenien fonaments perquè es podien enderrocar, però aquest ja es va construir perquè perdurés i ja té fonaments, restaurats a finals dels vuitanta”, segons Guzmán. Així, des de la comissió es creu que “la part estructural de l’edifici es pot restaurar invertint uns 100 mil euros”.
Des de la comissió de l’Assemblea de Barri del Poble-sec, Alfredo Pérez del Cooperasec, creu que hi ha una manca d’espais per a la gent gran, els joves i artistes del barri. També aposta perquè s’ubiqui un espai “per formar i assessorar, com un espai de coworking on es desenvolupin projectes”, ja que segons Pérez cal “dinamitzar l’economia del barri des del punt de vista solidari, social i cooperatiu”. Pérez avança que al setembre “ens agradaria entrar per netejar l’espai, per això potser proposarem unes jornades perquè els veïns ens ajudin”.
A la jornada de portes obertes també hi va assistir Jordi Goñi, membre d’El Troc, butlletí del col·leccionisme del Poble-sec, qui recordava que “hi ha més de 1.700 quadrats sense utilitzar-se, i molta gent del Poble-sec té ganes de fer-hi coses”. Aquest també destacava que en aquests moments hi ha consens de tots els partits polítics i entitats del barri, “de diferents tendències i pensaments”. Al setembre de l’any passat, el Districte de Sants-Montjuïc va xifrar el cost de la rehabilitació integral de l’edifici en uns 10 milions d’euros, però l’estudi emès el febrer conclou que “l’edifici té unes bones estructures i només caldria adequar-lo al segle actual i per les persones”, apunta Goñi. A més, actualment es farà un estudi demogràfic del barri per conèixer quines són les principals necessitats dels veïns.
Des de l’Associació de Veïns del Poble-sec, el seu vicepresident, Carles Burgès lamenta que no tenen espais per la gent gran al barri, “per això volem que aquest edifici quedi pel barri, i sigui un equipament polivalent on es puguin fer moltes coses per la gent gran i jove, i s’hi facin exposicions i conferències”.
Moltes dels veïnes van quedar sorpresos de l’arquitectura de l’interior de l’edifici i de la seva amplitud. La Montserrat, veïna del carrer Olivera, creu que “cal lluitar fins que guanyem aquest edifici, que fa massa temps que està abandonat”. La Maria, també veïna del barri, assegura que “les necessitats del barri són prou grans perquè tants metres quadrats es facin servir per generar activitats”.