El Periódico de Catalunya dedica un reportatge a la Casa de la Premsa de l’exposició de 1929, la seva situació actual i el futur ús reivindicat pels veïns.
El podeu llegir, si seguiu el vincle del web adjunt.
El Periódico de Catalunya dedica un reportatge a la Casa de la Premsa de l’exposició de 1929, la seva situació actual i el futur ús reivindicat pels veïns.
El podeu llegir, si seguiu el vincle del web adjunt.
Posted in Notícies
Des de Pla d’Acollida Poble-sec per a Tothom ens plau anunciar-vos un nou curs de castellà intensiu durant els matins de juliol, de l’1 al 22, en horari de 11h a 14h. El curs comptarà amb un total de 49 hores.
La preinscripció de les persones interessades tindrà lloc a partir del 15 de juny. Se’ls pre-inscriurà i se’ls emplaçarà el dies 28 o 29 de juny per tal de realitzar un test de nivell.
En cas de derivació preguem se’ns notifiqui via e-mail (sociolaboralps@gmail.com) o via telefònica (93.324.85.38).
No dubteu en contactar-nos en cas de dubte o per a més informació!
Posted in Notícies
El pròxim 30 de juny esteu tots i totes invitades a la passejada teatralitzada que es farà pels carrers de Poble-sec. El teatre, la creativitat i el bon humor estan garantits.
Iniciarem la passejada en el Refugi 307 (Carrer Nou de la Rambla) a les 20h i a través de la interpretació farem un recorregut en el temps passejant per diferents carrers on ens transportaran a moments històrics que ha viscut el nostre barri.
Pots participar com actor o actriu o acompanyar-nos en el recorregut. Si vols formar part del conjunt d’actors i actrius només t’has d’inscriure a placomunitaripoblesec@gmail.com
Et perdràs aquesta experiència?
Si vols més informació no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres.
Pla Comunitari Poble-sec
c/Elkano 24. Baixos.
93 443 21 72
Posted in Notícies
El portal VILAWEB ofereix els mapes de distribució del vot d’ECP, ERC, PP, PSC, CDC i C’s a Barcelona, carrer a carrer.
Només heu de seguir el vincle del web adjunt.
Posted in Notícies
La delegació de Sants-Montjuïc del Consorci per a la Normalització Lingüística de Barcelona va celebrar el final de curs amb un karaoke el passat 15 de juny, al Centre Cultural Albareda del Poble-sec, on van participar-hi prop d’un centenar d’alumnes dels diferents cursos. L’activitat també va servir per celebrar el Dia Mundial de la Música.
Sílvia Aragall, una de les organitzadores de l’activitat, explicava que “els alumnes dels cursos de català han assajat a les seves aules unes cançons i avui farem un karaoke de cançons de grups en català”. L’objectiu d’aquesta iniciativa “és promoure i donar a conèixer les cançons de grups en català i també estudiem la llengua, evidentment”, deia. Cançons de Blaumut, Manel o Sau són algunes de les propostes musicals que van cantar els alumnes, que tenen un nivell bàsic, “persones que en aquests moments estan aprenent a parlar el català”, segons Aragall. Així, les cançons han estat escollides depenent del nivell que tenen els alumnes. Aquests són alumnes que no tenen llengua romànica o que no coneixen l’anglès com indis i pakistanesos, però també s’hi suma gent de Sud-Amèrica, Portugal, França o Anglaterra.
Entre els participants es trobava la Margarida, que és de Madrid i viu a Catalunya des de fa setze anys i va cantar una cançó dels Catarres: “He cantat Quedat amb mi, és molt bonica i moguda, ja que tracta de l’amor i com aquest ens torna bojos”. Un altre era en Gonzalo, que ve de Ciudad Real i fa 3 anys que viu a Barcelona. Ell va encarregar-se de presentar l’activitat: “Estava una mica nerviós, ja que sempre fa una mica de vergonya parlar davant de tanta gent”, comentava.
Posted in Notícies
Els barris de Sants-Montjuïc han viscut una de les nits més màgiques de l’any, la Nit de Sant Joan. Han estat moltes les places i carrers que s’han omplert per rebre la Flama del Canigó i on, més tard amics, veïns i familiars s’han reunit per sopar i celebrar la revetlla de Sant Joan. Per gaudir de la nit més curta de l’any, no ha pogut faltar la coca i el cava, i una bona orquestra per ballar. Fins ben entrada la matinada, el cel dels nostres barris s’ha tenyit dels colors dels coets, i els més joves s’han divertit encenent petards.
A primera hora de la nit, la Flama del Canigó ha encès les fogueres als nostres barris, i Òmnium Cultural del Sants Montjuïc s’ha encarregat de distribuir-la. Amb aquesta tradició històrica, s’ha volgut simbolitzar la identitat d’una festa arrelada als Països Catalans. En Jordi Redondo, president d’Òmnium Sants-Montjuïc ha explicat que “el foc és místic, ja que crema allò que no ens agrada, i de la cendra neixen les coses noves i el futur del nostre país”. De fet, antigament, les fogueres “es feien sobre els camps de blat per espantar els dimonis i els mals esperits per fer una bona collita”. A quarts de set de la tarda, la flama provinent del cim del Canigó ha arribat a la plaça Sant Jaume de Barcelona, i d’allà s’ha distribuït als diferents barris. La plaça del Molino i la plaça del Sortidor del Poble-sec han estat els primers espais a rebre la flama, passades les vuit del vespre. Aquesta ha arribat a quarts de nou del vespre a la plaça d’Espanya i, més tard, a Magòria, i al passeig que hi ha entre l’estació de Sants i l’estany del Parc de l’Espanya Industrial on, per primera vegada, s’ha fet una gran foguera. Finalment, la flama ha arribat al Casinet d’Hostafrancs on s’ha llegit el manifest, enguany escrit per Andreu Carranza i Font, polifacètic escriptor de les terres de l’Ebre. Una vintena de voluntaris s’han encarregat de portar la flama des de la plaça Sant Jaume, “alguns són nens, però també hi va gent adulta, la majoria hem anat corrents, però també hi ha qui porta la flama amb la bicicleta”, ha detallat Carles Manzano dels Camins Esportius de Sants. Els barris de la Marina han hagut d’esperar fins a quarts de deu del vespre, quan han fet una cercavila i han encès la foguera al carrer del Foc.
Una vegada ha arribat la flama, al Casinet d’Hostafrancs, la Colla de Diables de l’Escola Barrufet ha fet un correfoc. A la nit, unes 400 persones han omplert el patí del Casinet on han sopat, cadascun portant el menjar de casa i, més tard, han ballat amb l’Orquestra ABS. Al barri de Font de la Guatlla, centenars de persones també han gaudit d’un sopar de carmanyola i d’una discomòbil al centre cívic, on “tothom gaudeix de la revetlla amb tota la gent del barri, és un moment de germanor”, ha dit Lluís Maté, president de l’Associació de Veïns de Font de la Guatlla. A la Marina ha coincidit la revetlla amb l’inici de la Festa Major del barri. Unes mil persones van reunir-se al carrer del Foc on els veïns van sopar i van gaudir d’un ball. I al Poble-sec, els veïns han celebrat la revetlla de Sant Joan sopant amb germanor i amb “Los Toros”, la mítica banda de rock, que els ha fet gaudir del seu show surf-caní, ballant fins ben entrada la matinada.
Posted in Notícies
Les eleccions generals de diumenge han acabat configurant un escenari molt semblant al del passat 20 de desembre. La coalició d’En Comú Podem s’imposa de nou a tots els barris del districte de Sants-Montjuïc amb el 29,73% dels vots emesos (24.389), situant-se gairebé 10 punts per sobre d’ERC, que obté el 19,28% (15.820), consolida la seva segona posició i fa pujar el sobiranisme al districte. Així, els republicans aconsegueixen els millors resultats de la història en unes eleccions generals, situant-se 2 punts per sobre de les obtingudes l’any passat, i 12 punts més que les de l’any 2011. El PSC, que fa cinc anys va guanyar al districte amb el 28,4%, continuen sense recuperar el lideratge i se situen com a tercera força amb un 15,23% dels sufragis (12.493).
El Partit Popular ha recuperat 851 votants, respecte a les últimes eleccions, i això li ha permès enfilar dues posicions respecte a les eleccions de l’any 2015, quedant com a quarta força. Els populars reben el suport del 12.91% (10.590), mentre que CDC es posiciona com a cinquena força, amb un 10,3% (8.526), perdent gairebé 1.800 paperetes de fa sis mesos. Ciutadans es manté a la cua, passa de cinquena a sisena posició, ja que perd gairebé 2 punts quedant-se en un 9,59% dels vots totals (7.865). El vot cap a altres formacions que no han obtingut representació parlamentaria, ha estat del 2,19%; el vot en blanc s’ha situat al 0,69% i s’han comptabilitzat 450 vots nuls.
Els veïns de Sants-Montjuïc s’han mobilitzat menys per exercir el seu dret a vot. L’abstenció en aquestes eleccions ha crescut gairebé 5 punts respecte al 20 de desembre. Així, la participació s’ha acabat situant en el 65,26% (82.493 persones), en canvi fa sis mesos va ser del 69,82%.
Els resultats barri a barri: En Comú Podem guanya a tots els barris de Sants-Montjuïc
Per barris, En Comú Podem s’ha posicionat com a partit més votat als vuit barris de Sants-Montjuïc. A la Marina del Prat Vermell i al Poble-sec és on la coalició de Xavier Domènech ha obtingut millor resultat, rondant el 35% dels vots emesos. Els republicans han estat segona força a tots els barris, excepte a la Marina on han estat cinquena. ERC ha obtingut molt bons resultats al barri de Sants, on només s’ha quedat a gairebé tres punts d’En Comú Podem, amb un 23,9% dels vots.
Els populars han rebut major suport a la Marina de Port on amb un 15,7% han estat tercera força. A la resta s’ha posicionat com a quart partit més votat, entre un 12 i 15%, excepte a Hostafrancs i Sants on ha obtingut menys d’un 12%, quedant com a cinquena força política. Els socialistes obtenen els seus millors resultats a la Marina, on amb un 21% han estat la segona força més votada. A la resta de barris han obtingut el tercer lloc, en canvi a Sants, amb gairebé un 12% dels sufragis, s’han situat com a quarta força.
Pel que fa Convergència Democràtica de Catalunya, al barri de Sants és on ha resultat més recolzada, quedant com a tercer partit més votat amb un 14,8%. A Hostafrancs ha passat a ser la quarta força; al Poble-sec i a la Bordeta el cinquè, i a la Marina, Font de la Guatlla i Sants-Badal han estat el partit amb representació parlamentària menys votat. Finalment, Ciutadans també ha resultat la força menys votada al Poble-sec, Hostafrancs, la Bordeta i Sants. En canvi, el partit liderat per Albert Rivera ha estat cinquena força a Font de la Guatlla i Sants Badal, quarta a la Marina de Port i tercera a la Marina del Prat Vermell.
El barri on més veïns han anat a votar ha estat a Sants (68,6%), en canvi a la Marina del Prat Vermell, tenint en compte que és un barri on 873 persones estaven cridades a les urnes, només ho han fet un 45,6%, sent el barri de Sants-Montjuïc amb major abstenció en aquestes eleccions.
partits polítics de Sants-Montjuïc reflexionen sobre els resultats obtinguts
L’endemà de conèixer els resultats, els consellers-portaveus de cadascun dels grups polítics amb representació parlamentària al Congrés, han valorat el nou escenari als nostres barris i en el conjunt de l’estat. Esther Pérez, consellera-portaveu del Districte de Sants-Montjuïc per Barcelona en Comú ha subratllat que el partit als nostres barris “es consolida i torna a guanyar per tercera vegada consecutiva”, i ha expressat tenir una “sensació agredolça” amb els resultats obtinguts a tot l’estat, “preteníem un canvi a l’estat, no entenem gaire que el PP hagi pujat tant”. Des d’ERC, el seu conseller-portaveu al Districte de Sants-Montjuïc, Jordi Fexas ha destacat la pujada d’Esquerra, “ens consolidem com a segona força, la valoració és interessant”. Davant el possible govern amb Mariano Rajoy al capdavant, Fexas ha expressat que “la clau la tindrà el PSOE”, i fent referència a En Comú Podem, Fexas ha opinat que “es fa difícil pensar que puguin articular cap alternativa en els quatre anys vinents”.
El PSC de Sants-Montjuïc “no esperaven aquests resultats ni al districte, ni a la ciutat, ni a l’estat”, ha explicat el seu conseller-portaveu, Albert Deusedes: “Que guanyi el PP i que a sobre hagi millorat el resultat és un autèntic desastre”. El conseller també ha criticat a Podem per desaprofitar l’oportunitat de crear un govern d’esquerres el passat abril. Des del grup del Partit Popular al Districte de Sants-Montjuïc, el seu conseller-portaveu José Antonio Calleja s’ha referit als resultats obtinguts als nostres barris: “És molt positiva, ja que hem invertit una tendència negativa, passant de ser una sisena força a ser una quarta”. En aquest sentit, i referint-se als resultats obtinguts en tot l’estat, Calleja ha qualificat d’una “victòria inapel·lable”, i creu que Rajoy té el dret a intentar formar “un govern de consens, ampli i de coalició amb els companys socialistes i la seva abstenció o incorporació en el govern”.
Per la seva banda, el conseller-portaveu de Convergència Democràtica de Catalunya, Sergi Sarri ha valorat els resultats de “molt dolents, ja que hem reculat respecte a les eleccions del desembre”. El convergent ha dit que ara cal aprofitar “la refundació del partit per repensar el discurs de cara a la ciutat per guanyar la confiança de la ciutadania”. Sarri ha assegurat que l’únic pacte vindrà amb “l’abstenció per un referèndum pactat o bloquejarem el Congrés per anar a unes terceres eleccions”. Finalment, des de Ciutadans, el seu conseller-portaveu al Districte de Sants-Montjuïc Ángel Lao ha opinat que “el vot s’ha polaritzat” i ha criticat la llei electoral, referint-se a “les vuit dècimes percentuals de vot que ens han fet perdre vuit escons”.
Posted in Notícies
S’ha convocat per setè any consecutiu, el concurs fotogràfic Francesc Boix, un certamen obert a persones majors de 18 anys i que les fotos han de tenir un argument temàtic: carrers, llocs, edificis, persones, instal·lacions, història, costums i /o tradicions del Poble-sec. Les fotos es lliuraran en format digital (jpg), a 300 ppp i amb un màxim de 8 Mb cadascuna. Es poden presentar en suport físic (CD o DVD) o per correu electrònic. Cada participant pot presentar fins a tres fotografies.
El període de presentació de treballs està obert fins al 26 de juny de 2016.
L’elecció dels guanyadors es farà mitjançant votació de jurat, a excepció del premi del públic. El jurat està integrat per personalitats del món de la cultura i de la fotografia.
Els premis són: pel guanyador 300 euros, i pel segon classificat i pel premi del públic, un lot de llibres de fotografia.
Es faran ampliacions gegants dels treballs seleccionats pel jurat i pel públic. Les ampliacions s’exposaran a la Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix, del 18 al 30 de juliol.
Posted in Notícies
L’Associació Catalana “La Llar” de l’Afectat d’Esclerosi Múltiple va celebrar, dissabte al migdia, el 24è aniversari de l’entitat hostafranquina que compta amb persones afectades per aquesta malaltia crònica i altres malalties neurodegeneratives. Aquesta entitat, considerada com la Delegació Territorial de l’Associació Espanyola d’Esclerosi Múltiple a Catalunya, va néixer l’any 1987 de la mà d’un petit grup de persones, entre elles de l’actual president Blas Membrives, que patien una malaltia d’aquestes característiques. Fins a dia d’avui, des de l’entitat s’ha treballat i lluitat per millorar la qualitat de vida dels afectats d’esclerosi múltiple i afrontar totes les dificultats que comporta aquesta malaltia.
Durant la celebració, a l’Hotel Catalonia Barcelona Plaza del nostre barri, es va llegir una carta escrita per en Blas Membrives, que recordava els inicis de l’entitat i les problemàtiques amb les quals aquesta s’ha trobat al llarg dels vint-i-quatre anys d’història, i com, entre tots els que hi treballen diàriament, han pogut resoldre-les de mica en mica. Membrives recordava que a partir de setembre s’ubicaran al nou local cedit pel Districte de Sants-Montjuïc, ubicat al passeig de l’Exposició del barri del Poble-sec, “més adequat a les nostres necessitats, amb més i millors sales per realitzar les activitats, i també comptarà amb una sala de fisioteràpia molt àmplia amb aparells nous per treballar la rehabilitació, en definitiva, cada activitat tindrà una pròpia sala”.
Des del Districte de Sants-Montjuïc, la seva regidora Laura Pérez, va valorar la tasca que fa l’entitat, “esteu fent possible tot allò que les institucions no podem fer possible, no estem arribant a cobrir les necessitats bàsiques de totes les persones”. A més, Pérez va dir que en els darrers anys, “la pèrdua en qualitat de vida i en inversions específiques i cures, fa que molts familiars estigueu fent un paper que hauríem de fer les institucions”. La regidora va mostrar-se compromesa a obrir al setembre aquest nou espai per l’entitat. La consellera assessora de la presidència del Districte de Sants-Montjuïc, Àngels Boix, va animar a l’entitat a “seguir amb aquesta tasca, donant suport a les famílies, ja que sou els que esteu al costat de les persones que pateixen aquesta malaltia”. També hi va haver representació del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. Es va llegir un escrit de la seva consellera, Dolors Bassa, qui destacava que l’entitat “és un exemple de voluntat de servei a l’haver creat un espai adient que garanteix donar suport a les persones afectades per esclerosi múltiple i a les seves famílies”. Finalment, el rector de la Parròquia de Sant Àngel Custodi d’Hostafrancs, Francesc Nolla, va recordar que la parròquia els hi ofereix un espai, des de fa anys, “on espero que us ajudi a desenvolupar les tasques de solidaritat”. Per acabar, es van fer entrega d’un petit recordatori de l’acte i un ball va servir per tancar la celebració.
Posted in Notícies
Més de dos-cents veïns del barri del Poble-sec van visitar dissabte al matí l’interior de l’antic Palau de la Premsa de l’Exposició Internacional de 1929, amb motiu de la jornada de portes obertes i visites guiades que va organitzar la Comissió per la Recuperació del Palau de la Premsa. Una setantena d’entitats del barri i unes 1.500 signatures de veïns i veïnes demanen al Districte de Sants-Montjuïc que rehabiliti l’edifici, per iniciar un procés participatiu que defineixi els futurs usos de l’espai.
Josep Guzmán, del CERHISEC, van encarregar-se de conduir les visites guiades a l’interior de l’edifici. Aquest explicava que l’edifici, obra de l’arquitecte Pere Domènech Roura, va acollir els periodistes durant l’Exposició Internacional de 1929. Anys més tard, hi va acollir una caserna de la Guàrdia Urbana, actualment ubicada just al costat. “Tots els edificis de l’Exposició no tenien fonaments perquè es podien enderrocar, però aquest ja es va construir perquè perdurés i ja té fonaments, restaurats a finals dels vuitanta”, segons Guzmán. Així, des de la comissió es creu que “la part estructural de l’edifici es pot restaurar invertint uns 100 mil euros”.
Des de la comissió de l’Assemblea de Barri del Poble-sec, Alfredo Pérez del Cooperasec, creu que hi ha una manca d’espais per a la gent gran, els joves i artistes del barri. També aposta perquè s’ubiqui un espai “per formar i assessorar, com un espai de coworking on es desenvolupin projectes”, ja que segons Pérez cal “dinamitzar l’economia del barri des del punt de vista solidari, social i cooperatiu”. Pérez avança que al setembre “ens agradaria entrar per netejar l’espai, per això potser proposarem unes jornades perquè els veïns ens ajudin”.
A la jornada de portes obertes també hi va assistir Jordi Goñi, membre d’El Troc, butlletí del col·leccionisme del Poble-sec, qui recordava que “hi ha més de 1.700 quadrats sense utilitzar-se, i molta gent del Poble-sec té ganes de fer-hi coses”. Aquest també destacava que en aquests moments hi ha consens de tots els partits polítics i entitats del barri, “de diferents tendències i pensaments”. Al setembre de l’any passat, el Districte de Sants-Montjuïc va xifrar el cost de la rehabilitació integral de l’edifici en uns 10 milions d’euros, però l’estudi emès el febrer conclou que “l’edifici té unes bones estructures i només caldria adequar-lo al segle actual i per les persones”, apunta Goñi. A més, actualment es farà un estudi demogràfic del barri per conèixer quines són les principals necessitats dels veïns.
Des de l’Associació de Veïns del Poble-sec, el seu vicepresident, Carles Burgès lamenta que no tenen espais per la gent gran al barri, “per això volem que aquest edifici quedi pel barri, i sigui un equipament polivalent on es puguin fer moltes coses per la gent gran i jove, i s’hi facin exposicions i conferències”.
Moltes dels veïnes van quedar sorpresos de l’arquitectura de l’interior de l’edifici i de la seva amplitud. La Montserrat, veïna del carrer Olivera, creu que “cal lluitar fins que guanyem aquest edifici, que fa massa temps que està abandonat”. La Maria, també veïna del barri, assegura que “les necessitats del barri són prou grans perquè tants metres quadrats es facin servir per generar activitats”.
Posted in Notícies