EL COL·LECTIU BABÀLIA I LA BASE OCUPEN L’ANTIC EDIFICI MUNICIPAL DE L’INSTITUT BOTÀNIC DE MONTJUÏC

Des del dissabte 11 de juny, més d’un centenar de veïns i veïnes del barri del Poble-sec, provinents de l’Ateneu Cooperatiu La Base i de l’Associació Babàlia, un grup de comaternitat i criança compartida, estan ocupant l’antic edifici de l’Institut Botànic, de titularitat municipal i en desús des de l’any 2003, situat entre el MNAC i el Poble Espanyol de la muntanya de Montjuïc. El col·lectiu explica que han decidit ocupar aquest espai, ja que en el que es troben actualment, al carrer Radas, se’ls ha quedat força petit i necessitaven trobar un espai més ampli i que estigués en contacte amb la natura.

L’anomenat Espai Comunal La Botànica té l’objectiu de desenvolupar diversos projectes que actualment ja funcionen, en unes condicions molt millors, diuen. Es tracta d’unes iniciatives que impulsa Babàlia, un grup de famílies amb criatures, implicades en el seu procés de criança i treball amb el cos i la salut. El passat dissabte, diverses famílies amb nens van sortir del barri del Poble-sec fent una cercavila que va finalitzar una vegada va ocupar-se l’edifici. Aquest té una superfície de 700 metres quadrats, amb un segon bloc de dues plantes, i una terrassa. “Encara no hem decidit com distribuirem els usos de l’espai” explica l’Annalisa. I és que han decidit obrir un procés assembleari per tal de donar resposta a les necessitats del barri. A més, aquesta setmana, diverses entit del barri s’estan reunint en aquest espai per organitzar-se a l’hora de netejar i condicionar l’edifici. En un comunicat que ha emès el col·lectiu, s’informa que “no hem ocupat només un edifici, sinó que també ens comencem a endinsar a Montjuïc, esperem poder recuperar-ne més pròximament”.

Per la seva banda, la Plataforma d’Associacions de Veïns de Sants-Montjuïc ha fet arribar un document a la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez on li demanen explicacions i critiquen l’ocupació “per la brava” d’un espai, davant la necessitat que tenen entitats del districte en obtenir un espai per realitzar les seves activitats, o també que “a un moviment se’ls doni el vistiplau a les activitats que aquest col·lectiu planteja, sense un procés participatiu global i veïnal que així ho recolzi”. En aquest sentit, demanen perquè “no s’ha demanat el desallotjament en les primeres 48 hores”.

Des del Districte de Sants-Montjuïc, el seu gerent Francesc Jiménez assegura que s’està mantenint un diàleg amb el grup “per trobar una sortida a la situació, veure els motius de l’ocupació i quines són les alternatives que podem trobar de manera conjunta, ja que no acceptem l’ocupació”. L’edifici, segons Jiménez, “no està en condicions perquè ara mateix s’hi desenvolupin activitats d’aquest tipus, ja que hi ha molta brutícia acumulada”. També ha deixat clar “que no hi ha constància de perill d’ensorrament de l’edifici”. Durant aquests anys, el Consistori ha contactat amb entitats i persones que estaven interessades a utilitzar aquest edifici, però factors com la inversió econòmica que cal fer per adequar l’espai ho ha fet difícil.

Comments are closed.